Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Top 10 gezondste zaden om te eten + hun voordelen

Geschiedenis

 1. Zaden zijn een veelzijdig ingrediënt dat kan worden gebruikt om een ​​snelle dosis textuur en voeding aan bijna elke maaltijd toe te voegen. Van chiazaadpudding tot geroosterde pompoenpitten tot pijnboompesto en verder, er zijn eindeloze manieren om je dagelijkse dosis van de gezondste zaden samen te persen terwijl je je inname van eiwitten, vezels en hart-gezonde vetten verhoogt.

 2. Welke zaden zijn goed voor de gezondheid? Welke zaden moet ik dagelijks eten? En wat zijn de beste zaden om te eten voor gewichtsverlies, gezondheid van het hart of een betere spijsvertering? Laten we eens kijken naar enkele van de beste superzaden voor gezondheid die je zou moeten eten.

Wat zijn zaden?

 1. De officiële definitie van zaden is een soort embryonale plant die wordt omgeven door een beschermende buitenste laag. Zaden worden geproduceerd door de eicel van de plant na de bevruchting door stuifmeel en bestaan ​​uit twee hoofdstructuren: het embryo en de zaadlaag.

 2. Veel soorten zaden zijn eetbaar en zitten boordevol belangrijke voedingsstoffen en gezondheidsvoordelen. Zonnebloempitten, hennepzaden en chiazaden zijn slechts enkele voorbeelden van voedzame zaden die gemakkelijk kunnen worden genoten als onderdeel van een gezond dieet.

Zaden versus noten

 1. Veel mensen verwarren noten en zaden - en om een ​​goede reden. Beide zijn ongelooflijk voedzaam en worden gebruikt om een ​​smakelijke crunch aan gerechten toe te voegen. Botanisch gezien zijn de twee echter verschillend. Hoewel zaden worden geclassificeerd als embryonale planten die worden omsloten door een buitenste laag, worden noten eigenlijk beschouwd als een soort fruit dat bestaat uit een harde schaal en een eetbaar zaad.

 2. Dat gezegd hebbende, zowel noten als zaden zitten vol met belangrijke voedingsstoffen, zoals vezels, eiwitten en hart-gezonde vetten. Daarom moet je proberen een goede variëteit aan gezonde zaden en noten in je dieet op te nemen om te profiteren van de voordelen die elk te bieden heeft.

Zaden versus granen

 1. Granen worden gedefinieerd als klein, hard, eetbaar fruit van graangrasplanten, zoals rijst of tarwe. Andere veel voorkomende soorten granen zijn gierst, sorghum, gerst, haver en rogge. Vanwege hun duurzaamheid worden granen in veel gebieden over de hele wereld vaak als basisvoedsel beschouwd.

 2. Bepaalde soorten zaden worden eigenlijk beschouwd als pseudocereale granen en worden vaak op dezelfde manier gebruikt als granen. Quinoa en chia zaden zijn bijvoorbeeld technisch gezien zaden maar ook geclassificeerd als pseudocereale granen.

Zaden versus bonen

 1. Bonen zijn soorten peulvruchten die behoren tot de Fabaceae-plantenfamilie en in sommige gevallen als zaden kunnen worden beschouwd. Peulvruchten worden in feite gedefinieerd als "het fruit of zaad van planten van de peulvruchtenfamilie (zoals erwten of bonen) die voor voedsel worden gebruikt."

 2. Enkele van de meest voorkomende soorten bonen zijn zwarte bonen, garbanzo-bonen, bruine bonen en pintobonen. Net als zaden bieden bonen een goede hoeveelheid vezels en eiwitten in elke portie, evenals een schat aan micronutriënten die essentieel zijn voor de gezondheid.

Top 6 voordelen van de gezondste zaden

 1. Het opnemen van een verscheidenheid aan gezonde zaden voor gewichtsverlies in uw dieet kan ongelooflijk voordelig zijn. Dit komt omdat zaden boordevol vezels en eiwitten zitten, die beide essentieel zijn voor het bevorderen van gezond gewichtsverlies. Vezel beweegt langzaam door het spijsverteringskanaal om je langer vol te houden. Ondertussen werkt proteïne om het niveau van ghreline te verlagen, het hormoon dat gevoelens van honger in het lichaam stimuleert. In een studie uit Turkije uit 2017, verhoogde het consumeren van chiazaad als onderdeel van een snack in de ochtend de verzadiging, verminderde honger en verminderde het verlangen naar suikerachtig voedsel, die allemaal mogelijk kunnen leiden tot gewichtsverlies.

 2. Over het algemeen bevatten de gezondste zaden meestal veel voedingsvezels, een voedingsstof die een centrale rol speelt in de spijsvertering. Het voegt niet alleen bulk toe aan de ontlasting om de regelmaat te bevorderen, maar het is ook aangetoond dat vezels beschermen tegen problemen zoals aambeien, diverticulitis, darmzweren en constipatie. Vezel helpt ook de nuttige bacteriën in de darm te voeden, die een enorme invloed kunnen hebben op de immuunfunctie, geestelijke gezondheid, opname van voedingsstoffen en meer.

 3. De vezels in zaden helpen de opname van suiker in de bloedbaan te vertragen, waardoor de bloedsuikerspiegel wordt gestabiliseerd om plotselinge pieken en crashes te voorkomen. Dit kan niet alleen helpen om diabetes-symptomen te voorkomen, maar het kan ook beschermen tegen de ontwikkeling van chronische aandoeningen zoals hartaandoeningen. Van bepaalde soorten zaden, zoals lijnzaad, is ook aangetoond dat ze de insulinegevoeligheid verbeteren. Hierdoor kan insuline efficiënter in het lichaam werken om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden.

 4. De meeste gezondste zaden zitten boordevol mangaan, een belangrijke micronutriënt die een vitale rol speelt in de gezondheid. Het wordt niet alleen gebruikt als cofactor voor veel enzymen in het lichaam, maar mangaan werkt ook als een krachtige antioxidant om vrije radicalen te bestrijden en cellen te beschermen tegen oxidatieve schade. Dit kan verstrekkende gevolgen hebben voor bijna elk aspect van de gezondheid en kan vooral gunstig zijn bij het voorkomen van aandoeningen zoals kanker, hartaandoeningen en diabetes.

 5. Door een paar porties van de gezondste zaden aan uw dieet toe te voegen, kan de eiwitinname toenemen om u te helpen aan uw dagelijkse behoeften te voldoen. Eiwit is van vitaal belang voor wondgenezing en weefselherstel, immuunfunctie, spiergroei en meer. Als u niet genoeg eiwitten binnenkrijgt in uw dieet, kan dit nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid, wat leidt tot symptomen zoals een verhoogd risico op infectie, grotere eetlust en belemmerde groei. Hoewel het eiwitgehalte van verschillende zaden behoorlijk kan variëren, bieden de meeste variëteiten ongeveer vijf tot 10 gram eiwit in elke portie.

 6. Naast het leveren van een goede hoeveelheid eiwit en vezels in elke portie, leveren zaden ook een breed scala aan andere micronutriënten. Hennepzaden zijn bijvoorbeeld een geweldige bron van mangaan en vitamine E, terwijl sesamzaden rijk zijn aan koper en calcium. Een ding dat alle zaden gemeen hebben, is echter dat het ongelooflijk voedzame voedingsmiddelen zijn en uitstekende toevoegingen aan een gezond, uitgebalanceerd dieet.

Top 10 gezondste zaden om te eten

 1. Een verscheidenheid aan zaden toevoegen aan uw dieet is een eenvoudige manier om wat extra voedingsstoffen in uw dag te persen. Dus wat zijn de gezondste zaden om te eten? Hier zijn de 10 beste zaden voor je gezondheid, plus een paar van de belangrijkste gezondheidsvoordelen die elk van de gezondste zaden hieronder te bieden heeft.

1. Lijnzaad

 1. Lijnzaad is een geweldige bron van eiwitten en vezels, evenals belangrijke micronutriënten zoals mangaan, thiamine en magnesium. Eén ons lijnzaad bevat ongeveer:

2. Hennepzaden

 1. Hennepzaden zitten vol met belangrijke voedingsstoffen. Naast het leveren van een goede hoeveelheid eiwitten en gezonde vetten, zitten hennepzaden ook boordevol mangaan, vitamine E en magnesium. Een ons hennepzaad bevat ongeveer:

3. Pompoenpitten

 1. Pompoenpitten bevatten niet alleen veel vetten en eiwitten, ze zijn ook rijk aan mangaan, magnesium en fosfor. Eén ons gedroogde pompoenpitten bevat ongeveer:

4. Maanzaad

 1. Papaverzaad is een goede bron van vezels en bevat een stevige dosis mangaan en calcium. Eén ons maanzaad bevat ongeveer:

5. Zonnebloemzaden

 1. Zonnebloempitten toevoegen aan uw dieet is een eenvoudige manier om uw inname van vitamine E, thiamine en mangaan te stimuleren. Eén ons gedroogde zonnebloempitten bevat ongeveer:

6. Chia zaden

 1. In vergelijking met andere soorten zaden, zijn chiazaden een van de beste beschikbare bronnen van vezels. Ze leveren ook een goede hoeveelheid mangaan, fosfor en calcium, evenals eiwitten en hart-gezonde vetten. Een ons chiazaad bevat ongeveer:

7. Sesam zaden

 1. Sesamzaad zit boordevol belangrijke vitamines en mineralen, zoals koper, mangaan, calcium en magnesium. Een ons gedroogde sesamzaadjes bevat ongeveer:

8. Pijnboompitten

 1. Ondanks hun naam worden pijnboompitten eigenlijk botanisch geclassificeerd als een soort zaad. Pijnboompitten zijn niet alleen een geweldige bron van vitamine K, maar ook rijk aan vitamine K, koper en magnesium. Een ons pijnboompitten bevat ongeveer:

 1. Quinoa staat vaak op de lijst met gezonde zaden en granen omdat het wordt bereid en geconsumeerd als een korrel, maar eigenlijk als een soort eetbaar zaad wordt beschouwd. Een kopje gekookte quinoa bevat ongeveer:

10. Granaatappelzaadjes

 1. Granaatappelzaden bevatten weinig calorieën maar zitten boordevol vezels, vitamine K en vitamine C. Een portie granaatappelzaden bevat ongeveer:

Voorzorgsmaatregelen

 1. Genieten van een paar porties biologische zaden per dag is een geweldige manier om de kwaliteit van uw algehele dieet te verbeteren. Niet alleen dat, maar ze zijn ook gemakkelijk om van te genieten, en er zijn een aantal verschillende recepten die er zijn over hoe pompoenpitten te roosteren, chia-zaden te eten, de juiste manier om quinoa te bereiden en meer.

 2. Als u een allergie heeft of nadelige bijwerkingen ervaart na het eten van bepaalde zaden, stop dan met het gebruik en bespreek het met uw arts. Voedselallergiesymptomen zoals netelroos, jeuk of huiduitslag kunnen vaak wijzen op een ernstig probleem.

 3. Zoals bij elk vezelrijk voedsel, is het belangrijk om uw inname geleidelijk te verhogen om spijsverteringsproblemen zoals een opgeblazen gevoel of constipatie te voorkomen. Zorg ervoor dat je ook veel water drinkt, wat de doorgang van voedsel door het lichaam bevordert en je gehydrateerd houdt.

Laatste gedachten over gezondste zaden om te eten

 1. Lees verder: Kun je selderijzaad eten? Top 5 voordelen van selderijzaadDonate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407