Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Top 7 manieren waarop wortelen (en wortelsap!) Uw lichaam ten goede komen

Laatste gedachten

 1. Wortelen worden beschouwd als een van de belangrijkste gecultiveerde groentegewassen in de geschiedenis en de meest populaire wortelgroente wereldwijd. Of ze nu rauw, gekookt of als wortelsap worden gegeten, mensen uit bijna elke cultuur hebben wortels - in hun vele vormen - door de geschiedenis heen geconsumeerd.

 2. Ze krijgen hun oranje kleur van antioxidanten die carotenoïden worden genoemd. Een van deze carotenoïden is bètacaroteen, een voorloper van actieve vitamine A die verantwoordelijk is voor veel van de voordelen van wortel en wortelsap die we vandaag kennen.

 3. Wat zijn de voordelen van wortelen eten? Veel onderzoeken hebben aangetoond dat bètacaroteen cruciaal is voor het verbeteren van de immuniteit in het lichaam, het beschermen van de gezondheid van huid en ogen en het bestrijden van schade door vrije radicalen die verschillende vormen van chronische ziekten, zoals kanker en hartziekten kunnen veroorzaken.

 4. Ze hebben een schat aan waardevolle voeding en als je ze sap geeft, krijg je een geconcentreerde dosis van hun genezende kracht. Het verlagen van cholesterol en triglyceriden, het verlichten van congestie en constipatie en het beschermen van het gezichtsvermogen en de gezondheid van de huid zijn enkele van de vele voordelen die worden toegeschreven aan het drinken van wortelsap.

Wat zijn wortelen?

 1. Wortelen (Daucus carota subsp. Sativus) zijn een soort wortelgroente in de Apiaceae-plantenfamilie. Ze leveren al duizenden jaren voedingsstoffen aan de bevolking, met gegevens waaruit blijkt dat de eerste moderne wortelrassen rond de 10e eeuw werden geconsumeerd in delen van het Midden-Oosten en Centraal-Azië.

 2. Zelfs vóór die tijd werden veel soorten wilde wortelen (volgens sommige bronnen 80 verschillende soorten) gegeten in landen als Perzië, Turkije, Iran en gebieden in Klein-Azië.

 3. Wilt u een beetje bekend feit weten? Wortelen zijn een van de grootste bijdragers van vitamine A - de krachtige vitamine voor zo veel van ons lichaam - in het Amerikaanse dieet. Ze bieden ook voldoende vitamine C, D, E en K, evenals veel mineralen zoals magnesium, kalium en calcium.

 4. Ze zijn ook zeer voedzaam en reinigend vanwege hun hoge vezelgehalte. Studies tonen aan dat de inname van wortels het immuunsysteem kan verbeteren, kan beschermen tegen beroerte, hoge bloeddruk, osteoporose, staar artritis, hartziekten, astma en urineweginfecties.

 5. Hoewel ze bekend staan ​​om hun kenmerkende oranje kleur, zijn ze eigenlijk in verschillende kleuren verkrijgbaar. Gele, witte, rode en paarse wortels zijn nu beschikbaar in meer supermarkten en lokale boerenmarkten.

 6. Tegenwoordig zijn er twee hoofdtypen gecultiveerde wortelen: oosterse / Aziatische (die vanwege hun paarse wortels vaak anthocyaninewortelen worden genoemd) en westerse (die oranje zijn en soms caroteenwortelen worden genoemd) .

 7. Oosterse variëteiten worden meestal gevonden in Afghanistan, Rusland, Iran en India, terwijl westerse soorten worden gevonden in Europa, Noord- en Zuid-Amerika. Beide soorten behoren tot de soort Daucus carota en bieden vergelijkbare gezondheidsvoordelen.

 8. Volgens de website van het Carrot Museum, vergeleken met wortelen die duizenden jaren geleden werden gekweekt, wordt gedacht dat moderne variëteiten zoeter zijn, aantrekkelijker in uiterlijk en beter in staat om zichzelf te verdedigen tegen ongedierte en insecten tijdens het groeien.

 9. Toen onderzoekers niveaus van fenolverbindingen in verschillende soorten wortels testten, ontdekten ze dat chlorogeenzuur het meest overheersend was onder 27 verschillende geïdentificeerde typen. Concentraties van vitamine C, alfa- en bètacaroteen en bepaalde smaakkenmerken varieerden tussen de onderzochte gekleurde wortelrassen. Paarse soorten bevatten bijvoorbeeld 2,2 en 2,3 keer meer alfa- en bètacaroteen dan sinaasappelvariëteiten.

Wortel voedingsfeiten

 1. Hieronder vindt u voedingswaarde-informatie voor een kopje gehakte, rauwe wortelen, volgens de USDA:

 2. Sommige mensen vermijden wortelen omdat ze denken dat ze veel suiker bevatten en de bloedglucose zullen verhogen. Dit advies wordt echter niet door onderzoek ondersteund.

 3. Een kopje rauwe wortelen bevat slechts ongeveer 10 gram koolhydraten en bijna 4 gram vezels. De vezel in de groente helpt de afgifte van suikers, in de vorm van glucose, in de bloedbaan te vertragen.

 4. Het opnemen van hen in een gezond dieet kan zelfs veilig zijn voor iemand met diabetes omdat ze een drastische toename van de bloedsuikerspiegel voorkomen. Dat gezegd hebbende, moeten diabetici of iemand anders die moeite heeft met het in evenwicht brengen van de bloedsuikerspiegel, hun consumptie van wortelsap beperken, omdat wortelsap de suiker in de groente kan concentreren, omdat dit proces de beschermende vezel verwijdert.

 5. Wortelsap is een beetje hoger in koolhydraten dan rauwe wortelen, maar ook een meer geconcentreerde bron van vitamine A, C, K, B6 en kalium.

 6. Hier zijn gegevens over wortelsapvoeding voor een portie van één kopje:

7 gezondheidsvoordelen van wortelen

 1. Bovendien is wortelsap-extract gesuggereerd als een mogelijke behandeling voor leukemie vanwege de "antikankermiddelen" waaronder polyacetylenen (falcarinol, falcarindiol en falcarindiol-3-acetaat) en carotenoïden (bèta -caroteen en luteïne).

 2. De voedingsstoffen in wortels helpen de immuniteit te verbeteren, waaronder het vermogen van het lichaam om bacteriën en toxines te bestrijden die via de mond binnendringen en in het tandvlees en de tanden leven. Bepaalde mineralen in de groente kunnen antibacterieel zijn en helpen om gaatjes en tandbederf te voorkomen.

 3. Ze kunnen ook helpen tandplak en vlekken van tanden te verwijderen als ze na de maaltijd worden gegeten. Eenmaal gegeten, verhoogt de vezel ook de immuniteit door als een natuurlijke "spijsverteringsborstel" te werken, constipatie te bestrijden, ongewenste bacteriën in de darm weg te schrobben en een betere vertering van immuunbevorderende voedingsstoffen te bevorderen.

 4. Wortelvoordelen voor de huid zijn te wijten aan de aanwezigheid van verbindingen, zoals bètacaroteen, luteïne en lycopeen. Beta-caroteen is van cruciaal belang voor het genezen van wonden. Daarom worden wortels zelfs al eeuwen gebruikt als remedie om wonden te genezen.

 5. Als u een huidinfectie, snijwonden of andere wonden heeft, zult u merken dat wortels en wortelsap uw huidgezondheid ten goede komen door uw vermogen om sneller te genezen te verbeteren, infecties te bestrijden en zelfs verminderen tekenen van huidontsteking.

 6. Voordelen kunnen ook het verbeteren van de gezondheid van de hersenen zijn door te helpen voorkomen tegen de ziekte van Alzheimer, het verbeteren van het geheugen en het verdedigen tegen andere vormen van cognitieve achteruitgang. Dit komt door het vermogen van de wortel om oxidatieve stress in de hersenen te verlagen die het zenuwsignaalvermogen kan verzwakken.

 7. Slechts één kopje gehakte wortelen biedt meer dan 400 procent van uw vitamine A-behoeften! Ze bevatten vitamine A in de vorm van bètacaroteen. Vitamine A is een van de meest cruciale voedingsstoffen die nodig zijn voor het beschermen van de gezondheid en het gezichtsvermogen van het oog, vooral als iemand ouder wordt.

 8. Vitamine A-tekort kan eerst leiden tot nachtblindheid en vervolgens tot permanente blindheid. Vitamine A-tekort is eigenlijk de belangrijkste oorzaak van te voorkomen blindheid wereldwijd. Wortelen kunnen ook het risico op staar en maculaire degeneratie verminderen, een veel voorkomende oorzaak van leeftijdgerelateerd gezichtsverlies.

 9. Door ze regelmatig te eten, kunt u uw hele leven gezond blijven en zien. Als het consumeren van de groente in onbewerkte vorm je niet aanspreekt, houd er dan rekening mee dat het drinken van wortelsap dezelfde gezondheidsvoordelen met zich meebrengt.

 10. Carotenoïden, gevonden in wortelen en andere sinaasappelgroenten, zijn krachtige antioxidanten die kunnen helpen uw risico op verschillende vormen van tijdelijke ziekten en ernstige chronische ziekten te verminderen. Wortelen en wortelsap komen het immuunsysteem ten goede door het lichaam te beschermen tegen schade door vrije radicalen, schadelijke bacteriën, virussen en ontstekingen.

 11. De antioxidanten die verantwoordelijk zijn voor de immuunversterkende effecten zijn: vitamine C, bètacaroteen, lycopeen, luteïne, zeaxanthine en polyfenolen. Wortelen zijn een van de hoogste natuurlijke bronnen van carotenoïde fytochemicaliën en antioxidant beta-caroteen, beide studies suggereren dat het kanker kan helpen bestrijden door DNA-schade, ontstekingsniveaus en celmutatie te stoppen.

 12. Ze bevatten ook wat barnsteenzuur, a-ketoglutaarzuur, melkzuur, glycolzuur en cafeïnezuur (het meest voorkomende fenolzuur in de meeste wortelen).

 13. Dieper gekleurde sinaasappelgroenten eten, zoals wortelen, kunnen het risico op hart- en vaatziekten helpen verminderen. Ongeacht andere cardiovasculaire risico's, geeft huidig ​​onderzoek aan dat het drinken van wortelsap de gezondheid van het hart ten goede komt door oxidatieve stress te verlagen en de afweer van het lichaam tegen verschillende vormen van hart- en vaatziekten verbetert. Hoge plasmaspiegels van alfa- en bètacaroteen worden ook geassocieerd met een lager risico op atherosclerose.

 14. Dit effect is waarschijnlijk te wijten aan het hoge gehalte aan antioxidanten en vezels in wortelen. Ze werken om het cholesterol te verlagen en de galproductie te stimuleren, wat het vermogen van het lichaam om vet te verteren verhoogt. Ze zijn een goede bron van zowel oplosbare als onoplosbare vezels. Dit helpt niet alleen uw spijsvertering om de voedingsstoffen uit uw voedsel op te nemen, maar heeft ook een directe invloed op het goede cholesterolgehalte in uw lichaam.

 15. Vezel kan helpen om overtollig LDL-cholesterol uit de wanden van slagaders en bloedvaten te verwijderen. Bovendien leveren ze kalium, wat gunstig is voor het handhaven van een gezonde bloeddruk.

 16. Er zijn aanwijzingen dat het consumeren van hoge niveaus van carotenoïden uit groenten en fruit beschermend kan zijn in relatie tot het terugkeren van kanker. Studies tonen aan dat deze antioxidanten in wortels mogelijk leukemiecellen kunnen bestrijden en een rol kunnen spelen bij het verminderen van uw risico op enkele van de meest voorkomende vormen van kanker, waaronder prostaatkanker, eierstokkanker en borstkanker.

 17. In één onderzoek werden de effecten waargenomen van vrouwen met een voorgeschiedenis van borstkanker die dagelijks gedurende drie weken acht gram vers sinaasappelsap en wortelsap consumeerden. Deze resultaten toonden aan dat dagelijkse inname van vers wortelsap de afweer van het lichaam tegen kanker ten goede kwam en een effectieve benadering was voor het verhogen van het niveau van beschermende antioxidant carotenoïden in het bloed, die oxidatieve stress verminderen die de groei van kanker kan bevorderen.

 18. Een meta-analyse van 2018 waarin de associatie tussen de wortelinname via de voeding en het risico op borstkanker werd onderzocht, concludeerde dat "de huidige literatuur suggereerde dat de inname van wortel via de voeding geassocieerd was met een verminderd risico op borstkanker."

 19. Ander onderzoek suggereert ook dat wortelvoordelen voor mannen het vermogen omvatten om het risico van een man op prostaatkanker te verlagen. En een aantal studies hebben aangetoond dat het eten van wortels een belangrijke rol kan spelen bij de preventie van maagkanker, de derde belangrijkste oorzaak van sterfte door kanker.

Organische versus conventionele wortelen (+ Hoe wortelen te kweken)

 1. Het is het beste om indien mogelijk hele, biologische wortels te consumeren, die mogelijk meer antioxidanten bevatten. Zoek naast het kopen van de oranje versie ook naar veelkleurige biologische heirloom-variëteiten, omdat deze een zeer zoete en heerlijke traktatie kunnen zijn.

 2. U hoeft ze niet te schillen, omdat veel van de voedingsstoffen en vezels in de huid zitten. Gebruik gewoon een sterke borstel om de groente te wassen en verwijder alle vuil en puin.

 3. Idealiter zou u wortels moeten kopen die waar mogelijk biologisch worden geteeld, vooral wanneer u ze gebruikt om wortelsap te maken. Wortelgewassen groeien in de grond en kunnen alle gifstoffen en pesticiden in de grond opnemen.

 4. Wanneer u wortelsap maakt, verbruikt u in één keer een grote hoeveelheid van deze veggie; dit betekent dat als er gifstoffen aanwezig zijn, je ook een hoog niveau van deze chemicaliën binnenkrijgt die de voordelen van wortelsap die je zoekt kunnen verminderen.

 5. Volgens bronnen, waaronder de organische gidsen, worden residuele niveaus van giftige pesticiden op veel hogere niveaus gevonden in conventioneel geteelde wortelen dan in biologische variëteiten en uit de top 48 meest populaire groenten en fruit, de Environmental Working Group somt wortelen op als de 22e meest vervuilde.

 6. Probeer daarom om biologisch gekweekte versies te kopen om de meeste voordelen van wortelsap en wortelsap te krijgen zonder een hoog toxineniveau te verbruiken.

Wortelen eten en persen

 1. Dit is belangrijk gezien het feit dat veel mensen spijsverteringsproblemen en spijsverteringsstoornissen zoals het prikkelbare darm syndroom (IBS) hebben aangetast, vanwege jarenlang slecht eten dat het spijsverteringsstelsel benadrukt.

 2. De meeste hoogwaardige juicers breken groenten zodanig af dat hun voedingsstoffen enigszins "voorverteerd" zijn. Dit betekent dat zodra de voedingsstoffen uw maag binnenkomen, ze snel worden opgenomen in de bloedbaan en met minder stress op uw maag, darmen, lever en andere spijsverteringsorganen.

 3. Wortelen worden op verschillende manieren geconsumeerd: rauw, gekookt, geperst, geconcentreerd om gedroogd poeder te maken, in blik, geconserveerd, gekonfijte en ingemaakte.

 4. Hoe lang gaan wortelen mee? Verse, hele variëteiten moeten ongeveer 4 tot 5 weken in de koelkast staan, terwijl babywortelen ongeveer 3 tot 4 weken meegaan.

 5. Als u meer in uw dieet wilt opnemen, zijn er verschillende manieren om dit te doen:

 6. Is het goed om rauwe wortelen te eten? Ja, het vezelgehalte kan hoger zijn in rauwe variëteiten omdat het niet wordt afgebroken tijdens het koken. Rauwe wortels kunnen een geweldige snack zijn, dus pak een paar in een plastic zak om mee te nemen naar het werk. Bepaalde onderzoeken hebben zelfs aangetoond dat maaltijden met hele wortels en / of gemengde versies, vergeleken met maaltijden die geen wortelvoedingsstoffen bevatten, resulteren in een aanzienlijk hogere verzadiging en minder honger.

 7. Is voeding voor babywortelen hetzelfde als grotere soorten? Babywortelen hebben de neiging om te worden geschild en geconserveerd, wat betekent dat ze in sommige voedingsstoffen een beetje lager kunnen zijn in vergelijking met verse variëteiten. Ze worden meestal in chloor gewassen voordat ze worden verpakt, daarom zijn ze niet uw eerste keuze als het gaat om wortelen.

 8. Probeer in plaats daarvan hele wortels te eten of ze te persen. Hoewel ze handig en kindvriendelijk zijn, overweeg indien mogelijk je eigen te snijden en te schillen om de meeste vitamines te behouden.

 9. Gekookte variëteiten eten naast rauwe soorten die in wortelsap worden gebruikt, is ook belangrijk, omdat uit onderzoek is gebleken dat gekookt een hogere antioxidantactiviteit kan hebben dan rauw.

 10. Breng wortelsap in evenwicht met andere groentesappen die minder koolhydraten bevatten. Voeg wortels toe aan soepen, stoofschotels, of kook ze licht in kokosolie voor een heerlijk bijgerecht.

 11. Is het beter om wortelsap te drinken of wortels te eten? Sap maken is een geweldige manier om ze in je dieet op te nemen, maar overdrijf het niet, omdat het sap van de groente de vezel verwijdert en het suikergehalte kan verhogen.

 12. Wat zijn de voordelen van het drinken van wortelsap? Een van de grootste redenen waarom mensen niet veel groenten eten, is dat ze weinig tijd hebben. Als je niet veel tijd hebt om te koken en niet altijd de mogelijkheid hebt om een ​​verse salade of een ander recept met wortels te bereiden, kan vers wortelsap een geweldige optie zijn voor het verkrijgen van voedingsstoffen zoals vitamine A, C K en kalium.

 13. Wat is de beste tijd om wortelsap te drinken? Je kunt er wat hebben wanneer je maar wilt en handig is, wat voor de meeste mensen 's ochtends binnenkomt. Sommige mensen drinken liever sap voor het ontbijt op een lege maag, maar dit is echt een kwestie van voorkeur.

 14. De website All About Juicing beveelt aan dat u uw sap minstens een uur voor of na uw koffie drinkt, omdat de zuurgraad van de koffie de alkaliserende effecten van het sap kan opheffen.

 15. Hoe vaak moet u wortelsap drinken? De meeste gezondheidsinstanties, zoals de Harvard School of Public Health, raden aan om uw sapinname te beperken tot 100 gram sap (geen suiker toegevoegd) per dag.

 16. Hier is meer over de voordelen van wortelsap:

 17. Fruit en groenten persen om de meest levende enzymen te krijgen en alle geconcentreerde voedingsvoordelen zijn de laatste jaren populairder geworden en wortels persen is geen uitzondering. Omdat mensen meer hebben geleerd over de voordelen van wortelsap, zijn wortels een van de meest geliefde toevoegingen aan elk zelfgemaakt sap geworden.

 18. Wortelsap is goed voor uw algehele gezondheid wanneer u het regelmatig consumeert, omdat het gemakkelijk, snel en efficiënter veel levensverbeterende micronutriënten aan uw dieet kan toevoegen.

 19. Regelmatig wortelsap drinken van groente bevordert de immuniteit, het energieniveau en de spijsvertering. Het kan ook helpen bij gewichtsverlies als gevolg van het oplossen van het onderliggende tekort aan voedingsstoffen dat iemand kan overeten, omdat hun lichaam op zoek is naar meer micronutriënten.

 20. Wanneer moet u wortelsap drinken om af te vallen? Probeer een kleine portie voor het ontbijt of de lunch, wat kan helpen de honger te stillen.

 21. Wortelsap en andere groenten persen kan ook helpen het spijsverteringskanaal gemakkelijker voedingsstoffen op te nemen, omdat de vezels van de groente al zijn afgebroken en het lichaam minder werk hoeft te doen om vitamines en mineralen te ontketenen .

Wortelrecepten

 1. Klaar om thuis met wortelen te koken? Probeer deze gezonde zoete en hartige wortelrecepten:

 2. Je kunt wortelsap maken in een blender met hoge snelheid of in een sapcentrifuge. Het gebruik van ongeveer drie grote wortels zal resulteren in ongeveer 8 oz. wortelsap, dat is ongeveer 1 portie.

 3. Om nog meer smaak aan wortelsap toe te voegen, probeer het te combineren met andere ingrediënten die de smaak verbeteren.

 4. Kun je sinaasappel- en wortelsap mengen? Dat kan je zeker. Dit recept van Orange Carrot Ginger Juice bevat bijvoorbeeld andere voedingsmiddelen met veel voedingsstoffen die het lichaam verder helpen de immuniteit te verhogen en de energie te verbeteren.

 5. Wilt u een eenvoudig wortelsaprecept voor gewichtsverlies? Probeer dit basisrecept voor groentesap of gebruik een combinatie van wortelsap en selderijsap om maagzwellingen tegen te gaan.

Voorzorgsmaatregelen, bijwerkingen en interacties

 1. Hoewel het dagelijks eten van wortelen voor de meeste mensen prima en gezond is, kan het eten van grote hoeveelheden uw huid zelfs oranje maken, een medische aandoening die bekend staat als carotenemie.

 2. Dit gebeurt door de consumptie van veel bètacaroteen, de chemische stof die oranje groenten zoals zoete aardappelen, pompoenen en wortels hun kleur geeft. Het consumeren van veel caroteen kan ertoe leiden dat sommige worden opgeslagen onder je huid, wat je huid een oranje tint kan geven, vooral je gezicht, handen en voeten, hoewel het verder vrijwel onschadelijk is.

 3. Is het veilig om elke dag wortelsap te drinken of kan teveel wortelsap schadelijk zijn? Hetzelfde risico is verbonden aan het drinken van veel wortelsap als het eten van veel rauwe wortels; teveel doen kan carotenemie veroorzaken, en het kan meer suiker bevatten dan je je realiseert.

 4. Een "gezonde" bètacaroteen wordt beschouwd als zes tot acht milligram per dag, hoewel tot 20 milligram per dag voor de meeste mensen veilig lijkt te zijn. Dit komt overeen met de hoeveelheid gevonden in ongeveer drie grote wortels of drie kleine glazen wortelsap. Dus houd u voor de veiligheid dagelijks aan 1-2 porties.

 5. Kun je sterven als je te veel wortelsap drinkt? Het is uiterst onwaarschijnlijk, hoewel niet onmogelijk, omdat te veel van vrijwel elk voedsel potentieel gevaarlijk of dodelijk kan zijn, zoals voor mensen met allergieën. Overmatige hoeveelheden vitamine A kunnen giftig zijn, maar u zou dagelijks ponden wortelen of meer dan een gallon wortelsap moeten consumeren om dit een ernstig probleem te maken.

Laatste gedachten

 1. Lees volgende: Vitamine A voedingsmiddelen

 2. Je zou denken dat een lekkende darm alleen het spijsverteringsstelsel beïnvloedt, maar in werkelijkheid kan het meer beïnvloeden. Omdat Leaky Gut zo gewoon is en zo'n raadsel, Ik bied een gratis webinar aan over alle dingen die lekken. Klik hier voor meer informatie over het webinar.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407