Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Tomatenvoeding kan u helpen bij het bestrijden van kankerontsteking

50 natuurlijk eiwitrijke snacks

 1. Tomaten worden volgens sommige gezondheidsonderzoekers beschouwd als de belangrijkste niet-zetmeelrijke groente in het Amerikaanse dieet. (1) Waarom? Vanwege de kracht van tomatenvoeding.

 2. Wist je dat er wereldwijd meer dan 7.500 verschillende tomatensoorten worden geteeld? Je hebt waarschijnlijk eerder gehoord dat tomaten botanisch gezien eigenlijk een fruit zijn en geen groente. Technisch gezien worden ze eigenlijk als bessen beschouwd, hoewel ze vreemd genoeg al lang in de Verenigde Staten dateren uit de late 19e eeuw als een groente.

 3. Tomaten hebben een lange geschiedenis die duizenden jaren teruggaat tot ongeveer 500 voor Christus. in Mexico, waar ze een basisgewas waren voor de Azteken en samen met bonen en maïs werden gegeten. Azteken en andere volkeren in het Meso-Amerika gebied gebruikten de ietwat zoete "vrucht" op veel verschillende manieren en hielden zelfs tomaten hoog in geestelijk opzicht. Men geloofde dat tomatenzaden "gezegend waren met waarzeggerij". [! 8355 => 1140 = 1!

Tomatenvoedingsfeiten en soorten tomaten

 1. Tomaten (die de wetenschappelijke naam Solanum lycopersicum hebben) zijn lid van de nachtschadegroentenfamilie genaamd Solanaceae, die ook groenten zoals paprika, aubergine en aardappelen omvat.

 2. Tegenwoordig zijn tomaten een van de meest voorkomende groenten (of fruit) die in de tuinen van mensen in de Verenigde Staten worden geteeld. Tomatenplanten hebben zelfs de reputatie "de behoeften van de telers te overtreffen" omdat ze de neiging hebben om in de zomermaanden in één keer veel tomaten op te stijgen en te laten groeien. "Heirloom" -tomaten zijn de laatste jaren vooral populair geworden bij huistuiniers en biologische producenten, omdat ze in verschillende heldere kleuren, verschillende smaken en maten verkrijgbaar zijn.

 3. China, India, de VS en Turkije zijn nu wereldwijd de grootste telers van tomaten. Soorten tomaten die over de hele wereld worden geteeld, zijn onder meer: ​​(3)

 4. Hoeveel koolhydraten zitten er in tomaten? Hoeveel suiker zit er in een tomaat? Laten we de voedingswaarde-informatie van de USDA eens bekijken.

 5. Eén middelgrote rode, rijpe, rauwe tomaat (ongeveer 123 gram) heeft ongeveer: (4)

 6. Tomatenvoeding bevat ook wat vitamine E, niacine, pantotheenzuur, choline, betaïne, calcium, ijzer, magnesium, fosfor, zink, koper en meer.

 7. Waarom zijn tomaten op basis van hun voedingsstoffengehalte goed voor u? Tomatenvoeding is niet alleen caloriearm en een goede bron van vitamine C en vitamine K, maar tomaten worden ook beschouwd als een antioxidantvoedsel en een van de beste bronnen van de fytonutriënt genaamd lycopeen ter wereld.

 8. Lycopeen is nauw verbonden met verbeterde immuniteit en risicovermindering van kanker. Hoewel de meeste mensen lycopeen correleren met diepgekleurde rode tomaten, wordt aangenomen dat het in even grote hoeveelheden voorkomt in organische gele, groene of oranje tomaten.

 9. Lycopeen gevonden in tomatenvoeding heeft goed onderzochte gunstige effecten als het gaat om het blokkeren van tumorgroei. Volwassenen met kanker die hebben deelgenomen aan studies vertonen vaak tekenen van kankerregressie en tumormaligniteit wanneer ze worden aangevuld met hoge doses lycopeen.

 10. Onderzoek heeft aangetoond dat wanneer lycopeen supplementen worden gegeven aan mannen die al bestaande prostaatkanker hebben, het lycopeen helpt de grootte van de tumoren te verminderen en de verspreiding van kankercellen te stoppen. (5)

 11. Hoewel lycopeen het meest wordt onderzocht met betrekking tot de voordelen van tomatenvoeding en het voorkomen van prostaatkanker, is het ook goed voor de verdediging tegen andere soorten. Sterk bewijs geeft aan dat een hogere inname van lycopeen kan helpen beschermen tegen long-, maag-, darm-, orale, borst- en baarmoederhalskanker.

 12. Bovendien leveren tomaten naast kalium en fosfor vele andere vormen van antioxidanten en een breed scala aan vitamines.

Top 6 gezondheidsvoordelen van tomatenvoeding

 1. Onderzoekers begrijpen dat de vele voedingsstoffen in tomaten gedeeltelijk afzonderlijk werken, maar ook op vele manieren samenwerken om lipoproteïnen en vasculaire cellen tegen oxidatie te beschermen. Luteïne in tomaten kan bijvoorbeeld ook helpen de verdikking van de slagaders te voorkomen of te vertragen.

 2. Oxidatie is de meest geaccepteerde theorie voor de ontwikkeling van atherosclerose, of verharding en verdikking van de slagaders die tot hart- en vaatziekten kunnen leiden. Tomaten zijn ook een goede bron van kalium en kunnen helpen bij het voorkomen van bloeddrukproblemen als gevolg van een lage inname van kalium.

 3. Een beschermende stof genaamd luteïne is aanwezig in tomaten en is zeer gezond voor uw ogen. Luteïne wordt vaak bestudeerd met betrekking tot de gezondheid van het oog, omdat het het netvlies van het oog beschermt dat we nodig hebben voor een gezond zicht. Het netvlies is vooral kwetsbaar op oudere leeftijd als gevolg van langdurige schade door UV-lichtstraling en oxidatieve stress door andere factoren. Onder de vele carotenoïden die in het lichaam aanwezig zijn, worden alleen luteïne en zeaxanthine gevonden in dat deel van het oog waar licht wordt gefocusseerd door de lens, de macula lutea genoemd. (12)

 4. Onderzoek toont aan dat luteïne in tomaten kan werken als een natuurlijke maculaire degeneratiebehandeling. Houd er rekening mee dat maculaire degeneratie de belangrijkste oorzaak is van blindheid bij oudere volwassenen. Voor mensen die geen hoog risico lopen op maculaire degeneratie, is het eten van tomaten gewoon een goede manier om het gezichtsvermogen te verbeteren en staar of algemene verslechtering van gevoelig oogweefsel te voorkomen. (13)

 5. Als het gaat om het bestrijden van huidkanker met voedsel, moeten tomaten bovenaan uw lijst staan. Tomaten zijn een uitstekend vitamine C-voedsel en vitamine C is cruciaal om de immuniteit, elasticiteit, het uiterlijk en de teint van de huid sterk te houden tot op oudere leeftijd. (14)

 6. Een ding om op te merken is dat de vitamine C in tomatenvoeding het meest geconcentreerd is in de gelachtige substantie die tomatenzaden omringt. Zorg ervoor dat u dit waardevolle sap niet teveel laat "uitbloeden" en verspilt bij het snijden van tomaten.

 7. Luteïne van tomatenvoeding is ook gunstig voor de gezondheid van de huid. Luteïne is van nature aanwezig in de huid, en dierstudies leveren bewijs voor de aanzienlijke bescherming van luteïne tegen door licht geïnduceerde huidbeschadiging of huidkanker, met name tegen ultraviolette golflengten. (15)

 8. Lycopeen is in verband gebracht met een betere botgezondheid, vooral bij ouderen. Een onderzoek naar de effecten van voedingsbronnen van lycopeen in de voeding van oudere vrouwen wees uit dat degenen die geen significante inname van lycopeen misten, een hoger risico liepen op botgerelateerde ziekten en mogelijk osteoporose. (16) Daarom worden tomaten en andere voedingsmiddelen die lycopeen bevatten, aanbevolen als onderdeel van een anti-verouderend, genezend dieet. Tomaten zijn ook een goede bron van voedingsstoffen zoals mangaan, fosfor en vitamine B voor het opbouwen van botten

 9. Studies in de afgelopen decennia hebben aangetoond dat mensen die meer tomaten eten minder kans hebben op prostaatkanker, de meest voorkomende vorm van kanker bij Amerikaanse mannen. (6) Gekookte tomaten zijn vooral gunstig voor het bestrijden van kanker omdat eenmaal gekookt (vooral met een bron van vet, zoals olijfolie), hun rijke bron van de carotenoïde antioxidant genaamd lycopeen zelfs nog meer beschikbaar komt.

 10. Als een natuurlijke behandeling van kanker, weten onderzoekers al tientallen jaren over de immuunversterkende effecten van voedingsmiddelen die lycopeen bevatten. Studies uit de jaren negentig van de Harvard University Medical School hebben aangetoond dat mannen die de meeste tomaten aten, een veel lager risico hadden op het ontwikkelen van prostaatkanker dan niet-tomateneters. Sommige mannen aten maar liefst 10 porties per week (of meer) tomaten - inclusief uit bronnen zoals tomatensap, tomatensaus en rauwe tomaten. Ten minste vijf studies ondersteunen een vermindering van 30 tot 40 procent van het risico op prostaatkanker geassocieerd met een hoge consumptie van tomaten of lycopeen. (7)

 11. Een groot rapport gepubliceerd door het Royal Victoria Hospital en McGill University of Montreal onderzocht 11 case-control studies en 10 cohortstudies naar het gebruik van tomaat, tomatenproducten of lycopeen voor kankerpreventie. Onderzoekers ontdekten dat tomaten, vooral als ze in grote hoeveelheden worden gegeten, aanzienlijke bescherming bieden. (8)

 12. Naast lycopeen bevat tomatenvoeding een verscheidenheid aan andere krachtige fytochemicaliën die kunnen helpen wijdverspreide chronische ziekten te bestrijden. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat fenolzuren in tomaten het potentieel hebben om longkanker te bestrijden vanwege hun vermogen om de vorming van nitrosamine-verbindingen in het lichaam te remmen. (9)

 13. De diepe kleur van tomaten is een goede indicatie van hun grote aanbod aan ontstekingsremmende antioxidanten. Dit is precies de reden waarom veel voedingsdeskundigen je vertellen "de regenboog op te eten". Tomaten staan ​​vooral bekend om een ​​trio antioxidanten - zeta-caroteen, fytoeen en fytoflueen - die samen worden gevonden in veel felgekleurde groenten en fruit.

 14. Deze fytonutriënten zijn effectief voor het helpen van lagere ziekteverwekkende ontstekingen en dus langzame ouderdomsziekten zoals hartaandoeningen, kanker, diabetes, artritis en cognitieve achteruitgang.

 15. Een van de mogelijke mechanismen voor de beschermende activiteiten van tomaten is door "down-regulatie van de ontstekingsreactie." Dat omvat het remmen van pro-inflammatoire mediatoren (zoals de reductie van reactieve zuurstofspecies), het stoppen van pro-inflammatoire cytokines die vrijkomen en het veranderen van stikstofoxide signaalroutes. (10)

 16. Houd er echter rekening mee dat de verwerking van tomaten de biologische beschikbaarheid van deze ontstekingsremmende voedingsstoffen aanzienlijk kan beïnvloeden. Homogenisatie, warmtebehandeling / koken en de opname van olie in verwerkte tomatenproducten leiden tot een verhoogde biologische beschikbaarheid van lycopeen. Helaas kunnen deze processen tegelijkertijd aanzienlijke verliezen aan andere delicate voedingsstoffen veroorzaken. Daarom is het een goed idee om zowel rauwe als gekookte tomaten regelmatig te eten.

 17. Waarom zijn tomaten goed voor u als u risico loopt op hartproblemen? Het is bekend dat de antioxidanten van tomaten, vooral lycopeen, schade door vrije radicalen bestrijden en zo het hart beschermen tegen oxidatieve stress. Dit biedt bescherming met betrekking tot hartziekten en verlaagt het risico op hartaanvallen of beroertes. Dit is een groot probleem, omdat hartziekte de doodsoorzaak nummer 1 is in de VS en vele andere landen

 18. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat behandeling met antioxidantrijk tomatenextract ook een hoge bloeddruk kan verlagen, het cholesterol op natuurlijke wijze kan verlagen en de gezondheid van de bloedvaten kan verbeteren.

 19. In een onderzoek uit 2002 bleken gezonde volwassenen die een week lang lycopeen innamen in de vorm van tomatensap, tomatensaus en zachte gelcapsules, significant lagere niveaus van LDL-geoxideerd cholesterol te hebben in vergelijking met controlegroepen . (11) Mogelijke mechanismen voor tomaten die de gezondheid van het hart verbeteren, zijn onder meer verbeterde LDL-afbraak, LDL-deeltjesgrootte en -samenstelling, minder plaque-opbouw en veranderde bloedvatfunctie.

Tomatenvoeding in de traditionele geneeskunde

 1. In de folklore-geneeskunde en de traditionele geneeskunde hebben tomaten een rol gespeeld bij ontgifting, bescherming en stimulering van de lever, bevordering van hogere energieniveaus, ondersteuning van de nieren, vermindering van het risico op hart- en vaatziekten, en ondersteunende vervanging van huidcellen.

 2. Tomatensap wordt al lang aanbevolen om de bloedsomloop alkalisch te houden en de weerstand tegen ziekten te behouden. Tomaten worden ook beschouwd als een uitstekende remedie bij allerlei leverproblemen en spijsverteringsproblemen, waaronder dyspepsie, diarree en dysenterie. Een traditionele remedie voor het verminderen van dysenterie was het consumeren van een combinatie van tomaat, knoflook en musumbi (limoen) sap. Historisch gezien, omdat tomatenvoeding veel vitamine C bevat, is het gebruikt om scheurbuik te voorkomen. Tomaten worden ook als nuttig beschouwd in hete zomermaanden als een manier om de hydratatie te verhogen en zonnesteek / zonnesteek te voorkomen.

 3. Volgens de Ayurvedische geneeskunde kunnen tomaten voor sommige mensen problematisch zijn omdat ze in de groentefamilie met nachtschade zitten. Rode tomaten worden beter verdragen dan gele of groene. Het wordt aanbevolen dat ze worden gekookt en ontpit (en bij voorkeur ook zonder schil) om te helpen bij de spijsvertering. (17)

Tomaten kopen en gebruiken

 1. Vergeet niet dat de beschermende eigenschappen van lycopeen, vooral als het gaat om kankerpreventie, het meest gunstig en absorbeerbaar zijn als ze worden ingenomen met vetrijk voedsel. Daarom is het een geweldig idee om tomaten te eten samen met gezonde vetten zoals avocado, olijf- of kokosolie, noten en zaden, of vette vis zoals zalm. Waarom is dit zo? Carotenoïden zijn in vet oplosbare voedingsstoffen. Dit betekent dat ze alleen maximale absorptie krijgen als je ze eet met een bron van natuurlijk vet.

 2. Dit betekent echter niet dat je er altijd op moet letten om vette pizza te eten. Het betekent gewoon dat het gunstig is om wat echte, op olie gebaseerde dressing toe te voegen aan je salade of andere vormen van vet aan vegetarische maaltijden (inclusief die met bladgroenten of kruisbloemige groenten, die ook vetoplosbare voedingsstoffen hebben) om uw absorptie.

 3. Is het eten van rauwe tomaten goed voor u? Ja, tomaten kunnen rauw of gekookt worden gegeten, en beide hebben voordelen. Eén studie wees uit dat het consumeren van meer dan zeven porties rauwe tomaten per week het risico op darm- of maagkanker verlaagde. (18) Andere onderzoeken hebben bevestigd dat het lichaam meer lycopeen uit tomaten absorbeert wanneer ze worden gekookt (of "thermisch behandeld"). Daarom is het een goed idee om tomaten op verschillende manieren te eten.

 4. Tomaten zijn de favoriete keuze voor 85 procent van de tuinders in de VS (19) Als u geïnteresseerd bent in het starten van een tomatentuin, is hier een overzicht waarin wordt uitgelegd hoe u tomaten kunt telen:

Tomatenrecepten

 1. Je kunt alle soorten tomaten, of het nu biefstuk, kers of druif zijn, op verschillende manieren gebruiken, waaronder rauw eten, ze toevoegen aan gekookte sauzen of zelfs een beetje sap of smoothie. Tomaten gaan geweldig samen met ingrediënten die hun smaak naar voren brengen, zoals knoflook, olie, allerlei verse kruiden (vooral basilicum en peterselie), uien, avocado, paprika, bonen en bladgroenten.

Tomatengeschiedenis en feiten

 1. De oorspronkelijke tomatensoort groeide voor het eerst in delen van Zuid-Amerika, met name in het Andesgebergte, duizenden jaren geleden. In die tijd leken wilde tomaten klonterig en waren ze niet zo zoet of soepel als de moderne soort. Ze verspreidden zich over de hele wereld na de Spaanse kolonisatie van Noord- en Zuid-Amerika toen zeilers hen terug naar Europa brachten op hun schepen.

 2. Spaanse conquistador Hernan Cortes wordt verondersteld de eerste te zijn die de kleine gele tomaat naar Europa overbracht nadat hij de Azteekse stad Tenochtitlan, nu Mexico City, veroverde in 1521. Europeanen geloofden eerst dat tomaten waren een soort aubergine (ze waren niet ver weg) en verdeelde ze in segmenten om te koken en op smaak te brengen met zout, zwarte peper en olie. Na de Spaanse kolonisatie van Noord- en Zuid-Amerika verspreidden de Spanjaarden tomaten over hun kolonies in het Caribisch gebied en brachten ze naar delen van Azië, inclusief de Filippijnen.

 3. De tomaat groeit gemakkelijk in warme klimaten, dus deze verspreidde zich over de Middellandse Zee en begon rond 1540 te groeien. Het vroegst ontdekte kookboek met tomatenrecepten werd in 1692 in Napels, Italië gepubliceerd. In Italië werden tomaten in eerste instantie voornamelijk voor decoraties geteeld en werden ze niet beschouwd als basisvoedsel voor de gewone boerenbevolking omdat ze niet zo vullend waren als andere vruchten. Het duurde enkele honderden jaren voordat verschillende soorten tomatensoorten verschenen en voordat recepten zoals Marinara-pastasaus, pizza en Parmezaanse kip populair werden.

Voorzorgsmaatregelen voor tomaten en mogelijke interacties

 1. Zijn tomaten ooit slecht voor uw gezondheid?

 2. Hoewel tomaten veel voordelen met zich meebrengen, moet u er rekening mee houden dat ze een nachtschade zijn die de gezondheidstoestand van sommige mensen kan verergeren. Groene tomaten bevatten een stof genaamd solarnine, die verergerend kan zijn voor mensen met aandoeningen zoals artritis of andere auto-immuunziekten. Groenten uit nachtschade zijn ook enigszins een veel voorkomende allergie, althans als het gaat om groenten en fruit.

 3. Veel gezondheidswerkers adviseren mensen met pijnlijke symptomen van artritis om nachtschade helemaal te vermijden, hoewel sommigen zeggen dat de voordelen van het doen hiervan sterk variëren, afhankelijk van iemands exacte tolerantie - dus het is niet altijd nodig om doen. Tomaten worden meestal ook vermeden door mensen met GERD of andere refluxstoornissen zoals brandend maagzuur vanwege hun hogere zuurgraad.

 4. Als u vaak symptomen van zure oprispingen of maag-, gewrichts- of spierpijn heeft, is het misschien handig om tomaten af ​​te leggen om uw reactie te testen. Als u onverklaarbare spijsverteringsproblemen ervaart die een mogelijke voedselgevoeligheid kunnen suggereren, kunt u proberen een eliminatiedieet uit te voeren dat alle nachtschadegroenten, inclusief alle soorten tomaten, verwijdert. Deze diëten zijn meestal het meest nuttig wanneer u ze ten minste zes weken strikt volgt, dus hoewel dit misschien een beetje ontmoedigend klinkt, is het de moeite van het proberen waard om verdere ontsteking en zwelling te verminderen.

 5. Je zou denken dat een lekkende darm alleen het spijsverteringsstelsel beïnvloedt, maar in werkelijkheid kan het meer beïnvloeden. Omdat Leaky Gut zo gewoon is en zo'n raadsel, Ik bied een gratis webinar aan over alle dingen die lekken. Klik hier voor meer informatie over het webinar.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407