Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Top 11 op wetenschap gebaseerde gezondheidsvoordelen van pompoenpitten

De onderste regel

 1. Pompoenpitten zijn misschien klein, maar ze zitten boordevol waardevolle voedingsstoffen.

 2. Als u slechts een kleine hoeveelheid ervan eet, krijgt u een aanzienlijke hoeveelheid gezonde vetten, magnesium en zink.

 3. Hierdoor zijn pompoenpitten in verband gebracht met verschillende gezondheidsvoordelen.

 4. Deze omvatten verbeterde hartgezondheid, prostaatgezondheid en bescherming tegen bepaalde vormen van kanker.

 5. Bovendien kunnen deze zaden gemakkelijk in uw dieet worden opgenomen.

 6. Hier zijn de 11 belangrijkste gezondheidsvoordelen van pompoenpitten die door de wetenschap worden ondersteund.

1. Vol met waardevolle voedingsstoffen

 1. Pompoenpitten worden ook wel "pepita" genoemd - een Mexicaans-Spaanse term.

 2. In tegenstelling tot de harde witte zaden van een carving-pompoen, hebben de meeste pompoenpitten die in de supermarkt worden gekocht geen schaal.

 3. Deze schaalvrije zaden zijn groen, plat en ovaal.

 4. Eén gram (28 gram) shell-vrije pompoenpitten bevat ongeveer 151 calorieën, voornamelijk uit vet en eiwitten.

 5. Bovendien bevat een portie van 28 gram (1):

 6. Ze bevatten ook veel antioxidanten en een behoorlijke hoeveelheid meervoudig onverzadigde vetzuren, kalium, vitamine B2 (riboflavine) en folaat.

 7. Pompoenpitten en zaadolie bevatten ook vele andere voedingsstoffen en plantaardige stoffen waarvan is aangetoond dat ze gezondheidsvoordelen bieden (2, 3).

2. Hoog in antioxidanten

 1. Pompoenpitten bevatten antioxidanten zoals carotenoïden en vitamine E (4, 5, 6).

 2. Antioxidanten kunnen ontstekingen verminderen en uw cellen beschermen tegen schadelijke vrije radicalen. Daarom kan het consumeren van voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten helpen beschermen tegen veel ziekten (7).

 3. Er wordt gedacht dat het hoge gehalte aan antioxidanten in pompoenpitten gedeeltelijk verantwoordelijk is voor hun positieve effecten op de gezondheid.

 4. In één onderzoek verminderde pompoenpitolie de ontsteking bij ratten met artritis zonder bijwerkingen, terwijl dieren die een ontstekingsremmend medicijn kregen, bijwerkingen ondervonden (8).

Kankers

 1. Diëten die rijk zijn aan pompoenpitten zijn in verband gebracht met een verminderd risico op maag-, borst-, long-, prostaat- en darmkanker (5).

 2. Een groot observationeel onderzoek wees uit dat het eten ervan gepaard ging met een verminderd risico op borstkanker bij postmenopauzale vrouwen (9).

 3. Andere onderzoeken suggereren dat de lignanen in pompoenpitten een belangrijke rol kunnen spelen bij het voorkomen en behandelen van borstkanker (10).

 4. Verdere reageerbuisstudies hebben aangetoond dat een supplement met pompoenpitten het potentieel had om de groei van prostaatkankercellen te vertragen (11, 12).

4. Prostaat en blaasgezondheid verbeteren

 1. Pompoenpitten kunnen de symptomen van goedaardige prostaathyperplasie (BPH) helpen verlichten, een aandoening waarbij de prostaatklier groter wordt en problemen met urineren veroorzaakt.

 2. Verschillende onderzoeken bij mensen hebben aangetoond dat het eten van deze zaden de symptomen geassocieerd met BPH verminderde (13).

 3. In een eenjarig onderzoek bij meer dan 1.400 mannen met BPH verminderde pompoenpittenconsumptie symptomen en verbeterde kwaliteit van leven (14).

 4. Verder onderzoek suggereert dat het nemen van pompoenpitten of hun producten als supplementen de symptomen van een overactieve blaas kan helpen behandelen.

 5. Uit een onderzoek bij 45 mannen en vrouwen met overactieve blazen bleek dat 10 gram pompoenpittenextract dagelijks de urinefunctie verbeterde (15).

5. Zeer hoog in magnesium

 1. Pompoenpitten zijn een van de beste natuurlijke bronnen van magnesium - een mineraal dat vaak ontbreekt in de voeding van veel westerse populaties.

 2. In de VS heeft ongeveer 79% van de volwassenen een magnesiuminname die lager is dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (16).

 3. Magnesium is nodig voor meer dan 600 chemische reacties in uw lichaam. Voldoende magnesiumniveaus zijn bijvoorbeeld belangrijk voor:

6. Kan de gezondheid van het hart verbeteren

 1. Pompoenpitten zijn een goede bron van antioxidanten, magnesium, zink en vetzuren - die allemaal kunnen helpen uw hart gezond te houden (22).

 2. Dierstudies hebben ook aangetoond dat pompoenpittenolie een hoge bloeddruk en een hoog cholesterolgehalte kan verlagen - twee belangrijke risicofactoren voor hartaandoeningen (23, 24).

 3. Een onderzoek van 12 weken bij 35 postmenopauzale vrouwen wees uit dat supplementen met pompoenpittenolie de diastolische bloeddruk (het onderste getal van een waarde) met 7% verlaagden en de "goede" HDL-cholesterolspiegels met 16 verhoogden % (25).

 4. Andere onderzoeken suggereren dat het vermogen van pompoenen om de vorming van stikstofmonoxide in uw lichaam te verhogen, mogelijk verantwoordelijk is voor de positieve effecten op de gezondheid van het hart (26).

 5. Stikstofmonoxide helpt de bloedvaten uit te breiden, de bloedstroom te verbeteren en het risico op plaque-groei in uw slagaders te verminderen. [! 753 => 1130 = 8!

 1. Dierstudies hebben aangetoond dat pompoen, pompoenpitten, pompoenpoeder en pompoensap de bloedsuikerspiegel kunnen verlagen (27, 28).

 2. Dit is vooral belangrijk voor mensen met diabetes, die mogelijk moeite hebben om hun bloedsuikerspiegel onder controle te houden.

 3. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat supplementen met pompoensap of zaadpoeder de bloedsuikerspiegel verlaagden bij mensen met diabetes type 2 (28).

 4. Het hoge magnesiumgehalte van pompoenpitten is mogelijk verantwoordelijk voor het positieve effect op diabetes.

 5. Een observationeel onderzoek bij meer dan 127.000 mensen ontdekte dat magnesiumrijke diëten werden geassocieerd met een 33% lager risico op diabetes type 2 bij mannen en een 34% lager risico bij vrouwen (29).

 6. Meer onderzoek is nodig om deze gunstige effecten van pompoenpitten op de bloedsuikerspiegel te bevestigen.

8. Hoog in vezel

 1. Pompoenpitten zijn een geweldige bron van voedingsvezels - gepelde zaden leveren 1,1 gram vezels in een portie van 30 gram (28 gram).

 2. Een vezelrijk dieet kan een goede spijsvertering bevorderen.

 3. Bovendien zijn vezelrijke diëten geassocieerd met een verminderd risico op hartaandoeningen, diabetes type 2 en obesitas (31).

9. Kan de spermakwaliteit verbeteren

 1. Lage zinkgehaltes worden geassocieerd met verminderde spermakwaliteit en een verhoogd risico op onvruchtbaarheid bij mannen (32).

 2. Omdat pompoenpitten een rijke bron van zink zijn, kunnen ze de spermakwaliteit verbeteren.

 3. Uit een onderzoek bij muizen blijkt dat ze mogelijk ook menselijk sperma beschermen tegen schade veroorzaakt door chemotherapie en auto-immuunziekten (33).

 4. Pompoenpitten bevatten ook veel antioxidanten en andere voedingsstoffen die kunnen bijdragen aan een gezond testosteronniveau en de algehele gezondheid kunnen verbeteren.

 5. Samen kunnen al deze factoren de vruchtbaarheid en reproductieve functie ten goede komen, vooral bij mannen.

10. Kan helpen de slaap te verbeteren

 1. Als u slaapproblemen heeft, wilt u misschien wat pompoenpitten eten voordat u naar bed gaat. Ze zijn een natuurlijke bron van tryptofaan, een aminozuur dat de slaap kan bevorderen.

 2. Elke dag ongeveer 1 gram tryptofaan consumeren zou de slaap verbeteren (34).

 3. U moet echter ongeveer 200 gram pompoenpitten eten om de benodigde hoeveelheid tryptofaan te bereiken.

 4. Het zink in deze zaden kan ook helpen tryptofaan om te zetten in serotonine, dat vervolgens wordt omgezet in melatonine, het hormoon dat uw slaapcyclus regelt.

 5. Bovendien zijn pompoenpitten een uitstekende bron van magnesium. Voldoende magnesiumspiegels zijn ook in verband gebracht met een betere slaap (35).

 6. Sommige kleine studies hebben aangetoond dat het nemen van een magnesiumsupplement de slaapkwaliteit en de totale slaaptijd verbeterde bij mensen met lage magnesiumgehaltes (36, 37).

11. Makkelijk toe te voegen aan uw dieet

 1. Als u de voordelen van pompoenpitten wilt ervaren, zijn ze gemakkelijk in uw dieet op te nemen.

 2. In veel landen zijn ze een populaire snack die rauw of geroosterd, gezouten of ongezouten kan worden gegeten.

 3. Naast het zelfstandig eten kun je ze ook toevoegen aan smoothies, Griekse yoghurt en fruit.

 4. Je kunt ze in maaltijden opnemen door ze in salades, soepen of ontbijtgranen te strooien. Sommige mensen gebruiken pompoenpitten bij het bakken, als ingrediënt voor zoet of hartig brood en gebak.

 5. Zoals bij veel zaden en noten, bevatten ze echter fytinezuur, wat de biologische beschikbaarheid van sommige voedingsstoffen die je eet kan verminderen.

 6. Als u regelmatig zaden en noten eet, wilt u misschien weken of kiemen om hun fytinezuurgehalte te verlagen. Roosteren kan ook helpen.

De onderste regel

 1. Pompoenpitten zijn zeer voedzaam en zitten boordevol krachtige antioxidanten.

 2. Door ze op te eten, kunt u voedingstekorten oplossen en mogelijk beschermen tegen verschillende gezondheidsproblemen.

 3. In feite is aangetoond dat pompoenpitten de gezondheid van het hart, de bloedsuikerspiegel, de vruchtbaarheid en de slaapkwaliteit verbeteren. Ze kunnen zelfs beschermen tegen bepaalde soorten kanker.

 4. Bovendien kan hun rijke voedingsstofgehalte andere gezondheidsvoordelen bieden, zoals verbeterde energie, humeur en immuunfunctie.

 5. Wat het beste is, kunnen ze gemakkelijk aan uw dieet worden toegevoegd, zodat u hun vele positieve effecten kunt plukken.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407