Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Top 15 voedingsmiddelen met hoog selenium

Laatste gedachten over kokosmelkvoeding

 1. Selenium is een essentiële voedingsstof voor mensen, wat betekent dat we het allemaal elke dag in onze voeding moeten krijgen door de consumptie van seleniumvoedsel. Dat is zeker een feit, en als je alle geweldige seleniumvoordelen voor de gezondheid gebruikt, is het een voedingsstof die je niet wilt missen.

 2. Wat is selenium? Het is een sporenelement dat in combinatie met vitamine E werkt om oxidatieve schade in het lichaam te voorkomen. Nog een belangrijke seleniumfunctie? Het helpt ook jodium om het metabolisme te reguleren en het helpt vitamine C in het lichaam te recyclen, waardoor de algehele cellulaire bescherming wordt verbeterd. Selenium is ook een belangrijk aspect van een hypothyreoïdieet omdat het helpt om de hormoonspiegels in evenwicht te brengen.

 3. Het werkt als krachtige antioxidant en is vereist voor uw lichaam om glutathion te maken, de belangrijkste antioxidant van uw lichaam. Om deze reden kan het consumeren van voedingsmiddelen met veel selenium de ontgifting ondersteunen en stress van organen zoals de lever en schildklier afnemen. Selenium-voedingsmiddelen zijn ook lekker, waardoor het gemakkelijk is om dagelijks aan uw seleniumbehoeften te voldoen. Lees verder om alles te leren over seleniumvoedsel en hun voordelen.

Wat is Selenium?

 1. Selenium (Se) is een natuurlijk voorkomend sporenelement of mineraal dat in veel voedingsmiddelen voorkomt en ook beschikbaar is als een seleniumsupplement. Het Se-element heeft een atoomnummer van 34 en wordt beschouwd als een niet-metaal.

 2. In de natuur wordt selenium meestal gevonden als natriumseleniet, de anorganische vorm ervan. In voedingsmiddelen wordt het gevonden in zijn organische vorm, selenomethionine.

 3. Selenium wordt van nature in de bodem gevonden. In de Verenigde Staten zijn de bodems in de centrale noordelijke staten bijzonder rijk aan selenium. (1) Het selenium in de bodem wordt naar planten getransporteerd terwijl ze door speciale membranen in hun wortels groeien. Dit is de reden waarom planten zulke grote bronnen van selenium in het dieet kunnen zijn.

 4. Selenium wordt verondersteld aanwezig te zijn in de vorm van het aminozuur selenocysteïne in ten minste 25 eiwitten die selenoproteïnen worden genoemd. Dit is van groot belang voor de menselijke gezondheid, aangezien selenoproteïnen een cruciale rol spelen bij het metabolisme van de schildklier, de voortplanting, de DNA-synthese en de immuunrespons. (2, 3)

 5. Je vraagt ​​je misschien af ​​hoeveel selenium ik per dag nodig heb? De behoeften variëren afhankelijk van uw leeftijd en gezondheidsstatus. Voor volwassenen en kinderen van vier jaar en ouder is de huidige dagelijkse aanbeveling 55 microgram per dag. Voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, is de aanbeveling 70 microgram per dag. (4)

Top 15 voedingsmiddelen met hoog selenium

 1. Welke voedingsmiddelen bevatten selenium? Er zijn natuurlijk veel gezonde en heerlijke seleniumrijke voedingsmiddelen met voordelen als seleniumvoeding! Ik sta op het punt om u enkele van de meest indrukwekkende voedingsmiddelen te vertellen in termen van seleniumgehalte.

 2. Hieronder is een lijst met voedingsmiddelen met een hoog seleniumgehalte, waaronder:

 3. Het gehalte aan selenium van paranoten is geweldig, toch? Als het gaat om seleniumvoedsel voor vegetariërs en seleniumvoedsel dat veganisten kunnen eten, zijn paranoten zonder twijfel een topkeuze. Het kost slechts één of twee (afhankelijk van hun grootte) per dag om aan de dagelijkse seleniumbehoeften van de meeste mensen te voldoen.

 4. Als nummer 1 op deze lijst is het geen verrassing dat paranoten ook nummer 2 zijn op de top gezondste lijst met noten. Een klein klinisch onderzoek gepubliceerd in 2013 in het Journal of Nutrition and Metabolism heeft aangetoond dat het eten van een portie paranoten LDL ("slechte" cholesterol) en HDL ("goede cholesterol) bij gezonde proefpersonen kan verhogen. (5)

 5. 2) Zonnebloempitten: 1 kop: 74 microgram: (meer dan 100 procent DV)

 6. Een andere plantaardige bron van selenium zijn zonnebloempitten, die geweldig zijn om zelf te eten. Je kunt ze ook toevoegen aan salades, zelfgemaakte vegetarische hamburgers, gehaktballetjes en meer.

 7. 3) Pinto bonen, rauw: 1 kop: 53,8 microgram (77 procent DV)

 8. Naast selenium bevatten pintobonen zeer veel foliumzuur, mangaan, thiamine, koper en magnesium. Het is altijd het beste om bonen te laten ontkiemen voordat je ze kookt. Voor meer informatie hierover, bekijk mijn spruitgids.

 9. Er zijn voor- en nadelen van heilbotvis, maar het feit dat deze vis een seleniumrijke zeevruchtenoptie is, is absoluut een pro.

 10. Sardines zijn een geweldige bron van selenium en essentiële vetzuren, die bekend staan ​​om hun ontstekingsremmende voordelen. Essentiële vetzuren spelen ook een belangrijke rol in het lichaam als het gaat om celsignalering, immuniteit, humeur en gezondheid van de hersenen.

 11. Rundvlees met gras is een voedingsmiddel dat rijk is aan selenium en zink, evenals vele andere vitale voedingsstoffen. Het is ook een geweldige bron van CLA of geconjugeerd linolzuur.

 12. 7) Skipjack tonijn, gekookt: 3 gram: 39,8 microgram (57 procent DV) (6)

 13. Zoek bij het kopen van tonijn naar gestreepte tonijn die gevangen is via de trol of paal en lijnmethode in de Pacific om de laagste kwikoptie te krijgen. (7)

 14. 8) In het wild gevangen zalm, gekookt: 3 ons: 35,2 microgram (50 procent DV)

 15. Dit is een van mijn favoriete vis om te eten omdat zalmvoeding het een van de gezondste voedingsmiddelen op aarde maakt (zorg er natuurlijk voor dat het in het wild gevangen is). Dit is een zeevruchten die echt het hele lichaam welzijn kan aanmoedigen.

 16. Is lever goed voor u? Als je kunt leren genieten (of maskeren) van de smaak, zijn veel mensen dol op runderlever vanwege het hoge gehalte aan voedingsstoffen.

 17. 1o) Haver, ouderwets, niet versterkt: 1 kop: 23,4 microgram (33 procent DV)

 18. Haver bevat oplosbare vezels waarvan bekend is dat ze het LDL-cholesterol helpen verlagen, ook bekend als 'slechte' cholesterol. (8)

 19. 11) Marinebonen, rauw: 1 kop: 22,9 microgram (33 procent DV) (9)

 20. Geliefd bij veel vegetariërs en veganisten als een uitstekende plantaardige eiwitbron, bevatten marinebonen ook een indrukwekkende hoeveelheid foliumzuur, mangaan en selenium.

 21. Kies altijd voor biologische scharrelkip voor de gezondste versie van deze eiwit- en seleniumbron.

 22. Vergeet Turkije niet tot de volgende Thanksgiving. Deze vogel is een uitstekende eiwitrijke bron van selenium evenals het kalmerende inducerende aminozuur dat bekend staat als tryptofaan.

 23. Als het gaat om voedingsmiddelen met veel selenium en jodium, komen eieren zeker op de lijst. We raden biologische eieren van scharrelkippen aan.

 24. Spinazie staat bekend om zijn indrukwekkend hoge vitamine K-gehalte, maar het is ook een geweldige vegetarische en veganistisch goedgekeurde bron van selenium en vele andere essentiële voedingsstoffen.

Belangrijkste gezondheidsvoordelen van Selenium Foods

 1. Het eten van voedingsmiddelen met veel selenium kan u de brede gezondheidsvoordelen van dit essentiële mineraal opleveren. Selenium voordelen zijn talrijk, en dit zijn slechts enkele van de meest indrukwekkende hieronder.

 2. Voor patiënten die worstelen met de ziekte van Hashimoto is aangetoond dat een verhoogde inname van selenium de anti-schildklierantilichaamspiegels verlaagt en de structuur van de schildklier verbetert. Selenium heeft ook bewezen behulpzaam te zijn bij zwangerschap gerelateerde schildklierproblemen zoals postpartum thyroiditis en de ziekte van Graves. (12)

 3. Er is een sterke correlatie tussen niveaus van selenium in het bloed en een verminderd risico op verschillende soorten kanker. Selenium kan helpen bij het repareren van DNA of kan voorkomen dat kankercellen repliceren.

 4. Volgens een wetenschappelijk artikel gepubliceerd in het tijdschrift Mutagenesis: "De mogelijke voordelen van selenium bij de mens worden ondersteund door een uitgebreide literatuur van in vitro en diermodelsystemen die aangeven dat lage, niet-toxische niveaus van selenium kan beschermen tegen kanker. " (13)

 5. Omdat selenium een ​​krachtige antioxidant is, is het logisch dat voedingsmiddelen met veel selenium kanker kunnen helpen voorkomen door de vrije radicalen in het lichaam te verminderen. Studies tot op heden wijzen op het voordeel van kankerpreventie door het eten van seleniumvoedsel, maar niet door het nemen van een seleniumsupplement.

 6. Seleniumrijk voedsel voorkomt oxidatieve schade aan de lichaamscellen, vermindert ontstekingen en verlaagt het risico op hart- en vaatziekten. Sommige mensen met lage niveaus van serum-selenium hebben een hoger risico op hart- en vaatziekten.

 7. Follow-up resultaten van een prospectieve gerandomiseerde, dubbelblinde, placebo-gecontroleerde studie onthullen dat vier jaar suppletie met selenium en co-enzym Q10 "cardiovasculaire mortaliteit" bij oudere proefpersonen tien jaar later aanzienlijk verminderde de suppletie-interventie. (14)

 8. Selenium bindt zich met kwik, waardoor veel experts denken dat het misschien kan helpen als het gaat om kwikvergiftiging. (15)

Tekenen van tekort aan selenium

 1. Een tekort aan selenium wordt over het algemeen vaker gezien in gebieden waar de bodem niet zoveel selenium bevat, zoals bepaalde regio's van China. Mensen met een groter risico op het ontwikkelen van een seleniumtekort zijn onder meer mensen die in selenium-deficiënte gebieden wonen (inclusief delen van China en Europa), nierdialyse ondergaan en leven met HIV. (16) Eerstelijnsbehandeling voor dit tekort is meestal het eten van meer seleniumvoedsel.

Recepten

 1. Als u ervoor wilt zorgen dat u voldoende selenium in uw dieet krijgt, moet u enkele recepten kennen die heerlijke voedingsmiddelen bevatten die selenium bevatten. Hier zijn enkele heerlijke recepten die veel selenium bevatten:

Geschiedenis

 1. In 1817 werd selenium ontdekt door Zweedse chemici genaamd Jons Jacob Berzelius. De naam komt van het Griekse woord selene, wat maan betekent, vanwege het feit dat selenium helder en grijs is wanneer het wordt gesmolten. Wanneer het wordt gebruikt om glas te kleuren, kan het een dieprode kleur creëren. Het wordt ook gebruikt bij het maken van fotocellen, fotografische toner, elektrische ogen en lichtmeters voor camera's - en wordt ook toegevoegd aan roestvrij staal.

 2. Selenium maakt ongeveer 90 delen per miljard van de aardkorst uit. In de natuur kan het worden gevonden in sommige mineralen lang met zware metalen zoals koper en zilver. (17)

 3. Seleniumsulfide is het actieve ingrediënt dat vaak wordt aangetroffen in shampoos die worden gebruikt voor de behandeling van roos. Sommige natuurgenezers gebruiken ook seleniumsupplementen om acne, astma, tendinitis, mannelijke onvruchtbaarheidsproblemen en postmenopauzale aandoeningen bij vrouwen te behandelen. (18)

 4. U weet nu dat selenium essentieel is voor de menselijke gezondheid, maar het speelt ook een essentiële rol voor de diergezondheid. Voor dieren helpt selenium bij reproductie / vruchtbaarheid en immuunsysteem. (19)

Voorzorgsmaatregelen en bijwerkingen

 1. Chronisch hoge inname van selenium kan leiden tot ongewenste bijwerkingen. Enkele vroege tekenen van overmatige inname zijn slechte adem (met name een knoflookgeur) en een metaalachtige smaak in de mond.

 2. De meest voorkomende klinische tekenen van chronisch hoge seleniuminname zijn haar- en nagelverlies of broosheid. Andere symptomen van overmatig selenium zijn huidletsels en huiduitslag, misselijkheid, diarree, vermoeidheid, prikkelbaarheid en afwijkingen aan het zenuwstelsel.

 3. Selenium kan mogelijk interageren met andere supplementen en medicijnen, waaronder niacine, antacida, chemotherapie, corticosteroïden, statines en anticonceptiepillen.

 4. Seleniumsupplementen zijn ook in verband gebracht met een verhoogd risico op het ontwikkelen van diabetes type 2, huidkanker en prostaatkanker. (20)

 5. De American Cancer Society adviseert dat de maximale dosis selenium in supplementvorm niet groter mag zijn dan 200 microgram per dag. (21)Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407