Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Tarwezemelenvoeding: toevoegen of vermijden?

Geschiedenis van bosbessen

 1. Je hebt waarschijnlijk al eerder gehoord van tarwezemelen - het is een ingrediënt in granen, muffins, haver en meer. Maar wat zijn tarwezemelen en is het goed voor u?

 2. De kans is groot dat de tarwezemelengranen en muffins die u in de schappen van uw supermarkt vindt, zijn gemaakt met niet-zo-gezonde ingrediënten, waaronder veel suiker. Maar als je tarwezemelen op de juiste manier gebruikt, is het eigenlijk behoorlijk voedzaam.

 3. Net als tarwekiemen zit het boordevol vezels en helpt het je spijsvertering te ondersteunen. Tarwezemelen bevatten zelfs drie keer zoveel vezels en bevatten minder calorieën. Bovendien bevatten tarwezemelen essentiële voedingsstoffen zoals mangaan en B-vitamines - waardoor het uw energieniveau kan verhogen, de immuunfunctie kan verbeteren en uw zenuwstelsel kan ondersteunen.

 4. Dus als je je afvraagt ​​waar tarwezemelen goed voor zijn, zul je blij zijn om te ontdekken dat het om vele redenen als gezond voedsel wordt beschouwd. Het toevoegen van een paar eetlepels aan je ontbijt of dagelijkse smoothie kan een impact hebben.

Wat is tarwezemelen?

 1. Tarwezemelen, ook bekend als molenaarse zemelen, is de buitenste laag van de tarwekorrel. Een tarwekorrel bestaat eigenlijk uit drie delen: de kiem, de zemelen en het endosperm. Tarwezemelen, de harde buitenkant van de kern, worden tijdens het maalproces gescheiden van het endosperm en de kiem.

 2. De nootachtige en zoete smaak van tarwezemelen draagt ​​alleen maar bij aan zijn aantrekkingskracht. Het is ook een bron van plantaardige voedingsstoffen en dient als een uitstekende bron van vezels. Het ziet eruit als kleine schilfers die op je ochtendyoghurt kunnen worden gestrooid of aan je dagelijkse smoothie kunnen worden toegevoegd.

 3. Tarwekiemen zijn het embryo van de tarwekorrel, terwijl tarwezemelen de buitenste schil is die tijdens de productie van tarwebloem wordt verwijderd. Tarwekiemen bieden een geconcentreerde dosis vitamines en mineralen, waaronder mangaan, thiamine, selenium, fosfor en zink.

 4. Het bevat ook 3,7 gram voedingsvezels per portie van één ons. Hoewel dit een goede hoeveelheid vezels is die de spijsvertering en regelmaat kan ondersteunen, is het ongeveer drie keer minder vezels dan wat wordt gevonden in tarwezemelen. Bij het vergelijken van tarwezemelen versus tarwekiemen qua voedingswaarde, zijn ze allebei erg vergelijkbaar, maar zemelen komen de duidelijke winnaar uit als het gaat om het vezelgehalte. Dus als u uw spijsvertering wilt verbeteren, kies dan voor tarwezemelen.

 5. Welke kiem wordt vaak in poedervorm aangetroffen, en zoals tarwezemelen, kan deze worden besprenkeld met warme of koude ontbijtgranen, yoghurt en salades, of worden toegevoegd aan uw dagelijkse smoothie.

 6. Haverzemelen is de buitenste laag van de havergrutten. Het bevat meer calorieën dan tarwezemelen, maar het bevat ook meer eiwitten. Tarwezemelen bevatten onoplosbare vezels die niet door het lichaam kunnen worden verteerd en helpen de regelmaat te bevorderen. Haverzemelen daarentegen bevatten oplosbare vezels, die een gelachtige, kleverige substantie vormen die zich bindt aan cholesterol in het spijsverteringskanaal en het via de ontlasting uit het lichaam duwt.

 7. Als het gaat om micronutriënten, bieden zowel tarwe- als haverzemelen een reeks B-vitamines, waaronder thiamine, riboflavine en vitamine B6. B-vitamines helpen het energieniveau, de focus en de algehele kracht te verhogen. Beide zijn ook goede bronnen van magnesium, fosfor, zink en ijzer.

 8. Dus als je je afvraagt ​​welke zemelen het beste zijn, is hier geen duidelijk antwoord. Beide soorten zemelen zijn voedzaam en bieden een aantal gezondheidsvoordelen. Als je je spijsvertering wilt verbeteren en 'dingen in beweging wilt houden', kies dan voor tarwezemelen. Als je meer gericht bent op ontgifting en mogelijk het verminderen van cholesterol, ga dan voor haverzemelen. Anders dan dat, kies het type dat u meer bevalt.

Wheat Bran Nutrition

 1. Naast een uitstekende bron van voedingsvezels, zijn tarwezemelen ook rijk aan mangaan, magnesium, selenium en fosfor. Het bevat ook weinig calorieën en vet, terwijl het een goede hoeveelheid eiwitten per portie levert.

 2. Eén ons (ongeveer 28 gram) tarwezemelen bevat ongeveer:

5 Wheat Bran-voordelen

 1. Wist u dat vezelinname voor Amerikaanse kinderen en volwassenen over het algemeen minder dan de helft van de aanbevolen niveaus is? Wel, slechts een kwart kopje tarwebrein bevat zes gram voedingsvezels. Het is zo belangrijk om een ​​vezelrijk dieet te eten, want omdat voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels uw spijsverteringsstelsel passeren, niet geabsorbeerd door spijsverteringsenzymen, nemen ze vet- en cholesteroldeeltjes, afval en gifstoffen mee.

 2. Dankzij het vezelgehalte helpen tarwezemelen de gezondheid van uw darmen te verbeteren, ontgifting en normale spijsvertering te bevorderen en de gezondheid van uw hart te verbeteren. Een meta-analyse gepubliceerd in Nutrients, bijvoorbeeld, vond dat er een omgekeerd verband is tussen de inname van voedingsvezels en het risico op metabool syndroom. Metabool syndroom is een cluster van symptomen die uw risico op een aantal chronische ziekten verhogen, waaronder diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.

 3. Tarwezemelen ondersteunen uw darmgezondheid door als prebioticum te fungeren. Prebiotica passeren het maagdarmkanaal en blijven onverteerd omdat het menselijk lichaam ze niet kan afbreken. Ze bereiken uiteindelijk de dikke darm, waar ze worden gefermenteerd door de microflora van de darm. Het eten van prebiotische voedingsmiddelen, zoals tarwezemelen, helpt bij het creëren van positieve veranderingen in het spijsverteringskanaal en de lichaamsorganen. Ze doen dit door voedingsbronnen of brandstof te worden voor de nuttige bacteriën in de darm.

 4. Afgezien van het voordeel van uw spijsvertering, toont onderzoek gepubliceerd in Current Developments in Nutrition aan dat het consumeren van prebiotisch voedsel ook de afweer van het immuunsysteem verbetert, het allergierisico vermindert en de calciumabsorptie verhoogt.

 5. Er is veel onderzoek dat aangeeft dat vezelrijk eten voordelen biedt voor een aantal gastro-intestinale aandoeningen, waaronder constipatie, aambeien en diverticulitis. Door tarwezemelen aan je maaltijden toe te voegen, kun je ook problemen zoals een opgeblazen gevoel en ongemak verminderen, omdat het de regelmaat bevordert en de gezonde bacteriën in je darmen verhoogt.

 6. Door tarwezemelen en ander vezelrijk voedsel te eten, voel je je verzadigd en voldaan. Dit helpt bij het handhaven van een gezond gewicht. Door tarwezemelen toe te voegen aan je ochtend smoothie, warme ontbijtgranen of yoghurt kun je je enkele uren verzadigd en energiek voelen.

 7. Een beoordeling uitgevoerd door het Department of Food Science and Nutrition van de Universiteit van Minnesota geeft aan dat "het verhogen van de consumptie van voedingsvezels gedurende de levenscyclus een cruciale stap is in het bestrijden van de obesitas-epidemie in ontwikkelde landen. ." Onderzoekers concludeerden ook dat de toevoeging van functionele vezels in diëten voor gewichtsverlies moet worden beschouwd als een hulpmiddel om het succes te verbeteren.

 8. Een half kopje tarwezemelen bevat ruim 100 procent van uw dagelijkse aanbevolen waarde voor mangaan, een essentiële voedingsstof die een rol speelt in veel van de chemische processen van het lichaam. We moeten voedingsmiddelen die rijk zijn aan mangaan regelmatig consumeren voor een goede opname van voedingsstoffen, botontwikkeling, spijsvertering en afweer van het immuunsysteem.

 9. Volgens onderzoek gepubliceerd in Frontiers in Bioscience, speelt mangaan een cruciale rol bij de ontwikkeling, reproductie, antioxidantafweer, energieproductie en de regulering van neuronale activiteiten.

Bijwerkingen van tarwezemelen

 1. Als u een glutenvrij dieet volgt, wilt u tarwezemelen vermijden, omdat het rechtstreeks uit de tarwekorrel komt. Als je glutenvrij bent omdat je dit soort eiwitten moeilijk kunt verdragen, kun je last krijgen van bijwerkingen als je tarwezemelen consumeert. Mensen met coeliakie kunnen bijvoorbeeld spijsverteringssymptomen ervaren, zoals diarree en maagpijn, na het nuttigen van voedingsmiddelen die gluten bevatten.

 2. Voor sommige mensen kan het eten van bepaalde granen, waaronder tarwezemelen en ander voedsel gemaakt van tarwe, spijsverteringsproblemen veroorzaken zoals een opgeblazen gevoel, buikpijn, benauwdheid en boeren. Dit komt door de fructanen, een soort koolhydraten, die in bepaalde granen voorkomen.

 3. Een andere belangrijke bijwerking van tarwezemelen wordt veroorzaakt door het fytinezuurgehalte. Fytinezuur staat bekend als een mineraalblokker of enzymremmer. Het bindt zich aan mineralen, dus als we tarwevoedsel eten, zijn de aanwezige vitamines gebonden in fytinezuur en kunnen ze niet goed worden verteerd. Dat is precies waarom gekiemd graanbrood zo heilzaam is - het doodt het fytinezuur. Dat gezegd hebbende, als je je regelmatig aan kleinere porties tarwezemelen houdt, zoals een tot twee eetlepels die aan maaltijden worden toegevoegd voor het extra vezelgehalte, mag het fytinezuur de inname van voedingsstoffen niet verstoren.

Hoe te gebruiken en eten

 1. Tarwezemelen kunnen worden toegevoegd aan een aantal goederen en recepten, waaronder gebakken goederen, warme en koude ontbijtgranen, smoothies, salades en stoofschotels. U zult merken dat het een zoete, nootachtige smaak toevoegt aan uw recepten. Hier zijn een paar manieren om dit vezelachtige voedsel in uw dieet op te nemen:

 2. Tarwezemelen toevoegen aan het ontbijt van uw kind is ook een geweldige manier om zijn of haar dagelijkse vezelinname te verhogen en de darmgezondheid te verbeteren. Voeg voor kinderen ongeveer een eetlepel toe aan hun havermoutkommen, yoghurtparfait of smoothie.

 3. Vraagt ​​u zich af waar u tarwezemelen kunt kopen? Je kunt het gemakkelijk vinden in je plaatselijke supermarkt of natuurvoedingswinkel. Als u problemen ondervindt bij het vinden van een merk dat u vertrouwt, is het ook online beschikbaar.

Recepten voor zemelen

 1. Er is geen tekort aan recepten voor tarwezemelen, maar je wilt een beetje onderzoek doen en gaan voor een recept met de gezondste ingrediënten mogelijk. Sla de recepten met geraffineerde suiker en bloem over als u wilt profiteren van de gezondheidsvoordelen van dit vezelrijke voedsel. Hier zijn enkele suggesties om u op weg te helpen:

Laatste gedachten

 1. Lees verder: Bulgur Wheat: The Better Wheat for Your Belly MoreDonate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407