Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Wat is de voedingswaarde van champignons?

Wat is de voedingswaarde van champignons?

 1. De sleutel tot het verkrijgen van voldoende vitamines en mineralen in het dieet is het eten van een kleurrijke variëteit aan groenten en fruit. In veel gevallen mist een voedingsmiddel dat kleur mist ook de noodzakelijke voedingsstoffen, maar eetbare paddenstoelen, die meestal wit zijn, bewijzen het tegendeel.

 2. Deze functie maakt deel uit van een verzameling artikelen uit Medical News Today over de gezondheidsvoordelen van populaire voedingsmiddelen. Het biedt een uitsplitsing van de voedingswaarde van champignons en een diepgaande blik op hun mogelijke gezondheidsvoordelen, hoe meer paddestoelen in uw dieet te integreren en mogelijke gezondheidsrisico's die aan hun consumptie zijn verbonden.

Gezondheidsvoordelen van champignons

 1. Het consumeren van allerlei soorten fruit en groenten is al lang geassocieerd met een verminderd risico op veel levensstijlgerelateerde gezondheidsproblemen.

 2. Toenemende consumptie van onbewerkte voedingsmiddelen, zoals champignons, lijkt het risico op obesitas en algehele mortaliteit, diabetes en hartaandoeningen te verminderen.

 3. Ze bevorderen ook een gezonde teint en haar, meer energie en een algeheel lager gewicht.

1) Kanker

 1. Champignons bevatten veel antioxidanten, net als wortelen, tomaten, groene en rode paprika's, pompoenen, sperziebonen, courgettes en andere hele voedingsmiddelen.4 Antioxidanten zijn chemicaliën die zich ontdoen van vrije radicalen, een soort chemische stof die de lichaamscellen van een persoon kan beschadigen, wat mogelijk tot kanker kan leiden.8

 2. Selenium is een mineraal dat niet aanwezig is in de meeste groenten en fruit, maar kan worden gevonden in paddestoelen. Het speelt een rol bij de werking van leverenzymen en helpt sommige kankerverwekkende stoffen in het lichaam te ontgiften. Bovendien voorkomt selenium ontstekingen en vermindert het ook de groei van tumoren.2

 3. Van vitamine D in paddestoelen is ook aangetoond dat het de groei van kankercellen remt door bij te dragen aan de regulering van de celgroeicyclus. Het plaatsen van vers gesneden champignons in de zon verhoogt hun vitamine D-gehalte aanzienlijk. Het folaat in champignons speelt een belangrijke rol bij de synthese en het herstel van DNA, waardoor de vorming van kankercellen door mutaties in het DNA wordt voorkomen.2

2) Diabetes

 1. Studies hebben aangetoond dat mensen met type 1 diabetes die vezelrijke diëten consumeren lagere bloedglucosewaarden hebben en mensen met type 2 diabetes hebben mogelijk verbeterde bloedsuikerspiegel, lipiden en insulinespiegels.

 2. Een kopje gegrilde portabella-champignons en een kopje gewokte shiitake-champignons bevatten beide ongeveer 3 gram vezels. Vezels komen ook het spijsverteringsstelsel ten goede en verminderen het risico op hartaandoeningen en metabool syndroom.

 3. De voedingsrichtlijnen voor Amerikanen adviseren 21 gram tot 25 gram vezels per dag voor vrouwen en 30 gram tot 38 gram per dag voor mannen.

3) Gezondheid van het hart

 1. Het gehalte aan vezels, kalium en vitamine C in champignons draagt ​​allemaal bij aan de cardiovasculaire gezondheid. Kalium en natrium werken samen in het lichaam om de bloeddruk te reguleren. Het consumeren van paddestoelen, die veel kalium en weinig natrium bevatten, helpt de bloeddruk te verlagen en het risico op hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten te verminderen.

 2. Bovendien kan een inname van 3 gram bèta-glucanen per dag het cholesterolgehalte in het bloed met 5 procent verlagen.3 De stengel van de shiitake-paddestoelen is een bijzonder goede bron van bèta-glucanen.

4) Immuniteit

 1. Van selenium is ook vastgesteld dat het de immuunrespons op infecties verbetert door de productie van dodelijke T-cellen te stimuleren. De bèta-glucaanvezels in de celwanden van paddenstoelen stimuleren het immuunsysteem om kankercellen te bestrijden en te voorkomen dat zich tumoren vormen.3

5) Gewichtsbeheersing en verzadiging

 1. Voedingsvezels spelen een belangrijke rol bij gewichtsbeheersing door te functioneren als een "bulkstof" in het spijsverteringsstelsel. Champignons bevatten twee soorten voedingsvezels in hun celwanden, bèta-glucanen en chitine. Deze verhogen de verzadiging en verminderen de eetlust. Door je langer vol te voelen, kunnen ze de totale calorie-inname verminderen.3

Voedingsprofiel van paddestoelen

 1. Champignons bevatten van nature weinig natrium, vet, cholesterol en calorieën en worden vaak 'functionele voedingsmiddelen' genoemd!

 2. Naast het leveren van basisvoeding, helpen ze chronische ziekten te voorkomen door de aanwezigheid van antioxidanten en nuttige voedingsvezels zoals chitine en bèta-glucanen.

 3. Een kopje gehakte of gesneden rauwe witte champignons bevat:

 4. Er is een grote verscheidenheid aan paddenstoelen beschikbaar, maar de meeste bieden ongeveer dezelfde hoeveelheid dezelfde voedingsstoffen per portie, ongeacht hun vorm of grootte.

Vitaminen en mineralen

 1. Champignons zijn rijk aan B-vitamines zoals riboflavine (B2), folaat (B9), thiamine (B1), pantotheenzuur (B5) en niacine B3). De B-vitamines helpen het lichaam energie uit voedsel te halen en ze helpen rode bloedcellen vormen.

 2. Een aantal B-vitamines lijken ook belangrijk te zijn voor een gezond brein. Zwangere vrouwen wordt geadviseerd om tijdens de zwangerschap foliumzuur of folaat in te nemen om de gezondheid van de foetus te bevorderen.

 3. Champignons zijn ook de enige veganistische, niet-versterkte voedingsbron van vitamine D. Zuivelproducten zijn normaal gesproken een goede voedingsbron van vitamine D, maar veganisten consumeren geen dierlijke producten, dus champignons kunnen bieden een alternatieve bron van deze belangrijke vitamine.

 4. Verschillende andere mineralen die moeilijk te verkrijgen zijn in een veganistisch dieet, zoals selenium, kalium, koper, ijzer en fosfor, zijn verkrijgbaar in paddestoelen.1

 5. Beta-glucanen zijn een soort vezel die voorkomt in de celwanden van veel soorten paddenstoelen. Onlangs zijn bèta-glucanen het onderwerp geweest van uitgebreide studies die suggereren dat ze de insulineresistentie en het cholesterolgehalte in het bloed kunnen verbeteren, het risico op obesitas verlagen en een immuniteitsboost bieden.3

 6. Champignons bevatten ook choline, een belangrijke voedingsstof die helpt bij slaap, spierbewegingen, leren en geheugen. Choline helpt bij het handhaven van de structuur van cellulaire membranen, helpt bij de overdracht van zenuwimpulsen, ondersteunt een goede vetopname en vermindert chronische ontstekingen.7

Meer champignons in het dieet opnemen

 1. Kies bij het kopen van champignons op de markt die welke stevig, droog en ongekruid zijn. Vermijd paddenstoelen die slijmerig of verdord lijken. Bewaar champignons in de koelkast en was ze niet of snijd ze pas klaar voor gebruik.

 2. Snelle tips voor het bereiden van champignons:

 3. Hoewel de meesten van ons bekend zijn met witte of champignons, zijn er andere soorten beschikbaar.

 4. Een 19-gram shiitake-paddenstoel, populair in de Japanse keuken, bevat:

 5. Shiitake-champignons kunnen worden gebakken in bouillon of olijfolie voor een gezond bijgerecht.

 6. Een hele portabella-paddenstoel van 84 gram bevat:

 7. Als u van een portabella-paddenstoel wilt genieten, maakt u deze schoon, verwijdert u de stengel en laat u deze een uur marineren met een mengsel van olijfolie, ui, knoflook en azijn. Plaats het vervolgens 10 minuten onder een hete grill.

Potentiële gezondheidsrisico's van het consumeren van paddestoelen

 1. Wilde paddenstoelen maken al minstens enkele eeuwen deel uit van het menselijke dieet, maar niet-gekweekte wilde paddenstoelen kunnen een risico vormen voor degenen die geen onderscheid kunnen maken tussen degenen die veilig zijn om te eten en degenen die gevaarlijk zijn voor consumptie .

 2. Het eten van wilde paddestoelen die giftig zijn voor mensen, kan ernstige ziekte en soms zelfs de dood veroorzaken. Studies hebben ook aangetoond dat sommige wilde paddestoelen veel zware metalen en andere schadelijke chemicaliën bevatten.5

 3. Om deze gevaren te voorkomen, is het het beste om paddestoelen te consumeren die onder de juiste omstandigheden zijn geteeld.

 4. Het gebruik van bèta-glucanen wordt verondersteld veilig te zijn voor de meeste mensen. Omdat bèta-glucanen de immuunfunctie kunnen stimuleren, kan dit echter een risico zijn voor mensen met auto-immuunziekten zoals reumatoïde artritis, lupus, astma en multiple sclerose.

 5. Onderzoekers moeten nog concluderen of grote hoeveelheden bèta-glucan-inname al dan niet negatieve effecten hebben op mensen met deze aandoeningen.5

 6. Het is het totale dieet of algehele eetpatroon dat het belangrijkst is bij ziektepreventie en het bereiken van een goede gezondheid. Het is beter om een ​​gevarieerd dieet te eten dan je te concentreren op individuele voedingsmiddelen als de sleutel tot een goede gezondheid.

Verder lezen

 1. Heb je genoten van het lezen over de potentiële gezondheidsvoordelen van paddestoelen? Bekijk onze verzameling artikelen over andere voedingsmiddelen.

 2. Lees anders ons artikel over de top 10 gezonde voeding voor uw dagelijkse voeding.

 3. Artikel laatst bijgewerkt door Yvette Brazier op do 23 februari 2017. Bezoek onze categorie Voeding / Dieet categorie voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld je aan voor onze nieuwsbrief voor de laatste updates over Voeding / Dieet. Alle referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

 4. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:

 5. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407