Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Top 8 gezondheidsvoordelen van artisjokken en artisjokextract

Hoe uw blootstelling aan nitrosamine te minimaliseren ... zonder spek op te geven

 1. Hoewel vaak beschouwd als een groente, zijn artisjokken (Cynara cardunculus var. Scolymus) een soort distel.

 2. Deze plant is afkomstig uit de Middellandse Zee en wordt al eeuwenlang gebruikt vanwege zijn potentiële geneeskrachtige eigenschappen.

 3. De voordelen voor de gezondheid zijn onder meer lagere bloedsuikerspiegel en verbeterde spijsvertering, hartgezondheid en levergezondheid.

 4. Artisjokextract, dat hoge concentraties verbindingen bevat die in de plant worden aangetroffen, wordt ook steeds populairder als supplement.

 5. Hier zijn de top 8 gezondheidsvoordelen van artisjokken en artisjokextract.

1. Geladen met voedingsstoffen

 1. Artisjokken zitten boordevol krachtige voedingsstoffen. Een middelgrote artisjok (128 gram rauw, 120 gram gekookt) bevat (1):

 2. Artisjokken zijn vetarm en rijk aan vezels, vitamines, mineralen en antioxidanten. Vooral rijk aan foliumzuur en vitamine C en K, leveren ze ook belangrijke mineralen, zoals magnesium, fosfor, kalium en ijzer.

 3. Een middelgrote artisjok bevat bijna 7 gram vezels, wat maar liefst 23-28% van de dagelijkse referentie-inname (ADH) is.

 4. Deze heerlijke distels worden geleverd met slechts 60 calorieën per middelgrote artisjok en ongeveer 4 gram eiwit - bovengemiddeld voor plantaardig voedsel.

 5. Om het af te maken, behoren artisjokken tot de meest antioxidantrijke van alle groenten (2, 3).

2. Kan de ‘slechte’ LDL-cholesterol verlagen en de ‘Goede’ HDL-cholesterol verhogen

 1. Artisjokbladextract kan een positief effect hebben op het cholesterolgehalte (4, 5).

 2. Uit een ruim overzicht bij meer dan 700 mensen bleek dat supplementen met artisjokbladextract dagelijks gedurende 5-13 weken leidde tot een vermindering van het totale en "slechte" LDL-cholesterol (6).

 3. Een onderzoek bij 143 volwassenen met een hoog cholesterolgehalte toonde aan dat artisjokbladextract dagelijks gedurende zes weken werd genomen resulteerde in een afname van 18,5% en 22,9% in respectievelijk totaal en "slecht" LDL-cholesterol (7) .

 4. Bovendien rapporteerde een dierstudie een vermindering van 30% in "slecht" LDL-cholesterol en een vermindering van 22% in triglyceriden na regelmatige consumptie van artisjokextract (8).

 5. Bovendien kan het regelmatig consumeren van artisjokextract het "goede" HDL-cholesterol verhogen bij volwassenen met een hoog cholesterolgehalte (5).

 6. Artisjokextract beïnvloedt cholesterol op twee primaire manieren.

 7. Eerst bevatten artisjokken luteoline, een antioxidant die de vorming van cholesterol voorkomt (9).

 8. Ten tweede stimuleert artisjokbladextract uw lichaam om cholesterol efficiënter te verwerken, wat leidt tot lagere algehele niveaus (8).

3. Kan helpen de bloeddruk te reguleren

 1. Artisjokextract kan mensen met hoge bloeddruk helpen.

 2. Uit een onderzoek bij 98 mannen met hoge bloeddruk bleek dat het dagelijks consumeren van artisjokextract gedurende 12 weken de diastolische en systolische bloeddruk met respectievelijk gemiddeld 2,76 en 2,85 mmHg verlaagde (10).

 3. Hoe artisjokextract bloeddruk verlaagt, is niet helemaal duidelijk.

 4. Uit reageerbuis- en dierstudies blijkt echter dat artisjokextract het enzym eNOS bevordert, dat een rol speelt bij het verwijden van bloedvaten (9, 11).

 5. Bovendien zijn artisjokken een goede bron van kalium, wat helpt bij het reguleren van de bloeddruk (12).

 6. Dat gezegd hebbende, het is onduidelijk of het consumeren van hele artisjokken dezelfde voordelen biedt, omdat het artisjokextract dat in deze studies wordt gebruikt, zeer geconcentreerd is.

4. Kan de gezondheid van de lever verbeteren

 1. Artisjokbladextract kan uw lever beschermen tegen schade en de groei van nieuw weefsel bevorderen (13, 14, 15).

 2. Het verhoogt ook de productie van gal, waardoor schadelijke gifstoffen uit uw lever worden verwijderd (9).

 3. In één onderzoek resulteerde artisjokextract dat aan ratten werd gegeven in minder leverschade, hogere antioxidantniveaus en een betere leverfunctie na een geïnduceerde overdosis, vergeleken met ratten die geen artisjokextract kregen (16).

 4. Studies bij mensen tonen ook positieve effecten op de gezondheid van de lever.

 5. Een onderzoek bij 90 mensen met niet-alcoholische leververvetting leverde bijvoorbeeld op dat dagelijks twee maanden 600 mg artisjokextract consumeren leidde tot een verbeterde leverfunctie (17).

 6. In een ander onderzoek bij zwaarlijvige volwassenen met niet-alcoholische leververvetting resulteerde het dagelijks innemen van artisjokextract gedurende twee maanden in verminderde leverontsteking en minder vetafzetting dan het niet consumeren van artisjokextract (18).

 7. Wetenschappers denken dat bepaalde antioxidanten in artisjokken - cynarin en silymarin - gedeeltelijk verantwoordelijk zijn voor deze voordelen (14).

 8. Meer onderzoek is nodig om de rol van artisjokextract bij de behandeling van leverziekte te bevestigen.

5. Kan de spijsvertering verbeteren

 1. Artisjokken zijn een geweldige bron van vezels, die uw spijsvertering gezond kunnen houden door vriendelijke darmbacteriën te bevorderen, uw risico op bepaalde darmkanker te verminderen en constipatie en diarree te verlichten (23, 24, 25).

 2. Artisjokken bevatten inuline, een soort vezel dat als een prebioticum fungeert.

 3. In één onderzoek ervoeren 12 volwassenen een verbetering van de darmbacteriën wanneer ze gedurende drie weken elke dag een artisjokextract met inuline consumeerden (26, 27).

 4. Artisjokextract kan ook verlichting bieden bij symptomen van indigestie, zoals een opgeblazen gevoel, misselijkheid en brandend maagzuur (28, 29).

 5. Een onderzoek bij 247 mensen met indigestie bepaalde dat het dagelijks consumeren van artisjokbladextract gedurende zes weken de symptomen verminderde, zoals winderigheid en ongemakkelijke volheid, vergeleken met het niet nemen van artisjokbladextract (29).

 6. Cynarin, een natuurlijk voorkomende verbinding in artisjokken, kan deze positieve effecten veroorzaken door de galproductie te stimuleren, de darmbeweging te versnellen en de spijsvertering van bepaalde vetten te verbeteren (9, 28).

6. Kan symptomen van prikkelbare darm syndroom verlichten

 1. Prikkelbare darm syndroom (IBS) is een aandoening die uw spijsvertering beïnvloedt en maagpijn, krampen, diarree, opgeblazen gevoel, constipatie en winderigheid kan veroorzaken.

 2. In één onderzoek bij mensen met IBS hielp het zes dagen lang dagelijks consumeren van artisjokbladextract bij het verlichten van de symptomen. Bovendien beoordeelde 96% van de deelnemers het extract even effectief als - zo niet beter dan - andere IBS-behandelingen, zoals antidiarrheals en laxeermiddelen (19).

 3. Een ander onderzoek bij 208 mensen met IBS ontdekte dat 1-2 capsules artisjokbladextract, dagelijks gedurende twee maanden geconsumeerd, de symptomen met 26% verminderde en de kwaliteit van leven met 20% verbeterde (20) .

 4. Artisjokextract kan de symptomen op verschillende manieren verlichten.

 5. Bepaalde verbindingen in artisjokken hebben krampstillend eigenschappen. Dit betekent dat ze kunnen helpen bij het stoppen van spierspasmen die vaak voorkomen bij IBS, de darmbacteriën in evenwicht brengen en ontstekingen verminderen (21, 22).

 6. Hoewel artisjokextract veelbelovend lijkt voor de behandeling van IBS-symptomen, zijn grotere studies bij mensen nodig.

7. Kan helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen

 1. Artisjokken en extract van artisjokbladeren kunnen de bloedsuikerspiegel helpen verlagen (9).

 2. Een studie bij 39 volwassenen met overgewicht vond dat het dagelijks consumeren van bruine bonen en artisjokextract gedurende twee maanden de nuchtere bloedsuikerspiegel verlaagde in vergelijking met niet-supplementen (30).

 3. Het is echter onduidelijk hoeveel van dit effect te wijten was aan het artisjokextract zelf.

 4. Een andere kleine studie gaf aan dat het consumeren van gekookte artisjok bij een maaltijd de bloedsuikerspiegel en insulinespiegels 30 minuten na het eten verlaagde. Dit effect werd met name alleen waargenomen bij gezonde volwassenen die geen metabool syndroom hadden (31).

 5. Hoe artisjokextract de bloedsuikerspiegel vermindert, is niet helemaal duidelijk.

 6. Dat gezegd hebbende, is van artisjokextract aangetoond dat het de activiteit van alfa-glucosidase vertraagt, een enzym dat zetmeel in glucose afbreekt en mogelijk de bloedsuiker beïnvloedt (32).

 7. Houd er rekening mee dat meer onderzoek nodig is.

8. Kan antikankereffecten hebben

 1. Dier- en reageerbuisstudies merken op dat artisjokextract de groei van kanker belemmerde (33,34, 35).

 2. Bepaalde antioxidanten - waaronder rutine, quercetine, silymarine en galluszuur - worden in artisjokken als verantwoordelijk beschouwd voor deze antikankereffecten (9).

 3. Silymarine bleek bijvoorbeeld huidkanker te helpen voorkomen en behandelen in dier- en reageerbuisstudies (36).

 4. Ondanks deze veelbelovende resultaten bestaan ​​er geen studies bij mensen. Meer onderzoek is nodig.

Hoe u ze aan uw dieet kunt toevoegen

 1. Artisjokken bereiden en koken is niet zo intimiderend als het lijkt.

 2. Ze kunnen worden gestoomd, gekookt, gegrild, geroosterd of gebakken. Je kunt ze ook gevuld of gepaneerd bereiden, kruiden en andere kruiden toevoegen voor een extra vleugje smaak.

 3. Stomen is de meest populaire kookmethode en duurt meestal 20-40 minuten, afhankelijk van de grootte. Als alternatief kun je artisjokken 40 minuten bakken op 350degF (177degC).

 4. Houd er rekening mee dat zowel de bladeren als het hart kunnen worden gegeten.

 5. Eenmaal gekookt, kunnen de buitenste bladeren worden verwijderd en in saus worden gedoopt, zoals aioli of kruidenboter. Verwijder gewoon het eetbare vruchtvlees van de bladeren door ze door je tanden te trekken.

 6. Zodra de bladeren zijn verwijderd, schep je de fuzzy-substantie, de choke, voorzichtig uit totdat je het hart bereikt. Je kunt dan het hart eruit scheppen om alleen of bovenop pizza of salade te eten.

Supplement veiligheid en dosering

 1. Het consumeren van artisjokextract wordt over het algemeen als veilig beschouwd, met weinig bijwerkingen gemeld (7, 37).

 2. Er zijn echter beperkte gegevens beschikbaar. Risico's zijn onder meer:

 3. Er zijn momenteel onvoldoende gegevens om doseringsrichtlijnen vast te stellen.

 4. Typische doses die in menselijk onderzoek worden gebruikt, variëren echter van 300-640 mg artisjokbladextract driemaal daags (7).

 5. Als u niet zeker weet of u artisjokextract moet nemen, neem dan contact op met uw arts voor advies.

De onderste regel

 1. Artisjokken zijn een extreem voedzaam, koolhydraatarm voedsel dat talloze gezondheidsvoordelen kan bieden.

 2. Dat gezegd hebbende, is het bewijs meestal beperkt tot studies met geconcentreerd artisjok extract.

 3. Regelmatige consumptie van artisjokextract kan het cholesterolgehalte, de bloeddruk, de gezondheid van de lever, IBS, indigestie en bloedsuikerspiegel helpen.

 4. Er is echter meer onderzoek nodig om deze voordelen te bevestigen.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407