Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Veroorzaakt teveel Chia-zaden bijwerkingen?

De onderste regel

 1. Chiazaden, die zijn afgeleid van de Salvia hispanica-plant, zijn super voedzaam en leuk om te eten.

 2. Ze worden gebruikt in verschillende recepten, waaronder puddingen, pannenkoeken en parfaits.

 3. Chiazaden hebben het unieke vermogen om vloeistof te absorberen en een gelatineuze consistentie aan te nemen. Om deze reden worden ze vaak gebruikt als verdikkingsmiddel en kunnen ze zelfs als veganistisch alternatief voor eieren in sommige gebakken producten worden gebruikt (1).

 4. Naast hun gelerende en verdikkende eigenschappen, staan ​​chiazaden bekend om hun indrukwekkende reeks voedingsstoffen en potentiële gezondheidsvoordelen.

 5. Hoewel chiazaad voor de meeste mensen een voedzame toevoeging kan zijn, kan ook eten een aantal bijwerkingen veroorzaken.

 6. Dit artikel onderzoekt de bijwerkingen van het eten van te veel chiazaad.

Chia Seeds hebben veel voordelen

 1. Een belangrijke reden waarom mensen chiazaad eten, is omdat ze zeer voedzaam zijn. Ze bieden een goede hoeveelheid vezels, eiwitten, gezonde vetten en micronutriënten.

 2. In feite levert slechts 1 gram (28 gram) chiazaad tot 42% van uw dagelijkse aanbevolen vezel, naast stevige doses fosfor, magnesium, calcium en omega-3 vetzuren zuren (2).

 3. Chiazaden zijn ook rijk aan antioxidanten, stoffen die bescherming bieden tegen oxidatieve stress en het risico op chronische ziekten verminderen (3).

 4. Dankzij hun uitstekende voedingsprofiel zijn chiazaden in verband gebracht met veel gezondheidsvoordelen.

 5. In één onderzoek bleek een dieet met nopalcactus, soja-eiwit, haver en chiazaad het lichaamsgewicht, bloedtriglyceriden en ontsteking te verminderen (4).

 6. Bovendien zijn chiazaden een van de beste plantaardige bronnen van omega-3-vetzuren, waarvan is aangetoond dat ze helpen bij het verhogen van "goede" HDL-cholesterol, het verlagen van "slechte" LDL-cholesterol, verminder triglyceriden in het bloed en verlicht ontstekingen (5, 6).

 7. Chia Seeds kunnen met mate worden geconsumeerd, wat uw gezondheid ten goede komt.

Te veel Chia-zaden eten kan spijsverteringsproblemen veroorzaken

 1. Chiazaden zijn een goede bron van vezels en bieden 11 gram vezels in elke portie van 28 gram (2).

 2. Vezels zijn essentieel voor uw gezondheid, bevorderen de regelmaat en ondersteunen de nuttige bacteriën in uw darmen, naast andere belangrijke rollen. Voor sommige mensen kan teveel vezel echter problemen veroorzaken (7, 8).

 3. Overmatige vezelinname kan problemen veroorzaken zoals buikpijn, constipatie, diarree, een opgeblazen gevoel en gas (9).

 4. Dit kan ook gebeuren wanneer een hoge vezelinname gepaard gaat met onvoldoende hydratatie, omdat water essentieel is om de vezels door het spijsverteringssysteem te laten passeren. [! 9456 => 1140 = 3!

 5. Deze chronische ziekten veroorzaken ontstekingen en een vernauwing van het maagdarmkanaal, wat kan leiden tot symptomen zoals buikpijn, bloedingen, diarree en gewichtsverlies (10, 11).

 6. Studies tonen aan dat een hoge vezelinname op de lange termijn kan helpen beschermen tegen inflammatoire darmziekten. Dat gezegd hebbende, degenen die flare-ups ervaren, moeten hun vezelinname voor korte periodes beperken om de symptomen te verminderen (12).

 7. Voor de meeste mensen kunnen echter negatieve symptomen van een hoge vezelinname worden voorkomen door de vezelinname langzaam te verhogen en veel water te drinken om het door het lichaam te laten passeren.

Chia-zaden eten kan een verstikkingsrisico vormen

 1. Hoewel ze voor de meeste mensen veilig zijn, kunnen chiazaden een verhoogd risico op verstikking veroorzaken. Zorg er dus voor dat u ze zorgvuldig consumeert, vooral als u problemen heeft met slikken.

 2. Dit verhoogde risico is omdat droge chiazaden opzwellen en ongeveer 10-12 keer hun gewicht in vloeistof absorberen wanneer ze worden blootgesteld aan water (13).

 3. Deze gelerende eigenschappen kunnen nuttig zijn als het gaat om koken of bakken, maar ze kunnen onveilig zijn, omdat chiazaden gemakkelijk kunnen opzwellen en in de keel kunnen blijven zitten.

 4. Een casestudy besprak een 39-jarige man die een gevaarlijk incident had met chiazaad toen hij een eetlepel droge zaden at en vervolgens een glas water dronk.

 5. De zaden expandeerden in zijn slokdarm en veroorzaakten een verstopping, en hij moest naar de eerste hulp om het te laten verwijderen (14).

 6. Zorg er altijd voor dat je chiazaad minstens 5-10 minuten laat weken voordat je ze eet. Degenen die moeite hebben met slikken, moeten mogelijk extra voorzichtig zijn bij het eten.

Cancer

 1. Chiazaden bevatten een goede hoeveelheid alfa-linoleenzuur (ALA), een soort omega-3-vetzuur dat vooral in plantaardig voedsel voorkomt (2).

 2. Omega-3-vetzuren zijn een essentieel onderdeel van het dieet en er is aangetoond dat het vele aspecten van de gezondheid ondersteunt, waaronder de cognitieve functie en de gezondheid van het hart (15).

 3. ALA-vetzuren zijn vooral belangrijk voor degenen die geen vis eten, omdat ze in kleine hoeveelheden (16) kunnen worden omgezet in docosahexaeenzuur (DHA) en eicosapentaeenzuur (EPA).

 4. Dit zijn de twee actieve vormen van omega-3-vetzuren en ze zijn te vinden in zeevruchten.

 5. Hoewel omega-3-vetzuren algemeen als heilzaam voor de gezondheid worden erkend, hebben sommige onderzoeken een verband gevonden tussen de inname van ALA en prostaatkanker.

 6. Een groot observationeel onderzoek onder 288.268 mannen toonde zelfs aan dat ALA-inname geassocieerd was met een verhoogd risico op gevorderde prostaatkanker (17).

 7. Een ander observationeel onderzoek toonde aan dat degenen met de hoogste bloedconcentraties van omega-3-vetzuren een hoger risico op prostaatkanker hadden in vergelijking met mensen met lagere bloedconcentraties (18).

 8. Studies hierover zijn echter tegenstrijdig. Ander onderzoek heeft ook aangetoond dat ALA-vetzuren kunnen beschermen tegen prostaatkanker.

 9. Uit een beoordeling van vijf onderzoeken bleek dat mensen die minimaal 1,5 gram ALA per dag aten, een verlaagd risico op prostaatkanker hadden, vergeleken met degenen die minder dan 1,5 gram per dag aten (19) .

 10. Evenzo toonde een ander groot onderzoek bij 840.242 mensen aan dat een hogere ALA-inname geassocieerd was met een lager risico op prostaatkanker (20).

 11. Het is belangrijk om te onthouden dat in deze onderzoeken alleen werd gekeken naar het verband tussen ALA-inname en prostaatkanker. Ze hielden geen rekening met andere factoren die een rol hadden kunnen spelen.

 12. Verdere studies zijn nodig om de mogelijke relatie tussen ALA-inname en prostaatkanker te onderzoeken.

Sommige mensen kunnen allergisch zijn voor Chia Seeds

 1. Sommige mensen kunnen een allergische reactie ervaren na het eten van chiazaad, hoewel dit ongewoon is.

 2. Symptomen van voedselallergie kunnen braken, diarree en jeuk aan de lippen of tong zijn.

 3. In ernstige gevallen kunnen voedselallergieën zelfs leiden tot anafylaxie, een levensbedreigende aandoening die ademhalingsmoeilijkheden en beklemming in de keel en borst veroorzaakt (21).

 4. Chiazaadallergieën zijn zeldzaam, maar zijn gedocumenteerd.

 5. In één geval begon een 54-jarige man chiazaad te eten om zijn cholesterol te verlagen. Slechts enkele dagen later begon hij echter duizeligheid, kortademigheid, netelroos en zwelling te ervaren (22).

 6. Als u chiazaad voor de eerste keer probeert en symptomen van een voedselallergie ervaart, stop het gebruik dan onmiddellijk en raadpleeg uw arts.

Te veel Chia-zaden eten kan interacties veroorzaken met sommige medicijnen

 1. Hoewel chiazaad voor de meeste mensen veilig is, wilt u misschien uw inname matigen als u bloedsuiker of bloeddrukmedicatie gebruikt.

 2. Dat komt omdat het eten van te veel chiazaad mogelijk kan interageren met de effecten van sommige van deze medicijnen.

 3. Diabetesmedicatie

 4. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat chiazaad de bloedsuikerspiegel aanzienlijk kan verlagen (23).

 5. Dit is waarschijnlijk te wijten aan de hoge hoeveelheid vezels in chiazaad, die de opname van suiker in het bloed vertraagt ​​en de bloedsuikerspiegel kan verlagen (24).

 6. In de meeste gevallen kan het eten van matige hoeveelheden chiazaad mensen met diabetes helpen hun bloedsuikerspiegel onder controle te houden.

 7. Doseringen voor insuline zijn echter persoonlijk en zorgvuldig aangepast om dips en pieken in de bloedsuikerspiegel te voorkomen (25).

 8. Als u te veel chiazaad eet, kan de bloedsuikerspiegel dalen en moet u mogelijk de dosering van uw diabetesmedicatie aanpassen.

 9. Bloeddrukmedicatie

 10. Naast het verlagen van de bloedsuikerspiegel, zijn chiazaden ook effectief bij het verlagen van de bloeddruk.

 11. In één onderzoek verminderde het eten van chiazaad gedurende 12 weken de bloeddruk, samen met markers voor bloedsuiker en ontsteking (26).

 12. Dit komt omdat chiazaden veel omega-3-vetzuren bevatten, waarvan is aangetoond dat ze werken als bloedverdunner en de bloeddruk kunnen verlagen.

 13. Uit een onderzoek bij 90 mensen met hoge bloeddruk bleek dat het gedurende acht weken innemen van omega-3-vetzuursupplementen de systolische bloeddruk met gemiddeld 22,2 mm Hg en de diastolische bloeddruk met gemiddeld 11,95 mm Hg verlaagde. .

 14. De mensen in dit onderzoek ondergingen echter ook dialyse, dus deze resultaten zijn mogelijk niet van toepassing op de algemene bevolking (27).

 15. Mensen met hoge bloeddruk kunnen het vermogen van Chia Seeds om de bloeddruk te verlagen, wenselijk vinden. Chiazaad kan echter de activiteit van bloeddrukmedicatie verbeteren, wat kan leiden tot hypotensie of lage bloeddruk.

De onderste regel

 1. Chiazaden zijn zeer voedzaam, hebben een lange lijst met gezondheidsvoordelen en kunnen voor de meeste mensen een gezonde voedingssupplement zijn.

 2. Matiging is echter van cruciaal belang, want teveel eten kan bijwerkingen veroorzaken.

 3. Om dit te voorkomen, begint u dagelijks met 28 gram en beoordeelt u uw tolerantie voordat u langzaam uw inname verhoogt.

 4. Blijf ook gehydrateerd naarmate je meer vezels binnenkrijgt en laat de chiazaad 5-10 minuten weken voordat je ze opeet.

 5. Als u ze met mate eet, kunnen chiazaden een uitstekende aanvulling zijn op een gezond en uitgebalanceerd dieet.

 6. Als u echter negatieve symptomen ervaart nadat u chiazaad eet, stop dan met het eten ervan en raadpleeg een arts.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407