Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Waarom vloeibare suiker het ergst is

De onderste regel

 1. Toegevoegde suiker is ongezond wanneer het teveel wordt geconsumeerd.

 2. Vloeibare suiker kan echter bijzonder schadelijk zijn.

 3. Onderzoek toont aan dat suiker in vloeibare vorm veel erger is dan suiker uit vast voedsel.

 4. Dit is de reden waarom dranken met een hoog suikergehalte zoals frisdrank tot de ergste dingen behoren die je in je lichaam kunt stoppen.

Wat is "vloeibare suiker"?

 1. Vloeibare suiker is de suiker die u in vloeibare vorm consumeert, zoals uit dranken zoals met suiker gezoete frisdrank.

 2. De suiker in dranken is vaak zeer geconcentreerd en gemakkelijk in grote hoeveelheden te consumeren zonder zich vol te voelen.

 3. Sommige voorbeelden van deze drankjes zijn vrij duidelijk, zoals frisdranken en fruitpunch. Veel andere dranken bevatten echter ook veel suiker.

 4. Hoewel vruchtensap doorgaans als een gezondere optie wordt beschouwd, kunnen zelfs rassen zonder toegevoegde suiker even veel suiker en calorieën bevatten als gezoete dranken - soms zelfs hoger.

 5. Bovendien kan een hoge inname van vruchtensap tot dezelfde gezondheidsproblemen leiden als het drinken van met suiker gezoete dranken (1).

 6. Hier zijn de calorieën en suikers in 355 ml van sommige populaire dranken met veel suiker:

Vloeibare suiker heeft verschillende effecten dan suiker uit vast voedsel

 1. Een groot probleem met vloeibare suikercalorieën is dat uw hersenen ze niet op dezelfde manier registreren als de calorieën uit vast voedsel.

 2. Studies tonen aan dat het drinken van calorieën niet dezelfde signalen van volheid opwekt als het eten ervan. Als gevolg hiervan compenseert u niet door later minder ander voedsel te eten (9, 10).

 3. In één onderzoek gingen mensen die 450 calorieën aten in de vorm van jelly beans uiteindelijk minder eten.

 4. Toen ze 450 calorieën frisdrank dronken, aten ze later op de dag veel meer totale calorieën (9).

 5. Vaste en vloeibare vormen van fruit hebben ook een ander effect op de honger.

 6. Mensen in een ander onderzoek consumeerden op zes verschillende dagen een hele appel, appelmoes of appelsap. Of het nu als maaltijd of als snack wordt geconsumeerd, appelsap bleek de minste vulling te zijn, terwijl heel fruit de meeste eetlust tevreden stelde (10). [! 106873 => 1130 = 4!

 1. De meeste soorten suiker consumeren kan overmatige calorie-inname en gewichtstoename bevorderen.

 2. Dit kan zijn omdat ze een grote hoeveelheid fructose bevatten, wat schadelijk is als het in grote hoeveelheden wordt geconsumeerd.

 3. Tafelsuiker bevat bijvoorbeeld 50% glucose en 50% fructose, terwijl maïsstroop met hoge fructose ongeveer 45% glucose en 55% fructose bevat.

 4. Uit onderzoek blijkt dat beide de eetlust en de calorie-inname op dezelfde manier beïnvloeden (11).

 5. Een onderzoeker in een recent onderzoek wees er ook op dat alle fructose-bevattende suikers - inclusief honing, agave nectar en vruchtensap - hetzelfde potentieel hebben om gewichtstoename te veroorzaken (12).

 6. Bovendien koppelen verschillende onderzoeken overtollige fructose aan gewichtstoename. Een hoge inname lijkt de opslag van vet in de buik en rond organen in de buikholte te bevorderen, wat het ziekterisico verhoogt (13, 14, 15, 16).

 7. Frisdranken en andere zoete dranken maken het gemakkelijk om in zeer korte tijd grote doses suiker en fructose te consumeren. Zoals hierboven vermeld, worden deze calorieën later op de dag niet voldoende gecompenseerd.

 8. Zelfs wanneer de calorie-inname wordt geregeld, kan een hoge inname van vloeibare suikers leiden tot een toename van lichaamsvet.

 9. In een onderzoek van 10 weken consumeerden mensen met overgewicht en obesitas 25% van de calorieën als met fructose gezoete dranken met een calorieniveau dat hun gewicht had moeten behouden. In plaats daarvan nam de insulinegevoeligheid af en nam het buikvet toe (15).

 10. Bovendien bleek uit een afzonderlijke analyse dat vetverbranding en metabolisme afnamen bij degenen die dit fructose-rijke dieet gedurende 10 weken volgden (16).

Vloeibare suiker verhoogt de bloedsuikerspiegel en insulinespiegels, terwijl het uw metabolische gezondheid schaadt

 1. Naast het bevorderen van gewichtstoename, kunnen vloeibare suikers ook leiden tot verhoogde bloedsuikerspiegels en insulineresistentie.

 2. Verschillende onderzoeken koppelen een hoge fructose-inname aan een afname van de insulinegevoeligheid en een verhoogd risico op diabetes type 2 (17, 18, 19).

 3. Suikerhoudende dranken lijken dit risico verder te vergroten door in korte tijd een grote hoeveelheid fructose af te leveren.

 4. In een gedetailleerde analyse van 11 studies onder meer dan 300.000 mensen, vertoonden degenen die 1-2 met suiker gezoete dranken per dag consumeerden 26% meer kans om diabetes type 2 te ontwikkelen dan degenen die een of minder dronken gezoete dranken per maand (19).

 5. Naast insulineresistentie en diabetes is frequente consumptie van suikerhoudende dranken gekoppeld aan niet-alcoholische leververvetting (NAFLD).

 6. Wanneer u meer fructose consumeert dan uw lever als glycogeen kan opslaan, wordt de extra fructose omgezet in vet. Een deel van dit vet kan worden opgeslagen in de lever, wat kan leiden tot ontstekingen, insulineresistentie en leververvetting (20, 21).

 7. Helaas beginnen insulineresistentie en andere gezondheidsproblemen die verband houden met een hoge inname van vloeibare suikers vaak al in de kindertijd en adolescentie (22, 23).

Vloeibare suiker verhoogt uw risico op hartziekten

 1. Vloeibare suikers hebben ook negatieve effecten op de gezondheid van het hart.

 2. Wanneer u veel fructose consumeert, komen triglyceriden en andere vetmoleculen vrij in de bloedbaan. Grote hoeveelheden van deze vetten in het bloed verhogen het risico op hartziekten (13, 15, 24, 25).

 3. Bovendien gebeurt dit niet uitsluitend bij mensen die insulineresistent zijn, zwaarlijvig zijn of diabetes hebben.

 4. Een twee weken durende studie meldt dat verschillende markers voor de gezondheid van het hart verslechteren bij jonge mannen met overgewicht en normaal gewicht die grote hoeveelheden dranken dronken gezoet met maïssiroop met een hoge fructose (25).

 5. Een ander onderzoek bij gezonde volwassenen wees uit dat zelfs kleine tot matige doses met suiker gezoete dranken leidden tot ongezonde veranderingen in de LDL-deeltjesgrootte en een toename van de inflammatoire marker CRP (26).

 6. Vloeibare suikers kunnen echter bijzonder schadelijk zijn voor mensen die al insulineresistent of te zwaar zijn.

 7. In de 10 weken durende studie die 25% van de calorieën opleverde als high-fructose dranken, ervaren mensen met overgewicht en obesitas een toename van kleine, dichte LDL-deeltjes en geoxideerd cholesterol. Dit worden beschouwd als belangrijke risicofactoren voor hartziekten (15).

Hoeveel is teveel?

 1. Hoe meer suikerzoete dranken u consumeert, hoe meer problemen u waarschijnlijk zult veroorzaken.

 2. In een onderzoek dat tussen 0-25% van de calorieën uit met suiker gezoete dranken opleverde, hadden degenen in de 25% -groep een grotere toename van ziekterisicofactoren dan de 10% -groep (25) .

 3. Alleen de 0% -groep ondervond geen nadelige effecten (25).

 4. Een andere studie wees uit dat het consumeren van 6,5% calorieën als met suiker gezoete dranken gedurende 3 weken de gezondheidsmarkers en lichaamssamenstelling bij gezonde mannen negatief beïnvloedde (26).

 5. Op een dieet van 2200 calorieën zou dit ongeveer 143 calorieën zijn, of één frisdrank per dag.

 6. De hoeveelheid vloeibare suiker die kan worden geconsumeerd zonder gezondheidsproblemen te veroorzaken, verschilt van persoon tot persoon. Het beste is echter om vruchtensap te beperken tot 59 ml per dag en andere dranken met toegevoegde suikers volledig te vermijden.

Wat moet u in plaats daarvan drinken

 1. Gewoon water is de gezondste drank die u kunt drinken. Het is echter voor veel mensen realistischer om gewoon water af te wisselen met dranken die een beetje smaak geven.

 2. Hier zijn een paar gezonde alternatieven voor met suiker gezoete dranken en vruchtensap:

 3. De meeste van deze dranken zijn heerlijk zonder toegevoegde zoetstof.

 4. Als u echter overstapt van met suiker gezoete dranken, kan het nuttig zijn om een ​​van deze natuurlijke zoetstoffen te gebruiken.

 5. Over het algemeen zijn er veel gezonde en heerlijke alternatieven voor suikerhoudende dranken.

 6. Meer over suiker en frisdrank:Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407