Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Swai Fish: moet je het eten of vermijden?

De onderste regel

 1. Swai-vis is zowel betaalbaar als aangenaam van smaak.

 2. Het wordt meestal geïmporteerd uit Vietnam en is de afgelopen decennia breder beschikbaar en populair geworden in de VS.

 3. Veel mensen die swai eten, zijn zich misschien echter niet bewust van de bezorgdheid over de productie ervan op drukke viskwekerijen.

 4. Dit artikel geeft u de feiten over swai-vis en helpt u beslissen of u het moet eten of vermijden.

Wat is Swai en waar komt het vandaan?

 1. Swai is een witte, vochtige vis met een stevige textuur en een neutrale smaak. Daarom neemt het gemakkelijk de smaak aan van andere ingrediënten (1).

 2. Volgens de Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) geldt swai als de zesde meest populaire vis in de natie (2).

 3. Het is inheems in de Mekong-rivier in Azië. Swai dat beschikbaar is voor consumenten wordt echter meestal geproduceerd op viskwekerijen in Vietnam (1).

 4. De swai-productie in de Mekong-delta van Vietnam is zelfs een van de grootste zoetwaterviskwekerijen wereldwijd (3).

 5. Vroeger werd in de VS geïmporteerde swai Aziatische meerval genoemd. In 2003 keurde de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) een wet goed die alleen vissen uit de Ictaluridae-familie, waaronder Amerikaanse meerval, maar geen swai, kan worden geëtiketteerd of geadverteerd als meerval (4).

 6. Swai komt uit een afzonderlijke maar verwante familie genaamd Pangasiidae, en de wetenschappelijke naam ervoor is Pangasius hypophthalmus.

 7. Andere namen voor swai en soortgelijke soorten zijn panga, pangasius, sutchi, cream dory, gestreepte meerval, Vietnamese meerval, tra, basa en - hoewel het geen haai is - iriserende haai en Siamees haai.

Voedingswaarde

 1. Het eten van vis wordt over het algemeen aangemoedigd omdat het magere eiwitten en hart-gezond omega-3-vet levert.

 2. Het eiwitgehalte van swai is gemiddeld in vergelijking met andere gewone vissen, maar het biedt zeer weinig omega-3-vet (1, 5).

 3. Een portie van 113 gram ongekookte swai bevat (5, 6, 7, 8):

 4. Ter vergelijking: dezelfde portie zalm bevat 24 gram eiwit en 1.200-2.400 mg omega-3 vet, terwijl Amerikaanse meerval 15 gram eiwit en 100-250 mg omega- bevat 3 vet in 113 gram (9, 10, 11).

 5. Het natrium in swai kan hoger of lager zijn dan hierboven weergegeven op basis van hoeveel natriumtripolyfosfaat, een additief om vocht vast te houden, wordt gebruikt tijdens de verwerking (1).

 6. Swai is een uitstekende bron van selenium en een goede bron van niacine en vitamine B12. Hoeveelheden kunnen echter variëren op basis van wat de vis wordt gevoerd (5, 8).

 7. Swai heeft geen bijzonder gezonde voeding. Ze worden meestal gevoed met bijproducten van rijstzemelen, soja, koolzaad en vis. De soja- en canolaproducten zijn gewoonlijk genetisch gemodificeerd, wat een controversiële praktijk is (1, 3, 12).

Bezorgdheid over de viskwekerij in Swai

 1. Het effect van swai-viskwekerijen op het ecosysteem is een grote zorg (13).

 2. Het Seafood Watch-programma van het Monterey Bay Aquarium vermeldt swai als een vis die moet worden vermeden, omdat sommige swai-viskwekerijen afvalproducten produceren die illegaal in rivieren worden gedumpt (3).

 3. De onjuiste afvoer van afvalwater is met name zorgwekkend omdat swai-viskwekerijen veel chemische middelen gebruiken, waaronder ontsmettingsmiddelen, antiparasitaire middelen en antibiotica.

 4. Kwikverontreiniging is een andere overweging. Sommige studies hebben aanvaardbare niveaus van kwik gevonden in swai uit Vietnam en andere zuidoostelijke en zuidelijke gebieden van Azië (14, 15, 16).

 5. Ander onderzoek heeft echter in 50% van de geteste monsters de kwikspiegel in swai aangetoond die boven de aanbevolen limiet van de Wereldgezondheidsorganisatie ligt (17).

 6. Deze uitdagingen suggereren de noodzaak van betere waterkwaliteit op swai viskwekerijen en betere kwaliteitscontroles van de vissen tijdens het importproces.

Antibiotica worden veel gebruikt tijdens productie

 1. Wanneer swai en andere vissen worden gekweekt op overvolle viskwekerijen, neemt het risico op infectieziekten in de vis toe.

 2. In één onderzoek was 70-80% van de swai-monsters die werden geëxporteerd naar Polen, Duitsland en Oekraïne besmet met Vibrio-bacteriën, een microbe die vaak betrokken is bij voedselvergiftiging bij schelpdieren bij mensen (15).

 3. Om bacteriële infecties te bestrijden, krijgen swai vaak antibiotica en andere medicijnen. Er zijn echter nadelen. Residuen van antibiotica kunnen in de vis achterblijven en de medicijnen kunnen in nabijgelegen waterwegen terechtkomen (18).

 4. In een onderzoek naar geïmporteerde zeevruchten, swai en andere Aziatische zeevruchten overschreden de limieten van medicijnresten het vaakst. Vietnam had het grootste aantal overtredingen van drugsresiduen in landen die vis exporteren (19).

 5. In feite werd 84.000 pond bevroren swai-visfilets geïmporteerd uit Vietnam en gedistribueerd in de VS teruggeroepen omdat niet was voldaan aan de Amerikaanse vereisten om de vis te testen op medicijnresten en andere verontreinigingen (20) .

 6. Bovendien, zelfs als vis goed is geïnspecteerd en antibioticum en andere medicijnresten onder de wettelijke grenzen liggen, kan frequent gebruik ervan de weerstand van bacteriën tegen de medicijnen bevorderen (18).

 7. Sommige van dezelfde antibiotica worden gebruikt om menselijke infecties te behandelen. Als ze overmatig worden gebruikt en de bacteriën ertegen bestand worden, kunnen mensen hierdoor geen effectieve behandelingen krijgen voor bepaalde ziekten (18, 21).

Misschien eet je Swai onbewust

 1. Je kunt bij restaurants restaurants bestellen zonder het te weten.

 2. In een studie van Oceana, een internationale organisatie voor behoud en belangenbehartiging van de oceaan, was swai een van de drie soorten vis die het meest werd vervangen door duurdere vissen.

 3. In feite werd swai verkocht als 18 verschillende soorten vis - meestal verkeerd gelabeld als baars, tandbaars of tong (22).

 4. Zulke verkeerde labels kunnen voorkomen in restaurants, supermarkten en visverwerkende bedrijven. Soms is dit verkeerd etiket opzettelijke fraude, omdat swai goedkoop is. Andere keren is het onbedoeld.

 5. Zeevruchten reizen vaak ver van het punt waar ze zijn gevangen tot waar u ze koopt, waardoor het moeilijker is om de oorsprong ervan te traceren.

 6. Er is bijvoorbeeld geen eenvoudige manier voor restauranthouders om te controleren of een doos met vis die ze hebben gekocht is wat het zegt.

 7. Bovendien, als een soort vis niet wordt geïdentificeerd, bijvoorbeeld als u een vissandwich bestelt in een restaurant dat niet het soort vis aangeeft, kan dit swai zijn.

 8. In een onderzoek naar visproducten geserveerd in 37 restaurants in een zuidoostelijke Amerikaanse stad, was ongeveer 67% van de gerechten die eenvoudigweg als "vis" op het menu stonden, swai (23).

Een verstandige aanpak van Swai en betere alternatieven

 1. Als u van swai houdt, koop dan merken met eco-certificering van een onafhankelijke groep, zoals de Aquaculture Stewardship Council. Dergelijke merken bevatten meestal het logo van de certificerende instantie op de verpakking.

 2. Certificering duidt inspanningen aan om verontreinigende stoffen te verminderen die kunnen bijdragen aan klimaatverandering en de waterkwaliteit schaden (24).

 3. Eet bovendien geen rauwe of niet gaar swai. Kook vis tot een interne temperatuur van 145 (62.8) om potentieel schadelijke bacteriën, zoals Vibrio, te vernietigen.

 4. Als u ervoor kiest om swai door te geven, zijn er tal van goede alternatieven. Overweeg voor witte vis, wild gevangen Amerikaanse meerval, Pacifische kabeljauw (uit de VS en Canada), schelvis, tong of bot, onder anderen (25).

 5. Voor vissen boordevol omega-3 vetzuren zijn enkele van uw beste opties die geen overtollig kwik bevatten, wildgevangen zalm, sardines, haring, ansjovis, Pacifische oesters en zoetwaterforel (11) .

 6. Eet ten slotte altijd verschillende soorten vis in plaats van dezelfde soort. Dit helpt de risico's te verminderen die kunnen ontstaan ​​door overmatige blootstelling aan potentieel schadelijke verontreinigingen in één type vis.

De onderste regel

 1. Swai-vis heeft een middelmatig voedingsprofiel en kan het beste worden vermeden.

 2. Het wordt geïmporteerd uit dichtbevolkte viskwekerijen waar teveel chemicaliën en antibiotica worden gebruikt, wat watervervuiling en gezondheidsproblemen veroorzaakt.

 3. Het wordt soms verkeerd gelabeld en verkocht als vis met een hogere waarde. Als je het eet, kies dan een merk met een eco-certificaat.

 4. Over het algemeen is het het beste om verschillende soorten vis te eten. Gezonde alternatieven voor swai zijn schelvis, tong, zalm en vele anderen.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407