Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Spamvoeding: is het gezond of slecht voor u?

Take Home Message

 1. Als een van de meest polariserende voedingsmiddelen op aarde, hebben mensen de neiging een sterke mening te hebben als het gaat om spam.

 2. Hoewel sommigen ervan houden vanwege de uitgesproken smaak en veelzijdigheid, beschouwen anderen het als een onsmakelijk mysterieus vlees.

 3. Dit artikel kijkt naar het voedingsprofiel van Spam en bepaalt of dit goed is voor uw gezondheid.

Wat is spam?

 1. Spam is een ingeblikt gekookt vleesproduct gemaakt van gemalen varkensvlees en verwerkte ham.

 2. Het vleesmengsel wordt gecombineerd met conserveermiddelen en smaakstoffen, zoals suiker, zout, aardappelzetmeel en natriumnitriet, en vervolgens ingeblikt, gesloten en vacuüm afgesloten.

 3. Het product verwierf oorspronkelijk tractie tijdens de Tweede Wereldoorlog als goedkoop en gemakkelijk voedsel om soldaten overzee te voeden.

 4. Tegenwoordig wordt Spam over de hele wereld verkocht en is het een huishoudelijk ingrediënt geworden dat favoriet is vanwege zijn veelzijdigheid, gemakkelijke bereiding, lange houdbaarheid en gemak.

Voeding van spam

 1. Spam bevat veel natrium, vet en calorieën.

 2. Het biedt ook een beetje eiwit en verschillende micronutriënten, zoals zink, kalium, ijzer en koper.

 3. Een portie van Spam van 56 gram bevat (1):

 4. Naast deze voedingsstoffen biedt Spam kleine hoeveelheden vitamine C, magnesium, foliumzuur en calcium.

Zeer verwerkt

 1. Verwerkt vlees is elk soort vlees dat is uitgehard, ingeblikt, gerookt of gedroogd om de houdbaarheid te verlengen en de smaak en textuur te verbeteren.

 2. Spam is een soort verwerkt vlees, naast bijvoorbeeld hotdogs, spek, salami, beef jerky en corned beef.

 3. Het eten van verwerkt vlees is in verband gebracht met een lange lijst van nadelige gezondheidsproblemen.

 4. Eén studie bij 448.568 volwassenen toonde zelfs aan dat het eten van verwerkt vlees gekoppeld was aan een hoger risico op zowel diabetes als hart- en vaatziekten (2).

 5. Evenzo hebben verschillende andere grote onderzoeken aangetoond dat het eten van meer bewerkt vlees kan worden geassocieerd met een hoger risico op colorectale en maagkanker (3, 4, 5, 6).

 6. Plus, verwerkt vlees is gebonden aan een hoger risico op andere aandoeningen, waaronder chronische obstructieve longziekte (COPD) en hoge bloeddruk (7, 8).

Bevat natriumnitriet

 1. Spam bevat natriumnitriet, een algemeen additief voor levensmiddelen dat wordt gebruikt om de groei van bacteriën te voorkomen en de smaak en het uiterlijk van het eindproduct te verbeteren.

 2. Bij blootstelling aan hoge temperaturen en in aanwezigheid van aminozuren kunnen nitrieten worden omgezet in nitrosamine, een gevaarlijke stof die wordt geassocieerd met een aantal negatieve gezondheidseffecten.

 3. Een beoordeling van 61 studies bijvoorbeeld, koppelde een hoge inname van nitrieten en nitrosamine aan een hoger risico op maagkanker (9).

 4. In een ander groot onderzoek werd ondertussen de inname van nitriet gekoppeld aan een hoger risico op zowel schildklierkanker als de vorming van hersentumoren (10).

 5. Uit ander onderzoek is gebleken dat er een verband bestaat tussen nitrietblootstelling en een verhoogd risico op diabetes type 1 - hoewel de resultaten gemengd zijn (11).

Geladen met natrium

 1. Spam bevat zeer veel natrium en verpakt bijna een derde van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid in één portie (1).

 2. Sommige onderzoeken tonen aan dat sommige mensen gevoeliger kunnen zijn voor de effecten van zout (12).

 3. Mensen met hoge bloeddruk kunnen vooral baat hebben bij het verminderen van de natriuminname, omdat studies aantonen dat het verlagen van natrium kan helpen de bloeddruk te verlagen (13, 14).

 4. Hoge zoutinname kan ook de bloedstroom bij zoutgevoelige personen beïnvloeden, wat problemen kan veroorzaken zoals een opgeblazen gevoel en zwelling (15).

 5. Wat meer is, een beoordeling van 10 studies bij meer dan 268.000 mensen associeerde een hogere inname van natrium met een hoger risico op maagkanker gedurende een periode van 6-15 jaar (16).

Vetrijk

 1. Spam bevat veel vet, met ongeveer 15 gram in een portie van 56 gram (1).

 2. Vet bevat aanzienlijk meer calorieën dan eiwitten of koolhydraten, waarbij elke gram vet ongeveer negen calorieën bevat (17).

 3. In vergelijking met andere bronnen van eiwitten zoals vlees, gevogelte, vis of peulvruchten, bevat spam aanzienlijk meer vet en calorieën, maar biedt het weinig andere voedingsstoffen.

 4. Bijvoorbeeld, gram per gram, Spam bevat 7,5 keer de hoeveelheid vet en bijna twee keer zoveel calorieën als kip, om nog maar te zwijgen over de helft van de hoeveelheid eiwit (1, 18 ).

 5. Regelmatig genieten van vetrijke voedingsmiddelen zoals spam zonder aanpassingen aan andere delen van uw dieet, zou uw totale calorie-inname kunnen verhogen en op de lange termijn kunnen bijdragen aan gewichtstoename.

Handig en plankstabiel

 1. Een van de grootste voordelen van Spam is dat het handig en gemakkelijk te bereiden is wanneer er weinig tijd is of er maar weinig ingrediënten beschikbaar zijn.

 2. Het is ook houdbaar, waardoor het eenvoudiger is om een ​​voorraad aan te leggen in vergelijking met bederfelijke eiwithoudende voedingsmiddelen zoals kip of rundvlees.

 3. Omdat Spam al gekookt is, kan het direct uit het blik worden gegeten en vereist het minimale voorbereiding voorafgaand aan het eten.

 4. Het is ook zeer veelzijdig en kan aan een groot aantal recepten worden toegevoegd.

 5. Enkele van de meest populaire manieren om van spam te genieten, zijn toevoegen aan schuifregelaars, sandwiches, pastagerechten en rijst.

De onderste regel

 1. Hoewel spam handig is, gemakkelijk te gebruiken en lang houdbaar is, bevat het ook veel vet, calorieën en natrium en weinig belangrijke voedingsstoffen, zoals eiwitten, vitamines en mineralen.

 2. Bovendien is het sterk verwerkt en bevat het conserveermiddelen zoals natriumnitriet die verschillende nadelige gezondheidseffecten kunnen veroorzaken.

 3. Daarom is het het beste om uw inname van spam te minimaliseren

 4. Kies in plaats daarvan voor gezonder eiwitrijk voedsel zoals vlees, gevogelte, zeevruchten, eieren, zuivelproducten en peulvruchten als onderdeel van een voedzaam en uitgebalanceerd dieet.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407