Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Veenbessen: Top 6 voordelen van deze antioxidant superfruits

Laatste gedachten

 1. Wist u dat veenbessen een van de hoogste concentraties antioxidanten van fruit bevatten? Dat klopt - deze ongelooflijke bessen zitten boordevol gezondheidsbevorderende antioxidanten, die cellen helpen beschermen tegen schade door vrije radicalen en helpen bij het voorkomen van chronische ziekten. (1) Veenbessen moeten een hoofdbestanddeel zijn op elke boodschappenlijst om vele redenen, waaronder hun vermogen om lichaamsbreed ontstekingen te verminderen, de immuniteit te verhogen en meer.

 2. Klaar om meer te weten te komen over deze krachtige superfruit en hoe het uw gezondheid kan beïnvloeden? Dit is wat je nodig hebt om de cranberry te kennen.

Top 6 voordelen van veenbessen

 1. Veenbessen zijn ook rijk aan vitamine C en leveren ongeveer 24 procent van de dagelijkse aanbevolen waarde in een portie van één kopje. Vitamine C kan de immuniteit verhogen. Studies tonen zelfs aan dat het de symptomen kan verminderen en de duur van aandoeningen zoals longontsteking, malaria en diarree kan verkorten. (11)

 2. Recent onderzoek toont aan dat cranberry-voordelen helpen de balans van bacteriën in het gehele spijsverteringskanaal te optimaliseren. Veenbessen werken op dezelfde manier als probiotica in kombucha, kefir of yoghurt doen om een ​​omgeving van gezonde "darmflora" te creëren. (12)

 3. Spijsverteringsgezondheidsvoordelen van veenbessen zijn onmiskenbaar vanwege het vermogen van het fruit om bacteriën in het lichaam in evenwicht te brengen. Dit vermindert schadelijke "slechte" bacteriën en bevordert de groei van nuttige bacteriën. Dit verlicht niet alleen symptomen zoals constipatie, diarree en maagzuur, maar helpt ook de immuniteit en de opname van voedingsstoffen te vergroten door de gezondheid van het darmmicrobioom te bevorderen. (13)

 4. Studies tonen aan dat het toevoegen van veenbessen aan uw dieet een aantal voordelen kan hebben voor de gezondheid van het hart vanwege hun vermogen om de bloedstolling te blokkeren, de bloeddruk te verlagen en ontstekingen te verminderen. (14)

 5. In één onderzoek bleek het consumeren van caloriearm cranberrysap verschillende risicofactoren voor hartaandoeningen te verminderen, waaronder bloeddruk, triglycerideniveaus, ontstekingen en insulineresistentie. (15) Uit ander onderzoek is gebleken dat veenbessen en veenbessensap ook kunnen helpen bij het verlagen van "slechte" LDL-cholesterol, het verhogen van gunstig HDL-cholesterol en het voorkomen van een verstijving van de slagaders bij mensen met hartaandoeningen. (16, 17, 18)

 6. Gerelateerd: 9 gezondheidsvoordelen van jeneverbessen

 7. Een van de meest bekende cranberry-voordelen is het vermogen om te werken als een huismiddeltje tegen urineweginfecties (UTI's). UTI's komen aanzienlijk vaker voor bij vrouwen dan bij mannen vanwege de locatie van de urethra. Ze kunnen elk deel van de urinewegen aantasten, maar komen meestal in de blaas voor. (2)

 8. Elk jaar schat men dat urineweginfecties alleen al in de VS ongeveer 7 miljoen kantoorbezoeken vertegenwoordigen. (3) De infectie veroorzaakt symptomen van frequent, dringend of pijnlijk urineren, wat soms gepaard gaat met buikpijn of bloed in de urine. De meeste UTI's worden veroorzaakt door een schadelijke bacterie genaamd Escherichia coli (of E. coli).

 9. Cranberryfruit wordt verondersteld specifieke verbindingen te bevatten die voorkomen dat bacteriën zich hechten aan het binnenoppervlak van de urinewegen of de blaas. (4) Om deze reden raden veel gezondheidswerkers aan om dagelijks één tot twee glazen 100% puur, ongezoet of licht gezoet cranberrysap te drinken om te helpen bij het voorkomen van urineweginfecties. Studies tonen aan dat vrouwen die vaak cranberrysap drinken minder last hebben van symptomatische urineweginfecties. (5, 6)

 10. Cranberrysap, capsules en tabletten zijn goede alternatieven voor antibiotica, die veel negatieve bijwerkingen hebben, zoals schimmelinfecties, spijsverteringsproblemen en antibioticaresistentie. Toen recensenten cranberrysap, capsules of tabletten vergeleken met een placebo of water voor de preventie van UTI's in verschillende populaties, toonden de resultaten aan dat cranberryproducten over een periode van 12 maanden de totale incidentie van UTI's met 35 procent verminderden. Ze verminderden ook het jaarlijkse aantal nieuwe infecties met 39 procent bij vrouwen met terugkerende UTI's. (7)

 11. Ontsteking is de oorzaak van veel chronische aandoeningen, waaronder hartaandoeningen, auto-immuunziekten, kanker, diabetes en meer. Gelukkig kunnen ontstekingsremmende voedingsmiddelen zoals veenbessen op natuurlijke wijze helpen ontstekingen te bestrijden dankzij hun rijke gehalte aan antioxidanten.

 12. Antioxidanten zijn verbindingen die voorkomen in voedingsmiddelen met levendige kleuren, zoals de donkerrode kleur van veenbessen of de rijke blauw / paarse kleur van bosbessen. Alle bessen helpen vrije radicalen bestrijden dankzij hun antioxidantgehalte, maar veenbessen zijn een van de beste bronnen.

 13. Ontsteking kan optreden wanneer het immuunsysteem van het lichaam in overdrive gaat en werkt om het lichaam te ontdoen van gifstoffen die afkomstig kunnen zijn van een ongezond dieet, vervuiling of andere factoren. Een dieet met weinig antioxidanten en ontstekingsremmende voedingsmiddelen resulteert in een overvloed aan vrije radicalen in het lichaam. Vrije radicalen zijn een soort verbinding die zich in de loop van de tijd kan opbouwen en ontstekingen en oxidatieve schade aan cellen kan veroorzaken. Bovendien verhogen ze het risico op chronische ziekten. Het volbrengen van antioxidantrijke voedingsmiddelen zoals veenbessen is een eenvoudige manier om de effecten van vrije radicalen te bestrijden en ontstekingen te verlichten.

 14. Onderzoek toont aan dat veenbessen kankerverwekkende stoffen bevatten die nuttig kunnen zijn bij het voorkomen van de groei van borst-, darm-, long- en prostaatkankercellen. Zowel menselijke als dierlijke studies tonen aan dat veenbessen de tumorprogressie kunnen vertragen en de groei van kankercellen kunnen blokkeren. (8, 9) In combinatie met hun krachtige antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen, kunnen veenbessen het risico op enkele van de meest voorkomende vormen van kanker helpen verlagen. Daarom worden ze beschouwd als voedsel dat kanker bestrijdt.

 15. Volgens sommige onderzoeken kan cranberry-extract meerdere aspecten van de immuunfunctie verbeteren en zelfs de frequentie van verkoudheid en griep verminderen. De hoge niveaus van proanthocyanidinen die in veenbessen worden gevonden, helpen de immuunfunctie van het lichaam om ziekte en ziekte af te weren. Deze krachtige polyfenolen kunnen de darmwand voeden, waar een grote meerderheid van het immuunsysteem zich bevindt. (10)

 16. Een van de grootste voordelen van cranberrysap is het vermogen om schadelijke bacteriën af te weren en te voorkomen dat het zich ophoopt en groeit in de darmwand. Hierdoor kunnen gezonde, immuunbevorderende bacteriën gedijen en een krachtige verdediging tegen ziekten en infecties creëren.

 17. Veenbessen worden verondersteld reinigende, anti-diarree, anti-septische en ontgiftende diuretische eigenschappen te hebben. Ze helpen het lichaam om gifstoffen en opbouw te elimineren, plus helpen bij het verlichten van waterretentie en een opgeblazen gevoel.

Cranberry Nutrition Feiten

 1. Relatief gezien bevatten veenbessen een verbazingwekkende verzameling fytonutriënten, allemaal voor een lage hoeveelheid calorieën en suiker en bijna geen vet of natrium. Veel van deze fytonutriënten bieden gezondheidsvoordelen van antioxidanten, ontstekingsremmers en kanker.

 2. Bovendien zitten veenbessen boordevol vezels, vitamine C en mangaan, evenals een assortiment andere belangrijke micronutriënten. Een portie (ongeveer 110 gram) gehakte, rauwe veenbessen bevat ongeveer: (19)

 3. Naast een indrukwekkende hoeveelheid vitamines en mineralen, bevatten veenbessen ook een hoog gehalte aan fytonutriënten. Enkele van de krachtigste fytonutriënten en antioxidanten in veenbessen zijn:

Cranberry-gebruik in traditionele geneeskunde

 1. Veenbessen worden al lang in de traditionele geneeskunde gebruikt en worden verondersteld een breed scala aan aandoeningen en kwalen te behandelen.

 2. Historisch gezien gebruikten indianen veenbessen om het bloeden te beheersen, de spijsvertering te bevorderen en aandoeningen zoals urineweginfecties te behandelen. Veenbessen waren ook een voedingsbestanddeel en vaak gebruikt in spirituele ceremonies. Ze werden ook geoogst voor hun felle kleuren en werden gebruikt om kleding te verven.

 3. In de Ayurvedische geneeskunde worden veenbessen daarentegen gebruikt om diarree te stoppen, ontstekingen te verlichten en de lever te versterken. Ze fungeren ook als een natuurlijk diureticum om gifstoffen en vocht weg te spoelen, de regelmaat te bevorderen en verlichting te bieden bij een opgeblazen gevoel.

Veenbessen versus bosbessen versus frambozen

 1. Veenbessen, bosbessen en frambozen zijn drie van de meest voorkomende soorten bessen. Ze zijn allemaal favoriet vanwege hun unieke smaken en indrukwekkende voedingsprofielen. Hoewel ze allemaal een aantal overeenkomsten delen, zijn er ook veel verschillen die deze drie onderscheiden.

 2. Bosbessen en veenbessen zijn nauw verwant en behoren eigenlijk tot hetzelfde geslacht van planten. De twee planten verschillen echter in hun stengels, bladeren en bloemen - evenals de twee afzonderlijke vruchten die ze produceren. Frambozen daarentegen behoren tot de rozenfamilie en zijn verwant aan andere soorten bessen, zoals dauwbessen en bramen.

 3. In termen van smaak hebben veenbessen een lichtzure, bittere smaak, terwijl bosbessen als veel zoeter worden beschouwd. Frambozen zijn ook vrij zoet, maar hebben een subtiele scherpheid die hen onderscheidt van andere vruchten. Hoewel frambozen en bosbessen vaak als vers worden genoten, worden veenbessen meestal gedroogd of gebruikt in gebakken producten om te profiteren van hun ongelooflijk unieke smaak.

 4. Alle drie zijn rijk aan antioxidanten en belangrijke voedingsstoffen, zoals vitamine C en vezels. Ze zijn allemaal ook erg veelzijdig en kunnen op verschillende manieren worden gespeeld. Neem voor de beste resultaten een goede mix van alle drie in uw dieet op, plus een verscheidenheid aan andere soorten fruit en groenten, om het brede scala aan potentiële gezondheidsvoordelen in elk ervan te maximaliseren.

Waar te vinden en hoe veenbessen te gebruiken

 1. De cranberryboom komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika. Het wordt vandaag gekweekt op ongeveer 40.000 hectare in de noordelijke Verenigde Staten en Canada. Veenbessen worden veel gebruikt in Amerikaanse, Europese en Midden-Oosterse keukens en zijn over de hele wereld te vinden in gedroogde cranberry-vorm.

 2. De cranberry-plant is een belangrijk commercieel gewas in veel verschillende gebieden, maar het fruit wordt absoluut het populairst rond de feestdagen. Zoals veel mensen weten, zit het in veel traditionele bijgerechten op Thanksgiving in de Verenigde Staten. De herfst is meestal de beste tijd om verse veenbessen te krijgen, omdat ze normaal in september en oktober worden geoogst. Dit is de reden waarom veenbessen worden gebruikt in veel recepten voor feestdagen en feestdagen. Ze zijn meestal het gemakkelijkst beschikbaar en vers door de late herfst en vroege winter.

 3. Zoek bij het kiezen van de beste veenbessen naar verse, dikke vellen met een dieprode kleur. Deze duidelijke cranberry-kleur geeft aan dat het fruit een hogere concentratie van de nuttige anthocyanineverbindingen bevat. Ze moeten ook stevig aanvoelen, omdat stevigheid kan duiden op een goede kwaliteit.

 4. Veenbessen kunnen worden gevonden in 12 ounce-verpakkingen, of ze kunnen vers worden gekocht en in een container worden bewaard. Gedroogde cranberries zijn gemakkelijk te vinden in elke supermarkt. Kijk in de sectie gedroogd fruit of noten.

 5. U kunt veenbessen maximaal twee maanden in de koelkast bewaren of ze invriezen voor later gebruik. Veenbessen kunnen ongeveer 20 dagen in de koelkast worden bewaard en ze kunnen meerdere jaren worden ingevroren. Op zoek naar bevroren veenbessen in supermarkten is een geweldig idee, omdat je ze vaak tegen minder dure prijzen en zelfs in biologische variëteiten kunt vinden.

 6. Veenbessen kunnen rauw, volledig gekookt of in gedroogde vorm worden gegeten. De gezondheidsvoordelen van veenbessen lijken het meest aanwezig in ruwe vorm, maar elke manier om hele veenbessen te eten biedt meestal nog steeds grote voordelen. Zorg er alleen voor dat ze niet overdreven worden verwerkt en gemengd met veel suiker, zoals ze vaak worden gebruikt in veel voorverpakte producten en desserts.

 7. Vaak worden veenbessen verwerkt tot producten zoals sappen, sauzen in blik, zoete jam en gezoete gedroogde veenbessen. Dit kan ze handig maken, maar het put ook hun voedingswaarde uit en verhoogt het suikergehalte. Het is een veel gezonder idee om je eigen veenbessen helemaal opnieuw te koken als je kunt. Hiermee kunt u de best mogelijke voedingsstoffen binnenkrijgen en overmatige suikerinname voorkomen.

 8. Er zijn veel manieren om deze voedzame vrucht aan uw dagelijkse voeding toe te voegen. Om te beginnen kunt u genieten van veenbessen in een zelfgemaakte trailmix door gedroogde veenbessen toe te voegen aan een mengsel van andere gezondheidsbevorderende noten en zaden. Voor een kick van antioxidanten en voedingsstoffen kun je ook gedroogde cranberries toevoegen aan salades, graanvrije of gekiemde granen, smoothies of havermout.

 9. Koken met verse veenbessen om sauzen of gebakken producten zoals muffins, taarten en schoenmakers te maken. Hoewel gekookte veenbessen veel gezondheidsvoordelen hebben, behouden ze hun maximale hoeveelheid voedingsstoffen en smaak wanneer ze vers zijn, zodat u de potentiële voordelen van cranberrysap kunt maximaliseren.

Recepten voor cranberrysap en cranberry

 1. Veenbessen kunnen op eindeloze manieren worden gebruikt, dus zorg ervoor dat u geen zak verse veenbessen oppakt en deze op elk gewenst moment van de dag in een aantal bekende cranberry-recepten gebruikt. Hier zijn een paar klassieke cranberry-recepten om thuis te proberen:

Cranberry-pillen en supplementen + doseringsaanbevelingen

 1. Cranberry-pillen en capsules worden vaak gebruikt als een natuurlijke behandeling voor aandoeningen zoals urineweginfecties. Waarom? Ze helpen bacteriën weg te spoelen en bieden verlichting van symptomen.

 2. Hoewel er geen officiële aanbevolen dosering van cranberry-pillen is, zijn ze onderzocht in doses variërend van 500-1.500 milligram per dag. Er is aangetoond dat ze effectief zijn bij de behandeling en preventie van urineweginfecties. (27)

 3. Zoek idealiter een product met een hoge concentratie proanthocyanidinen. Proanthocyanidinen worden beschouwd als een van de actieve ingrediënten van cranberry-pillen en worden gecrediteerd met veel van de potentiële gezondheidsvoordelen. Streef naar minstens 25 procent proanthocyanidinen, wat zich vertaalt in ongeveer 36 milligram per portie.

 4. Controleer ten slotte het ingrediëntenetiket van producten zorgvuldig en blijf uit de buurt van producten met toegevoegde vulstoffen of extra ingrediënten om ervoor te zorgen dat u de best mogelijke kwaliteit krijgt. Als u zich zorgen maakt of bijwerkingen ervaart, raadpleeg dan uw arts om de beste manier van handelen voor u te bepalen.

Geschiedenis / feiten

 1. Het woord cranberry is afgeleid van "craneberry" omdat de vroege Europese kolonisten in de Verenigde Staten het gevoel hadden dat de groeiende bloem, stengel, kelk en bloemblaadjes leken op de nek, kop en snavel van een kraanvogel. In New England in de 17e eeuw werden veenbessen soms "beredruiven" genoemd omdat ze vaak door beren werden gezien.

 2. In Noord-Amerika waren indianen de eersten die veenbessen als voedsel gebruikten. Het Algonquiaanse volk heeft hen misschien voorgesteld aan de kolonisten in Massachusetts, die het fruit vervolgens in hun Thanksgiving-feesten hebben opgenomen.

 3. Er wordt aangenomen dat zelfs in vroege Amerikaanse tijden veenbessen vaak werden gegeten vanwege hun spijsvertering en het vermogen om mensen te weerhouden infecties te ontwikkelen en ziek te worden.

 4. Sinds het begin van de 21e eeuw worden rauwe veenbessen op de markt gebracht als een "superfood" vanwege hun hoge gehalte aan voedingsstoffen en antioxiderende eigenschappen. Henry Hall, een Amerikaanse revolutionaire oorlogsveteraan, staat erom bekend dat hij rond 1816 de eerste was die veenbessen verbouwde in de Cape Cod-stad Dennis, Massachusetts.

 5. Tegenwoordig staan ​​regio's in Cape Cod er nog steeds bekend om dat ze een grote hoeveelheid verse veenbessen produceren, die later over de hele wereld worden verkocht. Meestal groeien veenbessen op lage, kruipende struiken of wijnstokken tot zeven of acht voet hoog. Cranberry-wijnstokken hebben slanke, draadachtige stengels die niet dik houtachtig zijn en kleine groenblijvende bladeren hebben.

Voorzorgsmaatregelen

 1. Als u het bloedverdunnende middel Warfarin (ook bekend als coumadin) gebruikt, wilt u misschien met uw arts praten voordat u veenbessen aan uw dieet toevoegt. Uit enig bewijs blijkt dat veenbessen het effect van het medicijn op het lichaam kunnen versterken. Er zijn zelfs verschillende gevallen gemeld van patiënten die een toename van bloedingen ervoeren als gevolg van vermoedelijke cranberryconsumptie tijdens het gebruik van Warfarin. (28)

 2. Het consumeren van grote hoeveelheden cranberry-producten kan ook de vorming van nierstenen bevorderen vanwege de toename van urine-oxalaatuitscheiding. (29) Veenbessen behoren tot een klein aantal voedingsmiddelen die een meetbare hoeveelheid oxalaten bevatten, natuurlijke stoffen die in planten en dieren voorkomen. Hoewel de hoeveelheid oxalaten in veenbessen relatief laag is, kunnen ze de hoeveelheid oxalaten en calcium in de urine verhogen, wat resulteert in urine met verhoogde concentraties van calciumoxalaat.

 3. Een andere zorg die mensen vaak hebben is: kunnen honden veenbessen eten? Hoewel veenbessen over het algemeen als veilig worden beschouwd voor je harige vrienden, is het het beste om de inname met mate te houden om spijsverteringsproblemen te voorkomen. Vermijd bovendien verwerkte cranberryproducten die kunnen worden gemengd met druivensap of rozijnen, omdat deze ingrediënten als giftig voor honden worden beschouwd.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407