Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Top 10 gezondheidsvoordelen van bananen

Wat moet ik eten als ontbijt om snel af te vallen?

 1. Bananen zijn de belangrijkste vruchten die in de wereld worden geproduceerd en geconsumeerd. Ze zijn niet alleen handig, maar de voordelen van bananen gaan veel verder dan hun voedingswaarde. Bananen eten kan antioxidanten, elektrolyten, aminozuren en vezels bevatten die kunnen helpen bij het handhaven van een goede spijsvertering, het beheersen van je bloeddruk en het verlagen van je risico op hartaandoeningen.

1. Bananen zijn een krachtpatser van voedingsstoffen

 1. Bananen zijn een voedzame, vetarme bron van een veelheid aan vitamines en mineralen. Het eten van een banaan levert een overvloed aan vezels en 3 procent van je dagelijkse eiwitbehoefte. Bananen bevatten veel B-vitamines, vooral vitamine B6, niacine, riboflavine, pantotheenzuur en thiamine.

 2. Bananen zijn een uitstekende bron van vitamine C, een belangrijke antioxidant voor uw immuunsysteem. Dus ruil je appel per dag in voor een banaan, en je krijgt meer vitamine C per fruit.

 3. Een goede bron van mangaan voor de functie van je hersenen en zenuwstelsel, elke banaan levert 18 procent van je dagelijkse waarde (DV). Bananen bieden ook 10 procent DV voor kalium en 9 procent DV voor magnesium. Bovendien omvat de voeding van bananen koper, ijzer, fosfor, calcium, natrium en selenium.

2. Bananen beheersen je bloeddruk

 1. Het kalium in bananen, 487 milligram in elke banaan, is een elektrolyt dat helpt een normaal evenwicht tussen uw lichaamsvloeistoffen en cellen te behouden. Voedingsmiddelen met een hoog kaliumgehalte helpen de bloeddruk aanzienlijk te verlagen, volgens de aanbevelingen van de American Heart Association.

 2. Het rijke kaliumgehalte in bananen helpt ook de bloedsomloop van uw lichaam om zuurstof naar uw hersenen te brengen. Dit is belangrijk voor het handhaven van een regelmatige hartslag en het verlagen van de bloeddruk, volgens de National Institutes of Health.

 3. Meer bewijs van de rol die kalium speelt bij het verlagen van de bloeddruk wordt aangetoond in het voedingspatroon van de aanpak van het stoppen van hypertensie (DASH). Dit dieet benadrukt een aanbevolen kaliuminname van drie keer meer dan het gemiddelde Amerikaanse dieet uit voedingsmiddelen zoals bananen.

3. Bananen maken je blij

 1. Je lichaam maakt eiwitten uit een groep verbindingen die aminozuren worden genoemd. De aminozuren die je lichaam uit voedsel moet halen, worden essentiële aminozuren genoemd. Bananen bevatten verschillende hoeveelheden van veel hiervan, waaronder tryptofaan. Eén banaan biedt zelfs 4 procent van je DV voor tryptofaan.

 2. Als u na uw laatste grote Thanksgiving-diner een tevreden gevoel voelde, was het misschien tryptofaan in Turkije dat verantwoordelijk was. Tryptofaan is de voorloper van zowel serotonine als melatonine.

 3. Serotonine is een neurotransmitter in de hersenen die essentieel is voor het reguleren van slaap, eetlust, pijn en humeur. Het is een veelgebruikt ingrediënt in antidepressiva. Melatonine bevordert de slaap en wordt aangetroffen in slaapmiddelen.

 4. Een studie gepubliceerd in Nutrients in 2016 onderzocht het effect van het manipuleren van niveaus van tryptofaan op emotie en cognitieve reactie. Onderzoekers ontdekten dat lage niveaus van serotonine in de hersenen worden geassocieerd met een slecht geheugen en een depressieve stemming.

4. Bananen maken je spijsverteringsstelsel wakker

 1. Eén banaan levert 14 procent van uw dagelijkse behoefte aan vezels. Voedingsvezels zijn het deel van voedsel dat uw lichaam niet kan verteren of opnemen. Het voegt bulk of ruwvoer toe en passeert relatief intact door je spijsverteringsstelsel en uit je lichaam.

 2. Vezel kan u helpen constipatie en onregelmatige ontlasting te voorkomen door de omvang van uw ontlasting te vergroten en te verzachten. Vezel kan ook diarree helpen voorkomen door water te absorberen en bulk aan uw ontlasting toe te voegen.

 3. De vezel in bananen kan volgens Mayo Clinic ook het risico op diverticulitis of aambeien helpen verminderen. Bovendien bleek uit een studie die in 2015 in het American Journal of Clinical Nutrition werd gepubliceerd, dat een vezelrijk dieet het voordeel kan hebben dat het uw risico op colorectale kanker verlaagt.

 4. Bananen zijn zo'n goede bron van vezels dat dierenartsen vaak bananen voorschrijven aan honden met maag-darmproblemen zoals diarree, zegt de American Kennel Club.

5. Bananen helpen met PMS-symptomen

 1. Als u lijdt aan het premenstrueel syndroom (PMS), kunt u tijdens uw menstruatiecyclus symptomen hebben zoals humeurigheid, angst, gevoelige borsten en een opgeblazen gevoel. Bananen bevatten een vitamine die je kan helpen: B6.

 2. Volgens de National Institutes of Health is vitamine B6, dat 25 procent van de DV in slechts één banaan levert, effectief gebruikt als een aanvullende therapie voor het verlichten van symptomen van PMS, inclusief misselijkheid en braken.

 3. Een meta-analyse gericht op het onderzoeken van de effecten van vitamine B6 op het premenstrueel syndroom vond na behandeling met vitamine B6 significante reducties in PMS-symptomen, zowel fysiek als psychologisch, vergeleken met controlegroepen.

 4. De conclusie van de studie gepubliceerd door Research Gate in 2016 bevestigde het gebruik van vitamine B6 als een goedkope en effectieve behandeling voor de symptomen van premenstrueel syndroom.

6. Bananen verminderen uw risico op HVZ

 1. Volgens het rapport van de American Heart Association 2014 "Kaliuminname en beroerte risico" speelt kalium een ​​belangrijke rol bij het voorkomen van een beroerte. Het consumeren van drie tot vijf porties fruit met kalium verminderde het risico op een beroerte met 11 tot 26 procent in vergelijking met degenen die minder dan drie porties per dag consumeerden. Bananen bevatten elk 10 procent DV voor kalium.

 2. Naast het helpen bij de spijsvertering, kan de vezel in bananen ook helpen bij hartaandoeningen. Een beoordeling van 22 cohortstudies wees uit dat de totale inname van voedingsvezels omgekeerd evenredig was met het risico op cardiovasculaire aandoeningen (CVD) en hart- en vaatziekten. De resultaten werden gepubliceerd in BMJ in 2013.

7. Eet bananen om af te vallen

 1. Bananen scoren 2.5 op de schaal van de volheidsfactor, wat een schaal is van 0 tot 5 die de verzadiging van voedsel beoordeelt in vergelijking met brood. Die waarde betekent dat je meer kans hebt om je honger te stillen door een banaan te eten dan een sneetje witbrood. Dat kan je helpen om minder te eten en af ​​te zien van tussendoortjes die je gewichtsverlies zouden saboteren.

 2. Hoewel bananen vol zitten met koolhydraten, elk 31 gram, kan het type koolhydraat je helpen af ​​te vallen. Bananen hebben een lage glycemische index (GI) van 51, wat betekent dat ze geen plotselinge pieken in uw bloedsuikerspiegel veroorzaken, in vergelijking met andere koolhydraatrijke voedingsmiddelen. Dieters kijken naar glycemische voedingsmiddelen om de honger onder controle te houden, te veel eten en afvallen te voorkomen door de bloedsuikerspiegel stabiel te houden.

 3. Een zes maanden durende studie gepubliceerd in het American Journal of Nutrition in 2014 onderzocht de effecten van een dieet met een lage GI op 122 personen met overgewicht met betrekking tot gewichtsverlies, verzadiging en ontsteking. De conclusie was een lage GI en energiebeperkte diëten met matige hoeveelheden koolhydraten kunnen effectiever zijn dan een hoog GI en vetarm dieet bij het verminderen van het lichaamsgewicht en het beheersen van glucose.

8. Bananen kunnen helpen met kramp

 1. U kunt tijdens het slapen spierkrampen hebben gehad, wat kan worden geassocieerd met ondraaglijke pijn. Veel atleten ontwikkelen vaak spierkrampen tijdens het sporten.

 2. Een factor die kan bijdragen tot de pijnlijke samentrekking van spieren zijn mineraaltekorten in kalium, calcium, magnesium en / of natrium. Bananen bevatten al die mineralen in één vrucht, dus het eten van een banaan kan het ongemak van krampen verminderen.

 3. Magnesium is nodig voor spierontspanning en -contractie naast zenuwgeleiding en elektrolytenbalans. Een tekort aan magnesium veroorzaakt spiercontracties en krampen.

 4. Het calcium in bananen is essentieel voor soepele spierbuiging en speelt een rol bij zenuwimpulsen. Een tekort aan calcium kan spierspanning en krampen veroorzaken.

 5. Kalium speelt ook een belangrijke rol bij de samentrekking van uw spieren en de transmissie en reactie van het zenuwstelsel. Een tekort aan kalium kan spierzwakte en vermoeidheid veroorzaken.

 6. Ten slotte onderhoudt natrium in bananen de normale vochtbalans in uw lichaam en werkt het samen met andere elektrolyten om zenuwimpulsen en spiercontracties te genereren. Gebrek aan zout kan spierkrampen veroorzaken bij sporters.

9. Ruil je sportdrank in voor bananen

 1. Heb je je ooit afgevraagd of fruit, zoals een banaan, een gezonder alternatief is voor sportdranken tijdens het sporten? Als je op koolhydraten vertrouwt om je lichaam van brandstof te voorzien en het herstel na je training te versnellen, zul je blij zijn te weten dat een studie heeft aangetoond dat bananen natuurlijke stoffen hebben die nuttig kunnen zijn.

 2. Een studie vergeleek de inname van twee soorten bananen met een koolhydraatdrank en een drank met alleen water op oxidatieve stress, spierbeschadiging en ontsteking na een 75-kilometer lange fietsproef. Uit de resultaten van het onderzoek, gepubliceerd in PLOS | ONE in 2018, bleek dat een banaan vergelijkbare of grotere ontstekingsremmende en andere voordelen biedt voor sporters dan sportdranken. Onderzoekers concludeerden dat een banaan een natuurlijk, netjes verpakt en goedkoop alternatief voor sportdranken kan zijn.

10. Verzacht symptomen van maagzuur

 1. Zure reflux treedt op wanneer maagzuur in uw slokdarm terechtkomt. Dit kan brandend maagzuur of andere complicaties veroorzaken. Vaak is het voedsel dat u eet de sleutel tot het beheersen van zure reflux of gastro-oesofageale refluxziekte (GERD).

 2. Hoewel het je toestand niet zal genezen, kan het eten van een banaan wat verlichting bieden door dat brandende gevoel in je keel of borst te verzachten. Het kalium in bananen heeft alkaliserende eigenschappen die de zuurgraad in de maag kunnen helpen verminderen.

 3. Het Journal of Research in Medical Sciences publiceerde in 2017 een studie waarin de relatie tussen fruit, inclusief bananen en groenten, en GERD werd onderzocht. Onderzoekers ontdekten dat deelnemers met de hoogste inname van fruit en groenten 33 tot 42 procent minder risico hadden op GERD. De studie concludeerde dat het verhogen van de inname van groenten en fruit een impact heeft op de preventie en het beheer van GERD.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407