Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Tamari: gezondere, glutenvrije sojasausvervanger of gewoon een andere met natrium gevulde kruiderij?

Hoe maak je gezonde kruiden + recepten

 1. Als u een frequenter van voedselblogs bent, is de kans groot dat u deze hartige sojasubstituut waarschijnlijk al in een paar van uw favoriete glutenvrije recepten heeft gezien. Tamari, een vloeibare kruiderij die populair is vanwege zijn zachte smaak en veelzijdigheid, is misschien pas net begonnen met het maken van rondes, maar het is eigenlijk al meer dan duizend jaar en wordt beschouwd als een basisingrediënt in vele soorten gerechten over de hele wereld.

 2. Hoewel het aan populariteit wint omdat het een glutenvrij alternatief is voor sojasaus, is het gebrek aan tarwe niet het enige dat tamari onderscheidt van andere kruiden; het bevat ook minder waarschijnlijk additieven, bevat meer eiwitten en is ook gemakkelijker om mee te koken.

 3. Dus wat is Tamari en moet je in plaats daarvan de sojasaus inruilen voor Tamari? Dit is wat u moet weten.

Wat is Tamari?

 1. Tamari is een vloeibare kruiderij en populaire sojasausvervanger die wordt geproduceerd door de gisting van sojabonen. In tegenstelling tot gewone sojasaus, wordt tijdens dit proces weinig tot geen tarwe toegevoegd, wat resulteert in een eindproduct dat vrij is van tarwe en gluten.

 2. Door een scheutje tamari aan uw gerechten toe te voegen, kunt u een zoute, rijke smaak aan levensmiddelen toevoegen. Het werkt vooral goed in wokgerechten, dips, sauzen en dressings. Bovendien, hoewel sojasaus en tamari vaak door elkaar worden gebruikt, kunnen andere ingrediënten zoals kokosamino's ook worden gebruikt als een tamari-substituut en ook om een ​​hartige diepe smaak aan voedingsmiddelen te geven.

 3. Naast glutenvrij, vragen veel mensen zich af: is Tamari veganistisch? De meeste merken gebruiken minimale ingrediënten en bevatten meestal alleen sojabonen, water en zout, waardoor dit een geschikte optie is voor mensen met een veganistisch of vegetarisch dieet. Bovendien bevat het minder waarschijnlijk additieven, bevat het meer eiwitten en bevat het tal van antioxidanten, waardoor het een waardige toevoeging is aan je keukenkast.

Is Tamari goed voor u? 6 Voordelen van Tamari

 1. Een van de grootste voordelen van Tamari is dat het wordt geproduceerd uit de gefermenteerde pasta van sojabonen en dat het geen tarwe bevat, waardoor het een geweldige vervanging is voor sojasaus voor diegenen die een glutenvrij dieet volgen.

 2. Voor mensen met coeliakie of een gevoeligheid voor gluten, kan het overschakelen op graanvrije alternatieven gastro-intestinale symptomen helpen verlichten en schade aan het spijsverteringsstelsel voorkomen, wat resulteert in een betere opname van voedingsstoffen en een lager risico op vitamine- en mineraaltekorten. (1, 2) Niet alleen dat, maar dier- en mensstudies tonen ook aan dat glutenvrij gaan ontstekingen kan verminderen en ook kan helpen om gewichtstoename te voorkomen. (3, 4)

 3. Draai zowat elke fles gewone sojasaus om en je krijgt bijna gegarandeerd een lange lijst met sojasausingrediënten, veel met namen die klinken alsof ze in plaats daarvan in een wetenschappelijk laboratorium moeten zijn van op je bord. Tamari daarentegen bevat minder vaak voedingsadditieven, conserveermiddelen en extra ingrediënten die niet goed zijn voor de gezondheid. In plaats daarvan bevatten de meeste Tamari-producten alleen het absolute minimum, inclusief water, sojabonen en zout. (5)

 4. Je kunt tamari gemakkelijk in sojasaus schakelen in zowat elk recept, en het kan in alles worden gebruikt, van wokgerechten tot dipsauzen en nog veel meer. Bovendien behoudt het, in tegenstelling tot sojasaus, zijn volle smaak, zelfs wanneer het wordt gekookt op hoog vuur, waardoor het ideaal is voor gebruik in bijna elk gerecht.

 5. Je reguliere sojasaus in plaats daarvan vervangen door Tamari kan je eiwitinname helpen verhogen. Tamari bevat in feite bijna het dubbele van de hoeveelheid eiwitten als gewone sojasaus, met een kloksnelheid van bijna twee gram per portie van één eetlepel. Hoewel dit misschien niet zo veel lijkt, omdat deze specerij meestal in kleine hoeveelheden wordt geconsumeerd, kan het na verloop van tijd echt beginnen te stapelen. Naast het opbouwen van spieren en het gezond houden van je huid, gewrichten en botten, zijn eiwitrijke voedingsmiddelen ook essentieel als het gaat om weefselherstel, enzym- en hormoonproductie en zelfs gewichtscontrole. (6, 7)

 6. Tamari bevat een flink stuk mangaan, dat ongeveer 4 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid in slechts één eetlepel verpakt. Mangaan is een belangrijk mineraal, vooral vanwege zijn vermogen om als antioxidant in het lichaam te fungeren.

 7. Antioxidanten zijn verbindingen die vrije radicalen bestrijden en oxidatieve stress voorkomen om cellen tegen schade te beschermen. Onderzoek toont aan dat antioxidanten zoals mangaan een centrale rol in de gezondheid kunnen spelen en vooral gunstig kunnen zijn bij het verminderen van het risico op aandoeningen zoals hartaandoeningen, diabetes, kanker en auto-immuunziekten. (8)

 8. Tamari wordt vaak verkozen boven sojasaus vanwege de rijke smaak en zachte smaak, dankzij de verhoogde concentratie sojabonen. De smaak wordt soms ook beschreven als minder sterk en uitgebalanceerder dan gewone sojasaus, waardoor het gemakkelijker te gebruiken is en in verschillende gerechten kan worden verwerkt. Vanwege zijn rijkere smaak, hebben recepten er vaak minder van nodig, wat het ook gemakkelijker kan maken om uw natriuminname onder controle te houden.

Potentiële Tamari-nadelen

 1. Hoewel het gebruik van Tamari-saus verschillende voordelen biedt, zijn er ook enkele nadelen en een van de grootste overwegingen is het natriumgehalte. Hoewel je lichaam een ​​kleine hoeveelheid natrium nodig heeft om te functioneren en gedijen, kan het opvullen van teveel natriumrijke voedingsmiddelen de gezondheid negatief beïnvloeden.

 2. Natrium kan niet alleen bijdragen aan hoge bloeddruk, die de hartspier kan beschadigen en het risico op hartaandoeningen kan vergroten, maar grote hoeveelheden zijn ook in verband gebracht met botverlies, nierproblemen en zelfs maag kanker. (9, 10, 11)

 3. Er is ook enige bezorgdheid over de consumptie van soja, aangezien de meeste sojabonen die tegenwoordig worden geteeld genetisch gemodificeerd zijn. Geschat wordt dat ongeveer 90 procent van de sojabonen in de Verenigde Staten genetisch gemodificeerd zijn en vaak worden besproeid met giftige herbiciden zoals Roundup, wat negatieve gevolgen voor de gezondheid kan hebben. (12)

 4. Tamari bevat ook amines, natuurlijke verbindingen zoals histamine en tyramine. Hoewel amines waarschijnlijk geen bijwerkingen veroorzaken bij de meeste mensen, kan het eten van grote hoeveelheden symptomen veroorzaken zoals misselijkheid, vermoeidheid, hoofdpijn en netelroos bij mensen met een intolerantie. (13)

Tamari Nutrition Facts

 1. Tamari bevat weinig calorieën maar veel natrium. Hoewel het in kleine hoeveelheden wordt gebruikt, kan het ook een goede hoeveelheid mangaan en niacine leveren - samen met een reeks andere belangrijke vitamines en mineralen.

 2. Een eetlepel (ongeveer 18 gram) tamari bevat ongeveer: (14)

 3. Naast de hierboven genoemde voedingsstoffen bevat tamari ook een kleine hoeveelheid vitamine B6, riboflavine, zink, koper en kalium.

Tamari versus sojasaus

 1. Dus wat is sojasaus? Sojasaus, ook wel sojasaus genoemd, is een populaire smaakmaker die vooral voorkomt in de Aziatische keuken. Traditioneel omvat het proces voor het maken van sojasaus meestal het combineren van geweekte sojabonen en geroosterde, gemalen tarwe met een kweekvorm. Water en zout worden vervolgens toegevoegd en het mengsel laat men gedurende een periode van enkele maanden fermenteren.

 2. Tamari-saus is daarentegen uitsluitend gemaakt van gefermenteerde sojabonen en bevat weinig tot geen tarwe, waardoor het een goed glutenvrij alternatief is voor gewone sojasaus. Omdat het een hogere concentratie sojabonen bevat, is tamari-saus ook eiwitrijker en heeft het een zachte, rijke smaak die het onderscheidt van sojasaus.

 3. Dat gezegd hebbende, beide bevatten een vergelijkbare set voedingsstoffen en bevatten veel natrium, waardoor het belangrijk is om uw inname met mate te houden. Hoewel er minimale smaakverschillen zijn, kunnen beide sauzen bovendien door elkaar worden gebruikt in je favoriete recepten, zoals dressings, wokgerechten en salades.

Tamari in Ayurveda en TCM

 1. Met mate kan tamari worden genoten op een goed afgerond dieet en heeft het zelfs enkele gezondheidsbevorderende eigenschappen die goed werken in holistische geneeskunde.

 2. In de traditionele Chinese geneeskunde wordt gedacht dat de sojabonen waaruit tamari is afgeleid, koelingseigenschappen hebben en worden verondersteld de ontgifting te verbeteren, de regelmaat te bevorderen en het plassen te vergemakkelijken. Het wordt echter ook aanbevolen om de inname van natriumrijke voedingsmiddelen zoals deze kruiderij te beperken om de nierfunctie te optimaliseren.

 3. Volgens Ayurveda daarentegen wordt tamari als gemakkelijk verteerbaar beschouwd dankzij de afwezigheid van tarwe en het gistingsproces dat het ondergaat. Er wordt echter opgemerkt dat de inname gematigd moet worden gehouden vanwege het natriumgehalte, wat negatieve effecten kan hebben op de bloedsomloop op een Ayurvedisch dieet.

 4. Op zoek naar waar u Tamari kunt kopen? Je kunt dit ingrediënt gemakkelijk vinden bij de meeste supermarkten in de Aziatische voedselsectie, meestal in de buurt van de sojasaus en andere kruiden. Enkele van de meest populaire merken zijn San-J Tamari en Kikkoman Tamari, die op grote schaal verkrijgbaar zijn bij de meeste retailers. Als u problemen ondervindt, kunt u deze ook online kopen en bij u thuis laten bezorgen.

Tamari-toepassingen en Tamari-recepten

 1. Tamari is een ongelooflijk veelzijdig ingrediënt en kan in vrijwel elk recept gemakkelijk worden vervangen in plaats van zout of sojasaus. Het werkt goed in sauzen, dressings, wokgerechten en salades. Je kunt het ook gebruiken om een ​​geroosterde smaak toe te voegen aan geroosterde groenten, vleesgerechten op smaak te brengen of een smakelijke draai aan teriyaki te geven.

 2. Hier zijn een paar smakelijke tamari-sausreceptideeën om u op weg te helpen:

Geschiedenis

 1. Hoewel sojasaus tegenwoordig over de hele wereld wordt genoten, is het eigenlijk zo'n 2200 jaar geleden in China ontstaan. Van daaruit begon het zich in andere delen van Azië te verspreiden en werd het al snel een basiskruid in veel soorten gerechten. In Japan wordt bijvoorbeeld gedacht dat Chinese boeddhistische monniken sojasaus rond de 7e eeuw introduceerden. Ondertussen wordt in Korea het brouwen van sojasaus al in de 3e eeuw gedocumenteerd in oude teksten.

 2. In Europa zijn de vroegste records van sojasaus terug te voeren tot 1737, toen het werd vermeld als handelsproduct door de Dutch East India Co. Variaties in productiemethoden werden snel geïntroduceerd, en Europeanen begonnen sojasaus te maken met ingrediënten zoals Portobello-champignons en piment.

 3. Tamari zelf is afkomstig uit Midden-Japan en wordt beschouwd als de originele Japanse sojasaus. In Japan staat het ook bekend als "miso-damari" omdat het de vloeistof is die wordt geproduceerd tijdens miso-vergisting. De naam is afgeleid van het Japanse woord 'damaru', wat 'ophopen' betekent. Vandaag de dag wordt Japan nog steeds beschouwd als de toonaangevende producent van Tamari over de hele wereld.

 4. Tamari kan een goed alternatief zijn voor gewone sojasaus, vooral voor mensen met een gevoeligheid voor tarweproducten of gluten. Het bevat echter nog steeds erg veel natrium en de inname moet met mate worden gehouden, vooral voor mensen met hartproblemen of hoge bloeddruk.

 5. Omdat de meeste sojabonen genetisch gemodificeerd zijn, is het het beste om waar mogelijk te kiezen voor biologische tamari. Controleer ook het ingrediëntenetiket en selecteer een merk met minimale ingrediënten en zonder additieven. Als je een voedselallergie of -gevoeligheid hebt, moet je ook zoeken naar gecertificeerde glutenvrije producten om ervoor te zorgen dat je kruiderij volledig glutenvrij is.

 6. Ten slotte komen soja-allergieën veel voor en kunnen bijwerkingen veroorzaken zoals netelroos, jeuk, huiduitslag of zwelling. Als u deze of andere symptomen van voedselallergie ervaart, stop dan onmiddellijk met het gebruik en raadpleeg uw arts.

 7. Je zou denken dat een lekkende darm alleen het spijsverteringsstelsel beïnvloedt, maar in werkelijkheid kan het meer beïnvloeden. Omdat Leaky Gut zo gewoon is en zo'n enigma, Ik bied een gratis webinar aan over alle dingen die lekken. Klik hier voor meer informatie over het webinar.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407