Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Voedingsmiddelen met een hoog cholesterolgehalte om te voorkomen en op te nemen

Voedingsmiddelen met een hoog cholesterolgehalte om te voorkomen en op te nemen

 1. Het is ook noodzakelijk voor het produceren van hormonen, vitamine D en stoffen die werken om vet voedsel te verteren.

 2. De levensstijl en genetica van een persoon kunnen er echter voor zorgen dat het lichaam te veel cholesterol produceert. Wanneer cholesterol zich ophoopt in de bloedvaten, kan het de bloedstroom blokkeren, wat kan leiden tot coronaire hartziekten, hartaanval of beroerte.

 3. Een voedzaam, uitgebalanceerd dieet volgen is een manier om het cholesterolgehalte te verlagen.

Cholesterol en vetten

 1. Er zijn twee soorten cholesterol.

 2. Deze zijn gebaseerd op het type eiwit dat het door de bloedbaan transporteert:

 3. Hoewel het vermijden van voedingsmiddelen met een hoog cholesterolgehalte voor sommigen nuttig kan zijn, zijn de American Heart Association (AHA), National Heart, Lung and Blood Institute (NHLBI) en Centers for Disease Control and Prevention (CDC) zijn het erover eens dat de meest effectieve voedingsbenadering om bloedcholesterol te verlagen, is voedsel te kiezen dat onverzadigde vetten bevat boven voedsel dat verzadigde of transvetten bevat.

Soorten vet

 1. Streef naar een dieet dat lage niveaus van slechte cholesterol en hoge niveaus van goede cholesterol bevordert. Vetinname beïnvloedt deze balans omdat vetzuren binden aan levercellen en de productie van cholesterol reguleren.

 2. Let niet alleen op de hoeveelheden vet in het dieet, maar ook op welke soorten het lichaam binnenkomen. Elke vorm van vet beïnvloedt cholesterolspiegels anders:

 3. Hoewel het vermijden van voedingsmiddelen met een hoog cholesterolgehalte voor sommigen nuttig kan zijn, zijn de American Heart Association (AHA), National Heart, Lung en Blood Institute (NHLBI) en Centers for Disease Control and Prevention (CDC) zijn het erover eens dat de meest effectieve voedingsbenadering om bloedcholesterol te verlagen, is voedsel te kiezen dat onverzadigde vetten bevat boven voedsel dat verzadigde of transvetten bevat.

Transvetten

 1. Transvetten verhogen niet alleen de niveaus van slechte cholesterol, maar ze verlagen ook de niveaus van goede cholesterol. Om deze reden zijn dit de meest schadelijke vetten.

 2. Een onderzoeksartikel dat verschijnt in The American Journal of Clinical Nutrition volgde 344.696 deelnemers gedurende 4-10 jaar nadat ze veranderden welke soorten vetten ze aten.

 3. De deelnemers die hun inname van verzadigd vet met 5 procent verminderden en deze verrusten voor meervoudig onverzadigde vetten hadden significant minder gevallen van coronaire ziekte of coronaire sterfte.

 4. Het is het beste om transvetten volledig uit het dieet te verwijderen. In 2013 heeft de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) aangekondigd dat ze gedeeltelijk gehydrogeneerde oliën, de belangrijkste commerciële bron van transvetten, niet langer als veilig erkennen vanwege hun sterke banden met coronaire hartziekten.

 5. In 2018 ondergaat de VS een nationaal verbod op transvetten en verschillende steden hebben ze al verboden in restaurants.

 6. Hoewel landelijke incidenten met hart- en vaatziekten recentelijk zijn gedaald, onthulden de resultaten van een recente studie in JAMA Cardiology een extra afname van de hartaanval en beroerte met 6,2 procent in de New Yorkse provincies waar transvetten zijn verboden.

Te vermijden voedingsmiddelen

 1. De AHA adviseert de inname van verzadigd vet te verminderen tot niet meer dan 6 procent van de totale dagelijkse calorieën. Ze stellen voor om de volgende voedingsmiddelen te beperken om dit te bereiken:

 2. Het vermijden van transvetten is ook belangrijk. Voedingsmiddelen om weg te blijven van omvatten:

Cholesterol in voedingsmiddelen

 1. Alleen dierlijke producten bevatten zelf cholesterol, omdat een lever nodig is voor de productie ervan. Het cholesterolgehalte moet echter minder zorgwekkend zijn dan het vetgehalte.

 2. De bloedbaan neemt slecht ingeslikte cholesterol slecht op en heeft na enkele uren weinig effect op de cholesterolspiegel. Het kan echter een deel van dit cholesterol absorberen en het kan de slagaders bereiken. Het beperken van voedingsmiddelen met een hoog cholesterolgehalte kan nog steeds nuttig zijn.

 3. Voedingsmiddelen die cholesterol bevatten en het beste kunnen worden vermeden, zijn onder meer:

Op te nemen voedingsmiddelen

 1. Het is belangrijk op te merken dat een volledig vetvrij dieet ook schadelijk kan zijn omdat het de niveaus van goede koolhydraten zou aantasten, de normale zenuw- en hersenfunctie zou aantasten en mogelijk de ontsteking zou verhogen.

 2. Het kiezen van gezonde vetten kan helpen het slechte cholesterolgehalte te verlagen, terwijl het cholesterolgehalte goed blijft en in sommige gevallen toeneemt.

Fiber

 1. Vezel is even belangrijk voor een gezond hart. Vezel is aanwezig in twee hoofdvormen: oplosbaar en onoplosbaar. Onoplosbare vezels zijn belangrijk voor de spijsvertering.

 2. Oplosbare vezels binden aan cholesterol in de bloedbaan en helpen het via ontlasting te verwijderen. Dit type vezel heeft ook het extra voordeel dat het helpt de bloedsuikerspiegel onder controle te houden.

 3. Sommige cholesterolvriendelijke vezelopties om te overwegen zijn:

 4. Kies magerder vlees en kleinere porties, maar ook magere of vetvrije melk en yoghurt. Medische professionals raden niet-magere kaas aan, omdat deze sterk is verwerkt en geen volledig voedingsmiddel kan worden genoemd.

Kooktechnieken en tips

 1. Kookmethoden kunnen ook het verzadigde vetgehalte in een maaltijd veranderen. Enkele eenvoudige aanpassingen aan kookroutines zijn:

 2. Het combineren van deze cholesterolverlagende technieken met een uitgebalanceerd, plantaardig dieet en een trainingsroutine kan het risico op hartaandoeningen verminderen en een gezonder leven bevorderen.

 3. Artikel laatst bijgewerkt door Adam Felman op wo 21 november 2018. Bezoek onze pagina met cholesterolcategorieën voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld je aan voor onze nieuwsbrief voor de nieuwste updates over cholesterol. referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

 4. Brandt, E. J., Myerson, R., Perraillon, M. C., Polonsky, T. S. (2017, 12 april). Ziekenhuisopnames voor hartinfarct en beroerte voor en na de beperkingen van transvetzuren in New York [!Abstract

 5. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:

 6. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407