Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Vitamine C komt het immuunsysteem ten goede - en nog veel meer

Etherische olie van mandarijn versus etherische olie van mandarijn

 1. Overvloedig in een verscheidenheid aan fruit en groenten, plus te vinden in huidverzorgingsserums en anti-verouderingsproducten, is vitamine C een krachtig micronutriënt en cruciaal onderdeel van het dieet. Van het omkeren van de huidveroudering tot het verlagen van het cholesterolgehalte, onderzoeken hebben aangetoond dat vitamine C vele aspecten van gezondheid ten goede komt, van binnenuit.

 2. Een tekort aan deze belangrijke vitamine kan uw lichaam zwaar belasten, met symptomen als verminderde immuniteit, gingivitis en gemakkelijk blauwe plekken. Omgekeerd kan het krijgen van voldoende helpen ziekte en infectie af te weren, de ijzerabsorptie te verbeteren en zelfs het risico op pijnlijke aandoeningen zoals jicht verminderen.

 3. Wilt u meer overtuigen waarom dit een van de belangrijkste vitamines in uw dieet is? Blijf lezen om meer te weten te komen over de mogelijke voordelen en bijwerkingen van vitamine C, plus hoe u ervoor kunt zorgen dat u uw dagelijkse dosis vitamine C-voedingsmiddelen en supplementen binnenkrijgt.

Wat is vitamine C? Vitamine C’s rol in het lichaam

 1. Vitamine C, ook bekend als ascorbinezuur, is een in water oplosbare vitamine die in veel soorten groenten en fruit voorkomt. Het werkt als een antioxidant om vrije radicalen te neutraliseren en het risico op ontstekingen en ziekten te verminderen.

 2. Uw lichaam gebruikt ook vitamine C om belangrijke verbindingen zoals collageen te synthetiseren, een soort structureel eiwit dat bindweefsel vormt en helpt bij wondgenezing. Vitamine C is ook nodig voor de productie van andere verbindingen, zoals L-carnitine en neurotransmitters.

 3. Lopend onderzoek heeft een groot aantal potentiële vitamine C-voordelen aan het licht gebracht en heeft aangetoond dat voldoende voeding binnen uw dieet kan helpen de huidgezondheid te verbeteren, de immuniteit te vergroten en zelfs te beschermen tegen bepaalde aandoeningen.

Voordelen en toepassingen van vitamine C

 1. Antioxidanten zijn verbindingen die een centrale rol spelen bij gezondheid en ziekte. Ze helpen bij het bestrijden van ziekteverwekkende vrije radicalen, het minimaliseren van oxidatieve stress en schade aan uw cellen. Studies tonen aan dat antioxidanten ook kunnen helpen bij de behandeling en preventie van meerdere chronische aandoeningen, waaronder hartaandoeningen, auto-immuunziekten en zelfs kanker. (1)

 2. Vitamine C werkt als een antioxidant in het lichaam en helpt de opbouw van vrije radicalen voorkomen om uw lichaam tegen ziekten te beschermen. Dit kan verstrekkende voordelen hebben als het gaat om ziektepreventie, met sommige onderzoeken die suggereren dat een hogere inname van vitamine C-rijke groenten en fruit kan worden geassocieerd met een lager risico op veel chronische aandoeningen. (2)

 3. Bloedarmoede is een aandoening die wordt gekenmerkt door een gebrek aan gezonde rode bloedcellen, wat resulteert in bloedarmoedesymptomen zoals vermoeidheid, zwakte en pijn op de borst. Hoewel er veel potentiële factoren zijn die bloedarmoede kunnen veroorzaken, is een van de meest voorkomende een tekort aan belangrijke micronutriënten zoals vitamine B12 of ijzer.

 4. Vitamine C kan de ijzerabsorptie verbeteren om bloedarmoede door ijzertekort te voorkomen. Uit een studie gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition bleek zelfs dat het innemen van vitamine C bij een maaltijd de ijzerabsorptie met 67 procent kon verhogen. (3) Voor het beste resultaat, combineer een portie ijzerrijk voedsel met sommige voedsel met vitamine C om uw ijzerinname te verhogen.

 5. Een van de meest bekende voordelen van vitamine C is het vermogen om de gezondheid van het immuunsysteem te verbeteren. In feite wordt veel vitamine C-voedsel vaak gebruikt als een eerste verdedigingslinie tijdens het koude en griepseizoen.

 6. Studies hebben herhaaldelijk de immuunbevorderende voordelen van vitamine C bevestigd. Een beoordeling gepubliceerd in de Annals of Nutrition Metabolism heeft aangetoond dat voldoende vitamine C kan helpen de symptomen te verminderen en de duur van infecties van de luchtwegen te verkorten , zoals de verkoudheid. Bovendien kan vitamine C ook de incidentie van andere aandoeningen zoals longontsteking, malaria en diarree helpen verminderen. (4)

 7. Uw hart is absoluut essentieel voor de algehele gezondheid. Als een van de belangrijkste organen in je lichaam, werkt je hart onvermoeibaar om je cellen van zuurstof en voedingsstoffen te voorzien door bloed door je aderen te pompen.

 8. Meer vitamine C-voedingsmiddelen in uw dieet opnemen kan de gezondheid van uw hart helpen beschermen en hartziekten voorkomen. Een beoordeling van de National University of Health Sciences, bestaande uit 13 studies, toonde aan dat suppletie met 500 milligram vitamine C per dag LDL-cholesterol en triglyceriden aanzienlijk verlaagde. (5) Evenzo bleek uit een ander onderzoek bij mensen van de Universiteit van Southampton dat een hogere inname van vitamine C werd geassocieerd met een lager risico op overlijden door een beroerte of hart- en vaatziekten. (6)

 9. Ascorbinezuur of vitamine C is een veel voorkomend ingrediënt dat voorkomt in een breed assortiment huidverzorgingsproducten en cosmetica. Dankzij het gehalte aan antioxidanten, bevordert vitamine C de gezondheid van de huid via verschillende mechanismen.

 10. Omdat vitamine C betrokken is bij de synthese van collageen, wordt aangenomen dat vitamine C de huidveroudering tegengaat en ook kan beschermen tegen huidschade en vorming van vrije radicalen door blootstelling aan ultraviolet licht. Bovendien kunnen er ook enkele vitamine C-voordelen zijn voor huidverlichting en hyperpigmentatie; studies hebben aangetoond dat vitamine C de melanineproductie kan helpen onderdrukken om donkere vlekken en vlekken te voorkomen. (7)

 11. Jicht is een pijnlijke vorm van artritis die wordt gekenmerkt door gezwollen en stijve gewrichten. Het wordt veroorzaakt door een opeenhoping van urinezuur in de gewrichten en beïnvloedt meestal de voet en de grote teen.

 12. Studies tonen aan dat meer vitamine C helpt beschermen tegen jicht. Een studie gepubliceerd in de Archives of Internal Medicine volgde bijna 47.000 mannen gedurende een periode van 20 jaar en ontdekte dat een hogere inname van vitamine C werd geassocieerd met een lager risico op het ontwikkelen van jicht. (8) Een beoordeling in 2011 had vergelijkbare bevindingen, die meldden dat vitamine C-suppletie de niveaus van urinezuur in het bloed aanzienlijk kon verlagen, wat kan helpen het risico op jichtaanvallen te verminderen. (9)

Vitamine C voedingsmiddelen en bronnen

 1. Er zijn veel voedingsmiddelen met veel vitamine C, waardoor het supergemakkelijk (en lekker) is om uw dagelijkse dosis in te nemen. Vooral groenten en fruit zijn uitstekende manieren om uw inname te stimuleren.

 2. Hier zijn enkele van de beste bronnen van vitamine C:

Dosering en supplementen voor vitamine C

 1. De aanbevolen inname van vitamine C kan variëren per leeftijd en geslacht. Hier zijn de aanbevolen hoeveelheden voor vitamine C volgens de National Institutes of Health: (10)

 2. Personen die roken hebben dagelijks 35 mg vitamine C extra nodig. Vitamine C moet ook toenemen bij vrouwen die zwanger zijn en borstvoeding geven tot respectievelijk 85 milligram en 120 milligram.

 3. Net als andere antioxidanten, zoals astaxanthine of bètacaroteen, zijn vitamine C-supplementen ook beschikbaar en te vinden in vitamine C-poeder, tablet- en capsulevorm. Mogelijke voordelen van vitamine C-tabletten zijn onder meer verhoogde immuniteit, een betere huidgezondheid en een verminderd risico op een tekort.

 4. Tenzij uw arts dit adviseert, is het echter het beste om uw vitamine C uit volledige voedselbronnen te halen in plaats van suppletie. Niet alleen kunnen deze voedzame voedingsmiddelen een assortiment van andere belangrijke vitamines en mineralen bieden, maar er is ook een verminderd risico op nadelige bijwerkingen die gepaard kunnen gaan met suppletie, zoals een verhoogd risico op nierstenen bij mannen. (11)

 5. Er lijken echter geen ernstige bijwerkingen te zijn, zelfs bij hoge doses vitamine C. Met uitzondering van een iets hoger risico op nierstenen (alleen bij mannen), kunnen de meeste volwassenen veilig neem tot 2.000 milligram vitamine C per dag en ervaar hoogstens zeer mild maagklachten. (12)

Symptomen en oorzaken van vitamine C-tekort

 1. Een ernstig vitamine C-tekort kan leiden tot een aandoening die scheurbuik wordt genoemd, die wordt veroorzaakt door een verstoring van de synthese van collageen en bindweefsels. (13)

 2. In het verleden was scheurbuik ongelooflijk gebruikelijk en zelfs dodelijk. In feite was scheurbuik een belangrijke doodsoorzaak voor Britse zeilers in de 18e eeuw. (14) Scheurbuik komt tegenwoordig minder vaak voor, maar kan worden veroorzaakt door onderliggende aandoeningen die de opname van voedingsstoffen belemmeren, zoals spijsverteringsstoornissen.

 3. In één onderzoek werd zelfs geconstateerd dat vitamine C-tekort werd ontdekt bij zeven van de 10 patiënten met de inactieve ziekte van Crohn, hoewel vier voldoende vitamine C hadden ingenomen. (15) Studies hebben ook aangetoond dat rokers kunnen ook gevoeliger zijn voor een vitamine C-tekort. (16)

 4. Scheurbuik kan ernstige symptomen en symptomen hebben, waaronder:

 5. Behandeling van scheurbuik omvat het gebruik van een vitamine C-supplement of het verhogen van de inname van vitamine C-voedingsmiddelen onder leiding van een zorgverlener.

Vitamine C versus Retinol

 1. Vitamine C en retinol zijn twee krachtige anti-verouderingsingrediënten die in veel huidverzorgingsproducten voorkomen. Retinol is eigenlijk een vorm van vitamine A, en net als vitamine C, wordt het gevonden in zowel voedsel- als supplementvorm en kan het ook lokaal worden aangebracht. Net als vitamine C is aangetoond dat retinol de collageensynthese stimuleert om veroudering en rimpels tegen te gaan. (17)

 2. Er is een algemene misvatting dat u een product dat retinol bevat niet moet combineren met vitamine C-serum. Uit een menselijke studie uit 2005 in Frankrijk bleek echter dat het aanbrengen van een preparaat dat beide op de huid bevat, effectief was in het omkeren van veroudering en zonneschade. (18)

 3. In plaats van op zichzelf te kiezen voor vitamine C-serum of retinol, is het het beste om te zoeken naar een product dat beide bevat om de anti-verouderingsvoordelen van uw huidverzorgingsroutine te maximaliseren.

Vitamine C in Ayurveda en TCM

 1. Groenten en fruit die rijk zijn aan vitamine C worden veelvuldig gebruikt in de Ayurveda en de traditionele Chinese geneeskunde.

 2. Van citroenen wordt bijvoorbeeld aangenomen dat ze ontgiftende en reinigende eigenschappen hebben en er wordt gezegd dat ze vochtafscheidingen in de longen stimuleren, gal wegspoelen en de eliminatie van toxines uit het lichaam bevorderen.

 3. Evenzo wordt gedacht dat sinaasappels het bloed ophelderen en het spijsverteringsstelsel reinigen. Ze worden ook gebruikt om vermoeidheid te verminderen, kracht te vergroten en de immuniteit te verbeteren.

 4. In de traditionele Chinese geneeskunde zijn schillen van citrusvruchten ook veel voorkomende ingrediënten die worden gebruikt om zowel de spijsvertering als de luchtwegen te verbeteren. Met name mandarijnschillen helpen om opgezette buik, opgeblazen gevoel en gas te verlichten door een betere spijsvertering te ondersteunen.

Recepten voor vitamine C

 1. Op zoek naar enkele eenvoudige manieren om te profiteren van de vele voordelen van vitamine C door uw inname van vitamine C-rijk voedsel te verhogen? Hier zijn een paar eenvoudige recepten die je thuis kunt proberen te maken:

Geschiedenis

 1. Hoewel de geneeskrachtige eigenschappen van groenten en fruit met veel vitamine C al eeuwen bekend zijn, is de omvang van de voordelen van vitamine C relatief recent aan het licht gekomen.

 2. In de jaren 1700 was scheurbuik een van de belangrijkste doodsoorzaken voor Britse zeilers tijdens lange reizen op zee. In 1747 begon wetenschapper James Lind echter onderzoek te doen aan boord van een marineschip en ontdekte dat het drinken van citroensap met succes scheurbuik kon behandelen vanwege het hoge gehalte aan vitamine C.

 3. De vitamine zelf werd echter pas in 1912 ontdekt en werd voor het eerst meer dan twee decennia later in 1933 gesynthetiseerd. Het was in feite de eerste vitamine die werd gesynthetiseerd en kon massa- kort daarna geproduceerd en verkocht als voedingssupplement.

 4. Dus kunt u een overdosis vitamine C krijgen, en hoeveel vitamine C is teveel?

 5. Als u alleen uw vitamine C uit voedselbronnen haalt, is er zeer weinig risico op het krijgen van teveel vitamine C. Voor volwassenen is het aanvaardbare bovenste inname niveau voor vitamine C dagelijks ingesteld op 2.000 milligram, dat is veel meer dan je uit vitamine C-bronnen in het dieet zult halen.

 6. Het heeft ook een lage toxiciteit en een overdosis vitamine C zal waarschijnlijk geen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid, omdat overtollige hoeveelheden worden uitgescheiden. Enkele veel voorkomende symptomen geassocieerd met een hoge inname van vitamine C zijn diarree, misselijkheid en buikkrampen.

 7. Tenzij uw arts dit adviseert, is het altijd het beste om uw vitamine C uit voedingsbronnen te halen in plaats van uit supplementen. Dit maximaliseert niet alleen de potentiële voordelen van vitamine C, maar het kan ook het risico op nadelige gezondheidseffecten verminderen die gepaard gaan met vitamine C-suppletie, waaronder een hogere incidentie van nierstenen.

 8. Je zou denken dat een lekkende darm alleen het spijsverteringsstelsel beïnvloedt, maar in werkelijkheid kan het meer beïnvloeden. Omdat Leaky Gut zo gewoon is en zo'n raadsel, Ik bied een gratis webinar aan over alle dingen die lekken. Klik hier voor meer informatie over het webinar.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407