Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Voordelen van rode wijn voor het hart, de geest van het lichaam

Kiezen, koken bewaren met koolrabi

 1. Heb je ooit gehoord van de Franse paradox? Het is een goed onderzocht fenomeen dat verwijst naar mensen die in bepaalde delen van Frankrijk wonen, waar rode wijn vaak wordt geconsumeerd tijdens maaltijden met minder gevallen van overlijden aan hart- en vaatziekten, hoewel deze mensen een levensstijl hebben die wordt beschouwd als een hoger risico dan die woonachtig in de Verenigde Staten en andere ontwikkelde landen. Studies tonen aan dat dit fenomeen mogelijk te wijten is aan de vele cardioprotectieve voordelen van rode wijn.

 2. Profiteren van de gezondheidsvoordelen van rode wijn is geen nieuwe praktijk. Onderzoek uitgevoerd aan Harvard University vond een pot in het graf van King Scorpion I, daterend uit 3150 v.Chr., Dat sporen van wijn bevat samen met kruidenresten. Op basis van de bevindingen bevestigen onderzoekers de grote oudheid van Egyptische kruidenwijnen als medicijn en hun belang onder de farao's tijdens de eerste eenwording van het land. Deze wijnen bevatten opgeloste kruiden, waaronder balsem, munt, salie, tijm, jeneverbessen, honing en wierook, en ze werden geconsumeerd om een ​​aantal gezondheidsproblemen te behandelen, van spijsverteringsproblemen tot herpes. (1)

 3. Afgezien van de kennis van onze voorouders, die wijn gebruikten om kwalen en ziekten te behandelen, hebben duizenden onderzoeken gepubliceerd over een periode van enkele decennia bewezen dat rode wijn, wanneer met mate geconsumeerd, een positief effect op de gezondheid van uw hart, verbetert de cognitieve functie, vermindert oxidatieve stress en normaliseert zelfs de bloedsuikerspiegel. Wanneer het in kleine hoeveelheden wordt geconsumeerd, kan rode wijn worden beschouwd als een superfood dat krachtige antioxidanten biedt die het lichaam op cellulair niveau genezen, zoals quercetine en resveratrol. Daarom zijn de voordelen van rode wijn zo overvloedig als je het met mate consumeert.

Top 6 voordelen van rode wijn

 1. Een onderzoek aan de Purdue University heeft uitgewezen dat rode wijn kan helpen om zwaarlijvigheid te bestrijden. Dit komt door een verbinding die voorkomt in druiven en ander fruit (zoals bosbessen en passievruchten), piceatannol genaamd, die een vergelijkbare chemische structuur heeft als resveratrol. Volgens onderzoekers blokkeert piceatannol het vermogen van een onrijpe vetcel om zich te ontwikkelen en te groeien. Het is ook gevonden om de timing van genexpressies, genfuncties en insulinefuncties tijdens het metabolische proces van de vetcel te veranderen. (11)

 2. Wanneer piceatannol aanwezig is, is er een volledige remming van adipogenese, het proces van celontwikkeling. Piceatannol is zo effectief in het bestrijden van obesitas en gewichtstoename omdat het in staat is om vetcellen vroeg in het proces van celontwikkeling te vernietigen, waardoor accumulatie van vetcellen en, later, toename van lichaamsmassa wordt voorkomen. Het doet dit door zich te binden aan insuline-receptoren in vetcellen en het vermogen van insuline om celcycli te controleren te blokkeren. Het blokkeert ook de activiteit van insuline om genen te activeren die belangrijk zijn in de latere stadia van vetvorming.

 3. Onderzoek wijst uit dat mensen die een mediterraan dieet volgen, bestaande uit rode wijn, groenten, peulvruchten, fruit, vis en olijfolie, een 28 procent lager risico lopen op het ontwikkelen van milde cognitieve stoornissen en een 48 procent lager risico op progressie van milde cognitieve stoornissen naar de ziekte van Alzheimer. (12)

 4. Er is nog meer onderzoek naar de rode wijn specifiek als preventieve maatregel en natuurlijke behandeling voor de ziekte van Alzheimer. Volgens onderzoek gepubliceerd in Frontiers in Aging and Neuroscience, kan resveratrol de belangrijkste kenmerken van de ziekte van Alzheimer en trage dementie progressie beheersen. Dit komt door het vermogen van resveratrol om oxidatieve stress en ontsteking te verminderen en te werken als een neuroprotectant. (13)

 5. Actieve verbindingen in rode wijn, inclusief polyfenolen, resveratrol en quercetine, hebben cardioprotectieve eigenschappen bewezen. Talrijke cross-sectionele, observationele en gecontroleerde studies tonen aan dat het drinken van matige hoeveelheden rode wijn gunstige effecten heeft op veel verschillende aspecten die verband houden met hart- en vaatziekten.

 6. Onderzoek toont aan dat de antioxiderende voedingsstoffen in rode wijn de progressie van atherosclerose kunnen vertragen, een soort arteriosclerose die optreedt wanneer er zich vet, cholesterol en plaque ophopen in de vaatwanden. (2) Eén studie, gepubliceerd in het International Journal of Molecule Medicine, toonde aan dat matige alcoholinname, vooral rode wijn, de hartsterfte verminderde als gevolg van atherosclerose, maar mensen die geen rode wijn dronken en mensen die te veel rode wijn dronken hadden een hoger risico op hartsterfte. (3)

 7. Er is ook voldoende bewijs voor de gunstige rol van resveratrol, dat de hartcellen beschermt tegen weefselschade na een beroerte, de bloedplaatjesafzetting remt en de accumulatie van triglyceriden en cholesterol vermindert. Van resveratrol is ook aangetoond dat het de kransslagaders ontspant, waardoor het op zijn minst gedeeltelijk verantwoordelijk is voor de voordelen van rode wijn die verband houden met hart- en vaatziekten. (4)

 8. Quercetine, een van de belangrijkste flavonoïden in rode wijn, heeft ook bewezen de gezondheid van het hart te bevorderen door de bloeddruk te reguleren, ontstekingen te verminderen en oxidatieve stress te voorkomen. (5)

 9. Volgens een studie gepubliceerd in het European Journal of Clinical Nutrition, werd wijnconsumptie geassocieerd met een significante toename van HDL-cholesterol, waarbij deelnemers zagen dat hun niveaus met 11 tot 16 procent verbeterden. (6)

 10. Een ander onderzoek, uitgevoerd aan de Curtin University in Australië, toonde aan dat regelmatige consumptie van rode wijn het risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten verlaagde door LDL-cholesterolwaarden bij postmenopauzale vrouwen met 8 procent te verlagen en het HDL-cholesterolgehalte te verhogen met 17 procent. (7)

 11. De accumulatie van vrije radicalen speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van chronische en degeneratieve ziekten, waaronder kanker, auto-immuunziekten, reumatoïde artritis, hart- en vaatziekten en neurodegeneratieve ziekten. De antioxidanten in rode wijn helpen oxidatieve stress tegen te gaan door op te treden als vrije radicalen die schade door oxidatie voorkomen en herstellen. Antioxidanten verbeteren de afweer van het lichaam en verlagen het risico op het ontwikkelen van een aantal ernstige gezondheidsproblemen. (8)

 12. Vanwege zijn vermogen om schade door vrije radicalen te bestrijden, heeft resveratrol in rode wijn het vermogen om het meerstaps proces van carcinogenese te blokkeren, inclusief de verschillende stadia van tumor-initiatie, promotie en progressie. Resveratrol is betrokken bij de downregulatie van de ontstekingsreacties van het lichaam. (9)

 13. Onderzoekers van de Universiteit van Massachusetts Amherst hebben ontdekt dat rode wijn de doorgang van glucose door de dunne darm en uiteindelijk in de bloedbaan kan vertragen, waardoor de piek in de bloedsuikerspiegel wordt voorkomen die wordt ervaren door patiënten met type 2 diabetes. Dit onderzoek bewijst dat vanwege de voordelen van rode wijn, het met mate kan worden opgenomen in een diabetisch dieetplan.

 14. Zowel rode als witte wijnen werden getest om te bepalen hoe goed ze de activiteit konden remmen van een enzym dat verantwoordelijk is voor het activeren van de absorptie van glucose. Onderzoekers ontdekten dat rode wijn de duidelijke winnaar was en de enzymen met bijna 100 procent remde, terwijl de waarden voor witte wijn ongeveer 20 procent waren. De werkzaamheid van rode wijn was zo belangrijk omdat het ongeveer 10 keer meer polyfenolen (een soort antioxidanten) bevat dan witte wijn.

 15. Naast deze bevindingen vond de studie nog een voordeel van rode wijn, namelijk dat het geen effect had op een pancreasenzym dat zetmeel afbreekt en dat patiënten nodig hebben om de bijwerkingen van bloedsuikermedicijnen. (10)

Ingrediënten die rode wijn voordelig maken

 1. Rode wijn zit boordevol antioxidanten, met name flavonoïden zoals quercetine en resveratrol. Deze antioxidanten stimuleren veel van de lichaamsprocessen, maar worden vooral vereerd voor het verbeteren van de gezondheid van het hart. Bioflavonoïden zijn een grote familie van polyfenolische verbindingen die sleutelfuncties in planten uitvoeren, zoals het bestrijden van omgevingsstress en het moduleren van celgroei. Een van de bekendste flavonoïden in rode wijn is quercetine. (14)

 2. Quercetine is een van de meest voorkomende antioxidanten in de menselijke voeding en speelt een belangrijke rol bij het bestrijden van schade door vrije radicalen, de effecten van veroudering en ontsteking. Onderzoek toont aan dat quercetine kan helpen bij het beheren van een aantal ontstekingsziekten, waaronder: (15)

 3. De aanwezigheid van quercetine is ten minste gedeeltelijk verantwoordelijk voor de voordelen van rode wijn. Andere flavonoïden in rode wijn zijn procyanidinen, die ook in grote hoeveelheden aanwezig zijn in chocolade en appels. Onderzoek toont aan dat procyanidinen krachtige antioxiderende activiteit hebben en het vermogen om de immuunfunctie te stimuleren. (16)

 4. Resveratrol is een andere polyfenische bioflavonoïde antioxidant in rode wijn. Het is geclassificeerd als een fyto-oestrogeen omdat het op een positieve manier reageert op oestrogeenreceptoren. Er wordt aangenomen dat het een van de krachtigste polyfenolen en sterkste beschermers is tegen schade door vrije radicalen, cognitieve achteruitgang, obesitas en hart- en vaatziekten. Planten produceren eigenlijk resveratrol gedeeltelijk als een beschermend mechanisme en reactie op stressoren in hun omgeving, zoals straling, letsel en schimmelinfecties.

 5. Rode wijn is waarschijnlijk de bekendste bron van resveratrol vanwege het gistingsproces dat druivensap omzet in alcohol. Wanneer rode wijn wordt geproduceerd, gisten druivenpitten en schillen in de sappen van de druif, wat een positief effect heeft op het niveau en de beschikbaarheid van resveratrol.

 6. Mensen gebruiken resveratrol voor een aantal voordelen tegen veroudering en genezing en onderzoek suggereert dat het uw gezondheid op de volgende manieren kan verbeteren: (17)

Rode wijn versus witte wijn

 1. Er is onderzoek dat suggereert dat wijnconsumptie in het algemeen voordeliger is dan het nuttigen van bier of sterke drank. Eén studie omvatte meer dan 13.000 mannen en vrouwen tussen de 30 en 70 jaar oud die gedurende 10-12 jaar werden gevolgd. Onderzoekers vonden een omgekeerde correlatie met de totale mortaliteit bij mensen die wijn consumeren, maar niet bij mensen die bier of sterke drank consumeren. Lage tot matige inname van wijn verminderde het risico op overlijden door alle oorzaken, terwijl vergelijkbare inname van drank een verhoogd risico inhield en bier drinken geen invloed had op de mortaliteit. (18)

 2. Hoewel studies als deze aantonen dat wijnconsumptie gunstig kan zijn, maakt het dan uit of u voor rode of witte wijn kiest? Ten eerste zijn antioxidanten meer geconcentreerd in rode wijn. De antioxidantverbindingen zitten voornamelijk in de schil van rode druiven, die worden verwijderd nadat de druiven zijn geplet bij het maken van witte wijn. Hoewel witte wijn antioxidanten bevat die aanwezig zijn in het vruchtvlees van druiven die de pulp vormen, zijn de niveaus hoger in rode wijnen.

 3. Ethanol, dat 8 tot 15 procent van het volume rode wijn uitmaakt, heeft een breed scala aan biologische functies, omdat het de cholesterolsamenstelling verandert, de vochtbalans beïnvloedt, de activiteit van de metabolisatie verandert enzymen en heeft pro-oxiderende effecten. De polyfenolen die in grote hoeveelheden in rode wijn aanwezig zijn, kunnen echter de pro-oxiderende effecten van ethanol tegengaan en zelfs oxidatieve stress verminderen. Dranken met een lage concentratie fenolverbindingen, zoals witte wijn, kunnen de pro-oxiderende effecten van ethanol niet bestrijden. (19)

Voordelen van rode wijn versus de nadelen van het drinken van rode wijn

 1. Het is belangrijk op te merken dat meer wijn geen grotere gezondheidsvoordelen betekent. Ondanks de gezonde eigenschappen in rode wijn en de voordelen van rode wijn, is de alcohol zelf eigenlijk een neurotoxine, wat betekent dat het je hersenen kan vergiftigen en je lever, onder andere lichamelijke systemen, kan belasten. Hoewel licht tot matig drinken gunstig kan zijn, kan chronisch zwaar drinken uw organen beschadigen. Dit geldt vooral voor mensen die ervoor kiezen om goedkopere, versterkte wijnen te drinken die niet zoveel voedingswaarde hebben.

 2. Recent hebben onderzoeken het alcoholgebruik en het risico op borstkanker in verband gebracht. Bij het analyseren van de verandering van alcoholgebruik door vrouwen over een periode van vijf jaar, ontdekten Deense onderzoekers dat vrouwen die de hoeveelheid alcohol die ze dronken, een groter risico liepen op borstkanker. Toen vrouwen bijvoorbeeld gedurende vijf jaar twee keer per dag meer alcohol dronken, verhoogden ze hun risico op het ontwikkelen van borstkanker met 30 procent in vergelijking met vrouwen met stabiele alcoholinname. Uit dezelfde studie bleek echter een 20 procent lager risico op hartaandoeningen bij de vrouwen die meer dronken. Onderzoekers concludeerden dat, gezien het verhoogde risico op borstkanker dat wordt geassocieerd met consumptie van rode wijn, het raadzaam is om andere methoden te kiezen om uw risico op hartaandoeningen te verminderen. Dit omvat het uitoefenen van dagelijkse lichaamsbeweging, het eten van een gezond dieet en het beheersen van stressniveaus. (20)

 3. Een ander nadeel van het drinken van elk type wijn is dat sommige ingrediënten, zoals aromaversterkers, stabilisatoren en klaringsmiddelen, niet in de natuur voorkomen. Deze additieven worden gebruikt om de smaak, kleur en textuur van wijn te verbeteren en de houdbaarheid te verlengen. En in tegenstelling tot de voedingsindustrie, zijn wijnmakers niet verplicht om de ingrediënten te vermelden die worden gebruikt om hun producten te maken, dus je kunt nooit zeker zijn van wat je drinkt.

 4. Sulfieten en sulfitatiemiddelen worden ook in wijn gebruikt als zuiveringsmiddel en ontsmettingsmiddel. Onderzoek toont aan dat blootstelling aan sulfieten een reeks nadelige klinische effecten kan veroorzaken bij mensen die gevoelig zijn voor deze additieven. Reacties kunnen dermatitis, blozen, buikpijn, diarree, astmatische reacties en zelfs levensbedreigende anafylaxie zijn. (21)

Wegen de voordelen van rode wijn op tegen de risico's?

 1. Het is duidelijk dat het regelmatig voor- en nadelen heeft om rode wijn te drinken, maar het belangrijkste is om uw verbruik tot een minimum te beperken. Dat betekent af en toe een glas rode wijn drinken.

 2. Studies tonen consequent aan dat lichte drinkers een lager risico op kransslagaderziekten hebben dan levenslang onthouders, waardoor veel onderzoekers concluderen dat de consumptie van rode wijn een positief effect heeft op kransslagaderaandoeningen en vele andere gezondheidsproblemen. (22)

 3. Maar houd er rekening mee dat als u rode wijn drinkt om uw risico op alleen hart- en vaatziekten te verminderen, er andere manieren zijn om dit te doen zonder alcohol. Belangrijkere levensveranderingen dan het toevoegen van rode wijn aan uw dieet zijn regelmatig sporten (minstens 30 minuten per dag), een gezond dieet vol verse groenten en fruit eten, stoppen met roken en uw stressniveau beheersen.

Hoe zit het met alcoholvrije wijn?

 1. Om niet-alcoholische wijn te maken, moet u beginnen met echte, alcoholische wijn en twee methoden gebruiken om de alcohol te verwijderen, vacuümdestillatie en omgekeerde osmose. Vacuümdestillatie houdt in dat de alcohol wordt verdampt en omgekeerde osmose filtert de aromaverbindingen en fenolen die aanwezig zijn in alcoholische wijn. Omdat de meeste aroma's worden verwijderd tijdens deze verwerkingsmethoden, smaakt niet-alcoholische wijn niet hetzelfde als alcoholische wijn en is de textuur een beetje afwijkend omdat de tannines worden verwijderd. (23)

 2. Onderzoek toont aan dat alcoholvrije wijn ook gezondheidsvoordelen kan bieden. Volgens een onderzoek uit 2012 aan de Universiteit van Kaapstad in Zuid-Afrika, "heeft de vermindering van het alcoholgehalte van 12 tot 6 procent in wijn de antioxiderende en hartbeschermende eigenschappen niet veranderd." Onderzoekers concluderen dat matige consumptie van wijnen met minder alcohol gunstige effecten biedt zonder de extra risico's van traditionele alcoholische wijnen, dus als je de voordelen van rode wijn zonder alcohol wilt, is het mogelijk om deze te vinden. (24)

 3. Een andere studie, gepubliceerd door de American Heart Association, suggereert dat alcoholvrije rode wijn ook de systolische en diastolische bloeddruk kan verlagen. Toen 67 mannen met een hoog cardiovasculair risico werden bestudeerd, vonden onderzoekers dat de bloeddruk aanzienlijk daalde, wat suggereert dat matige, dagelijkse consumptie van alcoholvrije rode wijn nuttig kan zijn voor de preventie van hypertensie. (25)

Consumptierichtlijnen: de beste rode wijnen, hoeveel te consumeren en manieren om wijn met mate op te nemen

 1. Wetenschappers hebben ontdekt dat hoe donkerder de wijn, hoe hoger het gehalte aan antioxidanten, en onderzoek wijst op pinot noir als de rode wijn met de hoogste niveaus van antioxidanten. (26) Donkerrode wijnen bevatten hogere niveaus van antioxidanten omdat de druivenschillen en zaden langer in de vloeistof weken, waardoor de extractie van voedingsstoffen tijdens het gistingsproces wordt verhoogd. Hoewel rode wijnen die als biologisch zijn geëtiketteerd, nog wat additieven kunnen bevatten, moet het in kleine hoeveelheden zijn, dus ik raad je aan biologische rode wijnen te kiezen die een dieprode kleur hebben.

 2. Houd het bij licht of matig drinken door niet meer dan vijf glazen wijn per week te drinken en drink niet meer dan twee glazen op één dag. Ik drink graag af en toe een glas rode wijn om een ​​boost te krijgen van de krachtige antioxidanten die de algehele gezondheid van mijn cellen en lichaam herstellen, samen met de andere voordelen van rode wijn.

 3. Soms kun je gemakkelijk uit het oog verliezen hoeveel wijn je op een dag of op een dag hebt gedronken. Bijvoorbeeld, tijdens vakantiediners, terwijl de familie zit te praten en feesten, kunt u een paar teveel glazen wijn drinken zonder het te beseffen. Hier zijn een paar eenvoudige trucs die ik gebruik om mijn porties alcohol klein te houden, zelfs tijdens feesten, familiediners of speciale evenementen:

 4. Je zou denken dat een lekkende darm alleen het spijsverteringsstelsel beïnvloedt, maar in werkelijkheid kan het meer beïnvloeden. Omdat Leaky Gut zo gewoon is en zo'n enigma, Ik bied een gratis webinar aan over alle dingen die lekken. Klik hier voor meer informatie over het webinar.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407