Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Wat is een Pollotarisch Dieet? Voordelen, voedsellijsten en meer

De onderste regel

 1. Een pollotarian is iemand die gevogelte eet, maar geen rood vlees of varkensvleesproducten.

 2. Mensen kiezen om verschillende redenen voor dit voedingspatroon.

 3. Voor sommigen is pollotariër een stap in de richting van vegetariër worden, terwijl anderen zich meer zorgen maken over de gezondheid en het milieu van het eten van rood vlees.

 4. Dit artikel geeft een overzicht van het pollotarische dieet, inclusief de voordelen, nadelen, te eten en te vermijden voedsel, en een voorbeeld van een maaltijdplan.

Wat is een pollotarisch dieet?

 1. Ook bekend als pollo-vegetarisch, wordt het pollotarisch dieet beschouwd als een soort semi-vegetarisme, omdat sommige vormen van dierlijk vlees zijn toegestaan.

 2. Terwijl het voorvoegsel "pollo" in het Spaans letterlijk "kip" betekent, eten pollotarians over het algemeen alle vormen van gevogelte, inclusief kalkoen en eend.

 3. Mensen die dit dieet volgen, eten geen rood vlees of varkensvleesproducten. Bovendien bevatten sommige eieren en zuivelproducten in hun dieet, terwijl anderen dat niet doen.

 4. Pollotarians die soms vis en zeevruchten eten worden als pesce-pollotarians beschouwd.

 5. Naast het toelaten van gevogelte, benadrukt het dieet plantaardig voedsel, zoals volle granen, fruit, groenten, noten, zaden en gezonde vetten.

 6. Aangezien er geen vaste richtlijnen zijn met betrekking tot de soorten en hoeveelheden pluimvee om te consumeren, kan de voedingssamenstelling van een pollotarisch dieet sterk verschillen per individu.

Mogelijke gezondheidsvoordelen

 1. Gezien de beperkte hoeveelheid onderzoek naar het pollotarisch dieet, zijn de potentiële voordelen voor de gezondheid grotendeels gebaseerd op de vermindering en eliminatie van rood en verwerkt vlees.

 2. Het dieet kan voordelen bieden die vergelijkbaar zijn met die van vegetarische diëten, omdat het ook de nadruk legt op plantaardig voedsel.

 3. Sommige studies hebben hoge inname van rood vlees, vooral verwerkt rood vlees, geassocieerd met een verhoogd risico op hartaandoeningen (1, 2, 3, 4, 5).

 4. In populatie-gebaseerde studies is daarentegen de inname van pluimvee gekoppeld aan een verlaagd risico op hartaandoeningen. Deze relatie kan te wijten zijn aan een verhoogde inname van pluimvee, resulterend in een verminderde inname van rood vlees (1, 6, 7).

 5. In een onderzoek onder 84.136 vrouwen werd het vervangen van 1 portie onbewerkt rood vlees per dag door pluimvee geassocieerd met een 19% verlaagd risico op hartaandoeningen (1).

 6. Naast dat ze minder rood en verwerkt vlees bevatten, zijn pollotarische diëten ook hoog in plantaardig voedsel.

 7. Als gevolg hiervan kan het dieet rijk zijn aan vezels en antioxidanten, die kunnen beschermen tegen hartaandoeningen door de bloeddruk te verlagen en de HDL (goede) cholesterol te verhogen (8).

 8. Hoge inname van rood vlees, vooral verwerkt rood vlees, is in verband gebracht met een verhoogd risico op bepaalde soorten kanker, waaronder colorectale kanker (9, 10, 11).

 9. Daarentegen is regelmatige inname van pluimvee niet geassocieerd met darmkanker en kunnen vegetarische diëten er zelfs tegen helpen (11, 12).

 10. Een observationeel onderzoek bij 492.186 volwassenen wees uit dat voor elke 1.000 gegeten calorieën een toename van de inname van gevogelte met 10 gram in combinatie met een gelijke vermindering van rood vlees was gekoppeld aan een significante daling van 3-20% risico op verschillende soorten kanker (13).

 11. Daarom kan het vervangen van rood vlees door gevogelte en meer plantaardig voedsel door een pollotarisch dieet te volgen het risico op sommige soorten kanker verminderen.

 12. Bepaalde soorten rood vlees, vooral verwerkt vlees, zijn in verband gebracht met een verhoogd risico op diabetes type 2 (14).

 13. In een onderzoek bij 53.163 gezonde volwassenen bleek het vervangen van verwerkt rood vlees door gevogelte, vis en onbewerkt rood vlees het diabetesrisico van type 2 aanzienlijk te verminderen gedurende de follow-upperiode van 15 jaar ( 15).

 14. Pollotarische diëten zijn ook rijk aan plantaardig voedsel, dat kan beschermen tegen diabetes type 2, omdat dit voedsel vaak veel vezels en weinig verzadigd vet bevat.

 15. Uit een onderzoek bij meer dan 60.000 volwassenen bleek dat semi-vegetariërs 1,5% minder kans hadden op diabetes type 2 in vergelijking met niet-vegetariërs (16).

 16. Een pollotarisch dieet kan ook uw taille ten goede komen.

 17. Pluimvee bevat over het algemeen minder calorieën en verzadigd vet dan rood vlees en varkensvleesproducten, maar is nog steeds een goede bron van eiwitten.

 18. Onderzoek heeft aangetoond dat een eiwitrijk dieet de eetlust kan verminderen, waardoor u de hele dag door minder calorieën eet (17, 18).

 19. Bovendien hebben degenen die vegetarische diëten volgen meestal een lagere body mass index (BMI) dan niet-vegetariërs, terwijl voornamelijk plantaardige diëten, zoals een pollotarisch dieet, zijn gevonden helpen gewichtsverlies (19, 20, 21).

Kan goed zijn voor het milieu

 1. Een pollotarisch dieet kan het milieu ten goede komen.

 2. Uit een onderzoek bleek dat het produceren van rundvlees 28 keer meer land en 11 keer meer irrigatiewater vereist dan het produceren van ander vee. Bovendien produceert het gemiddeld 5 keer meer broeikasgasemissies in vergelijking met ander vee, waaronder pluimvee en varkensvlees (22).

 3. Bovendien blijkt plantaardig voedsel vaak duurzamer te zijn dan dierlijke producten, omdat ze minder middelen nodig hebben dan het fokken van dieren (23).

 4. Uit onderzoek blijkt echter dat het verminderen van uw totale inname van dierlijke producten en het kiezen van duurzamere opties, zoals kip, nog steeds ten goede kan komen aan het milieu en realistischer kan zijn voor de huidige vleeseters (24) .

Potentiële nadelen

 1. Een goed gepland pollotarisch dieet dat een verscheidenheid aan plantaardig voedsel bevat, samen met een matige inname van pluimvee, kan behoorlijk gezond zijn en hoeft niet te worden aangevuld.

 2. Net als bij andere vegetarische voedingspatronen, lopen sommige mensen echter het risico op tekorten aan voedingsstoffen wanneer ze minder dierlijke producten gebruiken.

 3. Mogelijke tekorten aan voedingsstoffen om op te letten bij het volgen van een pollotarisch dieet zijn onder meer:

 4. IJzer en zink zijn aanwezig in plantaardig voedsel, maar worden beter opgenomen uit dierlijke producten. Hoewel pluimvee beide mineralen bevat, moeten pollotariërs zich misschien nog bewust zijn van het opnemen van voldoende plantaardige bronnen van ijzer en zink (25).

 5. Vitamine B12 komt alleen voor in dierlijke producten. Afhankelijk van hoeveel pluimvee een politieagent kiest om in zijn dieet op te nemen, kan een B12-supplement worden aanbevolen.

 6. Voor pollotarische diëten die geen zuivel bevatten, is het belangrijk om plantaardige bronnen van calcium op te nemen, waaronder boerenkool, witte bonen, sesamzaadjes en hele sojaproducten.

 7. Als vis en zeevruchten beperkt zijn, krijgt een politieagent mogelijk onvoldoende hoeveelheden omega-3-vetzuren, die essentieel en belangrijk zijn voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid (26).

 8. Bronnen van de plantaardige vorm van omega-3 - alfa-linoleenzuur - omvatten walnoten, evenals chia en lijnzaad.

Eten om te eten

 1. Een pollotarisch dieet is ideaal rijk aan plantaardig voedsel en bevat gematigde hoeveelheden gevogelte. Voedingsmiddelen die oké zijn om op een pollotarisch dieet te eten, zijn onder meer:

 2. Pollotariërs kunnen er ook voor kiezen om eieren en zuivelproducten op te nemen.

Te vermijden voedingsmiddelen

 1. Behalve pluimvee eten pollotariërs geen ander dierlijk vlees. Hoewel sommige vissen en schelpdieren kunnen bevatten, worden ze technisch gezien beschouwd als pesce-pollotarians.

 2. Te vermijden voedingsmiddelen op een pollotarisch dieet zijn onder meer:

 3. Bovendien moet de inname van gefrituurd gevogelte worden geminimaliseerd.

Voorbeeld maaltijdplan

 1. Als u geïnteresseerd bent in het proberen van een pollotarisch dieet, kan dit vijfdaagse maaltijdplan u ideeën geven over hoe u de verandering kunt aanbrengen.

 2. Hoewel pluimvee deel uitmaakt van een pollotarisch dieet, ligt de nadruk nog steeds op het eten van een voedzaam dieet dat rijk is aan geheel plantaardig voedsel. Sommige mensen kunnen ervoor kiezen om meer of minder porties gevogelte te eten en zuivelproducten of eieren op te nemen.

De onderste regel

 1. Een pollotarisch dieet richt zich op volledig, plantaardig voedsel met de opname van pluimvee met mate.

 2. Omdat het rijk is aan vezelrijk, plantaardig voedsel en de inname van rood vlees en varkensvlees vermindert, kan het de gezondheid van het hart ten goede komen, gewichtsverlies bevorderen en beschermen tegen type 2 diabetes en bepaalde soorten kanker.

 3. Vergeleken met het gemiddelde westerse dieet, kan het ook goed zijn voor het milieu.

 4. Over het algemeen kan een pollotarisch dieet een gezonde, meer realistische optie zijn voor vleeseters die minder rood vlees en meer plantaardig voedsel willen eten.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407