Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Tien voordelen van shilajit

Tien voordelen van shilajit

 1. Shilajit was traditioneel afkomstig uit India en Tibet, hoewel het nu in veel andere landen wordt gevonden.

 2. Shilajit wordt al eeuwen in de traditionele Indiase Ayurvedische geneeskunde gebruikt en de verbindingen erin lijken voor veel aandoeningen gunstig te zijn. Lees in dit artikel meer over de voordelen en mogelijke bijwerkingen van deze natuurlijk voorkomende stof.

Tien potentiële voordelen van shilajit

 1. Wanneer het correct wordt gebruikt, kan shilajit verschillende voordelen voor het lichaam hebben. Dit kan deels te wijten zijn aan de hoge concentratie fulvine- en humuszuren, evenals veel mineralen.

1. Brein functie

 1. De vele verbindingen in shilajit kunnen nuttig zijn voor de hersenfunctie en kunnen zelfs de therapie van Alzheimer bevorderen.

 2. Een studie in het International Journal of Alzheimer Disease merkte op dat shilajit traditioneel wordt gebruikt voor een lang leven en om veroudering te vertragen. De verbindingen erin kunnen helpen bij het beheersen van cognitieve stoornissen, zoals de ziekte van Alzheimer.

 3. Onderzoekers verwachten dat shilajit een impact zal hebben op het voorkomen van cognitieve stoornissen, maar meer onderzoek is nodig om deze mogelijkheden te onderzoeken.

2. Veroudering

 1. Eén studie merkte op dat fulvinezuur, een van de belangrijkste verbindingen in shilajit, werkt als een antioxidant en ontstekingsremmende verbinding. Als zodanig kan het helpen bij het verminderen van vrije radicalen en cellulaire schade in het lichaam, twee belangrijke factoren bij het ouder worden.

 2. Dagelijkse suppletie van shilajit kan bijdragen aan de algehele vitaliteit en een langzamer verouderingsproces bij sommige mensen.

3. Anemie

 1. Bloedarmoede ontstaat wanneer het bloed niet voldoende gezonde cellen of hemoglobine heeft. Er zijn veel oorzaken van bloedarmoede, waaronder ijzertekort.

 2. Bloedarmoede door ijzertekort kan verschillende symptomen in het lichaam veroorzaken, waaronder:

 3. Shilajit bevat veel humuszuur en ijzer, wat nuttig kan zijn bij de behandeling van bloedarmoede door ijzertekort. Het is echter belangrijk om deze optie met een arts te onderzoeken voordat u supplementen inneemt.

4. Antivirale

 1. Het brede scala aan mineralen en verbindingen in shilajit kan ook helpen bij het bestrijden van virussen. Een onderzoeksstudie merkte op dat shilajit veel verschillende virussen zou kunnen bestrijden en doden in geïsoleerde omgevingen, waaronder sommige herpesvirussen.

 2. Onderzoekers merkten op dat het weliswaar effectief lijkt, maar dat er meer studies met levende proefpersonen nodig zijn om deze claims te ondersteunen.

5. Chronische vermoeidheid

 1. Een onderzoek uit 2012, gepubliceerd in het Journal of Ethnopharmacology, heeft aangetoond dat shilajit de symptomen van het chronisch vermoeidheidssyndroom bij proefpersonen heeft helpen verminderen.

 2. Onderzoekers merkten op dat shilajit kan helpen de celfuncties in het lichaam te verbeteren, wat betekent dat het vermoeidheid bij de bron van het probleem kan verminderen en op natuurlijke wijze het energieniveau kan verhogen.

6. Hoogtevrees

 1. Een van de claims van traditionele beoefenaars is dat shilajit kan helpen hoogteziekte te verlichten. De veranderingen in druk op grote hoogtes kunnen sommige mensen enorm beïnvloeden. Symptomen van hoogteziekte variëren van lichaamspijn en vermoeidheid tot longcongestie en weinig zuurstof in de hersenen.

 2. Shilajit is een complexe stof die meer dan 80 verschillende mineralen bevat, evenals fulvinezuur en humuszuur. Vanwege dit brede spectrum van nuttige componenten wordt gedacht dat shilajit helpt bij het verminderen van veel symptomen van hoogteziekte.

 3. Het kan de cognitieve processen van de hersenen helpen verbeteren, het immuunsysteem versterken en ontstekingen verminderen, die allemaal hoogteziekte kunnen verminderen.

7. Leverkanker

 1. Shilajit is ook veelbelovend in de strijd tegen bepaalde soorten kankercellen. Eén studie wees uit dat shilajit hielp de vernietiging van kankercellen in de lever te forceren.

 2. Het heeft ook voorkomen dat deze kankercellen zich vermenigvuldigden. Onderzoekers merkten op dat hun resultaten aantonen dat shilajit een anti-kanker effect heeft, maar dat er meer studies nodig zijn.

8. Hart gezondheid

 1. Shilajit kan ook het hart beschermen en de gezondheid van het hart verbeteren. Een recente studie met ratten wees op de beschermende effecten die shilajit op het hart heeft.

 2. Dieren die voorafgaand aan hartletsel met shilajit werden behandeld, hadden minder schade aan het hart dan degenen die geen shilajit kregen.

 3. Het is belangrijk op te merken dat shilajit in sommige gevallen de bloeddruk kan verlagen en niet mag worden ingenomen door iemand met een actieve hartaandoening.

 1. Extra gewicht dragen kan de spieren vermoeien en stress op de botten veroorzaken. Een studie in het Journal of Medicinal Food merkte op dat mensen met obesitas die een oraal supplement van gezuiverde shilajit namen beter reageerden op lichaamsbeweging dan degenen die dat niet deden.

 2. Onderzoekers merkten op dat de shilajit genen in het lichaam leek te activeren die de skeletspieren hielpen zich snel aan te passen aan de nieuwe training. Dit kan na verloop van tijd minder vermoeidheid en meer kracht betekenen.

10. Mannelijke vruchtbaarheid en testosteron

 1. Shilajit is ook onderzocht om de mannelijke vruchtbaarheid te vergroten. Eén studie gaf 60 onvruchtbare mannen gedurende 90 dagen tweemaal per dag shilajit.

 2. Na de testperiode vertoonde bijna de helft van de mannen die de behandeling voltooiden een toename van het totale aantal en de beweeglijkheid van het sperma, of hoeveel en hoe goed het sperma naar het ei beweegt, beide die factoren zijn bij de mannelijke vruchtbaarheid,

 3. In een andere studie werd gekeken naar het vermogen van shilajit om de testosteronniveaus bij gezonde vrijwilligers te verhogen. Mannen tussen 45 en 55 jaar oud kregen 90 dagen shilajit. Aan het einde van deze periode constateerden onderzoekers een significante toename van de totale hoeveelheid testosteron.

Met

 1. Shilajit is verkrijgbaar als poeder of als supplement dat kan worden opgelost in melk of water.

 2. Een persoon kan een portie shilajit ter grootte van een erwt oplossen in vloeistof en deze maximaal drie keer per dag drinken, afhankelijk van de instructies op de verpakking.

 3. De aanbevolen dosis shilajit is 300 tot 500 milligram per dag. Het is echter belangrijk dat een persoon met een arts spreekt voordat hij natuurlijke supplementen inneemt.

Mogelijke bijwerkingen

 1. Onderzoek suggereert dat shilajit veilig is voor langdurig gebruik als voedingssupplement. Er zijn echter enkele mogelijke bijwerkingen van het gebruik van shilajit.

 2. Shilajit kan de bloeddruk verlagen, wat gevaarlijk kan zijn voor mensen die medicijnen tegen hoge bloeddruk gebruiken. Mensen met een actieve hartziekte of met een geschiedenis van hypotensie moeten vermijden shilajit te nemen om een ​​daling van de bloeddruk te voorkomen.

 3. De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) controleert geen natuurlijke supplementen, dus het is belangrijk om het supplement van een gerenommeerde bron te krijgen. Shilajit van lage kwaliteit kan besmet zijn met zware metalen, vrije radicalen en in sommige gevallen zelfs arseen.

Takeaway

 1. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:

 2. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.

 3. Shilajit heeft verschillende gezondheidsvoordelen en is een veilig en effectief supplement bij correct gebruik. Het is altijd het beste om altijd met een arts te praten over de juiste dosering.

 4. Door rechtstreeks met een arts te werken, kan een persoon ook mogelijke bijwerkingen controleren.

 5. Artikel laatst beoordeeld op za 16 december 2017 Bezoek onze categoriepagina Aanvullende geneeskunde / alternatieve geneeskunde voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld u aan voor onze nieuwsbrief voor de laatste updates over Aanvullende geneeskunde / Alternatieve geneeskunde. Alle referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

 6. Biswas, TK, Pandit, S., Mondal, S., Biswas, SK, Jana, U., Ghosh, T., ... Auddy, B. (2010, februari) . Klinische evaluatie van spermatogene activiteit van verwerkte Shilajit in oligospermia [!Abstract

 7. Joukar, S., Najafipour, H., Dabiri, S., Sheibani, M., Sharokhi, N. (2014, september). Cardioprotectief effect van mumie (shilajit) op experimenteel geïnduceerde myocardletsel [!Abstract

 8. Surapaneni, D. K., Adapa, S. R. S. S., Preeti, K., Teja, G. R., Veeraragavan, M., Krishnamurthy, S. (2012, 30 augustus). Shilajit vermindert gedragssymptomen van chronisch vermoeidheidssyndroom door de hypothalamus-hypofyse-bijnieras en mitochondriale bio-energetica bij ratten te moduleren [!AbstractDonate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407