Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Veganistische Keto-dieetgids: voordelen, voedingsmiddelen en voorbeeldmenu

De onderste regel

 1. Het ketogeen dieet is een vetrijk, koolhydraatarm, gematigd eiwitdieet dat wordt gepromoot vanwege de krachtige effecten op gewichtsverlies en de algehele gezondheid.

 2. Hoewel vaak geassocieerd met dierlijk voedsel, kan deze manier van eten worden aangepast aan plantaardige maaltijdplannen - inclusief veganistische diëten.

 3. Veganistische diëten sluiten alle dierlijke producten uit, waardoor het moeilijker wordt om koolhydraatarm te eten.

 4. Met een zorgvuldige planning kunnen veganisten echter profiteren van de potentiële voordelen van een ketogeen dieet.

 5. Dit artikel legt uit wat u moet eten en vermijden op een vegan keto-dieet en biedt een vegan keto-menu van een week.

Wat is het veganistische Keto-dieet?

 1. Het ketogeen dieet bevat weinig koolhydraten, veel vet en matige eiwitten.

 2. Koolhydraten worden meestal verlaagd tot minder dan 50 gram per dag om ketose te bereiken en te behouden - een metabolisch proces waarbij uw lichaam vet verbrandt voor brandstof in plaats van glucose (1, 2).

 3. Omdat deze manier van eten voornamelijk uit vet bestaat - meestal ongeveer 75% van uw inname - wenden keto-lijners zich vaak tot vetrijke dierlijke producten, zoals vlees, boter en vol- vet zuivel.

 4. Degenen die plantaardige diëten eten, inclusief veganisten, kunnen echter ook een ketogeen dieet volgen.

 5. Mensen met een veganistisch dieet consumeren alleen plantaardig voedsel, zoals groenten, fruit en granen, en vermijden dierlijk voedsel zoals vlees, gevogelte, eieren en zuivelproducten.

 6. Veganisten kunnen ketose bereiken door te vertrouwen op vetrijke, plantaardige producten zoals kokosolie, avocado's, zaden en noten.

Voordelen van het Vegan Keto-dieet

 1. Verschillende gezondheidsvoordelen zijn geassocieerd met veganistische en ketogene diëten. Er zijn echter geen onderzoeken gericht op veganistische keto-diëten.

 2. Het is aangetoond dat het volgen van een veganistisch dieet het risico op chronische gezondheidsproblemen, zoals hartaandoeningen, diabetes en bepaalde vormen van kanker, vermindert.

 3. Studies hebben bijvoorbeeld vastgesteld dat veganisten een 75% lager risico hebben op het ontwikkelen van hoge bloeddruk en tot 78% risicoverlaging van type 2 diabetes (3).

 4. Bovendien wegen veganisten minder dan niet-veganisten, en degenen die veganistische diëten volgen, slagen er beter in om af te vallen dan mensen die dierlijke producten eten (4).

 5. Uit een beoordeling van 12 onderzoeken bleek dat mensen die veganistische diëten volgden, gedurende 18 weken gemiddeld 2,52 kg meer verloren dan deelnemers aan niet-vegetarische diëten (5).

 6. Net als het veganistische dieet, heeft onderzoek aangetoond dat het volgen van het vetrijke, koolhydraatarme ketogeen dieet een positieve invloed kan hebben op uw gezondheid.

 7. Het keto-dieet staat bekend om zijn effectiviteit bij gewichtsverlies, controle van de bloedsuikerspiegel en verminderde risicofactoren voor hartziekten.

 8. Een onderzoek bij 58 zwaarlijvige kinderen en tieners toonde aan dat deelnemers die een ketogeen dieet volgden, aanzienlijk meer gewicht en vetmassa verloren dan degenen die een caloriearm dieet volgden.

 9. Bovendien verhoogde het keto-dieet de niveaus van adiponectin, een eiwit dat betrokken is bij de regulering van de bloedsuiker en het vetmetabolisme (6).

 10. Hogere niveaus van adiponectine zijn in verband gebracht met een betere bloedsuikerspiegel, verminderde ontsteking en een lager risico op obesitas-gerelateerde ziekten, waaronder hartaandoeningen (7, 8).

 11. Van ketogene diëten is ook aangetoond dat ze risicofactoren voor hartziekten verminderen, waaronder hoge triglyceriden, bloeddruk en "slechte" LDL-cholesterol (9).

 12. Omdat zowel veganistische als ketogene diëten op dezelfde manier uw gezondheid ten goede kunnen komen, is het waarschijnlijk dat het combineren van de twee door een vegan keto-dieet te volgen ook een positieve invloed op de gezondheid zou hebben.

Te vermijden voedingsmiddelen

 1. Bij het volgen van een veganistisch keto-dieet, moet u de inname van koolhydraten aanzienlijk verminderen en koolhydraten vervangen door gezonde vetten en veganistische eiwitbronnen.

 2. Dierlijke producten, waaronder eieren, vlees, gevogelte, zuivel en zeevruchten, zijn uitgesloten van een veganistisch keto-dieet.

 3. Hier zijn voorbeelden van voedingsmiddelen die volledig moeten worden vermeden:

 4. Hier zijn voorbeelden van voedingsmiddelen die aanzienlijk moeten worden verminderd:

 5. Het niveau van koolhydraatbeperking bij het volgen van een vegan keto-dieet varieert afhankelijk van uw gezondheidsdoelen en individuele behoeften.

 6. Over het algemeen moeten gezonde, vetrijke veganistische voedingsmiddelen en veganistische eiwitbronnen het grootste deel van uw dieet uitmaken.

Eten om te eten

 1. Bij het volgen van een veganistisch keto-dieet is het belangrijk om te focussen op veganistisch, gezond voedsel met veel vet en weinig koolhydraten.

 2. Voedingsmiddelen om te eten op een vegan keto-dieet zijn onder meer:

 3. Hoewel het keto-dieet veel voedselgroepen uitsluit waarop veganisten vertrouwen, zoals volle granen en zetmeelrijke groenten, kan een vegan keto-dieet worden gevolgd met een zorgvuldige planning.

 4. Veganistische keto-lijners moeten hun calorieën halen uit onbewerkte voedingsmiddelen, terwijl ze sterk bewerkte veganistische voedingsmiddelen vermijden.

Een veganistisch Keto-maaltijdplan van één week

 1. Hoewel het veganistische keto-dieet erg beperkend lijkt, kunnen veel maaltijden worden gemaakt met veganistische ingrediënten.

 2. Hieronder volgt een voorbeeldmenu van een week voor het veganistische keto-dieet:

 3. Probeer deze vegan-vriendelijke snacks om uw eetlust onder controle te houden tussen de maaltijden door:

Nadelen en bijwerkingen

 1. Hoewel het veganistische keto-dieet je gezondheid ten goede kan komen, heeft het enkele mogelijke nadelen.

 2. Veganistische diëten bevatten meestal weinig belangrijke voedingsstoffen, vooral als ze niet zorgvuldig zijn gepland.

 3. Vitamine B12, vitamine D, vitamine K2, zink, omega-3 vetten, ijzer en calcium zijn voorbeelden van voedingsstoffen die sommige veganistische diëten missen (10, 11).

 4. Omdat het veganistische keto-dieet restrictiever is dan het normale veganistische dieet, is het van cruciaal belang dat degenen die het volgen, vitamines en mineralen van hoge kwaliteit aanvullen en hun maaltijden plannen om een ​​nutritioneel adequaat dieet te garanderen.

 5. Verrijkt voedsel eten, gericht op volledig voedsel en het verbeteren van de beschikbaarheid van voedingsstoffen, bijvoorbeeld door gisten en kiemen, is belangrijk voor mensen die een vegan keto-dieet volgen.

 6. Het kan echter moeilijk zijn voor veganistische keto-lijners om alleen via voedsel aan hun behoeften aan micronutriënten te voldoen.

 7. Aanvulling met bepaalde vitamines en mineralen die gewoonlijk niet in veganistische diëten voorkomen, is een slimme manier om mogelijke tekortkomingen te voorkomen en ervoor te zorgen dat aan uw dagelijkse behoeften wordt voldaan.

 8. Overgang naar een ketogeen dieet kan moeilijk zijn.

 9. Vaak aangeduid als de keto-griep, kan de overgangsperiode van een koolhydraatrijk dieet naar een keto-dieet een uitdaging voor uw lichaam zijn.

 10. Naarmate uw lichaam overschakelt van het verbranden van glucose naar vet als brandstof, kunnen onaangename symptomen optreden.

 11. Bijwerkingen van het veganistische keto-dieet kunnen zijn (12):

 12. Door gehydrateerd te blijven, voldoende rust te krijgen, vezelrijk voedsel te eten en lichte activiteiten te ondernemen, kunt u de symptomen van keto-griep verlichten.

 13. Bovendien kan supplementen met de elektrolyten magnesium, natrium en kalium bepaalde symptomen helpen verminderen, zoals spierpijn, hoofdpijn en slapeloosheid.

 14. Omdat het veganistische keto-dieet veel voedingsmiddelen beperkt, is het niet voor iedereen geschikt.

 15. Het veganistische keto-dieet is mogelijk niet geschikt voor mensen met diabetes type 1, vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, atleten of mensen met eetstoornissen of een geschiedenis van gestoord eten.

 16. Als u overweegt over te stappen op een veganistisch keto-dieet, raadpleeg dan eerst uw arts of een gekwalificeerde gezondheidsdeskundige om ervoor te zorgen dat het dieet veilig is om te volgen.

De onderste regel

 1. Het vetrijke, koolhydraatarme keto-dieet is gericht op hele, onbewerkte, plantaardige voedingsmiddelen.

 2. Veganistische en ketogene diëten zijn gekoppeld aan voordelen zoals gewichtsverlies en verminderde hartaandoeningen en diabetesrisico's.

 3. Bepaalde supplementen kunnen nodig zijn om ervoor te zorgen dat aan de voedingsbehoeften wordt voldaan, waaronder ijzer en vitamine B12 en D.

 4. Hoewel onderzoek aantoont dat zowel het veganistische dieet als het keto-dieet je gezondheid ten goede kan komen, zijn onderzoeken naar de effecten van het veganistische keto-dieet nodig om te bepalen of dit dieet effectief en veilig is om lang te volgen termijn.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407