Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Tarwebessen: Top 6 voordelen van voeding met tarwebessen

Bezorgdheid met peterselie

 1. Van pizzabodems tot gebak, veel populaire producten op basis van granen beginnen als tarwebessen. Van daaruit worden deze granen vaak ontdaan van hun voedingsstoffen, vermalen tot witte bloem, zwaar verwerkt en verkocht in de schappen van uw plaatselijke supermarkt.

 2. Maar hoewel deze ultraverwerkte voedingsmiddelen misschien niet zo fantastisch zijn voor je gezondheid, beginnen ze vol met vezels, eiwitten en essentiële voedingsstoffen die van vitaal belang zijn voor alles, van het gezond houden van je hart tot het maximaliseren van botten sterkte.

 3. Gelukkig kunt u deze voordelen nog steeds krijgen door de verwerkte granen over te slaan en rechtstreeks naar de bron te gaan. Tarwebessen zijn overal verkrijgbaar, gemakkelijk toe te voegen aan uw dieet en bieden een indrukwekkende reeks voedingsstoffen en gezondheidsvoordelen in elke portie.

Wat zijn tarwebessen?

 1. De tarwebes, of tarwebes, is de volkoren vorm van tarwe. Het bestaat uit alle drie delen van de tarwekorrel, inclusief de tarwekiemen, zemelen en endosperm. Tijdens de verwerking worden geraffineerde granen ontdaan van de voedingsstofrijke zemelen en kiemen, waardoor alleen het endosperm overblijft en een eindproduct wordt geproduceerd dat aanzienlijk minder belangrijke vitamines en mineralen bevat.

 2. Omdat de tarwekorrel de zemelen, de kiem en het endosperm bevat, bevat het een geconcentreerde hoeveelheid eiwitten, vezels en micronutriënten en heeft het een lange lijst met gezondheidsvoordelen.

 3. De tarwebes kan worden gekookt en aan gerechten worden toegevoegd of worden gemalen om tarwebloem te maken. Het kan ook worden toegevoegd aan aarde en worden gekweekt in tarwegras, een populair gezondheidsvoedsel dat vaak wordt aangetroffen in sappen en supplementen.

Voordelen van tarwebessen

 1. Bloedarmoede is een aandoening die wordt gekenmerkt door een gebrek aan gezonde rode bloedcellen in het lichaam en wordt vaak veroorzaakt door voedingstekorten zoals een tekort aan ijzer, foliumzuur of vitamine B12. Bloedarmoede symptomen kunnen variëren van zwakte tot bleke huid en pijn op de borst.

 2. Tarwebes is een geweldige bron van ijzer en levert 10 procent van de dagelijkse aanbevolen waarde in elke portie van een kwart kopje. Het aanvullen van uw dieet met ijzerrijk voedsel zoals tarwebes kan bloedarmoede door ijzertekort helpen voorkomen om een ​​gezonde productie van rode bloedcellen te bevorderen. Zorg ervoor dat je tarwebessen combineert met andere ijzerbronnen zoals grasgevoerd rundvlees, linzen en spinazie, evenals vitamine C-voedsel om de ijzerabsorptie te stimuleren.

 3. Tarwebessen zijn een geweldige bron van vezels en verpakken tot 24 procent van de vezels die je de hele dag nodig hebt in een portie van een kwart kopje. Vezel is belangrijk voor veel aspecten van gezondheid, vooral als het gaat om het spijsverteringsstelsel.

 4. Wanneer u vezels eet, beweegt het langzaam onverteerd door het maagdarmkanaal, wat helpt om ontlasting toe te voegen en dingen in beweging te krijgen. Een analyse gepubliceerd in het World Journal of Gastroenterology bekeek de resultaten van vijf onderzoeken en toonde aan dat het verhogen van de vezelinname bij patiënten met constipatie effectief was bij het verhogen van de ontlastingsfrequentie. (1)

 5. Voedingsvezels kunnen ook ten goede komen aan andere spijsverteringsaandoeningen en hebben aangetoond dat het helpt beschermen tegen darmzweren, helpt bij de behandeling van de ziekte van Crohn en de symptomen van het prikkelbare darmsyndroom verbetert. (2, 3, 4)

 6. Hartziekte is een enorm probleem dat miljoenen mensen over de hele wereld treft. In feite hebben ongeveer 92,1 miljoen Amerikanen een vorm van hartaandoeningen, en er wordt voorspeld dat bijna 44 procent van de bevolking in 2030 getroffen zal zijn. (5)

 7. Dankzij hun hoge vezelgehalte kunnen tarwebessen een positief effect hebben op de gezondheid van het hart. Van vezels is aangetoond dat ze het cholesterolgehalte verlagen, wat de ophoping van vet in de slagaders kan voorkomen, de bloedstroom maximaliseert en je hart in goede conditie houdt. (6)

 8. In één onderzoek uit Seattle liet het innemen van een vezelsupplement gedurende 51 weken slecht LDL-cholesterol met 12,1 procent dalen en triglyceriden met 8,5 procent zonder de gunstige HDL-cholesterol te beïnvloeden. (7) Ondertussen toonde een ander onderzoek van de Tulane University School of Public Health and Tropical Medicine in New Orleans, bestaande uit bijna 10.000 volwassenen, aan dat een hogere vezelinname geassocieerd was met een lager risico op hart- en vaatziekten. (8)

 9. Hoge bloedsuikerspiegel kan bijdragen aan een reeks negatieve diabetessymptomen, zoals verhoogde dorst, vermoeidheid en hoofdpijn. Langdurige hoge bloedsuikerspiegel kan zelfs ernstigere bijwerkingen veroorzaken, zoals zenuwbeschadiging en verminderde wondgenezing.

 10. Het opnemen van tarwebessen in uw dieet is een eenvoudige manier om uw bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Dit komt omdat ze rijk zijn aan vezels, wat de opname van suiker in de bloedbaan vertraagt.

 11. Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat een hogere inname van volle granen zoals de tarwebes bescherming zou kunnen bieden tegen diabetes. Een massale studie gepubliceerd in PLoS Medicine, bijvoorbeeld, toonde aan dat elke twee porties volle granen die per dag werden geconsumeerd in verband werden gebracht met een vermindering van 21 procent in het risico op diabetes type 2. (9)

 12. Tarwebessen zijn een voedsel dat rijk is aan voedingsstoffen, wat betekent dat ze tonnen belangrijke voedingsstoffen en een lage hoeveelheid calorieën bevatten. Omdat ze rijk zijn aan eiwitten en vezels, zijn tarwebessen ook een geweldige voedingssupplement als je een paar extra kilo's wilt afvallen.

 13. Vezel kan de verzadiging bevorderen en de eetlust en voedselinname verminderen. (10) Anderzijds kan eiwit de niveaus van ghreline verlagen, het hormoon dat verantwoordelijk is voor het stimuleren van honger. (11)

 14. Bovendien hebben sommige onderzoeken aangetoond dat het eten van meer volle granen zoals tarwebessen het risico op obesitas kan verminderen. Een studie gepubliceerd in Public Health Nutrition, bijvoorbeeld, toonde aan dat een hogere inname van volle granen werd geassocieerd met een lagere body mass index en minder buikvet. (12)

 15. Net als andere voedingsstoffen zoals calcium, fosfor en vitamine D, speelt mangaan een centrale rol bij het behoud van de gezondheid van uw botten. Mangaan is betrokken bij botmineralisatie en bij de vorming van botkraakbeen en collageen. Slechts één portie tarwebes kan bijna uw dagelijkse behoefte aan mangaan uitschakelen, en levert 97 procent van de aanbevolen dagelijkse waarde.

 16. Hoewel meer onderzoek nodig is, hebben dierstudies vastgesteld dat een tekort aan dit vitale mineraal kan leiden tot botverlies. (13) Ondertussen toonde een dieronderzoek uit Zuid-Korea uit 2008 aan dat mangaansuppletie de botvorming en de botmineraaldichtheid bij ratten juist heeft verhoogd. (14)

Wheat Berry Nutrition

 1. Het voedingsprofiel van tarwebessen is rijk aan vezels, mangaan en selenium, samen met tal van andere belangrijke vitamines en mineralen.

 2. Een portie tarwebessen van een kwart kopje bevat ongeveer: (15)

 3. Naast de hierboven genoemde voedingsstoffen bevat tarwebes ook een kleine hoeveelheid kalium, pantotheenzuur en vitamine E.

Tarwebessen versus tarwekiemen

 1. De tarwekorrel heeft drie componenten, waaronder de zemelen, de kiem en het endosperm. De zemelen vormen de buitenste schil van de kernel, het endosperm is het deel van het zaad dat voor voeding zorgt en de kiem is het embryo van de kernel dat de meeste voedingsstoffen herbergt. Terwijl de tarwebes alle drie delen van de pit bevat, bestaat tarwekiemen uit slechts één.

 2. Tarwekiemen hebben een nootachtige en milde smaak die goed werkt in havermout, smoothies en gebakken producten. Vanwege zijn unieke textuur is het echter niet zo gemakkelijk te gebruiken of veelzijdig als tarwebessen, die kunnen worden ondergedompeld in zowat elk recept met volle granen.

 3. Qua voedingsstoffen bevat tarwekiemen iets meer calorieën en koolhydraten, maar bevat ze meer eiwitten en vezels per ons. Het is ook rijker aan veel micronutriënten, waaronder mangaan, selenium, thiamine en fosfor.

Waar te vinden en hoe tarwebessen te gebruiken

 1. Vraagt ​​u zich af waar u tarwebessen kunt kopen? Deze voedzame granen zijn op grote schaal verkrijgbaar bij de meeste grote supermarkten, natuurvoedingswinkels en online retailers en zijn meestal te vinden in de sectie natuurvoeding naast andere volle granen. Ze zijn soms ook verkrijgbaar in de bulkvoedselafdeling, zodat je zoveel kunt proberen als je wilt voordat je een hele tas mee naar huis neemt.

 2. Zoek snel naar "hoe tarwebessen te koken" en u zult merken dat het vrijwel hetzelfde is als andere granen. Het gaat om het toevoegen van de tarwebessen aan een pan met water, het aan de kook brengen en het vervolgens zachtjes laten sudderen tot het volledig gaar is.

 3. De bereidingstijd van tarwebessen is echter iets langer dan die van andere granen, wat sommige mensen ervan kan weerhouden ze uit te proberen. Maar hoewel ze wel een heel uur nodig hebben om te koken, zijn ze ongelooflijk veelzijdig en kunnen ze in grote hoeveelheden worden gemaakt en de hele week als maaltijd worden gebruikt. Vanwege hun dichtheid bevriezen ze ook goed en kunnen ze maximaal een maand worden bewaard.

 4. Tarwebessen kunnen eenvoudig in uw favoriete recepten worden gewisseld en worden gebruikt in plaats van andere granen zoals farro, rijst, quinoa of gerst. Ze hebben een nootachtige maar zoete smaak die goed werkt in veel gerechten en een heerlijke crunch toevoegt aan salades, soepen, bijgerechten en desserts. Bovendien kun je je tarwebessen zelfs in een keukenmachine of thuismolen gooien en ze gebruiken om zelfgemaakt tarwebloem te maken.

 5. U kunt ook tarwebessen gebruiken om tarwegras te laten groeien, dat meestal wordt geperst of gemalen tot een fijn groen poeder. Het wordt vaak aanbevolen om de tarwebessen eerst te laten weken om ze te laten ontkiemen voordat je ze toevoegt aan een kweekbak met ongeveer een centimeter grond. De lade moet in een gebied met indirect zonlicht worden geplaatst en dagelijks worden bewaterd. Zodra het tarwegras vier tot zes centimeter bereikt, kunt u het net boven de wortels snijden en het tarwegras onmiddellijk gebruiken.

Recepten voor tarwebessen

 1. Net zoals u andere granen kunt gebruiken als een eenvoudige tarwebessenvervanger, kunt u ook tarwebessen in plaats van granen zoals farro, quinoa, rijst, boekweit of gerst in een verscheidenheid aan gerechten ruilen.

 2. Enkele ideeën nodig? Hier zijn enkele recepten voor tarwebessen die je kunt proberen om aan de slag te gaan:

Geschiedenis

 1. Het moderne maalproces verwijdert tarwekorrels van de kiem en de zemelen, waarbij alleen het endosperm achterblijft. Hoewel dit proces de houdbaarheid kan verlengen en producten een zachtere textuur kan geven, verwijdert het ook veel van de belangrijke voedingsstoffen in de tarwebes.

 2. Deze verwerkingsmethode is echter relatief nieuw. Oorspronkelijk maakten steenmolens meel door korrels tussen stenen te malen om hun voedingskwaliteit te behouden. In latere jaren werden stoomwalsmolens en geautomatiseerde meelmolens gebruikt om de productie te versnellen en de efficiëntie te verbeteren.

 3. Tijdens de industriële revolutie hielp de uitvinding van de walsmolen de meelproductie omhoog te schieten door de kern van de zemelen en kiemen te strippen, waarbij meestal lege calorieën en koolhydraten achterbleven en de kern van zijn gezondheid werd uitgeput- bevordering van eigenschappen.

 4. Door te kiezen voor volkorenproducten zoals tarwebessen, kunt u er echter voor zorgen dat u volledig profiteert van de vele voedingsstoffen en gezondheidsvoordelen die deze volle granen te bieden hebben.

 5. Tarwebessen zitten boordevol eiwitten, vezels, vitamines en mineralen en kunnen over het algemeen worden genoten met minimaal risico op bijwerkingen. Dat gezegd hebbende, er zijn mensen die hun inname misschien willen beperken.

 6. Vooral als u coeliakie, een tarweallergie of een gevoeligheid voor gluten heeft, moet u tarwebessen zeker vermijden. Tarwebessen bevatten gluten, wat nadelige bijwerkingen voor deze personen kan veroorzaken.

 7. Als u een tarwe-buikdieet, een koolhydraatarm dieet of een glutenvrij dieet volgt om andere redenen dan glutengevoeligheid, moet u mogelijk ook uw inname van tarwebessen beperken.

 8. Bovendien, als u symptomen ervaart zoals misselijkheid, diarree, maagklachten of jeuk na het eten van tarwebessen, moet u het gebruik onmiddellijk staken en uw arts raadplegen.

 9. Je zou denken dat een lekkende darm alleen het spijsverteringsstelsel beïnvloedt, maar in werkelijkheid kan het meer beïnvloeden. Omdat Leaky Gut zo gewoon is en zo'n raadsel, Ik bied een gratis webinar aan over alle dingen die lekken. Klik hier voor meer informatie over het webinar.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407