Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Waarom lever een voedzame superfood is

De juiste beslissing voor uw kinderen

 1. Niet veel voedingsmiddelen zijn de titel 'superfood' waardig. Lever is er echter een van.

 2. Eens een populaire en gekoesterde voedselbron, is de lever uit de gratie geraakt.

 3. Dit is jammer, want lever is een voedingskrachtcentrale. Het is rijk aan eiwitten, arm aan calorieën en boordevol essentiële vitamines en mineralen.

 4. In dit artikel wordt gedetailleerd ingegaan op de lever en waarom u deze in uw dieet zou moeten opnemen.

Wat is lever?

 1. De lever is een vitaal orgaan bij mens en dier. Het is meestal het grootste interne orgel en heeft veel belangrijke functies, waaronder:

 2. Lever, samen met ander orgaanvlees, was vroeger een zeer populair voedsel. Spiervlees heeft nu echter de voorkeur boven orgaanvlees.

 3. Ongeacht de afnemende populariteit is lever mogelijk een van de meest voedzame voedingsmiddelen op aarde.

 4. Mensen kijken vaak naar fruit en groenten voor vitamines en mineralen, maar de lever overtreft ze allemaal op het gebied van voedingsstoffen.

 5. Een kleine hoeveelheid lever levert ruim 100% van de ADH voor veel essentiële voedingsstoffen. Het is ook rijk aan hoogwaardige eiwitten en weinig calorieën (1).

 6. Lever is goedkoop en gemakkelijk verkrijgbaar bij supermarkten en slagers. Hoewel de meeste dierenlevertjes kunnen worden gegeten, zijn de meest voorkomende bronnen koe, kip, eend, lam en varken.

Lever is een geweldige bron van verschillende voedingsstoffen

 1. Het voedingsprofiel van de lever is uitzonderlijk.

 2. Dit zijn de voedingsstoffen in een portie runderlever van 100 gram (1):

Lever levert hoogwaardige eiwitten

 1. Eiwit is van vitaal belang voor het leven en wordt in bijna elk deel van het lichaam aangetroffen. Het is vereist om cellen te maken en te repareren en voedsel in energie om te zetten.

 2. Meer dan een kwart van de runderlever bestaat uit eiwitten. Bovendien is het eiwit van zeer hoge kwaliteit, omdat het alle essentiële aminozuren bevat.

 3. Aminozuren zijn de bouwstenen waaruit eiwitten bestaan. Sommige aminozuren kunnen in het lichaam worden aangemaakt, maar die bekend staan ​​als essentiële aminozuren moeten uit voedsel komen.

 4. Er is aangetoond dat een hoge eiwitinname helpt bij het afvallen, omdat het honger en eetlust vermindert. Bovendien is gebleken dat eiwitten de honger beter stillen dan vet of koolhydraten (11).

 5. Bovendien kan een hoge eiwitinname uw stofwisseling verhogen, of het aantal calorieën dat uw lichaam gebruikt om te functioneren (12).

 6. Een hogere stofwisseling betekent dat u meer calorieën gebruikt, wat nuttig kan zijn voor gewichtsverlies, vooral in combinatie met een verminderde calorie-inname.

 7. Ten slotte kan een hoge eiwitinname helpen bij het opbouwen van spieren en beschermen tegen spierverlies terwijl het afvallen (13, 14, 15).

Lever heeft minder calorieën dan veel ander vlees

 1. Per calorie is lever een van de meest voedzame voedingsmiddelen die er zijn.

 2. Sterker nog, vaker gegeten spiervlees is qua voedingswaarde arm in vergelijking.

 3. Een entrecote of lamskotelet van 100 gram bevat meer dan 200 calorieën.

 4. Dezelfde hoeveelheid runderlever bevat slechts 175 calorieën, en biedt tegelijkertijd veel meer van elke afzonderlijke vitamine en de meeste mineralen dan een entrecote of lamskotelet (16, 17).

 5. Wanneer u de calorie-inname verlaagt, loopt u vaak vitale voeding mis. Daarom is het belangrijk om voedingsmiddelen met veel voedingsstoffen te kiezen.

 6. Hoewel veel voedingsmiddelen hoogwaardige eiwitten of vitamines en mineralen bevatten, bevat geen enkel voedsel dezelfde variëteit of hoeveelheid voedingsstoffen als lever.

 7. Bovendien is aangetoond dat het eten van voedingsmiddelen met veel voedingsstoffen maar weinig calorieën de honger kan verminderen (18).

 8. Lever is ook vetarm. Slechts ongeveer 25% van de calorieën komt uit vet, vergeleken met 50-60% van de calorieën in biefstuk en lamsvlees.

Veel voorkomende zorgen over het eten van lever

 1. Veel mensen maken zich zorgen over het eten van lever en vragen zich af of het ongezond is.

 2. Een van de meest voorkomende vragen is of het cholesterolgehalte een probleem is.

 3. Hoewel de lever veel cholesterol bevat, is dit voor de meeste mensen geen probleem.

 4. Vroeger geloofden mensen dat cholesterol in voedsel hartaandoeningen veroorzaakte. Recenter onderzoek heeft echter aangetoond dat dit niet geldt voor de meerderheid van de mensen (19, 20).

 5. De meeste cholesterolgerelateerde cholesterol wordt in het lichaam geproduceerd. En wanneer u voedingsmiddelen met een hoog cholesterolgehalte eet, produceert uw lichaam minder om het evenwicht te bewaren (21).

 6. Ongeveer een kwart van de bevolking lijkt gevoeliger te zijn voor cholesterol in voedsel. Voor deze mensen kan het eten van cholesterolrijk voedsel de cholesterol in het bloed verhogen (22).

 7. Een andere veel voorkomende zorg over het eten van lever is dat het gifstoffen bevat.

 8. De lever slaat echter geen toxines op. Het is eerder zijn taak om gifstoffen te verwerken en veilig te maken of om te zetten in iets dat veilig uit het lichaam kan worden verwijderd.

 9. Concluderend zijn toxines in de lever geen probleem, en daarom moet het zeker niet worden vermeden.

Lever is misschien niet voor iedereen

 1. Er zijn bepaalde groepen die willen voorkomen dat ze lever eten.

 2. Zorgen over de veiligheid van leverinname tijdens de zwangerschap zijn grotendeels te wijten aan het vitamine A-gehalte.

 3. Hoge inname van voorgevormde vitamine A, het type dat in de lever wordt aangetroffen, is gekoppeld aan aangeboren afwijkingen. Het exacte risico is echter onduidelijk en er is meer onderzoek nodig (23).

 4. Niettemin is er slechts 30 gram runderlever nodig om de aanvaardbare bovenste inname van vitamine A tijdens de zwangerschap te bereiken. Dit is een zeer kleine hoeveelheid, dus hoeveelheden moeten worden gecontroleerd (3).

 5. Hoewel het veilig kan zijn om af en toe een kleine hoeveelheid lever te eten tijdens de zwangerschap, is het noodzakelijk om voorzichtig te zijn.

 6. Jicht is een vorm van artritis die wordt veroorzaakt door hoge niveaus van urinezuur in het bloed. Symptomen zijn pijn, stijfheid en zwelling in de gewrichten.

 7. Lever bevat veel purines, die in het lichaam urinezuur vormen. Het is daarom belangrijk om uw inname te beperken als u jicht heeft.

 8. Als u echter geen last heeft van jicht, zal het niet per se de lever veroorzaken. Hoewel een aantal factoren uw risico op het ontwikkelen van jicht kan verhogen, zijn voedingsfactoren slechts ongeveer 12% van de gevallen (24).

Hoe lever in uw dieet op te nemen

 1. Lever heeft een unieke smaak, waar sommige mensen van houden en anderen haten.

 2. Hier zijn enkele suggesties om het in uw dieet op te nemen:

De onderste regel

 1. Lever is een sterk onderschat voedsel. Het bevat weinig calorieën en is rijk aan hoogwaardige eiwitten, terwijl het een ongelooflijke hoeveelheid vitale voedingsstoffen bevat.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407