Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Waarom is koffie goed voor u? Hier zijn 7 redenen

De onderste regel

 1. Koffie is niet alleen lekker en stimulerend - het kan ook extreem goed voor u zijn.

 2. In de afgelopen jaren en decennia hebben wetenschappers de effecten van koffie op verschillende gezondheidsaspecten bestudeerd. Hun resultaten waren ronduit geweldig.

 3. Hier zijn 7 redenen waarom koffie een van de gezondste dranken ter wereld is.

1. Koffie kan je slimmer maken

 1. Koffie houdt je niet alleen wakker - het kan je ook slimmer maken.

 2. Het actieve ingrediënt in koffie is cafeïne, een stimulerend middel en de meest geconsumeerde psychoactieve stof ter wereld.

 3. Cafeïne werkt in uw hersenen door de effecten van een remmende neurotransmitter, adenosine genaamd, te blokkeren.

 4. Door de remmende effecten van adenosine te blokkeren, verhoogt cafeïne het neuronale vuren in de hersenen en de afgifte van andere neurotransmitters zoals dopamine en noradrenaline (1, 2).

 5. Veel gecontroleerde onderzoeken hebben de effecten van cafeïne op de hersenen onderzocht en aangetoond dat cafeïne de stemming, reactietijd, geheugen, waakzaamheid en algemene hersenfunctie tijdelijk kan verbeteren (3).

 6. Lees dit artikel voor meer informatie over de mogelijke voordelen van koffie voor de gezondheid van de hersenen.

2. Koffie kan u helpen vet te verbranden en verbetert de fysieke prestaties

 1. Er is een goede reden waarom je cafeïne zult vinden in de meeste commerciële vetverbrandende supplementen.

 2. Cafeïne, deels vanwege het stimulerende effect op het centrale zenuwstelsel, verhoogt zowel het metabolisme als de oxidatie van vetzuren (4, 5, 6).

 3. Het kan ook de atletische prestaties op verschillende manieren verbeteren, inclusief door vetzuren te mobiliseren uit de vetweefsels (7, 8).

 4. In twee afzonderlijke meta-analyses bleek cafeïne de trainingsprestaties gemiddeld met 11-12% te verhogen (9, 10).

 1. Type 2 diabetes is een levensstijlgerelateerde ziekte die epidemische proporties heeft bereikt. Het is in enkele decennia met een factor 10 toegenomen en treft nu ongeveer 300 miljoen mensen.

 2. Deze ziekte wordt gekenmerkt door hoge bloedglucosewaarden vanwege insulineresistentie of een onvermogen om insuline te produceren.

 3. In observationele studies is koffie herhaaldelijk geassocieerd met een lager risico op diabetes type 2. De vermindering van het risico varieert van 23% tot 67% (11, 12, 13, 14).

 4. In een enorm overzichtsartikel werden 18 onderzoeken met in totaal 457.922 deelnemers bekeken. Elke extra kop koffie per dag verlaagde het risico op diabetes type 2 met 7%. Hoe meer koffie mensen dronken, hoe lager hun risico was (15).

4. Koffie kan het risico op Alzheimer en Parkinson verlagen

 1. Koffie kan je niet alleen slimmer maken op de korte termijn, maar het kan ook je hersenen beschermen op oudere leeftijd.

 2. De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende neurodegeneratieve aandoening ter wereld en een belangrijke oorzaak van dementie.

 3. In prospectieve studies hebben koffiedrinkers een tot 60% lager risico op Alzheimer en dementie (16).

 4. Parkinson is de tweede meest voorkomende neurodegeneratieve aandoening, gekenmerkt door de dood van dopamine-genererende neuronen in de hersenen. Koffie kan uw risico op Parkinson met 32-60% verlagen (17, 18, 19, 20).

5. Koffie kan extreem goed zijn voor je lever

 1. De lever is een opmerkelijk orgaan dat honderden vitale functies in uw lichaam uitvoert.

 2. Het is kwetsbaar voor moderne valkuilen in de voeding, zoals te veel alcohol of fructose consumeren.

 3. Cirrose is het eindstadium van leverschade veroorzaakt door ziekten zoals alcoholisme en hepatitis, waarbij leverweefsel grotendeels is vervangen door littekenweefsel.

 4. Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat koffie het risico op cirrose met wel 80% kan verlagen. Degenen die 4 of meer kopjes per dag dronken voelden het sterkste effect (21, 22, 23).

 5. Koffie kan ook uw risico op leverkanker met ongeveer 40% verlagen (24, 25).

 1. Veel mensen lijken nog steeds te denken dat koffie ongezond is.

 2. Dit is niet verwonderlijk, want het is gebruikelijk dat conventionele wijsheid op gespannen voet staat met wat studies zeggen.

 3. Maar koffie kan je zelfs helpen langer te leven.

 4. In een groot prospectief, observationeel onderzoek werd koffie drinken geassocieerd met een lager risico op overlijden door alle oorzaken (26).

 5. Dit effect is vooral duidelijk bij mensen met diabetes type 2. Eén studie toonde aan dat koffiedrinkers een 20% lager risico op overlijden hadden gedurende een periode van 20 jaar (27).

7. Koffie zit boordevol voedingsstoffen en antioxidanten

 1. Koffie is niet alleen zwart water.

 2. Veel van de voedingsstoffen in de koffiebonen komen wel in de uiteindelijke drank, die eigenlijk een behoorlijke hoeveelheid vitaminen en mineralen bevat.

 3. Een kopje koffie bevat (28):

 4. Het lijkt misschien niet zo veel, maar als je meerdere koppen koffie per dag drinkt, klopt het al snel.

 5. Maar dat is niet alles. Koffie bevat ook enorme hoeveelheden antioxidanten.

 6. Koffie is zelfs een van de grootste bronnen van antioxidanten in het westerse dieet en overtreft zelfs veel groenten en fruit (29, 30, 31).

De onderste regel

 1. Hoewel matige hoeveelheden koffie goed voor je zijn, kan veel te veel drinken nog steeds schadelijk zijn.

 2. Houd er ook rekening mee dat sommige gegevens niet sterk zijn. Veel van de bovengenoemde onderzoeken waren observationeel van aard. Dergelijke studies kunnen alleen associatie aantonen, maar kunnen niet bewijzen dat koffie de voordelen heeft veroorzaakt.

 3. Als u de mogelijke gezondheidsvoordelen van koffie wilt garanderen, vermijd het toevoegen van suiker. En als het drinken van koffie je slaap beïnvloedt, drink het dan niet na twee uur 's middags.

 4. Maar uiteindelijk is één ding waar: koffie is misschien wel de gezondste drank op aarde.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407