Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Therapie met rood licht: gebruik, voordelen en risico's

Wat is roodlichttherapie?

 1. Roodlichttherapie (RLT) is een controversiële therapeutische techniek die onder andere rode golflengten van het lage niveau gebruikt om huidproblemen, zoals rimpels, littekens en aanhoudende wonden, te behandelen.

 2. Begin jaren negentig werd RLT door wetenschappers gebruikt om planten in de ruimte te helpen groeien. De wetenschappers ontdekten dat het intense licht van rode lichtgevende dioden (LED's) de groei en fotosynthese van plantencellen bevorderde.

 3. Rood licht werd vervolgens bestudeerd voor zijn mogelijke toepassing in de geneeskunde, meer specifiek om erachter te komen of RLT energie in menselijke cellen kon verhogen. De onderzoekers hoopten dat RLT een effectieve manier zou kunnen zijn om spieratrofie, langzame wondgenezing en botdichtheidsproblemen veroorzaakt door gewichtloosheid tijdens ruimtevaart te behandelen.

 4. Misschien heeft u wel eens gehoord van roodlichttherapie (RLT) met zijn andere namen, waaronder:

 5. Wanneer RLT wordt gebruikt met fotosensibiliserende medicijnen, wordt dit fotodynamische therapie genoemd. In dit soort therapie dient het licht alleen als een activerend middel voor de medicatie.

 6. Er zijn veel verschillende soorten roodlichttherapie. Er wordt gezegd dat roodlichtbedden in salons helpen bij het verminderen van cosmetische huidproblemen, zoals striae en rimpels. Roodlichttherapie die in een medische kantooromgeving wordt gebruikt, kan worden gebruikt om ernstigere aandoeningen te behandelen, zoals psoriasis, langzaam genezende wonden en zelfs de bijwerkingen van chemotherapie.

 7. Hoewel er behoorlijk wat bewijs is om aan te tonen dat RLT een veelbelovende behandeling kan zijn voor bepaalde aandoeningen, is er nog veel te leren over hoe het werkt.

Therapiewerk?

 1. Van rood licht wordt gedacht dat het werkt door een biochemisch effect in cellen te produceren dat de mitochondriën versterkt. De mitochondriën zijn de krachtcentrale van de cel - het is waar de energie van de cel wordt gecreëerd. Het energiedragende molecuul in de cellen van alle levende wezens wordt ATP (adenosine trifosfaat) genoemd.

 2. Door de functie van de mitochondriën met RLT te vergroten, kan een cel meer ATP maken. Met meer energie kunnen cellen efficiënter werken, zichzelf verjongen en schade herstellen.

 3. RLT verschilt van laser- of intense pulsed light (IPL) -therapieën omdat het geen schade aan het huidoppervlak veroorzaakt. Laser- en gepulseerde lichttherapieën werken door gecontroleerde schade aan de buitenlaag van de huid te veroorzaken, die vervolgens weefselherstel induceert. RLT omzeilt deze zware stap door de regeneratie van de huid direct te stimuleren. Het door RLT uitgestraalde licht dringt ongeveer 5 millimeter onder het huidoppervlak door.

Hoe wordt roodlichttherapie gebruikt?

 1. Sinds de eerste experimenten in de ruimte zijn er honderden klinische onderzoeken en duizenden laboratoriumonderzoeken uitgevoerd om te bepalen of RLT medische voordelen heeft.

 2. Veel studies hebben veelbelovende resultaten opgeleverd, maar de voordelen van roodlichttherapie zijn nog steeds een bron van controverse. De Centers for Medicare en Medicaid Services (CMS) hebben bijvoorbeeld vastgesteld dat er onvoldoende bewijs is om aan te tonen dat deze apparaten beter zijn dan de huidige bestaande behandelingen voor de behandeling van wonden, zweren en pijn.

 3. Aanvullend klinisch onderzoek is nodig om aan te tonen dat RLT effectief is. Op dit moment zijn er echter aanwijzingen dat RLT de volgende voordelen kan hebben:

 4. Momenteel wordt RLT niet goedgekeurd of gedekt door verzekeringsmaatschappijen voor deze voorwaarden vanwege gebrek aan voldoende bewijs. Hoewel, een paar verzekeringsmaatschappijen dekken nu het gebruik van RLT om orale mucositis tijdens de behandeling van kanker te voorkomen.

Maar werkt roodlichttherapie echt?

 1. Hoewel internet vaak bruist van nieuws over wonderbehandelingen voor zowat elke gezondheidstoestand, is therapie met rood licht zeker niet alles te genezen. RLT wordt als experimenteel beschouwd voor de meeste omstandigheden.

 2. Er is beperkt tot geen bewijs dat roodlichttherapie het volgende doet:

 3. Het is belangrijk op te merken dat wanneer RLT wordt gebruikt met behandelingen voor kanker, het licht alleen wordt gebruikt om een ​​ander medicijn te activeren. Andere lichttherapieën zijn gebruikt om te helpen met sommige van de bovenstaande aandoeningen. Studies hebben bijvoorbeeld aangetoond dat therapie met wit licht effectiever is bij de behandeling van depressiesymptomen dan rood licht. Blauwlichttherapie wordt vaker gebruikt voor acne, met beperkte effectiviteit.

Zijn er vergelijkbare behandelingsopties?

 1. Golflengten met rood licht zijn niet de enige golflengten die voor medische doeleinden worden onderzocht. Blauw licht, groen licht en een mengsel van verschillende golflengtes zijn ook het onderwerp geweest van soortgelijke experimenten bij mensen.

 2. Er zijn andere soorten op licht gebaseerde therapieën beschikbaar. U kunt uw arts vragen over:

Een provider kiezen

 1. Veel zonnestudio's, sportscholen en lokale dagspa's bieden RLT voor cosmetische toepassingen. U kunt ook online door de FDA goedgekeurde apparaten vinden die u thuis kunt kopen en gebruiken. Prijzen zullen variëren. U kunt proberen deze apparaten te gebruiken om tekenen van veroudering, zoals ouderdomsvlekken, fijne lijntjes en rimpels te bestrijden, maar zorg ervoor dat u de instructies aandachtig leest. Bekijk enkele apparaten online.

 2. Voor een meer gerichte RLT moet u eerst een dermatoloog raadplegen. Mogelijk hebt u verschillende behandelingen nodig voordat u enig verschil opmerkt.

 3. Om ernstige medische aandoeningen te behandelen, zoals kanker, artritis en psoriasis, moet u een afspraak maken met uw arts om uw opties te bespreken.

Bijwerkingen

 1. Roodlichttherapie wordt als veilig en pijnloos beschouwd. Er zijn echter meldingen geweest van brandwonden en blaarvorming door het gebruik van RLT-eenheden. Enkele mensen ontwikkelden brandwonden nadat ze in slaap waren gevallen met het apparaat op hun plaats, terwijl anderen brandwonden hadden door gebroken draden of corrosie van het apparaat.

 2. Er is ook een potentieel risico op oogbeschadiging. Hoewel veiliger voor de ogen dan traditionele lasers, moet altijd een goede oogbescherming worden gebruikt tijdens roodlichttherapie.

Takeaway

 1. RLT heeft veelbelovende resultaten laten zien bij de behandeling van sommige huidaandoeningen, maar binnen de wetenschappelijke gemeenschap is er niet veel consensus over de voordelen van de behandeling. Op basis van het huidige onderzoek is het mogelijk dat RLT een goed hulpmiddel is om aan uw huidverzorgingsregime toe te voegen. Raadpleeg altijd uw arts of dermatoloog voordat u iets nieuws probeert.

 2. U kunt gemakkelijk online roodlichtapparaten kopen, maar het is het beste om de mening van een arts over eventuele symptomen te vragen voordat u probeert zichzelf te behandelen. Houd er rekening mee dat RLT niet door de FDA is goedgekeurd voor de meeste omstandigheden of niet wordt gedekt door verzekeringsmaatschappijen. Elke ernstige aandoening, zoals psoriasis, artritis, langzaam genezende wonden of pijn, moet worden gecontroleerd door een arts.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407