Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Top 6 voordelen van het nemen van collageensupplementen

De onderste regel

 1. Collageen is het meest voorkomende eiwit in uw lichaam.

 2. Het is het hoofdbestanddeel van bindweefsels die verschillende lichaamsdelen vormen, waaronder pezen, ligamenten, huid en spieren (1).

 3. Collageen heeft veel belangrijke functies, waaronder het voorzien van structuur voor uw huid en het versterken van uw botten (1).

 4. De afgelopen jaren zijn collageensupplementen populair geworden. De meeste zijn gehydrolyseerd, wat betekent dat het collageen is afgebroken, waardoor u het gemakkelijker kunt opnemen.

 5. Er zijn ook verschillende voedingsmiddelen die u kunt eten om uw collageeninname te verhogen, waaronder varkenshuid en bottenbouillon.

 6. Collageen consumeren kan verschillende gezondheidsvoordelen hebben, van het verlichten van gewrichtspijn tot het verbeteren van de gezondheid van de huid (2, 3).

 7. Dit artikel bespreekt zes door de wetenschap ondersteunde gezondheidsvoordelen van het nemen van collageen.

1. Kan de gezondheid van de huid verbeteren

 1. Collageen is een belangrijk onderdeel van uw huid.

 2. Het speelt een rol bij het versterken van de huid, en kan de elasticiteit en hydratatie ten goede komen. Naarmate je ouder wordt, produceert je lichaam minder collageen, wat leidt tot een droge huid en de vorming van rimpels (4).

 3. Verschillende onderzoeken hebben echter aangetoond dat collegen peptiden of supplementen die collageen bevatten, de veroudering van uw huid kunnen vertragen door rimpels en droogheid te verminderen (5, 6, 7, 8).

 4. In één onderzoek ondervonden vrouwen die acht weken lang een supplement met 2,5-5 gram collageen gebruikten, minder droge huid en een significante toename van de elasticiteit van de huid in vergelijking met degenen die het supplement niet gebruikten ( 7).

 5. Een ander onderzoek wees uit dat vrouwen die gedurende 12 weken dagelijks een drankje dronken gemengd met een collageensupplement, een verhoogde huidhydratatie en een significante vermindering van rimpeldiepte ondervonden in vergelijking met een controlegroep (6).

 6. De rimpelverminderende effecten van collageensupplementen zijn toegeschreven aan hun vermogen om uw lichaam te stimuleren om zelf collageen te produceren (4, 5).

 7. Bovendien kan het innemen van collageensupplementen de productie van andere eiwitten bevorderen die uw huid helpen structureren, waaronder elastine en fibrilline (4, 5).

 8. Er zijn ook veel anekdotische claims dat collageensupplementen nuttig zijn voor het voorkomen van acne en andere huidaandoeningen, maar deze worden niet ondersteund door wetenschappelijk bewijs.

 9. U kunt collageensupplementen online kopen.

2. Helpt gewrichtspijn te verlichten

 1. Collageen helpt de integriteit van uw kraakbeen te behouden, het rubberachtige weefsel dat uw gewrichten beschermt.

 2. Naarmate de hoeveelheid collageen in uw lichaam afneemt naarmate u ouder wordt, neemt uw risico op degeneratieve gewrichtsaandoeningen zoals artrose toe (9).

 3. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat het nemen van collageensupplementen de symptomen van artrose kan helpen verbeteren en de gewrichtspijn in het algemeen kan verminderen (2, 9).

 4. In één onderzoek ondervonden 73 atleten die gedurende 24 weken dagelijks 10 gram collageen consumeerden een significante afname van gewrichtspijn tijdens het lopen en in rust in vergelijking met een groep die het niet nam (10) .

 5. In een ander onderzoek namen volwassenen dagelijks 70 gram collageen. Degenen die collageen innamen hadden een significante vermindering van gewrichtspijn en waren beter in staat om aan lichamelijke activiteit te doen dan degenen die het niet namen (11).

 6. Onderzoekers hebben getheoretiseerd dat aanvullend collageen zich kan ophopen in kraakbeen en uw weefsels kan stimuleren om collageen aan te maken.

 7. Ze hebben gesuggereerd dat dit kan leiden tot lagere ontsteking, betere ondersteuning van uw gewrichten en verminderde pijn (12).

 8. Als u wilt proberen een collageensupplement te nemen vanwege de mogelijke pijnstillende effecten, suggereren onderzoeken dat u moet beginnen met een dosering van 8-12 gram per dag (9, 13).

3. Kan botverlies voorkomen

 1. Je botten zijn meestal gemaakt van collageen, wat ze structuur geeft en helpt ze sterk te houden (14).

 2. Naarmate collageen in je lichaam achteruitgaat naarmate je ouder wordt, doet botmassa dat ook. Dit kan leiden tot aandoeningen zoals osteoporose, die wordt gekenmerkt door een lage botdichtheid en gekoppeld aan een hoger risico op botbreuken (14, 15).

 3. Studies hebben aangetoond dat het innemen van collageensupplementen bepaalde effecten op het lichaam kan hebben die de botafbraak die tot osteoporose leidt, remmen (9, 13).

 4. In één onderzoek namen vrouwen gedurende 12 maanden dagelijks een calciumsupplement in combinatie met 5 gram collageen of een calciumsupplement en geen collageen.

 5. Aan het einde van de studie hadden de vrouwen die het calcium- en collageensupplement namen aanzienlijk lagere bloedspiegels van eiwitten die botafbraak bevorderen dan vrouwen die alleen calcium innemen (16).

 6. Een andere studie vond vergelijkbare resultaten bij 66 vrouwen die dagelijks gedurende 5 maanden 5 gram collageen slikten.

 7. De vrouwen die collageen innamen, hadden een toename van hun minerale botdichtheid (BMD) tot 7%, vergeleken met vrouwen die geen collageen consumeerden (17).

 8. BMD is een maat voor de hoeveelheid mineralen, zoals calcium, in uw botten. Lage BMD wordt geassocieerd met zwakke botten en de ontwikkeling van osteoporose (18).

 9. Deze resultaten zijn veelbelovend, maar er zijn meer studies bij mensen nodig voordat de rol van collageensupplementen in de botgezondheid kan worden bevestigd.

4. Kan spiermassa stimuleren

 1. Tussen 1-10% van het spierweefsel bestaat uit collageen. Dit eiwit is nodig om je spieren sterk te houden en goed te laten werken (19).

 2. Studies suggereren dat collageensupplementen helpen spiermassa te stimuleren bij mensen met sarcopenie, het verlies van spiermassa dat optreedt met de leeftijd (20).

 3. In één onderzoek namen 27 fragiele mannen 15 gram collageen terwijl ze 12 weken lang dagelijks aan een trainingsprogramma deelnamen. In vergelijking met mannen die sportten maar geen collageen gebruikten, kregen ze aanzienlijk meer spiermassa en kracht (20). [! 3980 => 1140 = 5!

 4. Meer onderzoek is nodig om het potentieel van collageen om spiermassa te stimuleren te onderzoeken.

5. Bevordert de gezondheid van het hart

 1. Onderzoekers hebben getheoretiseerd dat het innemen van collageensupplementen het risico op hartgerelateerde aandoeningen kan helpen verminderen.

 2. Collageen geeft structuur aan uw bloedvaten, de bloedvaten die bloed van uw hart naar de rest van uw lichaam voeren. Zonder voldoende collageen kunnen slagaders zwak en breekbaar worden (1).

 3. Dit kan leiden tot atherosclerose, een ziekte die wordt gekenmerkt door de vernauwing van de slagaders. Atherosclerose kan leiden tot een hartaanval en beroerte (21).

 4. In één onderzoek namen 31 gezonde volwassenen dagelijks 16 gram collageen gedurende zes maanden. Tegen het einde hadden ze een significante vermindering van de maten van slagaderstijfheid ervaren in vergelijking met voordat ze begonnen met het nemen van het supplement (22).

 5. Bovendien verhoogden ze hun niveau van "goede" HDL-cholesterol met gemiddeld 6%. HDL is een belangrijke factor in het risico op hartaandoeningen, waaronder atherosclerose (22).

 6. Niettemin zijn meer studies nodig over de rol van collageensupplementen bij de gezondheid van het hart.

6. Andere gezondheidsvoordelen

 1. Collageensupplementen kunnen andere gezondheidsvoordelen hebben, maar deze zijn niet uitgebreid onderzocht.

 2. Hoewel deze potentiële effecten veelbelovend zijn, is onderzoek nodig voordat formele conclusies kunnen worden getrokken.

Voedingsmiddelen die collageen bevatten

 1. Collageen wordt aangetroffen in de bindweefsels van dieren. Voedsel zoals kippenvel, varkensvel, rundvlees en vis zijn dus bronnen van collageen (8, 24, 25).

 2. Voedingsmiddelen die gelatine bevatten, zoals bottenbouillon, leveren ook collageen. Gelatine is een eiwitsubstantie die is afgeleid van collageen nadat het is gekookt (24).

 3. Meer onderzoek is nodig om te bepalen of het eten van collageenrijk voedsel daadwerkelijk bijdraagt ​​aan het verhogen van collageen in uw lichaam. Er zijn geen onderzoeken bij mensen gedaan naar de vraag of collageenrijk voedsel dezelfde voordelen heeft als supplementen.

 4. Collageen in voedsel wordt opgesplitst in afzonderlijke aminozuren en peptiden door spijsverteringsenzymen.

 5. Het collageen in supplementen is al afgebroken of gehydrolyseerd, daarom wordt aangenomen dat het efficiënter wordt opgenomen dan het collageen in voedingsmiddelen.

Bijwerkingen van collageen

 1. Momenteel zijn er niet veel risico's bekend bij het nemen van collageensupplementen.

 2. Sommige supplementen zijn echter gemaakt van veel voorkomende voedselallergenen, zoals vis, schaaldieren en eieren. Mensen met allergieën voor deze voedingsmiddelen moeten collageensupplementen gemaakt met deze ingrediënten vermijden om allergische reacties te voorkomen.

 3. Sommige mensen hebben ook gemeld dat collageensupplementen een slepende smaak in de mond achterlaten (13).

 4. Bovendien kunnen collageensupplementen bijwerkingen van de spijsvertering veroorzaken, zoals een vol gevoel en brandend maagzuur (13).

 5. Hoe dan ook, deze supplementen lijken voor de meeste mensen veilig te zijn.

De onderste regel

 1. Collageen gebruiken gaat gepaard met een aantal gezondheidsvoordelen en zeer weinig bekende risico's.

 2. Om te beginnen kunnen supplementen de gezondheid van de huid verbeteren door rimpels en droogheid te verminderen. Ze kunnen ook helpen spiermassa te vergroten, botverlies te voorkomen en gewrichtspijn te verlichten.

 3. Mensen hebben veel andere voordelen van collageensupplementen gemeld, maar deze zijn niet veel bestudeerd.

 4. Hoewel verschillende voedingsmiddelen collageen bevatten, is het onbekend of het collageen in voedsel dezelfde voordelen heeft als supplementen.

 5. Collageensupplementen zijn over het algemeen veilig, vrij gemakkelijk te gebruiken en absoluut de moeite waard om te proberen vanwege hun potentiële voordelen.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407