Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Top 5 Maca Root voordelen en voeding (nr. 4 is de beste)

Geschiedenis

 1. Ondanks dat het al duizenden jaren wordt vereerd om zijn geneeskrachtige eigenschappen, is macawortel een van de nieuwste remedies die centraal staan ​​in de natuurlijke gezondheidsgemeenschap, en de nieuwe status van superfood is welverdiend. Onderzoekers brengen voortdurend nieuwe gezondheidsvoordelen met zich mee die horen bij deze krachtige knolgewas.

 2. Wat is maca? Bekend onder zijn wetenschappelijke naam, Lepidium meyenii, is maca een soort kruisbloemige groente afkomstig uit de Andes van Peru. Maca heeft een vergelijkbare uitstraling en grootte als radijs of rapen met groene toppen en wortels die in kleur variëren van geel tot paars en zwart.

 3. De aangenaam smakende wortel, of hypocotylen, is meestal beschikbaar in poedervorm na te zijn geoogst en gemalen. Het is niet alleen een natuurlijke bron van genezende voeding, maar het heeft ook een lange geschiedenis als een veilig superfood dat al duizenden jaren wordt geconsumeerd voor zijn gezondheidsvoordelen in de regio's van het Andesgebergte.

 4. Het wordt ook beschouwd als een "adaptogeen", een naam die wordt gegeven aan bepaalde kruiden, planten en natuurlijke stoffen die het lichaam helpen zich op natuurlijke wijze aan stressoren aan te passen, zoals een druk schema, veeleisende baan of ziekte.

 5. Niet alleen dat, maar maca biedt tal van belangrijke micronutriënten en zit boordevol antioxidanten, en er is aangetoond dat het de seksuele gezondheid verbetert, de hormoonspiegels in evenwicht brengt en energie, stemming en geheugen.

Maca-rootvoordelen

 1. Naast het verminderen van de symptomen van de menopauze, kan het reguleren van oestrogeenspiegels ook helpen bij het verbeteren van de reproductieve gezondheid en vruchtbaarheid en het verminderen van symptomen gerelateerd aan aandoeningen zoals polycysteus ovarium syndroom (PCOS), zoals overmatige haargroei, gewichtstoename en acne.

 2. Dus hoe zit het met maca root voor mannen? Hoewel studies de bewering niet ondersteunen dat maca de testosteronspiegel verhoogt, tonen ze wel aan dat maca-poeder de mannelijke seksuele gezondheid en vruchtbaarheid ten goede komt.

 3. Uit een onderzoek in Peru bleek dat het gedurende acht weken aanvullen met maca het seksuele verlangen bij mannen verhoogde. (12) Ondertussen bleek uit een andere studie in 2001 dat Maca hielp bij het verbeteren van de kwaliteit en beweeglijkheid van het sperma, twee belangrijke factoren als het gaat om mannelijke onvruchtbaarheid. (13)

 4. Maca kan ook profiteren van seksuele disfunctie. Een beoordeling uit 2010 vatte de resultaten samen van vier klinische onderzoeken waarin de effecten van maca op het libido werden geëvalueerd en meldde dat twee van de onderzoeken een verbetering in seksuele disfunctie en seksueel verlangen bij zowel mannen als vrouwen lieten zien. De andere twee onderzoeken hebben echter geen positief resultaat gevonden, dus verder onderzoek is nog steeds nodig. (14)

 5. Macawortel fungeert als een natuurlijke antioxidant en verhoogt de hoeveelheid antioxidanten zoals glutathion en superoxide-dismutase in het lichaam. Antioxidanten helpen schadelijke vrije radicalen te neutraliseren, chronische ziekten te bestrijden en schade aan cellen te voorkomen.

 6. Een reageerbuisstudie in 2014 toonde aan dat polysachariden die uit maca waren geëxtraheerd, een hoge antioxiderende werking hadden en effectief waren in het bestrijden van schade door vrije radicalen. (1)

 7. Een dierstudie in Tsjechië heeft zelfs aangetoond dat het toedienen van een geconcentreerde dosis maca aan ratten niet alleen hun antioxidantstatus verbeterde, maar ook de cholesterol- en triglyceridenwaarden in de lever aanzienlijk verminderde en het bloed verminderde. suiker, helpt de ontwikkeling van chronische ziekten te voorkomen. (2) Ondertussen toonde een ander reageerbuisonderzoek aan dat het antioxidantgehalte van Macablad-extract zelfs tegen neurologische schade kon beschermen. (3)

 8. Het verbeteren van uw antioxidantstatus kan gunstig zijn voor het voorkomen van aandoeningen zoals hartaandoeningen, kanker en diabetes door oxidatieve stress en celschade te voorkomen. (4) Ondanks deze veelbelovende resultaten zijn echter meer onderzoeken nodig om te begrijpen hoe de antioxidanten in Macawortel de mens kunnen beïnvloeden.

 9. Degenen die regelmatig maca-poeder gebruiken, melden dat ze zich daardoor wakker, energiek en gedreven voelen, vaak relatief snel nadat ze het zijn gaan gebruiken. Bovendien kan maca helpen de energie te verhogen zonder je de "kriebels" of een gevoel van beven te geven zoals een hoog cafeïnegehalte.

 10. Klinische onderzoeken hebben aangetoond dat maca een positieve invloed kan hebben op energie en uithoudingsvermogen. Het handhaven van positieve energieniveaus kan ook helpen de stemming te verbeteren, en sommige vroege studies hebben zelfs ontdekt dat maca de symptomen van depressie kan verminderen. (5)

 11. Het is onduidelijk hoe maca het energieniveau precies verhoogt, maar er wordt aangenomen dat het helpt bij het voorkomen van pieken en crashes in de bloedsuikerspiegel en het handhaven van de bijniergezondheid, die de stemming en energie gedurende de dag reguleert. Door het energieniveau hoog te houden, kan ook gewichtstoename worden voorkomen.

 12. Verschillende onderzoeken hebben ook aangetoond dat Macawortel het geheugen en de focus ten goede komt. Twee dierstudies in 2011 hebben zelfs aangetoond dat zwarte Maca in staat was om geheugenstoornissen bij muizen te verbeteren, waarschijnlijk dankzij het hoge gehalte aan antioxidanten. (6, 7)

 13. Meerdere onderzoeken hebben bevestigd dat maca de seksuele gezondheid van vrouwen ten goede komt via verschillende mechanismen.

 14. Macawortel kan mogelijk seksuele disfunctie verbeteren en de seksuele drift bij vrouwen stimuleren. In één onderzoek werd gekeken naar de effecten van macawortel op postmenopauzale vrouwen met seksuele disfunctie veroorzaakt door het gebruik van antidepressiva. In vergelijking met een placebo kon Macawortel de seksuele functie aanzienlijk verbeteren. (8) Een andere studie had vergelijkbare bevindingen en rapporteerde dat Maca goed werd verdragen en in staat was het libido en de seksuele functie te verbeteren. (9)

 15. Uit een studie in 2008 bleek ook dat Macawortel zowel de psychologische symptomen als de seksuele functie ten goede komt bij postmenopauzale vrouwen. In feite kon maca na zes weken behandeling de met de menopauze geassocieerde depressie en angst verminderen. (10)

 16. Maca is ook in staat vrouwelijke geslachtshormonen in evenwicht te brengen en er is zelfs aangetoond dat het de symptomen van de menopauze verlicht. (11) Het balanceren van hormoonspiegels is cruciaal voor vele aspecten van reproductieve gezondheid en kan helpen symptomen zoals onvruchtbaarheid, gewichtstoename en een opgeblazen gevoel te verminderen.

 17. Oestrogeen is het primaire vrouwelijke geslachtshormoon dat verantwoordelijk is voor het reguleren van het voortplantingssysteem. Een onbalans in dit vitale hormoon kan een hoop symptomen veroorzaken, variërend van een opgeblazen gevoel tot onregelmatige menstruatie en stemmingswisselingen. Te hoge of te lage oestrogeenniveaus kunnen het voor een vrouw ook moeilijk maken om te ovuleren en zwanger te worden.

 18. Macawortel kan de hormoonspiegels in evenwicht brengen en de hoeveelheid oestrogeen in het lichaam regelen. Eén studie gepubliceerd in het International Journal of Biomedical Science gaf 34 vroege postmenopauzale vrouwen een tablet met maca of een placebo tweemaal daags gedurende vier maanden. Niet alleen hielp maca de hormoonspiegels in balans, maar het verlichtte ook de symptomen van de menopauze, zoals nachtelijk zweten en opvliegers, en zelfs een verhoogde botdichtheid. (11)

Maca Nutrition

 1. Maca-wortelpoeder is een uitstekende bron van eiwitten, vezels en verschillende vitamines en mineralen, waaronder vitamine C, koper en ijzer. Het bevat ook meer dan 20 aminozuren - inclusief alle acht essentiële aminozuren - en veel gezondheidsbevorderende fytonutriënten. Het bevat ook veel nuttige plantaardige stoffen, waaronder glucosinolaten en polyfenolen, en is een populaire keuze voor het veganistische dieet.

 2. Eén ons (of ongeveer 2 eetlepels) maca-poeder bevat ongeveer: (15)

Waar te vinden en hoe Maca Root te gebruiken, inclusief dosering

 1. Op dit punt vraagt ​​u zich waarschijnlijk af: "Waar kan ik maca kopen? En kan ik biologische maca kopen?"

 2. Dankzij de groeiende populariteit is maca overal verkrijgbaar bij gezondheidswinkels, apotheken en zelfs online retailers. Het kan ook worden gevonden in capsule-, vloeistof-, poeder- of extractvorm. Van alle vormen wordt gedacht dat ze even voordelig zijn, maar het is het beste om maca te kopen van een kwaliteitsrooier die zorgt voor zijn 100% pure maca-wortelpoeder. In het ideale geval, ook voor maca-extract, moet u ook op zoek gaan naar een variëteit die rauw en biologisch is.

 3. Bovendien wordt maca gecategoriseerd op basis van de kleur van de wortels en is meestal geel, zwart of rood. Alle kleuren van Maca hebben vergelijkbare voordelen, hoewel wordt gedacht dat specifieke Macasoorten en kleuren gunstiger zijn voor bepaalde medische aandoeningen. Rode Macapoeder is de meest voorkomende supplementvorm. Gegelatineerd maca-poeder wordt soms maca-meel genoemd.

 4. Maca heeft de neiging een aardse, ietwat nootachtige smaak te hebben met een vleugje butterscotch dat vooral goed werkt wanneer het wordt toegevoegd aan havermout of ontbijtgranen. De smaak kan ook variëren op basis van het type maca, waarbij zwarte maca een beetje meer bitter is en crèmekleurige wortels een nog zoetere smaak hebben. Macapoeder kan eenvoudig aan smoothies en drankjes worden toegevoegd of in recepten worden gemengd.

 5. Houd er rekening mee dat de meeste mensen er de voorkeur aan geven hun maca-poeder niet op hoge temperaturen te magnetronen of te verwarmen, omdat het verwarmingsproces sommige voedingsstoffen kan verminderen.

 6. In de Andes-berg waar maca-teelt plaatsvindt, kunnen de lokale bevolking dagelijks maximaal een pond gedroogde of verse maca-wortel consumeren. De meeste mensen vullen dagelijks ergens tussen één gram en 20 gram in poedervorm aan.

 7. Hoewel er geen officiële aanbevolen maca-poederdosering is, is het het beste om elke dag met ongeveer één eetlepel (in poedervorm) te beginnen en op te werken tot twee tot drie eetlepels verspreid over de dag. Omdat maca bekend staat om het verhogen van de energie en het uithoudingsvermogen, nemen veel mensen het graag in voordat ze gaan sporten om extra energie te krijgen.

Maca-wortelrecepten

 1. Er zijn onbeperkte manieren om dit superfood in uw dieet op te nemen. Hier zijn een paar Maca-recepten om mee te beginnen:

Maca Root vs. Ginseng

 1. Net als maca is ginseng een plant met vlezige wortels en krachtige medicinale eigenschappen. Beide worden al eeuwen in de traditionele geneeskunde gebruikt en worden verondersteld soortgelijke gezondheidsvoordelen te hebben, zoals verbeterd geheugen, verhoogde energieniveaus, verminderde menopauze symptomen en lagere bloedsuikerspiegel. Ginseng en Maca bevatten ook beide antioxidanten en hebben ook krachtige ontstekingsremmende krachten.

 2. Er zijn echter enkele duidelijke verschillen die deze twee wortelgroenten onderscheiden. Allereerst is er meer onderzoek gedaan naar ginseng en is het in verband gebracht met een breder scala aan unieke gezondheidsvoordelen. Sommige reageerbuis- en dierstudies hebben zelfs aangetoond dat ginseng de hersenfunctie kan verbeteren, kan helpen bij gewichtsverlies, de immuniteit verhoogt en zelfs kankercellen bestrijdt. (16, 17, 18, 19)

 3. Bovendien, terwijl Macawortel eigenlijk wordt beschouwd als een kruisbloemige groente zoals broccoli of spruitjes, behoort ginseng tot de plantenfamilie Araliaceae, die voornamelijk bestaat uit tropische struiken en bomen. Ginseng is ook meer bitter, terwijl maca een aardachtige, nootachtige smaak heeft die vaak wordt toegevoegd aan recepten en drankjes om zowel het gehalte aan voedingsstoffen als het smaakprofiel te verhogen.

Geschiedenis

 1. Het gebruik van Maca kan meer dan 3.000 jaar worden getraceerd. Historisch gezien werd deze knolgewas door oude Peruanen gebruikt als een vorm van valuta voor de handel en werd ook gekoesterd vanwege zijn geneeskrachtige eigenschappen. Het werd gebruikt voor de behandeling van allerlei aandoeningen, zoals menstruatieproblemen, menopauze, maagkanker, vermoeidheid, stress en bloedarmoede. Er wordt zelfs gezegd dat Inca-krijgers zich op Macawortel vulden voordat ze ten strijde trokken om hun uithoudingsvermogen en kracht te vergroten. [! 7239 => 1140 = 7!

 2. Tegenwoordig wordt maca voornamelijk in poeder- of capsulevorm geconsumeerd. Traditioneel werd de verse wortel echter gekookt en vervolgens geconsumeerd, omdat Peruanen geloofden dat het eten van rauwe maca spijsverterings- en schildklierproblemen kon veroorzaken.

Mogelijke bijwerkingen en voorzorgsmaatregelen voor Maca-wortels

 1. Maca is veilig voor de meeste mensen en kan worden geconsumeerd met een minimaal risico op maca-bijwerkingen. Dat gezegd hebbende, er zijn mensen die hun inname misschien willen matigen.

 2. Als u problemen heeft met de schildklier, moet u de inname van maca met mate houden en voorkomen dat u deze rauw consumeert. Dit komt omdat het goitrogenen bevat, stoffen die de schildklierfunctie kunnen beïnvloeden, vooral bij schildklierproblemen. Raadpleeg uw arts voordat u Maca gebruikt als u hypothyreoïdie of een geschiedenis van schildklierproblemen heeft.

 3. Vanwege de effecten van maca op de hormoonspiegel geloven artsen dat maca niet mag worden geconsumeerd door mensen die afhankelijk zijn van hormoonveranderende medicijnen voor de behandeling van ziekten zoals borstkanker of prostaatkanker, of voor andere ernstige aandoeningen. Mensen met hoge bloeddruk wordt ook geadviseerd geen maca te consumeren om nadelige bijwerkingen van maca-wortel te voorkomen.

 4. Tot slot is er beperkt onderzoek gedaan naar de veiligheid van maca voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven. Totdat bevestigd is dat het veilig is, is het het beste voor deze vrouwen om maca te vermijden.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407