Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Wat is het verschil tussen wilde en gekweekte zalm?

Wat is het verschil tussen wilde en gekweekte zalm?

 1. Zalm is een zeer populaire vis die door miljoenen mensen over de hele wereld wordt gegeten. Vanwege zijn populariteit komt veel zalm nu van viskwekerijen in plaats van in het wild.

 2. Dit artikel vergelijkt wilde zalm met gekweekte zalm en bespreekt de verschillen tussen hen, inclusief hun omgeving en hun dieet.

Verschillen tussen wilde en gekweekte zalm

 1. Elke week vette vis eten, zoals zalm, heeft voordelen voor de gezondheid. De Amerikaanse dieetrichtlijnen 2015-2020 bevelen aan om 8 ons zeevruchten per week te eten

 2. Zalm is een uitstekende bron van:

 3. Hieronder onderzoeken we de verschillen tussen gekweekte en wilde zalm.

1. Leefomstandigheden van wilde en gekweekte zalm

 1. Gekweekte zalm zijn visbestanden die in netten worden bewaard. De boeren controleren de fokkerij, geven ze te eten en verstrekken medicijnen indien nodig. Soms zijn de pennen erg druk en kan de zalm niet ver zwemmen.

 2. Overbevissing van de visbestanden in de wereld heeft geleid tot een toename van de viskwekerij. Visteelt houdt ook de prijs van vis lager.

 3. Wilde zalm leeft en broedt in zijn oorspronkelijke waterlichamen. Mensen hebben geen controle over hun fokkerij, voeding of gezondheid. Wilde zalm zwemt lange afstanden zonder beperkingen.

 4. Milieu- en chemische verontreinigingen treffen zowel wilde zalm als gekweekte zalm.

2. Voedingsverschillen

 1. Wilde zalm bevat doorgaans minder calorieën, verzadigd vet en vitamine A en D dan gekweekte zalm, maar bevat meer eiwitten.

 2. In zowel wilde als gekweekte zalm varieert het gehalte aan omega 3 afhankelijk van wat de zalm eet.

 3. Volgens een beoordeling in 2017 bevatten wilde zalm hogere niveaus van omega-6-vetzuren dan gekweekte zalm. Zowel gekweekte als wilde zalm had vergelijkbare niveaus van een omega-3 zuur genaamd EPA, maar gekweekte zalm had lagere niveaus van de omega-3 zure DHA dan wilde zalm.

 4. Volgens het Washington State Department of Health, "bevatten gekweekte zalmfilets evenveel gram omega-3-vetzuren als wilde zalm, omdat gekweekte zalm dikker is dan wilde zalm."

 5. Omega-3 vetzuren zijn belangrijk voor:

 6. Zowel gekweekte als wilde zalm bevatten enkele verbindingen die niet goed zijn voor het lichaam. Dit komt omdat zalm bepaalde chemicaliën en verontreinigende stoffen via hun dieet en hun omgeving kan opnemen.

3. Verschillen in kleur

 1. Wilde en gekweekte zalm kan qua kleur verschillen vanwege hun dieet.

 2. Wilde zalm eet veel krill, krabben en garnalen. Deze schelpdieren bevatten veel carotenoïden, astaxanthine genaamd, waardoor de zalm zijn lichtroze-rode kleur krijgt.

 3. Soms is wilde zalm wit vanwege de manier waarop ze astaxanthine verwerken.

 4. Astaxanthine is een krachtige antioxidant en ontstekingsremmer die essentieel is voor de algemene gezondheid van de vis. Viskwekers voeden de zalm met korrelvoer dat een kunstmatige versie van astaxanthine bevat. De synthetische versie van astaxanthine is niet zo sterk als de natuurlijke versie, maar is nog steeds voordelig.

 5. De natuurlijke en synthetische versies van astaxanthine zijn niet giftig voor de mens.

4. Persistente organische verontreinigende stoffen (POP)

 1. Volgens een artikel in het Diabolology Metabolic Syndrome zijn POP's door de mens gemaakte organische chemicaliën die lang duren om af te breken. POP's kunnen zich in dierlijk weefsel ophopen. Vette vis kan grote hoeveelheden POP's bevatten.

 2. POP's staan ​​ook bekend als:

 3. POP's omvatten:

 4. In hetzelfde artikel staat dat POP's het risico op diabetes type 2 bij mensen kunnen verhogen. POP's doen dit door insuline te beïnvloeden. Insuline regelt de bloedsuikers in het lichaam.

 5. Een ander onderzoek naar POP's in inheemse gemeenschappen waar de mensen veel wilde vis eten, vond een toename van type 2 diabetes.

 6. POP's kunnen ook neurotoxiciteit veroorzaken. Neurotoxiciteit kan het risico op de ziekte van Parkinson en de ziekte van Alzheimer verhogen.

 7. Uit een recente studie bleek dat wilde Atlantische zalm hogere POP-niveaus bevatte dan gekweekte zalm. Dit kan zijn omdat hun omgeving ongecontroleerd is en vanwege vervuilende stoffen in de oceanen.

 8. Uit een onderzoek naar gekweekte Noorse Atlantische zalm bleek dat de niveaus van sommige POP's en pesticiden daalden.

 9. Het lijkt erop dat gekweekte zalm mogelijk minder POP's bevat dan wilde zalm. Dit is echter afhankelijk van het type vismeel dat gekweekte zalm eet. Volgens de Environmental Working Group (EWG) bevatte kweekvis in 2003 5-10 keer meer POP's, polychloorbifenyl (PCB) genaamd dan wilde zalm.

 10. Als u gekweekte zalm kiest, is het gunstig om een ​​gerenommeerde, verantwoorde en duurzaam gekweekte bron te vinden.

5. Zware metalen

 1. Zware metalen, zoals kwik, kunnen oxidatieve stress in het menselijk lichaam veroorzaken. Oxidatieve stress kan schade aan de cellen veroorzaken, die op zijn beurt verschillende gezondheidsproblemen kan veroorzaken.

 2. Andere zware metalen in vis zijn onder meer:

 3. Uit een onderzoek bleek dat wilde Atlantische zalm meer kwik bevatte dan gekweekte Atlantische zalm.

 4. Alle zalm heeft een bepaalde hoeveelheid kwik in zijn weefsels. De omega-3 vetzuren in zalm kunnen helpen voorkomen dat het kwik schade veroorzaakt.

6. Diergeneesmiddelen

 1. Viskwekers geven de zalm soms antibiotica en diergeneesmiddelen om ze in goede gezondheid te houden. Sommige mensen maken zich zorgen dat het gebruik van antibiotica de resistentie tegen menselijk antibioticum kan verhogen.

 2. Wilde zalm heeft minder blootstelling aan diergeneesmiddelen dan gekweekte zalm.

 3. Wilde zalm kiezen is de veiligste optie voor mensen die zich zorgen maken over het innemen van dierlijke medicijnen.

 1. Andere zorgen betreffen de impact van gekweekte zalm op de lokale waterwegen. Wilde zalm past in hun natuurlijke ecosysteem en verhoogt de milieuvervuiling niet.

 2. Viskwekerijen kunnen een vervuilingsrisico vormen, vooral als ze zich in gebieden met lage stroming bevinden. Dit komt omdat vervuiling veroorzaakt door uitwerpselen van vissen en niet opgegeten voer het lokale ecosysteem kan binnendringen en de habitats onder de gesaldeerde pennen kan vervuilen. [! 1410 => 1140 = 9!

 3. Sommige viskwekers slaan hun kwekerijen op met zalm die niet inheems is in het gebied. Dit kan problemen veroorzaken als de vis ontsnapt.

 4. Ontsnapte zalm concurreert met lokale soorten voor voedsel en voortplanting. Ontsnapte zalm kan ook ziekten en parasieten introduceren.

 5. De intensiteit van de visteelt is ook een punt van zorg. Visteelt met hoge intensiteit voor winst leidt vaak tot overbevolking, wat kan leiden tot verhoogde ziekte.

 6. Vanuit ethisch en ecologisch perspectief is wilde zalm de beste optie als deze duurzaam wordt gevist.

Hoe het verschil te zien

 1. Gekweekte zalm bevat meer vet dan wilde zalm. Het vet kan zichtbaar zijn en gekweekte zalm kan er ronder uitzien dan wilde zalm.

 2. Wilde zalm is seizoensgebonden en alleen beschikbaar in de zomer. Ze kunnen een grotere verscheidenheid aan kleuren hebben omdat ze een ander dieet hebben dan gekweekte zalm.

 3. Helaas is het niet altijd mogelijk om het verschil tussen wilde en gekweekte zalm te zien door de etiketten op de verpakkingen te lezen. De organisatie Oceana ontdekte dat 43 procent van de restaurants en winkels die ze ondervroegen verkeerd gelabelde zalm.

Takeaway

 1. Oceana onthult verkeerd etiket van Amerika's favoriete vis: Zalm [!Fact sheet

 2. Pham, D. K., Chu, J., Do, N. T., Brose, F., Degand, G., Delahaut, P., ... Wertheim, H. F. L. (2015, september). Monitoring van antibioticagebruik en residuen in zoetwateraquacultuur voor huishoudelijk gebruik in Vietnam [!Abstract

 3. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:

 4. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.

 5. Het is moeilijk om te beoordelen of gekweekte zalm veilig is om te eten. Het niveau van contaminanten in gekweekte zalm varieert van locatie tot locatie en is afhankelijk van hun dieet.

 6. Blootstelling aan verontreinigende stoffen is nog steeds een risico voor wilde zalm, maar studies leggen mogelijk niet altijd het risiconiveau vast.

 7. In het algemeen zijn wilde zalm qua voedingswaarde beter en hebben duurzaam geviste zalm een ​​lagere impact op het milieu.

 8. Zowel wilde als gekweekte zalm zijn veilig om te eten en zijn uitstekende bronnen van voedingsstoffen.

 9. Artikel laatst herzien door wo 22 augustus 2018. Bezoek onze categorie Voeding / Dieet categorie voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld je aan voor onze nieuwsbrief om de laatste updates over Voeding / Dieet te ontvangen. Alle referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

 10. Cladis, D. P., Kleiner, A. C., Freiser, H. H, Santerre, C. R. (2014, oktober). Vetzuurprofielen van in de handel verkrijgbare visfilets in de Verenigde Staten [!Abstract

 11. Karimi, R., Vacchi-Suzzi, C., Meliker, J. R. (2016, april). Blootstelling aan kwik en een verschuiving naar oxidatieve stress bij fervente consumenten van zeevruchten [!Abstract

 12. Lundebye, A.-K., Lock, E.-J., Rasinger, JD, Nostbakken, OJ, Hannisdal, R., Karlsblakk, E., ... Ornsrud, R . (2017, mei). Lagere niveaus van persistente organische verontreinigende stoffen, metalen en het mariene omega-3-vetzuur DHA in gekweekt in vergelijking met wilde Atlantische zalm (Salmo salar) [!SamenvattingDonate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407