Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Waarom is witbrood niet goed voor u?

Betere concentratie

 1. Ondanks de populariteit van witbrood en het voordeel ervan als handig, draagbaar en smakelijk voedsel, bevat het zeer weinig voedingsstoffen. Wit brood is ongezond, kan vetmesten en kan zelfs verantwoordelijk zijn voor minder dan gewenste gezondheidseffecten.

 2. Leer waarom het weggooien van geraffineerde witte bloem ten gunste van volle granen je een belangrijke gezondheidsimpuls kan geven.

Betere concentratie

 1. Als u op zoek bent naar een snack, overweeg dan de beperkte gezondheidswaarde van witbroodvoeding. Het bevat veel koolhydraten en weinig vezels en micronutriënten - en het glutengehalte kan schadelijk zijn als je gevoelig bent voor tarwe.

Weinig voedingsstoffen

 1. Wit brood is gemaakt van geraffineerde bloem. Geraffineerde granen hebben een proces ondergaan dat de kiem verwijdert, dat eiwitten, mineralen, gezonde vetten en B-vitamines bevat; zemelen, bevattende antioxidanten, B-vitamines en vezels; en _endosperm, dat volgens het Healthy Grains Institute koolhydraten, eiwitten en sommige vitamines, mineralen en vezels bevat.

Hoe zit het met verrijkt brood?

 1. De meeste geraffineerde meel is verrijkt om een ​​deel van de voedingsstoffen te vervangen die verloren zijn gegaan tijdens het malen. De Food and Drug Administration heeft een gestandaardiseerd beleid voor verrijkte voedingsmiddelen. Verrijkte bloem moet bepaalde niveaus van niacine, thiamine, riboflavine, ijzer en foliumzuur bevatten, met de optionele verrijking van calcium en vitamine D. De gezonde voedingsvezels die verloren gaan bij het malen kunnen echter niet worden vervangen bij het verrijken van witbrood.

 2. Die toegevoegde voedingsstoffen op natuurlijke wijze verkrijgen uit volkoren voedingsmiddelen is gezonder dan uit een supplement dat uw witte brood verrijkt. Bovendien worden niet alle vitamines en mineralen of sporenelementen vervangen om verrijkt wit brood vergelijkbaar te maken met volkorenbrood. Specifieke voedingsprofielen verschillen afhankelijk van het type brood en de fabrikant, maar het meeste verrijkte witte brood bevat vaak minder vitamines A, E en B-6 en mineralen magnesium en kalium, volgens de Whole Grains Council.

Slecht voor het spijsverteringssysteem

 1. Wit brood, al dan niet verrijkt, bevat zeer weinig vezels. Vezels zijn belangrijk voor uw gezondheid en noodzakelijk om uw spijsverteringssysteem goed te laten functioneren. Als ruwvoer dat je lichaam niet kan verteren, helpt het het voedsel dat je hebt gegeten door je maag, darmen en vervolgens uit je lichaam te verplaatsen om je regelmatig te houden.

 2. Vezel helpt constipatie te voorkomen door uw ontlasting zachter te maken en volume toe te voegen en kan ook uw risico op het ontwikkelen van aambeien en diverticulitis verminderen, volgens Mayo Clinic.

 3. Bovendien kan vezels een belangrijke factor zijn bij het verlagen van uw risico op colorectale kanker, volgens een prospectieve studie, gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition in 2015, waaruit bleek dat een dieet rijk aan vezels kan bijdragen aan een verminderde incidentie van colorectaal adenoom en kanker.

Maakt je hongeriger

 1. Witbrood bevat een grote hoeveelheid koolhydraten die uw lichaam nodig heeft voor brandstof. Maar niet alle koolhydraten zijn gelijk. Om te meten hoe snel specifieke koolhydraten ervoor zorgen dat de bloedsuikerspiegel stijgt nadat ze zijn gegeten, gebruikt de Glycemische Index een numerieke waarde op een schaal van nul tot 100. Hoe hoger de waarde, hoe sneller de stijging van de bloedsuikerspiegel.

 2. Wanneer de bloedsuikerspiegel op een relatief constant niveau wordt gehouden, zal uw lichaam het beste presteren. Wit brood heeft een glycemische index van 70, wat zelfs hoger is dan honing of tafelsuiker.

 3. Het eten van geraffineerde koolhydraten in wit brood kan een snelle glycemische reactie veroorzaken, die in eerste instantie uw energie kan verhogen naarmate uw bloedsuikerspiegel stijgt, maar dit wordt gevolgd door een cyclus van verhoogde vetopslag en meer honger en hunkeren. Bereiken voor een ander tussendoortje kan aan het einde van de dag leiden tot te veel eten en een verhoogde calorie-inname.

Draagt ​​bij aan buikvet

 1. Als u dat reservewiel rond uw middel probeert te verliezen, sla dan het witte brood over. Dat koppig vet is misschien wat bekend staat als visceraal vet, een gevaarlijk type buikvet dat vitale organen zoals je lever kan omringen. Een 12 weken durende studie beoordeelde 50 Japanse mannen met overgewicht om te onderzoeken of witbrood versus volkorenbrood een invloed had op de vetverdeling. De resultaten, gepubliceerd in Plant Foods and Human Nutrition in 2018, ontdekten dat de groep die volkorenbrood at, in het midden 4 centimeter visceraal vet verloor, terwijl de groep die witbrood at geen significante verandering vertoonde.

Slecht voor je lever

 1. Omdat hele granen als gezonder worden beschouwd dan geraffineerde granen, gebruikten onderzoekers de twee soorten voor een vergelijkende studie naar de gezondheid van de lever. De lever is van vitaal belang voor het metabolisme.

 2. Het doel van de studie was om de potentiële voordelen van geraffineerd wit versus tarwebrood (volkoren) en de impact die ze op de lever kunnen hebben te onderzoeken. De bevindingen, gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition in 2018, waren dat het geraffineerde tarwedieet het levervet aanzienlijk verhoogde.

 3. De indicatie was dat geraffineerde granen kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van niet-alcoholische leververvetting. Omgekeerd voorkwam het volkoren dieet elke toename van levervet. De aanbeveling was om geraffineerde granen te vervangen door volkoren om een ​​betere levergezondheid te behouden.

Tanden met schade

 1. Wit brood, als geraffineerde koolhydraat, kan bijdragen aan gaatjes en andere tandproblemen. Een beoordeling in 2018 onderzocht de rol van snel verteerbare zetmelen - geraffineerde koolhydraten - in vergelijking met langzaam verteerbare zetmelen - volle granen - voor de gezondheid van tanden. Onderzoekers analyseerden 28 studies en ontdekten dat een dieet bestaande uit geraffineerde granen leidde tot een significante toename van de gaatjes. Conclusies, gepubliceerd in het Journal of Dental Research, suggereerden dat geraffineerd zetmeel, en niet langzaam verteerbaar zetmeel, de mondgezondheid nadelig beïnvloedt. Daarom heeft witbrood geen voordelen als snack voor kinderen die gevoelig zijn voor gaatjes.

Kan bijdragen aan depressie

 1. Hoewel wit brood smakelijk is, kunnen die geraffineerde koolhydraten met een hoge GI-score een negatief effect hebben op je humeur. Het Women's Health Initiative nam deel aan een cohortonderzoek in 2015 met voedingsmiddelen met een hoge GI, met witbrood als basislijn. Het doel van de studie was om te zien of er een verband was tussen de consumptie van geraffineerde koolhydraten - zoals wit brood - en depressie.

 2. Het American Journal of Clinical Nutrition publiceerde de resultaten, waarin werd vastgesteld dat diëten met een hoge GI die niet-volle granen en geraffineerde koolhydraten bevatten in verband werden gebracht met een verhoogd risico op depressie _._ De auteurs adviseerden verder onderzoek naar bepalen of voedingsmiddelen met een lage GI kunnen dienen als behandeling en preventie van depressie bij postmenopauzale vrouwen.

Bevat gluten

 1. Tarwe in wit brood bevat gluten, een soort eiwit dat het deeg helpt rijzen en het zijn elastische eigenschap geeft. Sommige mensen zijn gevoelig voor gluten en kunnen het niet goed verteren, wat maagpijn, diarree en een opgeblazen gevoel veroorzaakt. Een ernstigere auto-immuunvorm van glutenintolerantie, bekend als coeliakie, veroorzaakt bij sommige mensen ernstige gevolgen van het eten van wit brood of broodproducten gemaakt van tarwe.

 2. Als u coeliakie heeft en gluten eet, kan uw immuunsysteem reageren door uw dunne darm te beschadigen en de opname van voedingsstoffen te remmen, volgens de Mayo Clinic.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407