Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Waarom is voedingsgist goed voor u?

De onderste regel

 1. Voedingsgist is een populair voedingsproduct dat vaak in de veganistische keuken wordt gebruikt.

 2. Het dankt zijn naam aan de eiwitten, vitaminen, mineralen en antioxidanten die het bevat.

 3. Studies hebben aangetoond dat het een breed scala aan potentiële gezondheidsvoordelen heeft, variërend van het verlagen van cholesterol tot het beschermen van het lichaam tegen schade door vrije radicalen.

 4. Dit artikel legt uit wat voedingsgist is, bespreekt de gezondheidsvoordelen en suggereert creatieve manieren om het te gebruiken.

Wat is voedingsgist?

 1. Nutritionele gist is een soort gist die bekend staat als Saccharomyces cerevisiae.

 2. Het is hetzelfde type gist dat wordt gebruikt om brood te bakken en bier te brouwen.

 3. Hoewel brouwers-, bakkers- en voedingsgisten technisch van dezelfde gistsoort worden gemaakt, zijn het zeer verschillende producten (1).

 4. Om voedingsgist te produceren, worden S. cerevisiae-cellen een aantal dagen gekweekt op een suikerrijk medium zoals melasse.

 5. De gist wordt vervolgens gedeactiveerd met warmte, geoogst, gewassen, gedroogd, verkruimeld en verpakt voor distributie.

 6. Er zijn twee soorten voedingsgist - onversterkt en versterkt.

 7. Versterkte voedingsgist is het meest voorkomende type dat te koop is.

 8. Nutritionele gist wordt verkocht als vlokken, korrels of poeder en is te vinden in de kruidensectie of bulkbakken van reformwinkels.

 9. Nutritionele gist is een veelzijdig voedingsmiddel dat met bijna elk type dieet of eetstijl werkt. Het bevat van nature weinig natrium en calorieën, evenals vetvrij, suikervrij, glutenvrij en veganistisch.

Het is erg voedzaam

 1. Nutritionele gist is een geweldige bron van eiwitten, B-vitamines en mineralen en sporenelementen.

 2. Versterkte voedingsgist bevat meer B-vitamines dan niet-versterkte variëteiten, omdat tijdens de productie extra hoeveelheden worden toegevoegd.

 3. Onversterkte variëteiten bevatten echter nog steeds een gematigde hoeveelheid B-vitamines, die zich vanzelf vormen naarmate de gist groeit.

 4. Enkele van de belangrijkste voedingsvoordelen van voedingsgist zijn:

 5. Exacte voedingswaarden variëren tussen merken, dus lees altijd etiketten om de variëteit te vinden die aan uw behoeften voldoet.

 6. Als u voedingsgist gebruikt om extra vitamines en mineralen aan uw dieet toe te voegen, zoek dan naar verrijkte variëteiten met grotere hoeveelheden toegevoegde voedingsstoffen.

 7. Als u voedingsgist alleen voor zijn smaak gebruikt, maakt u zich misschien minder zorgen over de vraag of het versterkt is of niet.

Het helpt vitamine B12-tekort bij veganisten te voorkomen

 1. Vitamine B12 is nodig voor een gezond zenuwstelsel, DNA-productie, energiemetabolisme en de vorming van rode bloedcellen (5, 6).

 2. Vitamine B12 wordt alleen van nature in dierlijke producten aangetroffen, dus veganisten moeten hun dieet aanvullen om een ​​tekort te voorkomen (7, 8).

 3. Het consumeren van voedingsgist kan een effectieve manier zijn om vitamine B12-tekort te voorkomen tijdens een veganistisch dieet.

 4. Een studie onder 49 veganisten vond dat het consumeren van 1 eetlepel verrijkte voedingsgist dagelijks vitamine B12-waarden herstelde bij mensen met een tekort (9).

 5. In deze studie bevatte de voedingsgist 5 mcg vitamine B12 per eetlepel, wat iets meer is dan het dubbele van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor volwassenen.

 6. Veganisten moeten op zoek gaan naar verrijkte soorten voedingsgist om ervoor te zorgen dat voldoende hoeveelheden B12 in het product aanwezig zijn.

Het bevat krachtige antioxidanten

 1. Elke dag wordt uw lichaam geconfronteerd met mogelijke celschade veroorzaakt door vrije radicalen.

 2. Antioxidanten uit het dieet helpen deze schade te bestrijden door zich te binden aan vrije radicalen en ze uiteindelijk uit te schakelen.

 3. Voedingsgist bevat de krachtige antioxidanten glutathione en selenomethionine (10, 11).

 4. Deze specifieke antioxidanten beschermen uw cellen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen en zware metalen en helpen uw lichaam milieutoxines te verwijderen (12, 13).

 5. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten, zoals voedingsgist, fruit, groenten en volle granen, kunnen de antioxidantenniveaus helpen verhogen en verdedigen tegen chronische ziekten, waaronder hartaandoeningen, kanker en maculaire degeneratie (14, 15).

Voedingsgist kan de immuniteit verhogen

 1. Nutritionele gist bevat twee belangrijke koolhydraten - alfa-mannan en beta-glucan.

 2. Studies tonen aan dat het toevoegen van alfa-mannan en bèta-glucaan aan diervoeder de frequentie van infecties door pathogene bacteriën zoals E. coli en Salmonella bij varkens kan verminderen en tumorvorming bij muizen kan verminderen. (16, 17).

 3. Beta-glucan en alfa-mannan helpen op verschillende manieren tegen infecties (16):

 4. Hoewel dierstudies veelbelovend zijn, is verder onderzoek nodig om te bepalen of alfa-mannan en bèta-glucaan deze effecten hebben op mensen.

Het kan helpen het cholesterolgehalte te verlagen

 1. De bèta-glucaan in voedingsgist kan ook het cholesterol verlagen.

 2. In één onderzoek verlaagden mannen met een hoog cholesterolgehalte die dagelijks gedurende acht weken 15 gram bèta-glucan, afgeleid van gist, hun totale cholesterolgehalte met 6% (18).

 3. Een andere studie wees uit dat muizen die bèta-glucaan uit gist kregen, na slechts 10 dagen (19) een significant lager cholesterolgehalte hadden!

 4. Beta-glucan wordt ook gevonden in andere voedingsmiddelen, zoals haver en zeewier (20).

 5. Uitgebreid onderzoek toont aan dat de bèta-glucaan van haver het cholesterolgehalte aanzienlijk kan verlagen (21, 22, 23, 24, 25).

 6. Hoewel de chemische structuur van beta-glucan in haver enigszins verschilt van de structuur van beta-glucan in gist, wijzen gegevens erop dat ze vergelijkbare cholesterolverlagende effecten hebben (26).

 7. Tot nu toe is er geen onderzoek gedaan naar de vraag of het consumeren van voedingsgist in zijn hele vorm dezelfde effecten heeft. Verder onderzoek is nodig.

Hoe voedingsgist te gebruiken

 1. Voedingsgist moet op een koele, donkere plaats worden bewaard om de vitamines te behouden. Het moet ook goed worden afgesloten om vocht buiten te houden.

 2. Bij juiste opslag kan het tot twee jaar meegaan.

 3. Nutritionele gist wordt op de volgende manieren gebruikt:

 4. Portiegroottes worden bepaald door elke fabrikant, maar meestal 1 of 2 eetlepels.

 5. Het is veilig om voedingsgist met mate te gebruiken, meestal tot enkele eetlepels per dag.

 6. Het zou relatief grote hoeveelheden voedingsgist vereisen om de aanvaardbare bovenste inname niveaus (UL) voor de verschillende vitaminen en mineralen die het bevat te overschrijden. De specificaties verschillen per merk, dus lees voor alle zekerheid altijd labels.

 7. Hoewel voedingsgist veilig is voor de meeste mensen, moet iedereen die allergisch is voor gist het niet consumeren (27, 28).

 8. Degenen die problemen hebben met het metaboliseren van foliumzuur (synthetische vitamine B9) moeten de etiketten aandachtig lezen en willen indien mogelijk onverstoorde voedingsgist kiezen.

De onderste regel

 1. Voedingsgist is een zeer voedzaam veganistisch voedingsproduct met verschillende potentiële gezondheidsvoordelen.

 2. Het kan worden gebruikt om extra eiwitten, vitamines, mineralen en antioxidanten aan maaltijden toe te voegen.

 3. Studies suggereren dat voedingsgist kan helpen beschermen tegen oxidatieve schade, het cholesterol verlagen en de immuniteit verhogen.

 4. Voedingsgist kan door de meeste mensen veilig worden gegeten en gekocht bij uw plaatselijke natuurvoedingswinkel.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407