Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Waarom Skyr voedzaam en supergezond is

Take Home Message

 1. Skyr is een gekweekt IJslands zuivelproduct dat wereldwijd populair wordt.

 2. Met een hoog eiwitgehalte en een breed scala aan vitamines en mineralen wordt skyr algemeen erkend als een voedzame toevoeging aan het dieet.

 3. Het wordt vaak gebruikt als een eiwitrijk ontbijt, een gezond dessert of een zoete snack tussen de maaltijden door.

 4. Dit artikel gaat dieper in op skyr en onderzoekt wat het is en waarom het gezond is.

Wat is Skyr?

 1. Skyr is al meer dan duizend jaar een basisvoedsel in IJsland.

 2. Het lijkt sterk op yoghurt, met een vergelijkbare smaak en een iets dikkere textuur.

 3. Populaire merken zijn onder meer:

 4. Zodra het product is ingedikt, wordt het gespannen om de wei te verwijderen.

 5. Skyr is de laatste jaren steeds populairder geworden en is nu in veel supermarkten over de hele wereld te vinden.

Skyr is rijk aan belangrijke voedingsstoffen

 1. Skyr heeft een indrukwekkende set voedingsstoffen.

 2. Het bevat weinig calorieën, vet en koolhydraten, maar toch veel eiwitten, vitaminen en mineralen.

 3. Hoewel het exacte gehalte aan voedingsstoffen per merk varieert, bevat een portie niet-gearomatiseerde skyr van 170 gram doorgaans het volgende (1, 2, 3):

 4. Skyr is een natuurlijk vetvrij product, hoewel soms room wordt toegevoegd tijdens de verwerking, waardoor het vetgehalte kan toenemen.

 5. Het bevat ook meer eiwit dan veel andere soorten zuivelproducten, met ongeveer 11 gram eiwit per 100 gram (1).

 6. Ter vergelijking: dezelfde hoeveelheid Griekse yoghurt bevat ongeveer 7 gram eiwit, terwijl volle melk 3,2 gram bevat (4, 5).

De hoge eiwitinhoud houdt u vol

 1. Een van de grootste voordelen van skyr is het eiwitgehalte.

 2. Voor de productie van skyr is drie tot vier keer zoveel melk nodig als voor het maken van yoghurt, wat resulteert in een meer voedzaam, eiwitrijk product.

 3. Studies hebben aangetoond dat eiwitten uit zuivelproducten de bloedsuikerspiegel kunnen reguleren, de botgezondheid kunnen verbeteren en de spiermassa kunnen helpen behouden tijdens gewichtsverlies (6, 7).

 4. Eiwit kan ook gunstig zijn voor gewichtsbeheersing, omdat het de volheid verhoogt en de honger vermindert. Het is zelfs aangetoond dat het eten van eiwitrijke zuivelproducten zoals yoghurt helpt bij het voorkomen van gewichtstoename en obesitas (8).

 5. In één onderzoek werd gekeken naar hoe eiwitrijke snacks zoals yoghurt de eetlust beïnvloedden, in vergelijking met ongezonde snacks zoals chocolade en crackers.

 6. Het eten van yoghurt leidde niet alleen tot een verminderde eetlust, maar het leidde ook tot het eten van minder calorieën later op de dag (9).

 7. Een ander onderzoek vergeleek de effecten van yoghurt met weinig, matige en veel eiwitten op honger en eetlust. Het bleek dat het eten van eiwitrijke yoghurt leidde tot minder honger, verhoogde volheid en een vertraging in het latere eten later op de dag (10).

 8. Er zijn ook aanwijzingen dat eiwit door voeding geïnduceerde thermogenese kan stimuleren. Dit veroorzaakt een toename van uw metabolisme, waardoor uw lichaam meer calorieën kan verbranden na de maaltijd (11).

Het kan beschermen tegen osteoporose

 1. Skyr bevat veel calcium, een essentieel mineraal in het dieet.

 2. Ongeveer 99% van het calcium in uw lichaam bevindt zich in uw botten en tanden.

 3. Terwijl collageen de hoofdstructuur van je botten vormt, maakt een combinatie van calcium en fosfaat ze sterk en dicht.

 4. Bij kinderen en tieners hebben onderzoeken aangetoond dat calciuminname geassocieerd is met een toename van botmassadichtheid en botgroei (12, 13).

 5. Naarmate je ouder wordt, beginnen je botten een deel van die dichtheid te verliezen, wat leidt tot poreuze botten en een aandoening die bekend staat als osteoporose (14).

 6. Onderzoek toont aan dat het verhogen van uw calciuminname kan beschermen tegen botverlies.

 7. Een driejarig onderzoek bij vrouwen heeft zelfs aangetoond dat het eten van meer calcium uit zuivelproducten de botdichtheid heeft helpen behouden (15).

 8. Een ander onderzoek bij oudere vrouwen toonde aan dat suppletie met calcium op de lange termijn leeftijdgerelateerd botverlies omkeerde (16).

 9. Calcium kan in verschillende voedingsmiddelen worden gevonden, maar slechts één portie skyr kan 20% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid opleveren.

Het kan de gezondheid van het hart bevorderen

 1. Hartziekte is wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak en is goed voor bijna 31% van alle sterfgevallen (17).

 2. Gelukkig is er bewijs dat zuivelproducten zoals skyr mogelijk verband houden met een verlaagd risico op hartaandoeningen.

 3. Dit komt waarschijnlijk omdat zuivel mineralen zoals calcium, kalium en magnesium bevat, die allemaal belangrijk zijn voor de gezondheid van het hart (18, 19, 20).

 4. Uit een 24-jarig Japans onderzoek bleek dat voor elke 100 gram geconsumeerde zuivelproducten de sterfte door hartaandoeningen met 14% daalde (21).

 5. Een andere studie toonde aan dat zuivelproducten de bloeddruk kunnen helpen verlagen. Het bleek dat drie porties zuivel per dag een significante daling van de systolische bloeddruk veroorzaakten bij mannen met hoge bloeddruk (22).

Het ondersteunt de bloedsuikerspiegel

 1. Skyr bevat veel eiwitten maar weinig koolhydraten, dus het kan helpen uw bloedsuiker onder controle te houden.

 2. Wanneer u eet, breekt uw lichaam koolhydraten af ​​in glucose. Een hormoon genaamd insuline is dan verantwoordelijk voor het transport van de glucose naar uw cellen om als energie te worden gebruikt.

 3. Wanneer u echter te veel koolhydraten eet, werkt dit proces niet zo efficiënt en kan het tot een hoge bloedsuikerspiegel leiden.

 4. Studies tonen aan dat het eten van eiwitten de opname van koolhydraten vertraagt, wat resulteert in een betere bloedsuikerspiegel en lagere bloedsuikerspiegels (23).

 5. Een onderzoek van 16 weken vergeleek eiwitrijke en normale eiwitdieet. De onderzoekers ontdekten dat het vervangen van koolhydraten door eiwitten de bloedsuikerspiegel aanzienlijk verbeterde (24).

Skyr is misschien niet voor iedereen

 1. Bepaalde mensen hebben misschien geen baat bij het toevoegen van skyr aan hun dieet.

 2. Voor deze personen kunnen skyr en andere producten op basis van melk een allergische reactie veroorzaken met symptomen variërend van een opgeblazen gevoel en diarree tot anafylaxie (25).

 3. Als u lactose-intolerantie heeft, kan het uitproberen of u skyr kunt verdragen een kwestie van vallen en opstaan ​​zijn.

 4. Lactose is een soort suiker die in melk wordt aangetroffen. Het wordt afgebroken door een enzym dat lactase wordt genoemd.

 5. Mensen met lactose-intolerantie missen dit enzym, wat kan leiden tot maagpijn en andere spijsverteringsbijwerkingen na het eten van producten die lactose bevatten (26).

 6. Gelukkig voor deze individuen verwijdert het proces van skyr-inspanning ongeveer 90% van het lactosegehalte, dus veel mensen met lactose-intolerantie kunnen matige hoeveelheden skyr verdragen.

 7. Het is echter het beste om eerst een kleine hoeveelheid te proberen om ervoor te zorgen dat u geen negatieve symptomen ervaart.

Skyr genieten

 1. Traditionele skyr wordt geserveerd gemengd met een paar eetlepels melk en wat suiker, hoewel het gewoon gezonder eten is.

 2. Gearomatiseerde variëteiten van skyr zijn ook populair en meestal gezoet met suiker of kunstmatige zoetstoffen.

 3. Bovendien wordt het vaak gecombineerd met fruit of jam om een ​​beetje zoetheid toe te voegen voor een dessert.

 4. Bovendien is skyr opgenomen in verschillende recepten, van flatbreads tot frittatas tot puddingen en meer.

 5. Een paar andere manieren om van Skyr te genieten zijn:

De onderste regel

 1. Skyr is rijk aan veel voedingsstoffen die uw gezondheid ten goede kunnen komen.

 2. Het kan ook de gezondheid van botten en hart, gewichtsverlies bevorderen, de bloedsuikerspiegel helpen reguleren en een goede hoeveelheid eiwit leveren met minimale hoeveelheden koolhydraten en vet.

 3. Over het algemeen is skyr een voedzaam voedingsmiddel dat een gezonde aanvulling kan zijn op de meeste diëten.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407