Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Wat is het GAPS-dieet? Een compleet overzicht

Wat is het GAPS-dieet? Een compleet overzicht

 1. De term "GAPS" staat voor "darm- en psychologiesyndroom." Het GAPS-dieet volgt het idee dat darmgezondheid is gekoppeld aan de algehele lichamelijke en geestelijke gezondheid.

 2. In deze theorie kan het verbeteren van de darmgezondheid andere gezondheidsproblemen verbeteren.

 3. Onderzoekers hebben dit dieet nog niet volledig onderzocht. Er is momenteel beperkt bewijs dat suggereert dat het dieet de gezondheidsproblemen kan behandelen waarop het claimt, en er zijn verschillende controverses rond het uitgangspunt van dit dieet.

 4. In dit artikel bekijken we het bewijs voor de claims van het GAPS-dieet, hoe het te volgen en de mogelijke voordelen ervan. We bieden ook voorbeelden van voedsellijsten en maaltijdplannen.

Wat is het GAPS-dieet?

 1. Dr. Natasha Campbell-McBride, die het GAPS-dieet heeft uitgevonden, is van mening dat slechte voeding en een lekkende darm of verhoogde darmpermeabiliteit verantwoordelijk zijn voor veel psychologische, neurologische en gedragsproblemen.

 2. In de kern van het GAPS-dieet vermijden mensen voedsel dat moeilijk te verteren is en de darmflora of darmwand kan beschadigen. Ze vervangen ze door voedingsstoffen die de darm helpen genezen.

 3. Volgens de GAPS-theorie geeft een lekkende darm schadelijke bacteriën en toxines af aan de bloedbaan, die vervolgens naar de hersenen reizen en de werking van de hersenen verstoren. De theorie zegt dat het elimineren van voedingsmiddelen die de darm beschadigen, aandoeningen zoals autismespectrumstoornis (ASS), ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) en dyslexie kan helpen behandelen.

 4. Hoewel huidig ​​onderzoek suggereert dat er een verband bestaat tussen de hersenen en de darm, met name voor aandoeningen als angst en depressie, is er geen krachtig bewijs dat suggereert dat het volgen van het GAPS-dieet de psychologie zal verbeteren of gedragsomstandigheden.

Welke voorwaarden beoogt het GAPS-dieet?

 1. Dr. Campbell-McBride ontwierp oorspronkelijk het GAPS-dieet met als doel het autisme van haar zoon te behandelen. Sommige mensen gebruiken het GAPS-dieet ook als alternatieve therapie voor een reeks psychologische en gedragsaandoeningen, waaronder:

 2. Dr. Campbell-McBride's oorspronkelijke doel met het GAPS-dieet was om kinderen met gedrags- en stemmingsstoornissen te helpen. Sommige volwassenen gebruiken het nu echter om spijsverteringsproblemen te verbeteren.

Het GAPS-dieet en autisme

 1. Dr. Campbell-McBride gelooft dat kinderen autisme ontwikkelen als gevolg van slechte voeding en het lekkende darmsyndroom. Ze beweert dat het GAPS-dieet de symptomen van autisme kan 'genezen' of verbeteren.

 2. ASD veroorzaakt een reeks symptomen die van invloed zijn op hoe een persoon de wereld ervaart en in sociale situaties samenwerkt. Wetenschappers geloven dat een combinatie van genetische en omgevingsfactoren bijdragen aan de ontwikkeling van ASS.

 3. De meeste experts zijn het erover eens dat er geen remedie is voor ASS. Veel mensen met ASS zien autisme niet als iets dat ze moeten genezen of behandelen. Het is echter mogelijk om de gezondheidsproblemen bij ASS te verbeteren, zoals gastro-intestinale (GI) problemen.

 4. Uit een systematische review in 2014 bleek dat kinderen met ASS significant hogere percentages GI-symptomen hadden dan kinderen zonder. De auteurs zeggen dat kinderen met ASS vatbaarder waren voor buikpijn, constipatie en diarree. Het is nog niet duidelijk waarom dit het geval is.

 5. Eén case study meldde dat een 12-jarige jongen na 4 weken probiotische behandeling significante verminderingen van GI-symptomen en kern-autismesymptomen vertoonde.

 6. Uit bevindingen van een onderzoek uit 2014 dat 133 kinderen testte, werd echter geen verband gevonden tussen darmpermeabiliteit en de aanwezigheid van ASS-symptomen.

 7. Tot op heden is er geen solide bewijs dat suggereert dat dieetveranderingen ASS aanzienlijk kunnen beïnvloeden.

Zijn er voordelen aan het GAPS-dieet?

 1. Er zijn geen sterke aanwijzingen dat het GAPS-dieet kan helpen bij de behandeling van de aandoeningen waarop het claimt.

 2. Het volgen van dit dieet kan echter de darmgezondheid van een persoon verbeteren. Het moedigt mensen aan minder bewerkte voedingsmiddelen en meer fruit, groenten en natuurlijke vetten te eten. Deze eenvoudige voedingsveranderingen kunnen de darmgezondheid en de algehele gezondheid verbeteren.

 3. GAPS-dieetrichtlijnen houden echter niet expliciet rekening met alle voedingsbehoeften. Bij het volgen van dit dieet moeten mensen ervoor zorgen dat ze voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgen om voedingsstoornissen te voorkomen.

 4. De volgende paragrafen bespreken het bewijsmateriaal voor mogelijke voordelen van het GAPS-dieet.

De darmgezondheid verbeteren

 1. Het GAPS-dieet kan de darmgezondheid op drie manieren verbeteren:

Mogelijk omgaan met enkele psychologische en gedragsstoornissen

 1. Volgens een overzichtsstudie hebben recente klinische onderzoeken gesuggereerd dat microben in de darm de hersenfunctie aanzienlijk kunnen beïnvloeden.

 2. De onderzoekers suggereren dat onevenwichtigheden in de darm kunnen bijdragen aan schizofrenie en andere complexe gedragsvoorwaarden.

 3. Bevindingen uit een systematische review van 2019 suggereren dat probiotica een sterk therapeutisch potentieel hebben voor de behandeling van depressieve symptomen.

 4. Er is momenteel echter geen gedegen onderzoek dat suggereert dat het veranderen van het dieet deze aandoeningen effectief kan behandelen.

Hoe volgt u het GAPS-dieet?

 1. Om het GAPS-dieet te volgen, verwijdert u granen, suiker, soja, gepasteuriseerde zuivel, zetmeelrijke groenten en bewerkte voedingsmiddelen uit het dieet.

 2. Het dieet is zeer beperkend en kan tot 2 jaar duren.

 3. Het GAPS-dieet kent drie fasen:

1. Het introductiedieet

 1. Dr. Campbell-McBride beveelt aan dat mensen het introductiedieet volgen voordat ze aan het volledige GAPS-dieet beginnen.

 2. Hoewel deze zeer beperkend is, is deze fase bedoeld om de darm te genezen en de spijsverteringssymptomen snel te verminderen. Het kan een paar weken tot 1 jaar duren.

 3. Het introductiedieet bestaat uit zes progressieve stadia. Elke fase introduceert nieuw voedsel. Mensen moeten niet doorgaan naar de volgende fase als ze spijsverteringssymptomen ervaren, waaronder:

 4. In fase 1 bestaat het dieet uit:

 5. Voeg in fase 2 de volgende voedingsmiddelen toe:

 6. Voeg in fase 3 de volgende voedingsmiddelen toe:

 7. Voeg in fase 4 de volgende voedingsmiddelen toe:

 8. Voeg in fase 5 de volgende voedingsmiddelen toe:

 9. Voeg in fase 6 de volgende voedingsmiddelen toe:

 10. Na voltooiing van het introductiedieet stappen veel mensen over op het volledige GAPS-dieet.

2. Het volledige GAPS-dieet

 1. Vermijd tijdens het GAPS-dieet alle granen, suikers, zetmeelrijke groenten, geraffineerde koolhydraten en bewerkte voedingsmiddelen. Deze fase duurt 1,5-2 jaar.

 2. Acceptabele GAPS-voedingsmiddelen zijn onder meer:

 3. Het GAPS-dieet beveelt ook aan dat mensen:

3. De herintroductiefase

 1. Na ten minste 6 maanden normale spijsvertering kunnen mensen ervoor kiezen om door te gaan naar de herintroductiefase.

 2. De laatste fase van het GAPS-dieet omvat het geleidelijk opnieuw introduceren van voedselproducten in de loop van enkele maanden.

 3. Het dieet beveelt aan om te beginnen met aardappelen en gefermenteerde granen. Begin met kleine porties en verhoog geleidelijk de hoeveelheid voedsel, zolang er zich geen spijsverteringsproblemen voordoen. Vervolg dit proces met zetmeelrijke groenten, granen en bonen.

 4. Na het GAPS-dieet te hebben voltooid, blijven veel mensen verfijnde, sterk bewerkte voedingsmiddelen vermijden.

De GAPS dieetvoedsellijst

 1. Mensen kunnen de volgende voedingsmiddelen op het GAPS-dieet eten:

 2. Te vermijden voedingsmiddelen op het GAPS-dieet zijn onder meer:

Voorbeeld GAPS dieet maaltijdplan

 1. Begin de dag met een van de volgende:

 2. Voor het ontbijt:

 3. Voor het avondeten:

Samenvatting

 1. Het GAPS-dieet beweert autisme en andere gedrags- en psychologische aandoeningen te helpen behandelen. Er zijn echter geen geloofwaardige onderzoeksresultaten die deze claims ondersteunen.

 2. Zoals gebruikelijk in de voedingsindustrie, lijkt het GAPS-dieet onderdeel te zijn van een groter marketingplan. Naast het aanbieden van voedingsadvies, verkoopt de officiële website boeken, supplementen, dvd's, etherische oliën, biologische bitters en meer.

 3. Mensen moeten daarom voorzichtig zijn.

 4. Degenen die geïnteresseerd zijn in het proberen van het GAPS-dieet, kunnen een erkende GAPS-arts raadplegen voor meer informatie. Mensen moeten echter eerst overwegen om een ​​geregistreerde diëtist of andere zorgverlener te raadplegen.

 5. Artikel laatst herzien door vr 26 april 2019. Bezoek onze categorie Voeding / Dieet categorie voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld je aan voor onze nieuwsbrief voor de laatste updates over Voeding / Dieet. Alle referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

 6. Dalton, N., et al. (2014). Darmpermeabiliteit bij autismespectrumstoornissen [!Abstract

 7. Klinder, A., et al. (2016). Impact van toenemende groenten en fruit en flavonoïde-inname op de menselijke darmflora [!Abstract

 8. Nadeem, I., et al. (2018). Effect van probiotische interventies op depressieve symptomen: een verhalende evaluatie die systematische beoordelingen evalueert [!Abstract

 9. Rezazadeh, L., et al. (2019). Effecten van probiotische yoghurt op glycemische indexen en endotheeldisfunctie markers bij patiënten met metabool syndroom [!Abstract

 10. Suez, J., et al. (2014). Kunstmatige zoetstoffen induceren glucose-intolerantie door de darmflora te veranderen [!Abstract

 11. Turner-McGrievy, G. M., et al. (2019). Impact van een 12-maanden durende interventie voor ontstekingsmanagement op de inflammatoire index van het dieet, ontsteking en lipiden [!Abstract

 12. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:

 13. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407