Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Voedingsvezels: waarom hebben we het nodig?

Voedingsvezels: waarom hebben we het nodig?

 1. Voedingsvezel verwijst naar voedingsstoffen in het dieet die niet worden verteerd door gastro-intestinale enzymen maar nog steeds een belangrijke rol vervullen.

 2. Meestal te vinden in groenten, fruit, volle granen en peulvruchten, vezel heeft een groot aantal gezondheidsvoordelen, waaronder het verminderen van het risico op hartaandoeningen en diabetes.

 3. In dit artikel zullen we de verschillende soorten vezels bekijken, waarom ze belangrijk zijn en welke voedingsmiddelen veel vezels bevatten.

 4. Hier zijn enkele belangrijke punten over vezel. Meer informatie en ondersteunende informatie vindt u in het hoofdartikel.

Voordelen

 1. Vezel eten heeft veel gezondheidsvoordelen:

 2. Bescherming tegen hartziekten - volgens het University of Maryland Medical Center is aangetoond dat de consumptie van oplosbare vezels beschermt tegen hartziekten door het cholesterolgehalte te verlagen.

 3. Gastro-intestinale gezondheid - de consumptie van vezels bevordert regelmatige stoelgang en voorkomt constipatie. Het kan ook het risico op colitis en aambeien verminderen. Er is ook gemengd bewijs dat het consumeren van vezels het risico op darmkanker kan helpen verminderen.

 4. Diabetes - mensen met diabetes die veel vezels consumeren, hebben meestal minder insuline nodig dan mensen met een lage vezelinname. Vezel kan de opname van suiker helpen vertragen, waardoor spijkers na de maaltijd worden voorkomen.

 5. Lichaamsgewicht - een vezelrijke inname kan aanzienlijk bijdragen aan de beheersing van het lichaamsgewicht. Vezel geeft een vol gevoel zonder calorieën toe te voegen (vezelcalorieën worden niet door het lichaam opgenomen) - dit kan helpen bij het behandelen of voorkomen van overgewicht / obesitas.

 6. De meeste voedingsmiddelen met veel vezels zijn ook om andere redenen erg gezond. Neem bijvoorbeeld fruit, groenten en volle granen; ze zijn rijk aan vezels, maar ook rijk aan vitamines en andere essentiële voedingsstoffen. Met andere woorden, het eten van een vezelrijk dieet beschermt de gezondheid door zowel de inname van vezels als andere essentiële voedingsstoffen.

Types

 1. Vezel bestaat uit niet-zetmeelpolysachariden, zoals cellulose, dextrines, inuline, lignine, chitines, pectines, bèta-glucanen, wassen en oligosachariden.

 2. Er zijn twee brede soorten vezels: oplosbaar en onoplosbaar.

 3. Voedingsmiddelen die voedingsvezels bevatten, zijn over het algemeen onderverdeeld in overwegend oplosbaar of onoplosbaar; beide soorten vezels zijn aanwezig in alle plantaardige voedingsmiddelen, maar zelden in gelijke verhoudingen.

 4. Beide soorten vezels hebben grote gezondheidsvoordelen.

Functies: Onoplosbare vezels

 1. Onoplosbare vezels hebben vele functies, waaronder het verplaatsen van bulk door het spijsverteringskanaal en het regelen van de pH (zuurgraad) in de darmen.

 2. Voordelen van onoplosbare vezels:

 3. Voedselbronnen van onoplosbare vezels zijn groenten - vooral donkergroene bladgroenten, wortelgroentenschillen, fruitschillen, volkorenproducten, tarwezemelen, maïszemelen, noten en zaden.

Functies: Oplosbare vezels

 1. Oplosbare vezels binden zich met vetzuren, het vertraagt ​​de tijd die nodig is om de maag leeg te maken en de snelheid van suikeropname door het lichaam.

 2. Voordelen van oplosbare vezels:

 3. Goede bronnen van oplosbare vezels zijn bruine bonen, pinto bonen, spruitjes, broccoli, spinazie, courgette, appels, sinaasappels, grapefruit, druiven, pruimen, havermout en volkorenbrood.

Aanbevolen intake

 1. Volgens de Academie voor Voeding en Dieetleer is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels voor vrouwen 25 gram en voor mannen 38 gram. Na de leeftijd van 50 jaar is de aanbevolen inname voor vrouwen 21 gram en mannen is 30 gram.

 2. Omdat de meeste voedingsmiddelen die veel vezels bevatten meestal onoplosbare en oplosbare vezels bevatten, is het niet nodig om voorzichtig te zijn met het verdelen ervan.

 3. Met andere woorden, de nadruk moet liggen op vezelinname in het algemeen, in plaats van op het specifieke type vezel.

 4. Haver, haverzaad, psylliumschil en lijnzaad zijn rijk aan beide soorten vezels.

 5. Elke dag 25 gram vezels consumeren moet voldoende zijn om aan de dagelijkse behoeften te voldoen. In het ideale geval consumeren individuen dagelijks minstens vijf porties fruit en groenten, evenals enkele porties volkorenproducten.

Dieetbronnen

 1. Volgens Dr. Warren Enker, op het Department of Surgery, Beth Israel Medical Center, MA, houdt een goed dieet in dat u uw calorietelling in de gaten houdt, inclusief voedsel dat rijk is aan voedingsstoffen en vitamines, en verzadigde vetten vermijdt. , en bijzondere aandacht besteden aan alle bronnen van vezels.

 2. Hieronder is een selectie van voedingsmiddelen die veel vezels bevatten:

Supplementen en voedselallergieën

 1. Mensen die allergisch zijn voor vezelrijk voedsel, kunnen het moeilijk vinden om de juiste hoeveelheid vezels te krijgen. Met zo'n breed scala aan voedingsmiddelen die vezels bevatten, zou het echter mogelijk moeten zijn om er een te vinden die geen reactie veroorzaakt.

 2. Ook verkopen apotheken vezelsupplementen zoals Metamucil, Citrucel en FiberCon die de kloof kunnen overbruggen. Hoewel deze producten niet dezelfde vitaminen en voedingsstoffen bevatten als voedingsmiddelen die natuurlijke vezels bevatten, kunnen ze voor sommige mensen nuttig zijn.

 3. De volgende vezelrijke voedingsmiddelen zijn het minst waarschijnlijk allergeen:

 4. Artikel laatst bijgewerkt op ma 19 juni 2017. Bezoek onze categorie Voeding / Dieet categorie voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld je aan voor onze nieuwsbrief voor de laatste updates over Voeding / Dieet. Alle referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

 5. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:

 6. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407