Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Wat is het verschil tussen veganisme en vegetarisme?

Wat is het verschil tussen veganisme en vegetarisme?

 1. Zowel veganisme als vegetarisme worden steeds populairder. Sommige mensen vinden de verschillen tussen deze twee diëten echter een beetje verwarrend, vooral omdat er verschillende variaties in vegetarisme zijn.

 2. In dit artikel onderzoeken we de overeenkomsten en verschillen tussen veganisme en vegetarisme. We bespreken ook gezondheidsvoordelen, welk dieet gezonder is, wat beter is voor gewichtsverlies, en risico's en overwegingen.

Wat is vegetarisme?

 1. Volgens de Vegetarische Vereniging zijn vegetariërs mensen die de producten of bijproducten van het slachten van dieren niet eten.

 2. Vegetariërs consumeren niet:

 3. Veel vegetariërs consumeren echter bijproducten waarbij geen dieren worden geslacht. Waaronder:

 4. Vegetariërs consumeren meestal een scala aan fruit, groenten, noten, zaden, granen en peulvruchten, evenals "vleesvervangers" die afkomstig zijn van deze voedselsoorten.

 5. Vegetarisme is over het algemeen minder streng dan veganisme, dus er zijn verschillende bekende variaties op het vegetarische dieet. Waaronder:

Wat is veganisme?

 1. Veganisme is een strengere vorm van vegetarisme. Veganisten vermijden het consumeren of gebruiken van dierlijke producten of bijproducten. De Vegan Society definieert veganisme als "een manier van leven, die ernaar streeft om, voor zover mogelijk en praktisch, alle vormen van uitbuiting van en wreedheid jegens dieren voor voedsel, kleding of een ander doel uit te sluiten."

 2. Veganisten vermijden strikt het eten van voedingsmiddelen of dranken die bevatten:

 3. Strikte veganisten breiden deze principes ook verder uit dan hun dieet en proberen waar mogelijk elk product te vermijden dat direct of indirect betrekking heeft op het gebruik van dieren bij mensen. Deze producten kunnen zijn:

 4. Veel vegetariërs passen ook enkele van deze principes toe op hun levensstijl, bijvoorbeeld door lederwaren en producten waarbij dierproeven zijn gedaan te vermijden.

Gezondheidsvoordelen

 1. Wetenschappelijk onderzoek suggereert dat vegetarische en veganistische diëten verschillende gezondheidsvoordelen kunnen bieden.

 2. Een onderzoek uit 2017 onderzocht de effectiviteit van een plantaardig dieet bij 49 volwassenen met overgewicht of obesitas en had ook ten minste een van de volgende aandoeningen:

 3. De onderzoekers wezen de deelnemers willekeurig toe op normale voeding en verzorging of een vetarm, plantaardig dieetprogramma met magere hele voedingsmiddelen, zonder calorietelling of verplichte regelmatige lichaamsbeweging. De interventie omvatte ook twee sessies van 2 uur per week, die de deelnemers voorzien van kooktraining en -opleiding door artsen. De non-interventiegroep heeft geen van deze sessies bijgewoond.

 4. Bij de follow-ups van 6 en 12 maanden hadden de deelnemers in de dieetgroep een significante verlaging van de body mass index (BMI) en cholesterol in vergelijking met die in de normale zorggroep.

 5. Een systematische review en meta-analyse uit 2017 vond bewijs dat suggereert dat plantaardige diëten kunnen helpen lagere niveaus van totaal cholesterol, lage-dichtheid lipoproteïne (LDL) cholesterol en hoge-dichtheid lipoproteïne (HDL) ) cholesterol. De onderzoekers analyseerden niet hoe de veranderingen in cholesterol de uitkomsten van hartziekten beïnvloedden.

 6. Uit een ander observationeel onderzoek uit 2016 bleek dat vegetariërs die in Zuid-Azië en Amerika wonen minder kans hebben op overgewicht dan niet-vegetariërs.

 7. Een beoordeling uit 2019 citeert bewijs dat suggereert dat plantaardige diëten een aantal cardiovasculaire gezondheidsvoordelen kunnen bieden voor duursporters. Deze voordelen omvatten:

 8. Een onderzoek uit 2019 vond ook een verband tussen een gezond plantaardig dieet en een lager risico op het ontwikkelen van chronische nierziekte. Interessant is dat degenen die een ongezond plantaardig dieet volgden met een hoger aandeel suikergezoete voedingsmiddelen en geraffineerde granen, een aanzienlijk hoger risico op chronische nierziekte hadden.

Wat is gezonder?

 1. Beide diëten bieden vergelijkbare gezondheidsvoordelen en moedigen mensen over het algemeen aan om meer voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan antioxidanten en rijk aan voedingsstoffen.

 2. Het is moeilijk te zeggen welk dieet gezonder is, omdat beide diëten voor- en nadelen hebben.

 3. In tegenstelling tot veganisten krijgen lacto-vegetariërs bijvoorbeeld calcium, fosfor en vitamine D uit zuivelproducten. Het vermijden van zuivel en eieren kan veganisten echter helpen hun cholesterolgehalte laag te houden.

 4. Veganisten lopen ook het risico op een essentieel tekort aan omega-3-vetzuren, met name in EPA en DHA, zelfs als ze plantaardige bronnen van deze voedingsstoffen consumeren. DHA is noodzakelijk voor hersenfunctie en cognitie en om hersenmist, geheugenproblemen en meer te voorkomen. Vegetariërs en pescatarians kunnen EPA en DHA gemakkelijker verkrijgen uit eieren en zeevruchten.

 5. Volgens een onderzoek uit 2019 hielden volwassenen uit Argentinië die zich als vegan identificeerden nauwer vast aan een gezonde veganistische levensstijl dan vegetariërs en niet-vegetariërs.

 6. De auteurs definieerden een gezonde veganistische levensstijl als:

 7. Het volgen van een plantaardig dieet garandeert echter geen goede gezondheid. Het is nog steeds mogelijk voor vegetariërs en veganisten om een ​​ongezonde levensstijl te leiden of een dieet van verwerkt "junk" voedsel te eten.

Wat is beter voor gewichtsverlies?

 1. Een transversale studie uit 2006 met 21.966 deelnemers en een beoordeling uit 2014 van drie prospectieve cohortstudies met adventisten in Noord-Amerika suggereren beide dat veganisten over het algemeen een lagere BMI hebben dan vegetariërs en vleeseters.

 2. Een mogelijke verklaring voor deze trend kan zijn omdat veganisten geen eieren of zuivelproducten consumeren.

 3. Uit het onderzoek uit 2006 bleek ook dat veganisten minder dan 5 jaar zwaarder zijn geworden dan vegetariërs en vleeseters. Mensen die hun dieet veranderden om hun inname van dierlijke producten te verminderen, wonnen echter het minste gewicht tijdens de studie.

 4. In een onderzoek uit 2018 onder 75 volwassenen met overgewicht, wezen onderzoekers willekeurig deelnemers toe om ofwel een vetarm, veganistisch dieet te volgen of door te gaan met hun huidige dieet, dat dierlijke eiwitten kan bevatten. Na 16 weken hadden deelnemers in de veganistische groep aanzienlijk meer vet rond de buik verloren dan die in de controlegroep.

Risico's en overwegingen

 1. Volgens de auteurs van een artikel in het Journal of the American Dietetic Association (nu het Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics), zijn zorgvuldig geplande vegetarische en veganistische diëten 'gezond, qua voedingswaarde toereikend' , en kan gezondheidsvoordelen bieden bij de preventie en behandeling van bepaalde ziekten. " Het is echter belangrijk voor vegetariërs en veganisten om ervoor te zorgen dat ze een uitgebalanceerd en gezond dieet eten dat aan al hun voedingsbehoeften voldoet.

 2. Plantaardig voedsel bevat bijvoorbeeld van nature geen vitamine B12, een essentieel mineraal dat het zenuwstelsel en de cardiovasculaire gezondheid ondersteunt. Veganisten en vegetariërs kunnen vitamine B12 krijgen van verrijkte voedingsmiddelen, zoals ontbijtgranen en sommige soorten plantaardige "melk"

 3. Vegetariërs en veganisten kunnen ook vitamine B12-supplementen nemen. Sommige B-12-supplementen kunnen echter dierlijke producten bevatten, dus het is belangrijk om de productetiketten zorgvuldig te controleren en alleen bij gerenommeerde fabrikanten te kopen.

 4. Volgens een studie uit 2017 uit Zwitserland, krijgen sommige vegetariërs mogelijk niet genoeg vitamine B-6 en niacine uit hun voeding, terwijl veganisten een hoger risico op zink- en omega-3-deficiëntie hebben dan die die wat dierlijke producten eten.

 5. Een reeks multivitaminesupplementen die geschikt zijn voor vegetariërs en veganisten zijn verkrijgbaar bij apotheken, gezondheidswinkels en online.

 6. Zoals we hierboven vermeldden, garandeert het eten van een plantaardig dieet geen goede gezondheid. Een groot onderzoek uit 2017 wees uit dat plantaardige diëten bestaande uit ongezond voedsel het risico op hart- en vaatziekten kunnen verhogen.

 7. Voorbeelden van ongezond plantaardig voedsel zijn:

 8. Dit ongezonde plantaardige eten resulteert vaak in een lagere inname van vezels, groenten en micronutriënten naast een verhoogde inname van suiker en verwerkte ingrediënten.

Samenvatting

 1. Zowel vegetariërs als veganisten kiezen ervoor geen vlees en vis te eten. Veganisme is echter een strengere vorm van vegetarisme dat de consumptie of het gebruik van producten die afkomstig zijn van dieren verbiedt, inclusief zuivelproducten, eieren, honing, lederwaren, wol en zijde.

 2. Vegetariërs mogen zuivelproducten, eieren, honing en andere bijproducten eten waarbij geen dieren worden geslacht. Er zijn echter verschillende variaties op het vegetarische dieet. Sommige vegetariërs kiezen er bijvoorbeeld voor om eieren te eten, maar geen zuivelproducten.

 3. Veganistische en vegetarische diëten bevatten over het algemeen een scala aan fruit, groenten, noten, zaden, granen en peulvruchten, evenals "vleesvervangers" die afkomstig zijn van deze voedselsoorten.

 4. Zowel vegetarische als veganistische diëten kunnen gezondheidsvoordelen bieden, waaronder een verlaagd lichaamsgewicht, een lager cholesterolgehalte en een verlaagd risico op hart- en vaatziekten.

 5. Het is echter belangrijk voor vegetariërs en veganisten om ervoor te zorgen dat ze aan al hun voedingsbehoeften voldoen. Planten bevatten bijvoorbeeld van nature geen vitamine B12, dus veganisten en vegetariërs moeten mogelijk verrijkte voedingsmiddelen consumeren of voedingssupplementen nemen om voldoende vitamine B12 te krijgen.

 6. Artikel laatst herzien vóór vr 14 juni 2019 Bezoek onze categorie Voeding / Dieet categorie voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld je aan voor onze nieuwsbrief om de laatste updates over Voeding / Dieet te ontvangen. Alle referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

 7. Craig, W. J., Mangels, A. R. (2009). Positie van de American Dietetic Association: Vegetarische diëten [!Abstract

 8. Schupbach, R., et al. (2017). Micronutriëntenstatus en inname bij alleseters, vegetariërs en veganisten in Zwitserland [!Abstract

 9. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:

 10. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407