Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Top 10 evidence-based gezondheidsvoordelen van kokosolie

10. Intermitterend vasten kan uw levensduur verlengen en u helpen langer te leven

 1. Kokosolie is een van de weinige voedingsmiddelen die kunnen worden geclassificeerd als een "superfood."

 2. De unieke combinatie van vetzuren kan positieve effecten hebben op uw gezondheid.

 3. Dit omvat vetverlies, betere hersenfunctie en verschillende andere indrukwekkende voordelen.

 4. Hier zijn de top 10 evidence-based gezondheidsvoordelen van kokosolie.

1. Kokosolie bevat vetzuren met krachtige medicinale eigenschappen

 1. Kokosolie bevat veel gezonde, verzadigde vetten die andere effecten hebben dan de meeste andere vetten in uw dieet.

 2. Deze vetten kunnen de vetverbranding stimuleren en uw lichaam en hersenen van snelle energie voorzien. Ze verhogen ook het goede HDL-cholesterol in uw bloed, wat verband houdt met een verminderd risico op hartaandoeningen.

 3. De meeste vetten in het dieet worden triglyceriden met lange keten genoemd, maar de vetten in kokosolie staan ​​bekend als triglyceriden met middellange ketens (MCT's). Dit betekent dat de vetzuren korter zijn dan de meeste andere vetten (1).

 4. Wanneer je dit soort vetten eet, gaan ze rechtstreeks naar de lever, waar ze worden gebruikt als snelle energiebron of omgezet in ketonen.

 5. Ketonen kunnen krachtige voordelen voor de hersenen hebben en worden bestudeerd als behandeling voor epilepsie, Alzheimer en andere aandoeningen.

2. Populaties die veel kokosolie eten zijn gezond

 1. Kokosnoot is een exotisch voedsel in de westerse wereld, voornamelijk geconsumeerd door gezondheidsbewuste mensen.

 2. In sommige delen van de wereld is kokosnoot (geladen met kokosolie) echter een voedingsbestanddeel waar mensen al generaties lang van gedijen.

 3. Het beste voorbeeld van zo'n populatie zijn de Tokelauans, die in de Stille Zuidzee leven.

 4. Vroeger aten ze meer dan 60% van hun calorieën uit kokosnoten. Bij onderzoek bleken ze in uitstekende gezondheid te zijn, met zeer lage tarieven voor hartaandoeningen (2).

 5. Een ander voorbeeld van een populatie die veel kokosnoot at en in uitstekende gezondheid bleef, zijn de Kitavans (3).

3. Kokosolie kan de vetverbranding verhogen

 1. Obesitas is een van de grootste gezondheidsproblemen ter wereld.

 2. Terwijl sommige mensen denken dat obesitas alleen een kwestie van calorieën is, geloven anderen (waaronder ikzelf) dat de bronnen van die calorieën ook belangrijk zijn.

 3. Het is een feit dat verschillende voedingsmiddelen ons lichaam en hormonen op verschillende manieren beïnvloeden. In dit opzicht is een calorie geen calorie.

 4. De triglyceriden (MCT's) van middellange ketens in kokosolie kunnen het aantal calorieën dat u verbrandt vergroten in vergelijking met dezelfde hoeveelheid calorieën uit langere ketenvetten (4).

 5. Uit een onderzoek bleek dat 15-30 gram MCT's per dag het energieverbruik per 24 uur met 5% verhoogde, in totaal ongeveer 120 calorieën per dag (5).

4. Kokosolie kan schadelijke micro-organismen doden

 1. Het 12-koolstof laurinezuur vormt ongeveer 50% van de vetzuren in kokosolie.

 2. Wanneer laurinezuur wordt verteerd, vormt het ook een stof met de naam monolaurine.

 3. Zowel laurinezuur als monolaurine kunnen schadelijke ziekteverwekkers zoals bacteriën, virussen en schimmels doden (6).

 4. Van deze stoffen is bijvoorbeeld aangetoond dat ze helpen de bacteriën Staphylococcus aureus (een zeer gevaarlijke ziekteverwekker) en de gist Candida albicans, een veel voorkomende bron van schimmelinfecties bij mensen, te doden (7, 8) .

5. Kokosolie kan uw honger verminderen en u helpen minder te eten

 1. Een interessant kenmerk van de vetzuren in kokosolie is dat ze uw honger kunnen verminderen.

 2. Dit kan verband houden met de manier waarop de vetten worden gemetaboliseerd, omdat ketonen een eetlust verminderend effect kunnen hebben (9).

 3. In één onderzoek werden verschillende hoeveelheden triglyceriden met gemiddelde en lange keten aan 6 gezonde mannen gevoerd.

 4. De mannen die de meeste MCT's aten, aten gemiddeld 256 calorieën minder per dag (10).

 5. Een ander onderzoek bij 14 gezonde mannen ontdekte dat degenen die de meeste MCT's aten bij het ontbijt minder calorieën aten tijdens de lunch (11).

 6. Deze onderzoeken waren klein en werden slechts voor korte tijd uitgevoerd. Als dit effect op de lange termijn zou blijven bestaan, zou dit kunnen helpen om het lichaamsgewicht over een periode van meerdere jaren te verminderen.

6. De vetzuren in kokosnoten kunnen het aantal aanvallen verminderen

 1. Een zogenaamd ketogeen (zeer koolhydraatarm, zeer hoog vet) dieet wordt momenteel bestudeerd om verschillende aandoeningen te behandelen.

 2. De bekendste therapeutische toepassing van dit dieet is de behandeling van medicijnresistente epilepsie bij kinderen (12).

 3. Dit dieet omvat het eten van zeer weinig koolhydraten en grote hoeveelheden vet, wat leidt tot sterk verhoogde concentraties ketonen in het bloed.

 4. Om de een of andere reden vermindert het dieet het aantal aanvallen bij epileptische kinderen drastisch, zelfs degenen die geen succes hebben gehad met meerdere verschillende soorten medicijnen.

 5. Omdat de vetzuren in kokosolie naar de lever worden getransporteerd en in ketonen worden omgezet, worden ze vaak gebruikt bij epileptische patiënten om ketose te induceren terwijl ze wat meer koolhydraten in het dieet toestaan ​​(13, 14).

7. Kokosolie kan de goede HDL-cholesterol verhogen

 1. Kokosolie bevat natuurlijke verzadigde vetten die het goede HDL-cholesterol in uw lichaam verhogen. Ze kunnen ook helpen het slechte LDL-cholesterol in een minder schadelijke vorm om te zetten.

 2. Door HDL te verhogen, geloven veel experts dat kokosolie goed kan zijn voor de gezondheid van het hart in vergelijking met veel andere vetten.

 3. In één onderzoek bij 40 vrouwen verminderde kokosolie het totale en LDL-cholesterol terwijl het HDL verhoogde in vergelijking met sojaolie (15).

 4. Een ander onderzoek bij 116 patiënten toonde aan dat een dieetprogramma met kokosolie de niveaus van het goede HDL-cholesterol verhoogde (16).

8. Kokosolie kan uw huid, haar en tandgezondheid beschermen

 1. Kokosolie heeft veel toepassingen die er niets mee te maken hebben.

 2. Veel mensen gebruiken het voor cosmetische doeleinden en om de gezondheid en het uiterlijk van hun huid en haar te verbeteren.

 3. Studies bij personen met een droge huid tonen aan dat kokosolie het vochtgehalte van de huid kan verbeteren. Het kan ook de symptomen van eczeem verminderen (17, 18).

 4. Kokosolie kan ook beschermend zijn tegen haarbeschadiging en een onderzoek toont effectiviteit als een zwak zonnebrandmiddel, dat ongeveer 20% van de ultraviolette stralen van de zon blokkeert (19, 20)

 5. Een andere toepassing gebruikt het als mondwater in een proces dat olietrekken wordt genoemd, dat enkele van de schadelijke bacteriën in de mond kan doden, de tandgezondheid kan verbeteren en een slechte adem kan verminderen (21, 22, 23) .

9. De vetzuren in kokosolie kunnen de hersenfunctie bij patiënten met Alzheimer versterken

 1. De ziekte van Alzheimer is wereldwijd de meest voorkomende oorzaak van dementie en komt vooral voor bij ouderen.

 2. Bij patiënten met Alzheimer lijkt er een verminderd vermogen te zijn om glucose te gebruiken voor energie in bepaalde delen van de hersenen.

 3. Onderzoekers hebben gespeculeerd dat ketonen een alternatieve energiebron kunnen bieden voor deze slecht functionerende hersencellen en de symptomen van Alzheimer kunnen verminderen (24).

 4. In een onderzoek uit 2006 leidde consumptie van middellange keten triglyceriden tot verbetering van de hersenfunctie bij patiënten met mildere vormen van Alzheimer (25).

 5. Houd er echter rekening mee dat het onderzoek nog te vroeg is en er geen aanwijzingen zijn dat kokosolie zelf helpt bij de ziekte van Alzheimer.

10. Kokosolie kan u helpen vet te verliezen, vooral het schadelijke buikvet

 1. Aangezien kokosolie de eetlust kan verminderen en de vetverbranding kan verhogen, is het logisch dat het ook kan helpen om af te vallen.

 2. Kokosolie lijkt vooral effectief te zijn bij het verminderen van buikvet, dat zich nestelt in de buikholte en rond organen (4).

 3. Dit is het gevaarlijkste vet van allemaal en wordt sterk geassocieerd met veel chronische westerse ziekten.

 4. Tailleomtrek is gemakkelijk te meten en is een goede marker voor de hoeveelheid vet in de buikholte.

 5. In een onderzoek bij 40 vrouwen met abdominale obesitas leidde suppletie met 30 ml (2 eetlepels) kokosolie per dag tot een significante vermindering van zowel de BMI als de tailleomtrek gedurende een periode van 12 weken (15).

 6. Een ander onderzoek bij 20 zwaarlijvige mannen constateerde een vermindering van de tailleomtrek van 1,1 inch (2,86 cm) na 4 weken van 30 ml (2 eetlepels) kokosolie per dag (26).

11. Nog iets anders?

 1. Als je kokosolie wilt kopen, dan is er een uitstekende selectie op Amazon met duizenden beoordelingen van klanten die leuk zijn om door te bladeren.

 2. Het is ook verkrijgbaar in de meeste natuurvoedingswinkels.

 3. Om de indrukwekkende gezondheidsvoordelen te krijgen die in het artikel worden beschreven, kies dan biologische, maagdelijke kokosolie - niet de geraffineerde dingen.

 4. Dit is echt slechts het topje van de ijsberg. Mensen gebruiken kokosolie voor allerlei dingen met geweldige resultaten.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407