Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Sojasausvervangers: 6 om te kopen en 6 om thuis te maken

Overzicht

 1. Sojasaus is een belangrijke smaakmaker in veel keukens en restaurants. Het gebruik ervan in de Aziatische keuken is wijd verspreid, en u vindt het misschien in andere recepten, zoals die voor zelfgemaakte sauzen, troostmaaltijden en soepen.

 2. Als u sojasaus wilt vermijden, kan het moeilijk zijn om een ​​ander ingrediënt te vinden om het te gebruiken. Er zijn alternatieven voor deze hartige saus, maar sommige werken mogelijk beter dan andere voor uw behoeften.

Waarom sojasaus vermijden?

 1. Een reden waarom u sojasaus wilt vermijden, is het hoofdingrediënt, soja. Soja is een veel voorkomend allergeen, vooral bij kinderen, waarbij 0,4 procent van hen een soja-allergie heeft. Terwijl veel kinderen hun soja-allergieën ontgroeien, doen sommigen dat niet.

 2. Er zijn nog andere redenen waarom u sojasaus wilt vermijden. Het bevat gluten, wat een probleem is voor mensen met coeliakie of glutenintolerantie. Het bevat ook vaak veel natrium.

 3. Ongeacht uw redenen, er zijn verschillende alternatieven op de markt en vervangende recepten om te proberen.

Coconut Secret Coconut Aminos-saus

 1. Een populair alternatief voor sojavrije, glutenvrije en veganistische sojasaus is de kokosnootaminosaus, gemaakt door Coconut Secret. Deze saus komt uit het sap van kokospalmen en is gemaakt met Gran Molucas zeezout, geteeld in de Filippijnen.

 2. Het bevat slechts 90 milligram (mg) natrium per portie, wat veel minder is dan sojasaus en enkele andere alternatieven. De saus bevat ook 17 aminozuren, waardoor het gezondheidsvoordelen heeft die verder gaan dan die van sojasaus.

 3. Nadelen voor kokos-aminos zijn de kosten en beschikbaarheid. Sommige mensen merken ook een zoetere smaak en nasmaak in vergelijking met sojasaus.

 4. Probeer het nu: Koop Coconut Secret Coconut Aminos-saus.

Rode boot vissaus

 1. Deze saus is afgeleid van in het wild gevangen ansjovis van het Phu Quoc-eiland in de Golf van Thailand.

 2. De saus bevat geen soja-eiwitten en is glutenvrij. Het zal de smaak van je eten verbeteren zonder dat je sojasaus hoeft te gebruiken.

 3. Het merk Red Boat bevat echter 1.490 mg natrium per portie, dus het zou geen goede keuze zijn voor mensen die naar hun zoutinname kijken.

 4. Probeer het nu: koop rode boot vissaus.

Maggi-kruidensaus

 1. Dit is een meer dan een eeuw oude saus uit Europa met veel fans. Mensen gebruiken Maggi-kruidensaus om de smaak van zowat elk gerecht te verbeteren.

 2. Maggi kan echter soms soja bevatten en bevat tarwe, een andere veel voorkomende oorzaak van voedselallergieën. De fabrikant past het recept per wereldregio aan om de smaken af ​​te stemmen op de lokale keuken, dus zorg ervoor dat je de lijst met ingrediënten bekijkt als je een bepaald product vermijdt.

 3. Je zou de saus niet willen consumeren als je een soja- of tarweallergie had, maar je moet Maggi proberen als je op zoek bent naar een andere smaakversterker die verschilt van sojasaus.

 4. Probeer het nu: koop Maggi-kruidensaus.

Lea Perrins Worcestershire-saus

 1. Umami-rijke Worcestershire-saus kan worden geassocieerd met steaks of Bloody Marys, maar je kunt het ook gebruiken om minder traditionele gerechten te kruiden, van gewokte groenten tot popcorn. Het bevat geen soja of gluten.

 2. De originele Lea Perrins-saus heeft slechts 65 mg natrium per portie, maar er is ook een natriumarme versie met slechts 45 mg beschikbaar.

 3. Probeer het nu: koop Lea Perrins Worcestershire-saus.

Ohsawa White Nama shoyu-saus

 1. Deze Japanse saus is gemaakt met zeezout, gedistilleerde sake en veel tarwe, waardoor het een dikkere textuur heeft dan traditionele sojasaus.

 2. Het wordt gefactureerd als fruitig ruikend en licht zoet. Zijn gouden honingkleur onderscheidt hem ook van traditionele sojasausen.

 3. Shoyu betekent "sojasaus" in het Japans, maar deze saus van het merk Ohsawa is ondanks de naam eigenlijk soja-vrij.

 4. Probeer het nu: koop Ohsawa White Nama shoyu-saus.

Bragg Liquid Aminos

 1. Een ander sojasausalternatief rijk aan aminozuren is Bragg Liquid Aminos, dat een serieuze aanhang heeft bij gezondheidsvoedselkringen.

 2. Het bevat soja, dus het is niet geschikt voor mensen die sojasaus vermijden vanwege een allergie. Het heeft ook 320 mg natrium per theelepel, volgens zijn voedingsfeiten.

 3. Het is echter geconcentreerd in smaak, dus er is minder nodig dan bij sojasaus.

 4. Probeer het nu: koop Bragg Liquid Aminos.

6 Zelfgemaakte alternatieven

 1. Als alternatieven voor voorgebottelde sojasaus niet aan uw behoeften voldoen, probeer dan helemaal opnieuw een saus. Door uw eigen saus te bereiden, bepaalt u de ingrediënten die aan het recept zijn toegevoegd en kunt u deze indien nodig wijzigen.

 2. Knoei niet met Mama's sojasausvervanger is sojavrij en glutenvrij. Het bevat onder andere bottenbouillon, azijn, organische donkere melasse en dadelsuiker. De saus kan maximaal een week worden gebruikt wanneer deze in een luchtdichte verpakking wordt bewaard.

 3. Goed beveelt Fed een recept aan dat runderbouillon, ciderazijn, blackstrap-melasse en andere ingrediënten bevat om een ​​alternatief voor sojasaus te maken. Het recept beveelt ook aan om een ​​1/2 theelepel vissaus, zoals Red Boat, toe te voegen om de smaak van de saus te verbeteren.

 4. Een soortgelijk recept van Wellness Mama gebruikt runderbouillon, traditionele melasse, balsamico-azijn, rode wijnazijn en vissaus met andere ingrediënten.

 5. Voor een alternatief voor sojasaus, probeer deze van Vegan Lovlie. Het vraagt ​​om plantaardige bouillon, blackstrap-melasse en zelfs fenegriekzaden om een ​​smaak te creëren die sojasaus nabootst. Het is een budgetvriendelijk recept dat in grotere hoeveelheden kan worden ingevroren.

 6. Steamy Kitchen laat je zien hoe je een verscheidenheid aan Aziatische langzame kookbotbouillons maakt. Begin met ingrediënten zoals knoflook, gember en groene uien. Voeg voor een op Chinees geïnspireerde bouillon gedroogde garnalen of gedroogde zwarte champignons toe. Gebruik gedroogde kombu, een soort zeewier, voor een Japanse bouillon.

 7. Maak uw eigen: pak de volgende ingrediënten zodat u thuis uw eigen saus kunt maken:

Leven voorbij sojasaus

 1. Het kan wat proberen en foutief zijn om sojasaus-alternatieven in uw keuken te gebruiken, maar er zijn veel opties om te proberen. Sommige vervangers werken mogelijk beter dan andere voor specifieke recepten.

 2. U kunt beslissen dat het springen voor een duurdere optie het beste is voor entertainment, terwijl zuiniger opties prima werken in de dagelijkse keuken. Gelukkig zijn er veel keuzes als het gaat om sojasausvervangers.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407