Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Voordelen van peterselie, ideeën voor voedingsrecepten

Geschiedenis en interessante feiten

 1. U herkent peterselie waarschijnlijk als een bekend vers kruid of gedroogd kruid, maar wist u dat dit alledaagse kruid een weldaad voor uw gezondheid zou kunnen zijn? Zelfs wanneer het in kleine hoeveelheden wordt gegeten, zijn er tal van voordelen voor de gezondheid van peterselie omdat het boordevol nuttige voedingsstoffen, etherische oliën en antioxidanten zit - tot het punt dat het vaak superfood wordt genoemd.

 2. Peterselie is op veel manieren goed voor het lichaam en wordt beschouwd als een van nature effectieve behandeling voor een breed scala aan symptomen en ziekten. Afkomstig van de petroselinum-plant, worden peterselie en peterselie etherische olie al eeuwenlang gebruikt als een natuurlijke remedie tegen detox, diureticum, antisepticum en ontstekingsremmend middel in de volksgeneeskunde. Tegenwoordig ondersteunen veel onderzoeken gelukkig gezondheidsclaims over peterselie die traditionele populaties al jaren geloven.

 3. Volgens een rapport uit 2013 in het Journal of Traditional Chinese Medicine is peterselie gebruikt als "een behandeling van gastro-intestinale aandoeningen, hypertensie, hartaandoeningen, urinewegaandoeningen, diabetes en ook verschillende huidaandoeningen bij traditionele en folklore medicijnen. " (1)

 4. De indrukwekkende gezondheidsvoordelen van peterselie komen via de actieve ingrediënten, waaronder fenolische verbindingen, antioxiderende flavonoïden, essentiële oliën zoals myristicine en apiol, en verschillende voedingsstoffen zoals vitamine K, C en A.

 5. Dit maakt peterselie tot een volledig natuurlijke en veilige plant om op te nemen in uw dieet om op te treden als een vrije radicalenvanger, hartbeschermer, hersenbeschermer, antidiabetisch, antibacterieel, schimmelwerend en zelfs een spijsvertering voor zijn vermogen om de stoelgang te reguleren en een opgeblazen gevoel te verminderen. (2)

 6. Hoewel meer formeel onderzoek nodig is, is er sterk bewijs voor al deze peterselievoordelen. Bovendien worden peterselie en etherische olie van peterselie geassocieerd met het helpen bestrijden van de volgende symptomen en stoornissen: (4)

Peterselievoeding

 1. Een 1/2 kopje verse gehakte peterselie (of ongeveer 8 eetlepels) heeft ongeveer: (5)

Gezondheidsvoordelen van peterselie

 1. Peterselie bevordert de gezondheid van huid en tanden door infecties en bacteriën te bestrijden. Van de etherische oliën van peterselie wordt aangenomen dat ze effectief zijn bij het elimineren van schimmel, plus het verwijdert door bacteriën veroorzaakte vlekken op de huid. De peterselieolie die in de olie van de bladeren, wortels en zaden van de plant wordt gehouden, wordt als antimicrobieel beschouwd; het wordt gebruikt in zeep, wasmiddelen, parfums en andere hygiëneproducten vanwege zijn vermogen om bacteriën en geuren te doden.

 2. Peterselieolie is zeer sterk en kan een huidreactie of plaatselijke brandwonden veroorzaken. Breng het dus niet rechtstreeks op de huid aan, maar meng het in plaats daarvan met een dragerolie zoals kokos-, olijf- of amandelolie en breng het vervolgens aan op de huid om eventuele reacties te voorkomen.

 3. Peterselie biedt veel vitamine K, een essentiële voedingsstof voor het behoud van de botdichtheid, het bestrijden van botbreuken en fracturen. Het werkt samen met de andere botopbouwende voedingsstoffen in peterselie - calcium, fosfor, vitamine D en magnesium.

 4. Peterselie is goed voor uw immuunsysteem vanwege het hoge gehalte aan antioxidanten, waaronder vitamine C en vitamine A. Vitamine C helpt een gezonde darmomgeving te behouden, waar een groot deel van het immuunsysteem zich bevindt. Hoge inname van vitamine C correleert met lagere ontstekingsniveaus en helpt ziekten zoals atherosclerose (gevaarlijke plaque-opbouw in de slagaders), artritis, darmkanker, diabetes en astma te voorkomen.

 5. Peterselievoeding zit boordevol vitamine A, waaronder twee antioxidanten - pro-vitamine A-carotenoïde en bètacaroteen - die door het lichaam worden gebruikt en die de gezondheid van het oog kunnen verbeteren. Deze antioxidanten beschermen het netvlies en het hoornvlies tegen schade naarmate iemand ouder wordt, en helpen oogaandoeningen zoals maculaire degeneratie en staar te voorkomen.

 6. Vitamine A bestrijdt ook tekenen van veroudering van de huid, beschermt ogen en huid tegen UV-lichtschade en kan mogelijk helpen bij het voorkomen van huidkanker.

 7. Omdat het een vitale B-vitamine is die een cruciale rol speelt bij de bescherming van uw hart, is foliumzuurgebrek erg gevaarlijk. Peterselie is goed voor de cardiovasculaire gezondheid omdat we foliumzuur nodig hebben om homocysteïne om te zetten, een soort aminozuur dat in het bloed voorkomt.

 8. Homocysteïne is een potentieel lastig molecuul dat bij ongecontroleerde bloedvaten schade kan veroorzaken, wat mogelijk kan leiden tot een hartaanval of beroerte.

 9. Omdat het helpt bij het voorkomen van neurale buisdefecten die kunnen optreden wanneer een folaatdeficiëntie plaatsvindt, is de folaat in peterselie ook belangrijk voor een gezonde zwangerschap. Nog een voordeel van de peterselie? Er wordt aangenomen dat het hormonen in balans brengt - belangrijk voor de vruchtbaarheid en het voorkomen van symptomen van PMS.

 10. Peterselie bevat een scala aan beschermende flavonoïde antioxidanten die verantwoordelijk zijn voor veel van de ziektebestrijdende peterselievoordelen die vandaag worden onderzocht. Deze antioxidanten, waaronder luteoline, apigenine, lycopeen, bètacaroteen en alfa-caroteen.

 11. Antioxidanten helpen het verouderingsproces te vertragen door schade door vrije radicalen of oxidatieve stress te bestrijden, samen met ontstekingen in het lichaam. Dit is belangrijk omdat bekend is dat vorming van vrije radicalen bijdraagt ​​aan bijna elke leeftijdsgerelateerde ziekte, waaronder kanker, hartaandoeningen, neurodegeneratieve ziekten en oogaandoeningen.

 12. Toen volwassenen grote hoeveelheden peterselie kregen, vertoonden ze een significante verbetering in het verlagen van oxidatieve stressniveaus vergeleken met degenen die geen peterselie ontvingen, volgens een onderzoek uit 1999 uitgevoerd door het Institute of Food Veiligheid en toxicologie. (6) Tijdens het onderzoek kregen de deelnemers aanvankelijk een dieet dat geen bronnen van antioxidanten bevatte. De onderzoekers merkten op dat wanneer de proefpersonen het beperkte dieet volgden, hun oxidatieve stressmarkers toenamen, maar toen peterselie tijdens de tweede helft van het onderzoek aan hun dieet werd toegevoegd, veranderde peterselie de tekenen van oxidatieve stress.

 13. Peterselie bevat unieke elementen in zijn olie die bekend staan ​​als vluchtige oliecomponenten - myristicine, limoneen, eugenol en alpha-thujene. Deze krachtige oliecomponenten zijn goed voor het immuunsysteem van het lichaam en helpen de vorming van kanker te bestrijden, met name het vertragen van de tumorgroei, het neutraliseren van oxidatieve stress en het bestrijden van kankerverwekkende stoffen die het lichaam schaden. (7)

 14. Peterselie wordt soms een "chemoprotectieve" plant genoemd omdat het DNA beschermt tegen schade, celmutatie stopt en apoptose of de dood van schadelijke cellen induceert. Een van de heilzame verbindingen van peterselie, apigenine genaamd, bleek "volgens progestageen afhankelijke synthese van menselijke borstkankercellen te remmen, de ontwikkeling van en het verminderen van de incidentie en multipliciteit van borsttumoren aanzienlijk te vertragen", volgens onderzoek van de American Association in 2013 van kanker. (8)

 15. Er is sterk bewijs dat peterselie kan worden gebruikt als een natuurlijk diureticum om het vasthouden van water te helpen verlichten en een opgeblazen gevoel te verminderen, volgens een onderzoek uit 2002 uitgevoerd door de American University of Beirut. In het onderzoek vertoonden ratten die extract van peterseliezaad kregen een significante toename van het volume urine dat ze produceerden in de 24 uur die volgden. (9)

 16. Peterselie bevordert de spijsvertering omdat het de nierproductie van urine helpt stimuleren en overtollig water uit de buik trekt, waar het ongemak en indigestie kan veroorzaken.

 17. Volgens Dr. John Christopher van de Herbal Legacy Group, "wordt peterselie gebruikt voor ontsteking van de nieren en blaas, grind, stenen en urineretentie." Hij merkt op dat wanneer geelzucht en geslachtsziekten aanwezig zijn, de wortel en bladeren goed werken voor de lever en de milt. (10)

 18. Wanneer andere remedies falen, kan peterselie ook helpen oedeem te verminderen, zegt Dr. Christopher. Ondertussen kan peterseliesap de bloedvaten kalmeren, met name de haarvaten en arteriolen. Hij vervolgt: "Peterselie is opmerkelijk vanwege zijn vermogen om waterige gifstoffen, overtollige slijmvliezen, [!zelfs

 19. Dr. Christopher beveelt peterseliethee aan om het lichaam te helpen ontgiften en nierstenen, blaas- en oedeemproblemen te bestrijden. Om deze problemen te behandelen, maakt u ten minste twee liter sterke peterseliethee en drinkt u ze langzaam in de loop van de dag. Drink elk uur een half kopje tot een vol kopje.

 20. Peterselie en etherische olie van peterselie worden gebruikt om een ​​aantal gastro-intestinale symptomen en stoornissen te genezen, waaronder gas, constipatie, een opgeblazen gevoel, indigestie en misselijkheid.

 21. Volgens ayurveda-praktijken is peterselie bevorderlijk voor de spijsvertering omdat etherische olie van peterselie kan helpen de galproductie en nuttige maagsappen te verhogen die nodig zijn voor goede enzymfuncties die betrokken zijn bij de opname van voedsel en voedingsstoffen. Essentiële olie van peterselie kan worden toegevoegd aan een bad of worden verdund en op de maag worden ingewreven voor verlichting. (12)

 22. Een ander voordeel van peterselie is dat het een geweldige manier is om op natuurlijke wijze een slechte adem te verminderen. Peterselie is een natuurlijke ademverfrisser omdat het de bacteriën in de mond doodt die geuren veroorzaken. (13)

Geschiedenis van peterselie

 1. Peterselie, die de wetenschappelijke naam petroselinum crispum heeft, is een soort Petroselinum, een lid van de familie van Apiaceae-planten. Andere planten in de familie Apiaceae bevatten wortels, selderij en andere kruiden zoals komijn, dille en anijs. Peterselie is oorspronkelijk afkomstig uit het centrale Middellandse Zeegebied, maar zelfs vandaag de dag is het nog steeds het hoogtepunt van veel van de regionale recepten van het gebied. Landen en regio's zoals Zuid-Italië, Algerije en Tunesië waren enkele van de eerste kwekers van peterselie.

 2. Peterselie werd traditioneel gebruikt als thee voor de behandeling van galstenen, indigestie, nierstenen, constipatie en oedeem (opgeblazen gevoel). Tegenwoordig blijven de bladeren, zaden en wortels van peterselie bekend als krachtige spijsverteringshulpmiddelen en verlichting van diarree, zweren, winderigheid en koliekpijn.

 3. Peterseliezaden worden traditioneel gebruikt als een belangrijk kruid in Aziatische landen en in India voor het normaliseren van de menstruatie, het behandelen van amenorroe (verlies van de menstruatiecyclus) en menstruatiepijn. Tegenwoordig gebruiken veel culturen peterselie niet alleen om smaak aan gerechten toe te voegen, maar ook voor de hoge voedingswaarde. Peterselie voegt een frisse, bijna peperachtige smaak toe aan veel recepten, en het is vooral populair in Europese en Midden-Oosterse keukens.

Peterselie kopen

 1. Peterselie kan worden gekweekt in koelere klimaten, of in subtropische warmere klimaten, maar het doet het het beste wanneer geplant in vochtige grond die veel zon krijgt. Normaal kun je peterselie het hele jaar door vinden, omdat het in veel verschillende delen van de wereld wordt gekweekt met gevarieerde klimaten en de neiging heeft om vrij gemakkelijk in grote hoeveelheden te groeien. In de VS is peterselie meestal beschikbaar in de lente- en zomermaanden op de markt van uw lokale boer.

 2. Zoek naar peterselie die heldergroen is en geen zichtbare verwelking of bruine vlekken heeft.

 3. Er zijn twee hoofdtypen peterselieplanten die als kruiden in recepten worden gebruikt:

 4. Italiaanse peterselie met platte bladeren is nauwer verwant aan de wilde peterseliesoort die voor het eerst in de Middellandse Zee werd gekweekt. In vergelijking met krullende peterselie heeft het ook een sterkere smaak en is het gemakkelijker te kweken. Sommige mensen geven echter de voorkeur aan peterselie met krullende bladeren vanwege het decoratieve uiterlijk wanneer het bovenop recepten wordt gebruikt. Beide soorten smaken erg vergelijkbaar met iemand die er niet extreem bekend mee is, en beide bieden vergelijkbare gezondheidsvoordelen.

 5. Hoewel het niet erg veel in de VS wordt gezien, is er een ander type peterselie: Hamburgse wortelpeterselie, die lijkt op zijn familielid de pastinaak. Deze wortelgroenteplant wordt gekweekt en gebruikt in delen van de wereld zoals het Midden-Oosten. Wortelpeterselie wordt gebruikt in sommige Europese keukens, waar het wordt toegevoegd aan gerechten zoals soepen en stoofschotels, of rauw wordt gegeten.

 6. U kunt peterselie meestal maximaal een week bewaren. Verleng de frisheid door het eerst te drogen en het vervolgens in een vochtige papieren handdoek te wikkelen en het in een plastic zak in uw koelkast te plaatsen. Het is beter om peterselie niet te wassen totdat je het gaat gebruiken; op deze manier verwelkt het niet en wordt het snel slecht. Als je klaar bent om het te gebruiken, was je het goed of doe je het in een kom met koud water en schud je het een minuutje rond om vuil te verwijderen.

Koken met peterselie

 1. Er zijn eindeloze manieren om peterselie in uw dieet op te nemen om van al deze peterselievoordelen te profiteren. Peterselie wordt gebruikt in soepen, stoofschotels, pastagerechten, spreads, marinades, dips of toegevoegd aan salades en smoothies. Men zegt dat de "verse" smaak van peterselie goed past bij de smaken van aardappelen, rijst, vis, kip, lam, gans, grasgevoerd rundvlees en bijna elke soort groente.

 2. Krullende peterselie wordt vaak gebruikt als garnering om gerechten af ​​te werken met een frisse, kruidige smaak. In Europa, delen van het Midden-Oosten en in West-Azië, worden veel gerechten geserveerd met verse gehakte peterselie bovenop.

 3. Andere gerechten worden gemaakt met grotere hoeveelheden gehakte, gemengde of gekookte peterselie, zoals tabbouleh, een traditioneel bijgerecht uit het Midden-Oosten dat peterselie als een van de hoofdingrediënten gebruikt, samen met bulgur tarwe en groenten .

 4. Over de hele wereld is peterselie het steringrediënt in veel gerechten. In Frankrijk wordt het gebruikt in persillade, een mengsel van gehakte knoflook en gehakte peterselie. In Italië verschijnt peterselie in salsa verde, een mix van peterselie, kappertjes, ansjovis, knoflook en azijn. In Engeland wordt het gemengd in een saus op basis van roux die meestal wordt geserveerd over vis. In Brazilië gaat peterselie in cheiro-verde, een belangrijke smaakmaker voor grote Braziliaanse gerechten. Ondertussen speelt het in heel Europa in gremolata, een mengsel van peterselie, knoflook en citroenschil.

Recepten met peterselie

 1. Totale tijd: 20 minuten

 2. Totale tijd: 45 minuten

 3. Serveert: 4-8

 4. Totale tijd: 10 minuten

Bezorgdheid met peterselie

 1. Overmatige consumptie van peterselie moet worden vermeden door zwangere vrouwen, omdat dit van nature een effect heeft op de hormoonspiegels en de menstruatiecyclus. Het wordt als veilig beschouwd in normale hoeveelheden voedsel, maar grote hoeveelheden of het gebruik van etherische olie van peterselie is niet voldoende onderzocht bij zwangere vrouwen om als veilig te worden beschouwd.

 2. Peterselie bevat ook een kleine hoeveelheid natuurlijk voorkomende oxalaten, wat soms een probleem kan zijn voor mensen met nierstenen of jicht. Oxalaten worden aangetroffen in bepaalde plantaardige en dierlijke voedingsmiddelen en vormen meestal geen probleem voor de meeste mensen, maar voor mensen die een nier- of galblaasfunctie hebben aangetast, willen ze misschien voorzichtig zijn als ze merken dat de symptomen verergeren tijdens het consumeren van peterselie.

 3. Lees verder: Cilantro-voordelen, ideeën voor voedingsrecepten

 4. Je zou denken dat een lekkende darm alleen het spijsverteringsstelsel beïnvloedt, maar in werkelijkheid kan het meer beïnvloeden. Omdat Leaky Gut zo gewoon is en zo'n raadsel, Ik bied een gratis webinar aan over alle dingen die lekken. Klik hier voor meer informatie over het webinar.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407