Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Waar zijn Kumquats goed voor en hoe eet je ze?

De onderste regel

 1. Een kumquat is niet veel groter dan een druif, maar deze hapklare vrucht vult je mond met een grote uitbarsting van zoetzure citrussmaak.

 2. In het Chinees betekent kumquat "gouden sinaasappel."

 3. Ze werden oorspronkelijk in China gekweekt. Nu worden ze ook gekweekt in verschillende andere landen, waaronder warmere gebieden van de Verenigde Staten, zoals Florida en Californië.

 4. In tegenstelling tot andere citrusvruchten is de schil van de kumquat zoet en eetbaar, terwijl het sappige vruchtvlees scherp is.

 5. Dit artikel behandelt de voedings- en gezondheidsvoordelen van kumquats en tips voor het eten ervan.

Een grote voedingsstempel in een klein fruit

 1. Kumquats vallen vooral op vanwege hun rijke voorraad vitamine C en vezels. In feite krijg je meer vezels in een portie ervan dan de meeste andere vers fruit (1).

 2. Een portie van 100 gram (ongeveer 5 hele kumquats) bevat (2):

 3. Kumquats leveren ook kleinere hoeveelheden verschillende B-vitamines, vitamine E, ijzer, magnesium, kalium, koper en zink.

 4. De eetbare zaden en de schil van kumquats leveren een kleine hoeveelheid omega-3-vetten (3).

 5. Net als bij ander vers fruit, zijn kumquats erg hydraterend. Ongeveer 80% van hun gewicht komt uit water (2).

 6. Het hoge water- en vezelgehalte van kumquats maakt ze tot een vullend voedsel, maar ze bevatten relatief weinig calorieën. Dit maakt ze een geweldige snack als je naar je gewicht kijkt.

Verbindingen

 1. Kumquats zijn rijk aan plantaardige stoffen, waaronder flavonoïden, fytosterolen en etherische oliën.

 2. Er zijn grotere hoeveelheden flavonoïden in de eetbare schil van de kumquat dan in de pulp (4).

 3. Sommige flavonoïden van het fruit hebben antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen. Deze kunnen helpen beschermen tegen hartziekten en kanker (5, 6, 7).

 4. De fytosterolen in kumquats hebben een chemische structuur die vergelijkbaar is met cholesterol, wat betekent dat ze de opname van cholesterol in uw lichaam kunnen helpen blokkeren. Dit kan helpen uw cholesterolgehalte in het bloed te verlagen (6).

 5. De etherische oliën in kumquats laten een geur achter op je handen en in de lucht. De meest prominente is limoneen, dat antioxiderende werking in je lichaam heeft (6, 8).

 6. Bij consumptie in een geheel voedingsmiddel, zoals kumquats, wordt gedacht dat de verschillende flavonoïden, fytosterolen en etherische oliën op elkaar inwerken en synergetische gunstige effecten hebben (6).

Ondersteunt een gezonde immuunfunctie

 1. In de volksgeneeskunde in sommige Aziatische landen is de kumquat gebruikt om verkoudheid, hoest en andere ontsteking van de luchtwegen te behandelen (5, 9, 10).

 2. De moderne wetenschap toont aan dat bepaalde verbindingen in kumquats uw immuunsysteem ondersteunen.

 3. Kumquats zijn een superbron van immuunondersteunende vitamine C. Bovendien kunnen sommige plantaardige stoffen in kumquats ook helpen uw immuunsysteem te versterken (6, 9).

 4. Dier- en reageerbuisstudies suggereren dat kumquat plantaardige stoffen kunnen helpen bij het activeren van immuuncellen die natuurlijke killercellen worden genoemd (9).

 5. Natuurlijke killercellen helpen u te beschermen tegen infecties. Er is ook aangetoond dat ze tumorcellen vernietigen (11).

 6. Een verbinding in kumquats die helpt bij het stimuleren van natuurlijke killercellen is een carotenoïde genaamd beta-cryptoxanthine (9).

 7. Uit een gepoolde analyse van zeven grote observationele onderzoeken bleek dat mensen met de hoogste inname van bèta-cryptoxanthine een 24% lager risico op longkanker hadden. Het onderzoek kon echter geen oorzaak en gevolg aantonen (12).

 1. De plantaardige stoffen in kumquats kunnen obesitas en aanverwante ziekten helpen bestrijden, waaronder hartaandoeningen en diabetes type 2. [! 10203 => 1140 = 5!

 2. In een voorlopig onderzoek kregen muizen met een normaal gewicht die gedurende acht weken een vetrijk dieet kregen aanzienlijk meer gewicht dan muizen die een vetrijk dieet plus kumquat-extract of een vetarm controledieet kregen. . Alle groepen consumeerden ongeveer dezelfde hoeveelheid calorieën (10).

 3. Verdere analyse toonde aan dat het kumquat-extract de groei in vetcelgrootte hielp minimaliseren. Eerder onderzoek suggereert dat de flavonoïde poncirine een rol kan spelen in deze vetcelregulatie (13).

 4. In deel twee van dezelfde studie hadden zwaarlijvige muizen die gedurende twee weken een vetrijk dieet kregen een lichaamsgewicht van 12%. Maar zwaarlijvige muizen die een vetrijk dieet kregen plus kumquat-extract behielden hun gewicht. Beide groepen consumeerden ongeveer dezelfde hoeveelheid calorieën (10).

 5. In beide delen van het onderzoek hielp kumquat-extract ook bij het verlagen van de nuchtere bloedsuikerspiegel, totaal cholesterol, LDL (slechte) cholesterol en triglyceriden.

 6. Meer onderzoek is nodig, inclusief onderzoek bij mensen. Hoe dan ook, aangezien kumquats schil en al kunnen worden gegeten, kun je gemakkelijk profiteren van alle voordelen die ze met zich meebrengen.

Kumquats eten

 1. Kumquats kunnen het beste in hun geheel worden gegeten - ongeschild. Hun zoete smaak komt eigenlijk van de schil, terwijl hun sap scherp is.

 2. Het enige voorbehoud is dat als u allergisch bent voor de schil van gewone citrusvruchten, u mogelijk kumquats moet laten liggen.

 3. Als het scherpe sap je uitschakelt, kun je het eruit persen voordat je het fruit eet. Snijd het ene uiteinde van het fruit af of knijp het eruit en pers het uit.

 4. Veel mensen stellen echter voor om het hele fruit in je mond te steken en erin te bijten, wat de zoete en scherpe smaken combineert.

 5. Het kan ook helpen om het fruit tussen uw vingers te rollen voordat u eet. Dit helpt de etherische oliën in de schil los te laten en combineert de smaken van de zoete schil en het taartvlees.

 6. Kauw bovendien goed op kumquats. Hoe langer je ze kauwt, hoe zoeter de smaak.

 7. Als u de schil wilt verzachten voordat u de vruchten eet, kunt u ze ongeveer 20 seconden in kokend water onderdompelen en ze vervolgens afspoelen onder koud water. Dit hoeft echter niet.

 8. Wat de kumquatzaden betreft, je kunt ze eten (hoewel bitter), ze uitspugen of eruit halen als je het fruit snijdt.

Tips voor het kopen en gebruiken van Kumquats

 1. Kumquats geteeld in de Verenigde Staten zijn in het seizoen van november tot juni, maar de beschikbaarheid kan variëren, afhankelijk van waar u woont.

 2. Als je wacht tot het einde van het seizoen om ze te zoeken, mis je misschien.

 3. Controleer op kumquats in supermarkten, gourmetwinkels en Aziatische supermarkten. Als je in een staat woont waar het fruit wordt verbouwd, kun je ze ook op boerenmarkten vinden.

 4. De meest voorkomende variëteit die in de Verenigde Staten wordt verkocht, is de Nagami, die een ovale vorm heeft. De Meiwa-variëteit is ook populair, en is rond en een beetje zoeter.

 5. Als u kumquats niet kunt vinden in lokale supermarkten, kunt u ze ook online bestellen.

 6. Als je ze kunt vinden en kunt betalen, kies dan voor biologische kumquats, omdat je meestal de schil eet. Als biologisch niet beschikbaar is, was ze dan goed voor het eten, omdat ze mogelijk residuen van bestrijdingsmiddelen bevatten (14).

 7. Bij het selecteren van kumquats, knijp ze zachtjes in elkaar om mollig en stevig te vinden. Kies fruit dat oranje van kleur is, niet groen (wat kan betekenen dat ze onrijp zijn). Laat het voorbijgaan met zachte plekken of verkleurde huid.

 8. Zodra u ze thuis hebt, moet u de vruchten maximaal twee weken in de koelkast bewaren. Als u ze op uw aanrecht bewaart, blijven ze slechts enkele dagen behouden.

 9. Als je kumquats hebt die je niet kunt eten voordat ze slecht worden, overweeg dan om er een puree van te maken en deze in je vriezer te bewaren.

 10. Naast het geheel eten, zijn er ook andere toepassingen voor kumquats:

 11. Recepten voor deze ideeën zijn online te vinden. Je kunt ook kant-en-klare kumquat-jam, gelei, sauzen en gedroogde kumquat-plakjes kopen.

De onderste regel

 1. De kumquat heeft veel meer te bieden dan alleen een pittige naam.

 2. Een van de meest ongewone dingen aan deze hapklare bollen is dat je de schil eet, wat het zoete deel van de vrucht is. Dit maakt ze een gemakkelijke snack om mee te nemen.

 3. Omdat je de schil eet, kun je gebruikmaken van de rijke voorraden antioxidanten en andere plantaardige stoffen die daar te vinden zijn.

 4. De vitamine C en plantaardige stoffen in kumquats kunnen uw immuunsysteem ondersteunen. Sommige hiervan kunnen zelfs helpen beschermen tegen obesitas, hartaandoeningen, diabetes type 2 en bepaalde vormen van kanker, hoewel meer onderzoek bij mensen nodig is.

 5. Als je kumquats nog niet hebt geprobeerd, zoek ze dan vanaf november en de komende maanden. Ze kunnen gewoon een van je nieuwe favoriete vruchten worden.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407