Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Syndroom van Raynaud (+ 6 tips voor de behandeling van natuurlijke Raynaud)

Geschiedenis van Jujube-fruit en interessante feiten

 1. Heb je ooit een gevoelloos of tintelend gevoel in je vingers en tenen als het buiten echt koud is? Voor de meeste mensen is dit slechts een incidenteel probleem dat optreedt wanneer de bloedtoevoer naar uw ledematen wordt verminderd. Maar voor sommige mensen is dit een voortdurend probleem dat leidt tot ongemakkelijke en lelijke aanvallen of afleveringen.

 2. Ongeveer 5 procent van de mensen in de Verenigde Staten heeft het syndroom van Raynaud. Er zijn twee soorten van deze aandoening - een die sporadisch gebeurt en niet kan worden verklaard en een andere die verband houdt met andere gezondheidsproblemen, vooral auto-immuunziekten zoals sclerodermie. Omgaan met die van Raynaud kan eng en frustrerend zijn, maar er zijn natuurlijke manieren om de ernst en frequentie van aanvallen te verminderen die je vingers blauw en gevoelloos maken. Door uw lage lichaamstemperatuur te beheersen, uw stressniveau te verlagen en activiteiten te vermijden die een verminderde bloedstroom kunnen veroorzaken, kunt u uw symptomen onder controle houden zodat ze tot het verleden behoren.

Wat is het syndroom van Raynaud?

 1. Raynaud is een zeldzame aandoening die de bloedvaten aantast die bloed van het hart naar verschillende delen van het lichaam voeren. Mensen met Raynaud's ervaring korte afleveringen van vasospasme, waardoor de bloedvaten vernauwen en de bloedtoevoer naar uw ledematen verminderen.

 2. De aandoening werd voor het eerst beschreven in 1862 door een Franse arts genaamd Maurice Raynaud. Hij legde de "driekleurverandering" uit die optreedt wanneer de bloedvaten vernauwen en de bloedtoevoer naar de extremiteiten afsnijden. Eerst zien je vingers en tenen bleek of wit en daarna worden ze snel blauwachtig vanwege een gebrek aan zuurstof. Wanneer het bloed vervolgens terugstroomt naar deze gebieden, worden ze rood. (1)

 3. Er zijn twee soorten Raynaud's die verschillen vanwege hun grondoorzaken en symptomen. Primaire Raynaud's, ook wel de ziekte van Raynaud genoemd, is de meest voorkomende vorm van deze aandoening en het is bekend dat deze minder ernstig is. De oorzaak van primaire Raynaud's is niet bekend, maar het is bekend dat de aandoening geïsoleerd is van andere gezondheidsproblemen en het resulteert in een verminderde bloedtoevoer naar de slagaders.

 4. Secundaire Raynaud's - vaak het fenomeen van Raynaud genoemd - is de meer ernstige vorm van deze aandoening die de slagaders treft. Er wordt aangenomen dat het wordt veroorzaakt door een onderliggende ziekte of gezondheidstoestand, zoals bindweefselaandoeningen of andere omgevings- en levensstijlfactoren.

Tekenen Symptomen

 1. De symptomen van zowel het primaire als secundaire syndroom van Raynaud zijn vergelijkbaar. Mensen met Raynaud ervaren meestal een aanval die wordt veroorzaakt door blootstelling aan koude temperaturen of stress. De aanval treft meestal de vingers en tenen, maar symptomen zijn soms ook merkbaar in de oren, neus, lippen en tepels. Symptomen kunnen zich in verschillende delen van het lichaam ontwikkelen tijdens elke aanval en ze komen niet noodzakelijkerwijs in al uw vingers en tenen in één keer voor. De symptomen zijn mogelijk alleen merkbaar in een of twee vingers of tenen, of beginnen daar en verspreiden zich dan naar de anderen.

 2. De aanval van een Raynaud wordt veroorzaakt door het dunner worden van uw bloedvaten, wat resulteert in weinig of geen bloedtoevoer naar uw ledematen. Dit wordt "vasospasme" genoemd, de term die wordt gebruikt om de plotselinge vernauwing van uw bloedvaten te beschrijven. Tijdens een aanval zullen de getroffen delen van je lichaam waarschijnlijk: (2)

 3. Niet alleen veroorzaakt het verlies van de bloedstroom de symptomen van Raynaud, maar de terugkeer van de bloedstroom leidt ook tot een kloppend en brandend gevoel totdat de aanval voorbij is.

 4. De duur van de aanval van een Raynaud varieert. Het kan slechts een paar minuten duren of vele uren blijven hangen. Afhankelijk van wat je aanvallen activeert, kun je ze elke dag ervaren, zelfs meerdere keren per dag, of slechts af en toe.

 5. Er zijn enkele complicaties die verband houden met het syndroom van Raynaud. Secundaire Raynaud's kunnen weefsel-ischemie produceren, die wordt veroorzaakt door een onvoldoende bloedtoevoer naar delen van het lichaam. Dit kan leiden tot digitale zweren, waardoor zweren op uw vingers en tenen ontstaan, en gangreen, wat verwijst naar de feitelijke dood van lichaamsweefsel in uw ledematen. Hoewel dit zeldzaam is, kunnen Raynaud's ook leiden tot amputatie. (3)

Veroorzaakt risicofactoren

 1. Hoewel de oorzaak van primaire Raynaud's niet bekend is, zijn er enkele triggers die tot een aanval kunnen leiden. De twee meest voorkomende triggers zijn:

 2. Het secundaire syndroom van Raynaud kan worden veroorzaakt door een aantal aandoeningen of factoren. Veel mensen met Raynaud hebben een andere ziekte of gezondheidstoestand die hun slagaders of zenuwen aantast. De ziekten die meestal worden geassocieerd met het syndroom van Raynaud omvatten:

 3. Secundaire Raynaud's kunnen ook worden veroorzaakt door de volgende factoren: (12)

 4. Vrouwen ontwikkelen vaker primaire en secundaire Raynaud's dan mannen. De symptomen van primaire Raynaud ontwikkelen zich meestal vóór de leeftijd van 30, terwijl de symptomen van secundaire Raynaud zich meestal ontwikkelen na de leeftijd van 30.

Conventionele behandeling

 1. Voor de meeste patiënten met Raynaud is het vermijden van blootstelling aan koude temperaturen en het concentreren op de handen en voeten warm, nuttig gebleken bij het verminderen van afleveringen. Voor degenen die symptomen blijven ervaren, worden een aantal farmacologische en chirurgische therapieën gebruikt.

 2. Voor mensen die geen verbeterde symptomen van veranderingen in levensstijl zien, zijn er strategieën voor vaatverwijding die kunnen helpen het optreden van de aanvallen van Raynaud te verminderen. Dit omvat meestal het nemen van medicijnen die helpen om uw bloedstroom te reguleren en de plotselinge vernauwing van de bloedvaten te voorkomen. Enkele voorbeelden van medicijnen die hiervoor worden gebruikt, zijn nitraten, calciumantagonisten en prostaglandinen.

 3. Nitraten worden gebruikt om uw bloedvaten te verwijden. Sommige mensen met het syndroom van Raynaud gebruiken nitraatcrème of gelformuleringen op het getroffen gebied om de ernst van de pijn tijdens een aanval te verminderen. Maar onderzoek toont aan dat veel patiënten nitraten gebruiken voor Raynaud's ervaringshoofdpijn die het gebruik ervan beperkt. (2)

 4. Calciumkanaalantagonisten worden gebruikt voor de behandeling van ernstige Raynaud-gevallen. Onderzoek toont echter aan dat deze medicijnen nadelige effecten hebben, waaronder hoofdpijn, lage bloeddruk en verwijding van de bloedvaten. (16)

 5. Prostaglandine E1 is een natuurlijk voorkomende prostaglandine die wordt gebruikt als medicijn om de bloedvaten te openen. Onderzoek toont aan dat het een effectieve vorm van behandeling kan zijn voor patiënten met het fenomeen van Raynaud door aanvallen te beperken en digitale zweren te helpen genezen. Er zijn enkele nadelige bijwerkingen die geassocieerd zijn met prostaglandine E1, waaronder hoofdpijn en misselijkheid. (2)

 6. Voor ernstige gevallen van Raynaud kan een operatie helpen om aanvallen te voorkomen. De operatie omvat het blokkeren van de zenuwen in de handen en voeten, wat kan helpen om de bloedstroom in de slagaders te regelen. Soms kunnen herhaalde opnamen nodig zijn om de symptomen na de operatie te verlichten, vooral na een paar jaar.

 7. Voor patiënten met secundaire Raynaud's is de behandeling van de onderliggende aandoening die de aanvallen veroorzaakt, het belangrijkste.

6 natuurlijke remedies voor het syndroom van Raynaud

 1. Onderzoek toont aan dat goede lichaamisolatie en het vermijden van blootstelling aan koude temperaturen de twee belangrijkste levensstijlwijzigingen zijn die moeten worden aangebracht om de aanvallen van Raynaud te voorkomen. Je moet jezelf beschermen tegen koude temperaturen, wat betekent dat je extra lagen draagt ​​en altijd je handen en voeten bedekt als het buiten koud is. Draag dikke wanten en sokken en warme schoenen. Het kan ook helpen om hand- en voetwarmers te gebruiken als u van plan bent om in de koelere maanden naar buiten te gaan. (2)

 2. Hier zijn enkele andere manieren om blootstelling aan koude temperaturen te voorkomen en om aanvallen van Raynaud te voorkomen:

 3. Emotionele of fysieke stress kan vasoconstrictie veroorzaken en de symptomen van Raynaud veroorzaken, dus het opnemen van natuurlijke stressverlichters in uw dagelijkse routine kan nuttig zijn om aanvallen te verminderen. (17) Welke acties kunt u in uw dagelijks leven ondernemen om uw stressniveau te verminderen? Voorbeelden hiervan zijn het beoefenen van yoga, buiten wandelen, of proberen meditatie of devotioneel gebed. Zorg voor jezelf en zorg elke nacht voor voldoende rust.

 4. Als u denkt dat ondersteuning u zou helpen om uw emotionele stressoren te verwerken, overweeg dan cognitieve gedragstherapie of lid worden van een steungroep met gelijkgestemde mensen. Zelfs betrokkenheid bij een plaatselijke religieuze club, moedersclub of activiteitenclub kan een grote stressverlichter zijn.

 5. Als het gaat om fysieke stress, kunnen mechanische spanningen in uw vingers verhoogde vasospastische aanvallen veroorzaken. Onderzoek toont aan dat langdurige blootstelling aan trillingen kan leiden tot bloedbeperking in je ledematen en andere repetitieve handbewegingen kan problematisch zijn omdat ze je slagaders en zenuwen kunnen beschadigen. Het vermijden van deze praktijken, waar mogelijk, kan helpen om de aanvallen van Raynaud te verminderen. (17)

 6. Onderzoek toont aan dat de bloedstroom wordt verminderd in de vingers van mensen die regelmatig roken. Om deze reden moeten rokers met zowel het primaire als secundaire syndroom van Raynaud absoluut stoppen met roken. Als je geprobeerd hebt te stoppen met roken zonder succes, probeer dan mind-body oefeningen zoals acupunctuur, spinale manipulatie, meditatie, reiki, geleide beelden en ontspanningstechnieken. (18)

 7. Secundaire Raynaud wordt vaak geassocieerd met auto-immuunziektesymptomen, dus werken aan het omkeren of verlichten van de aandoening kan ook de aanvallen van Raynaud verminderen. Een van de beste manieren om dit te doen, is een dieet vol ontstekingsremmende voedingsmiddelen te eten, zoals omega-3 vetzuren, groene bladgroenten, bessen, in het wild gevangen zalm en bottenbouillon. Noten en zaden, biologisch vlees van goede kwaliteit, verse groenten en kruiden en kruiden zijn ook uitstekende keuzes.

 8. Naast het toevoegen van deze genezende voedingsmiddelen aan uw dieet, moet u voorkomen dat u voedingsmiddelen eet die uw immuunsysteem verzwakken en tot ontstekingen leiden. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen een ontstekingsreactie veroorzaken en auto-immuunsymptomen verergeren. Dit omvat geraffineerde koolhydraten, voedingsmiddelen gemaakt met kunstmatige ingrediënten en chemicaliën, alcohol en zelfs cafeïne.

 9. Er is onderzoek dat suggereert dat acupunctuur nuttig kan zijn bij het verminderen van pijn en ontsteking en bij het verbeteren van gewrichtsstijfheid bij patiënten met het fenomeen van Raynaud. Een studie met 33 patiënten met het syndroom van Raynaud vond dat acupunctuur een redelijk behandelingsalternatief is. In de studie ontdekten onderzoekers dat patiënten die acupunctuur ondergingen een significante afname van de frequentie van de aanvallen van Raynaud ervoeren, het aantal ervaren aanvallen verminderde en de duur van een verminderde bloedstroom verminderde. (19, 20)

 10. Als u een medicijn gebruikt dat kan leiden tot een verminderde bloedstroom en uw risico op een aanval van Raynaud verhoogt, overleg dan met uw arts over enkele alternatieven. Dit omvat anticonceptiepillen, medicijnen die worden gebruikt om allergieën te verlichten, dieetpillen, migraine medicijnen die ergotamine bevatten, bètablokkers die uw hartslag vertragen, sommige ADHD-medicijnen en bepaalde medicijnen tegen kanker. (12)

Belangrijkste punten van het syndroom van Raynaud

 1. Onderzoek toont aan dat goede lichaamisolatie en het vermijden van blootstelling aan koude temperaturen de twee belangrijkste levensstijlwijzigingen zijn die moeten worden aangebracht om de aanvallen van Raynaud te voorkomen. Je moet jezelf beschermen tegen koude temperaturen, wat betekent dat je extra lagen draagt ​​en altijd je handen en voeten bedekt als het buiten koud is. Draag dikke wanten en sokken en warme schoenen. Het kan ook helpen om hand- en voetwarmers te gebruiken als u van plan bent om in de koelere maanden naar buiten te gaan. (2)

 2. Hier zijn enkele andere manieren om blootstelling aan koude temperaturen te voorkomen en om aanvallen van Raynaud te voorkomen:

 3. Emotionele of fysieke stress kan vasoconstrictie veroorzaken en de symptomen van Raynaud veroorzaken, dus het opnemen van natuurlijke stressverlichters in uw dagelijkse routine kan nuttig zijn om aanvallen te verminderen. (17) Welke acties kunt u in uw dagelijks leven ondernemen om uw stressniveau te verminderen? Voorbeelden hiervan zijn het beoefenen van yoga, buiten wandelen, of proberen meditatie of devotioneel gebed. Zorg voor jezelf en zorg elke nacht voor voldoende rust.

 4. Als u denkt dat ondersteuning u zou helpen uw emotionele stressoren te doorstaan, overweeg dan cognitieve gedragstherapie of lid worden van een steungroep met gelijkgestemde mensen. Zelfs betrokkenheid bij een plaatselijke religieuze club, moedersclub of activiteitenclub kan een grote stressverlichter zijn.

 5. Als het gaat om fysieke stress, kunnen mechanische spanningen in uw vingers verhoogde vasospastische aanvallen veroorzaken. Onderzoek toont aan dat langdurige blootstelling aan trillingen kan leiden tot bloedbeperking in je ledematen en andere repetitieve handbewegingen kan problematisch zijn omdat ze je slagaders en zenuwen kunnen beschadigen. Het vermijden van deze praktijken, waar mogelijk, kan helpen om de aanvallen van Raynaud te verminderen. (17)

 6. Onderzoek toont aan dat de bloedstroom wordt verminderd in de vingers van mensen die regelmatig roken. Om deze reden moeten rokers met zowel het primaire als secundaire syndroom van Raynaud absoluut stoppen met roken. Als je geprobeerd hebt te stoppen met roken zonder succes, probeer dan mind-body oefeningen zoals acupunctuur, spinale manipulatie, meditatie, reiki, geleide beelden en ontspanningstechnieken. (18)

 7. Secundaire Raynaud wordt vaak geassocieerd met auto-immuunziektesymptomen, dus werken aan het omkeren of verlichten van de aandoening kan ook de aanvallen van Raynaud verminderen. Een van de beste manieren om dit te doen, is een dieet vol ontstekingsremmende voedingsmiddelen te eten, zoals omega-3 vetzuren, groene bladgroenten, bessen, in het wild gevangen zalm en bottenbouillon. Noten en zaden, biologisch vlees van goede kwaliteit, verse groenten en kruiden en kruiden zijn ook uitstekende keuzes.

 8. Naast het toevoegen van deze genezende voedingsmiddelen aan uw dieet, moet u ook voorkomen dat u voedingsmiddelen eet die uw immuunsysteem verzwakken en tot ontstekingen leiden. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen een ontstekingsreactie veroorzaken en auto-immuunsymptomen verergeren. Dit omvat geraffineerde koolhydraten, voedingsmiddelen gemaakt met kunstmatige ingrediënten en chemicaliën, alcohol en zelfs cafeïne.

 9. Er is onderzoek dat suggereert dat acupunctuur nuttig kan zijn bij het verminderen van pijn en ontsteking en het verbeteren van gewrichtsstijfheid bij patiënten met het fenomeen van Raynaud. Een studie met 33 patiënten met het syndroom van Raynaud vond dat acupunctuur een redelijk behandelingsalternatief is. In de studie ontdekten onderzoekers dat patiënten die acupunctuur ondergingen een significante afname van de frequentie van de aanvallen van Raynaud ervoeren, het aantal ervaren aanvallen verminderde en de duur van een verminderde bloedstroom verminderde. (19, 20)

 10. Als u een medicijn gebruikt dat kan leiden tot een verminderde bloedstroom en uw risico op een aanval van Raynaud verhoogt, overleg dan met uw arts over enkele alternatieven. Dit omvat anticonceptiepillen, medicijnen die worden gebruikt om allergieën te verlichten, dieetpillen, migraine medicijnen die ergotamine bevatten, bètablokkers die uw hartslag vertragen, sommige ADHD-medicijnen en bepaalde medicijnen tegen kanker. (12)

6 manieren om de symptomen van Raynaud te verminderen of te voorkomen zijn:

 1. Onderzoek toont aan dat goede lichaamisolatie en het vermijden van blootstelling aan koude temperaturen de twee belangrijkste levensstijlwijzigingen zijn die moeten worden aangebracht om de aanvallen van Raynaud te voorkomen. Je moet jezelf beschermen tegen koude temperaturen, wat betekent dat je extra lagen draagt ​​en altijd je handen en voeten bedekt als het buiten koud is. Draag dikke wanten en sokken en warme schoenen. Het kan ook helpen om hand- en voetwarmers te gebruiken als u van plan bent om in de koelere maanden naar buiten te gaan. (2)

 2. Hier zijn enkele andere manieren om blootstelling aan koude temperaturen te voorkomen en om aanvallen van Raynaud te voorkomen:

 3. Emotionele of fysieke stress kan vasoconstrictie veroorzaken en de symptomen van Raynaud veroorzaken, dus het opnemen van natuurlijke stressverlichters in uw dagelijkse routine kan nuttig zijn om aanvallen te verminderen. (17) Welke acties kunt u in uw dagelijks leven ondernemen om uw stressniveau te verminderen? Voorbeelden hiervan zijn het beoefenen van yoga, buiten wandelen, of proberen meditatie of devotioneel gebed. Zorg voor jezelf en zorg elke nacht voor voldoende rust.

 4. Als u denkt dat ondersteuning u zou helpen om uw emotionele stressoren te verwerken, overweeg dan cognitieve gedragstherapie of lid worden van een steungroep met gelijkgestemde mensen. Zelfs betrokkenheid bij een plaatselijke religieuze club, moedersclub of activiteitenclub kan een grote stressverlichter zijn.

 5. Als het gaat om fysieke stress, kunnen mechanische spanningen in uw vingers verhoogde vasospastische aanvallen veroorzaken. Onderzoek toont aan dat langdurige blootstelling aan trillingen kan leiden tot bloedbeperking in je ledematen en andere repetitieve handbewegingen kan problematisch zijn omdat ze je slagaders en zenuwen kunnen beschadigen. Het vermijden van deze praktijken, waar mogelijk, kan helpen om de aanvallen van Raynaud te verminderen. (17)

 6. Onderzoek toont aan dat de bloedstroom wordt verminderd in de vingers van mensen die regelmatig roken. Om deze reden moeten rokers met zowel het primaire als secundaire syndroom van Raynaud absoluut stoppen met roken. Als je geprobeerd hebt te stoppen met roken zonder succes, probeer dan mind-body oefeningen zoals acupunctuur, spinale manipulatie, meditatie, reiki, geleide beelden en ontspanningstechnieken. (18)

 7. Secundaire Raynaud wordt vaak geassocieerd met auto-immuunziektesymptomen, dus werken aan het omkeren of verlichten van de aandoening kan ook de aanvallen van Raynaud verminderen. Een van de beste manieren om dit te doen, is een dieet vol ontstekingsremmende voedingsmiddelen te eten, zoals omega-3 vetzuren, groene bladgroenten, bessen, in het wild gevangen zalm en bottenbouillon. Noten en zaden, biologisch vlees van goede kwaliteit, verse groenten en kruiden en kruiden zijn ook uitstekende keuzes.

 8. Naast het toevoegen van deze genezende voedingsmiddelen aan uw dieet, moet u voorkomen dat u voedingsmiddelen eet die uw immuunsysteem verzwakken en tot ontstekingen leiden. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen een ontstekingsreactie veroorzaken en auto-immuunsymptomen verergeren. Dit omvat geraffineerde koolhydraten, voedingsmiddelen gemaakt met kunstmatige ingrediënten en chemicaliën, alcohol en zelfs cafeïne.

 9. Er is onderzoek dat suggereert dat acupunctuur nuttig kan zijn bij het verminderen van pijn en ontsteking en het verbeteren van gewrichtsstijfheid bij patiënten met het fenomeen van Raynaud. Een studie met 33 patiënten met het syndroom van Raynaud vond dat acupunctuur een redelijk behandelingsalternatief is. In de studie ontdekten onderzoekers dat patiënten die acupunctuur ondergingen een significante afname van de frequentie van de aanvallen van Raynaud ervoeren, het aantal ervaren aanvallen verminderde en de duur van een verminderde bloedstroom verminderde. (19, 20)

 10. Als u een medicijn gebruikt dat kan leiden tot een verminderde bloedstroom en uw risico op een aanval van Raynaud verhoogt, overleg dan met uw arts over enkele alternatieven. Dit omvat anticonceptiepillen, medicijnen die worden gebruikt om allergieën te verlichten, dieetpillen, migraine medicijnen die ergotamine bevatten, bètablokkers die uw hartslag vertragen, sommige ADHD-medicijnen en bepaalde medicijnen tegen kanker. (12)Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407