Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Wat is imitatiekrab en moet je het eten?

Volgende stappen

 1. De kans is groot dat u imitatiekrab hebt gegeten - zelfs als u het zich niet realiseerde.

 2. Deze stand-in voor krabben is de afgelopen decennia populair geworden en wordt vaak aangetroffen in zeevruchtensalade, krabkoekjes, sushi-broodjes uit Californië en rangoons van krab.

 3. Kortom, imitatiekrab is verwerkt visvlees - in feite wordt het soms 'de hotdog van de zee' genoemd. Je kunt je echter nog steeds afvragen waar het van is gemaakt en of het gezond is.

 4. In dit artikel wordt alles uitgelegd wat u moet weten over namaakkrab.

Wat is imitatiekrab?

 1. Imitatiekrab is gemaakt van surimi - visvlees dat is uitgebeend, gewassen om vet en ongewenste stukjes te verwijderen en vervolgens in een pasta fijngehakt. Deze pasta wordt gemengd met andere ingrediënten voordat deze wordt verwarmd en geperst in vormen die krabvlees nabootsen (1, 2, 3, 4).

 2. Terwijl imitatiekrab wordt gemaakt van zeevruchten, bevat het over het algemeen geen krab - anders dan een kleine hoeveelheid krabextract dat soms wordt toegevoegd voor smaakstof.

 3. Pollock, dat een milde kleur en geur heeft, wordt vaak gebruikt om surimi te maken. Deze vis wordt ook gebruikt om vissticks en andere gepaneerde visproducten te maken (1).

 4. Pakketten met krabachtige producten mogen het label "imitatiekrab", "zeevruchten met krabsmaak" of "surimi zeevruchten" krijgen, maar moeten voldoen aan de voorschriften van de overheid inzake etikettering. In Japan wordt zeevruchten op basis van surimi vaak kamaboko (5) genoemd.

 5. Op restaurantmenu's kan imitatiekrab "krab" worden gespeld om aan te geven dat het nep is.

Nutritioneel inferieur aan echte krab

 1. Echte krab is aanzienlijk hoger in verschillende voedingsstoffen in vergelijking met imitatiekrab.

 2. Dit is hoe 85 gram imitatie en de koningskrab van Alaska vergelijken (6, 7):

 3. Hoewel beide een vergelijkbaar aantal calorieën bevatten, komt 61% van de imitatie krabcalorieën uit koolhydraten, terwijl 85% van de Alaska king crab calorieën uit eiwitten komen - zonder koolhydraten (6, 7 ).

 4. Als u probeert uw eiwitinname te verhogen en uw koolhydraatinname te verlagen - bijvoorbeeld als u koolhydraatarm of een ketogeen dieet volgt - past echte krab beter bij uw doelen.

 5. Vergeleken met imitatiekrab is echte krab ook aanzienlijk hoger in verschillende vitamines en mineralen - waaronder vitamine B12, zink en selenium. Dit komt gedeeltelijk doordat sommige voedingsstoffen worden weggespoeld tijdens de verwerking van surimi (5, 8).

 6. Aan de andere kant heeft echte krab vaak een hoger natriumgehalte dan imitatiekrab, hoewel beide een grote bijdrage leveren aan de dagelijkse limiet van 2.300 mg. Zout wordt vaak toegevoegd aan zowel echte als imitatie krab, hoewel de hoeveelheid varieert per merk (9).

 7. Ten slotte is echte krab over het algemeen hoger in omega-3-vetzuren dan imitatiekrab. Hoewel omega-3-rijke olie kan worden toegevoegd aan imitatiekrab, is dit niet gangbaar (10, 11).

Gemaakt van veel ingrediënten

 1. Het hoofdbestanddeel van imitatiekrab is surimi, dat in het algemeen 35-50 gew.% Van het product uitmaakt (12).

 2. De andere belangrijke ingrediënten in imitatiekrab zijn (2, 5, 13, 14):

 3. Na het combineren van deze ingrediënten met conserveermiddelen en andere additieven, wordt het krabmengsel gekookt en geperst in de gewenste vormen, evenals vacuüm verzegeld en gepasteuriseerd om potentieel schadelijke bacteriën te doden (5).

Bevat kleurstoffen, conserveermiddelen en andere additieven

 1. Verschillende additieven - waaronder enkele die u misschien liever niet gebruikt - worden over het algemeen aan imitatiekrab toegevoegd om de gewenste kleur, smaak en stabiliteit te bereiken.

 2. Veel voorkomende additieven in imitatiekrab omvatten (1, 5, 12):

 3. Hoewel algemeen erkend als veilig door de FDA, zijn sommige van deze additieven geassocieerd met gezondheidsproblemen en hebben mogelijk verder onderzoek nodig (15).

 4. MSG kan bijvoorbeeld bij sommige mensen hoofdpijn veroorzaken, terwijl carrageen gekoppeld is aan darmschade en ontsteking in dier- en reageerbuisstudies (16, 17, 18).

 5. Bovendien tonen onderzoeken aan dat fosfaatadditieven kunnen leiden tot nierbeschadiging en een verhoogd risico op hartaandoeningen - deels omdat een hoge fosfaatinname uit additieven bloedvaten kan beschadigen. Mensen met een nierziekte lopen een hoger risico (19, 20).

 6. Bovendien vinden sommige mensen het onaangenaam dat de karmijn die vaak wordt gebruikt om imitatiekrab te kleuren wordt gewonnen uit insecten.

Potentiële voordelen

 1. Er zijn verschillende redenen waarom imitatiekrab populair is. Een daarvan is de betaalbare prijs, die ongeveer 1/3 van de kosten van echte krab is (1).

 2. Imitatiekrab is ook handig, omdat het zonder verdere voorbereiding aan gerechten kan worden toegevoegd. Bovendien zijn sommige imitatie krabsticks verpakt in porties met snack-en-go, snackformaat met dipsaus.

 3. Als u zich zorgen maakt over alle additieven in imitatiekrab, zijn er gezondere versies - net zoals er gezondere versies van hotdogs zijn.

 4. Sommige merken bevatten bijvoorbeeld meer natuurlijke ingrediënten, zoals erwtenzetmeel, rietsuiker, zeezout, havervezels en natuurlijke smaken.

 5. Bovendien zijn sommige producten glutenvrij en gemaakt zonder genetisch gemodificeerde (GMO) ingrediënten. Bovendien kan sommige nepkrab worden gecertificeerd om aan te geven dat de zeevruchten duurzaam zijn gewonnen.

 6. Deze meer natuurlijke producten kosten echter ongeveer 30% extra en zijn niet zo overal verkrijgbaar.

Potentiële nadelen

 1. Afgezien van het feit dat imitatiekrab een zeer bewerkte, met additieven beladen en minder voedzame versie van echte krab is, heeft het ook zorgen voor het milieu, verkeerde etiketten en allergene zorgen.

 2. Sommige koolvissen die werden gebruikt om surimi te maken, zijn overbevist - dieren in gevaar brengen zoals Steller-zeeleeuwen die koolvis eten - of worden gevangen op manieren die de habitats van andere zeeleven beschadigen.

 3. Dat gezegd hebbende, surimi-fabrikanten gebruiken steeds vaker andere soorten witvleesvlees, zoals kabeljauw, Pacifische wijting en inktvis (1, 12).

 4. Het is ook mogelijk om niet-visvlees, zoals kip zonder been, rundvlees of varkensvlees te gebruiken om surimi te maken - hoewel dit ongewoon is (1, 14, 21).

 5. Een ander milieuprobleem is dat het gehakt visvlees dat wordt gebruikt om surimi te maken, verschillende keren wordt gewassen om de kleur, textuur en geur te verbeteren. Dit gebruikt veel water en genereert afvalwater, dat moet worden behandeld zodat het de oceanen niet vervuilt en vissen niet schaadt (1).

 6. Sommige imitatie krabproducten vermelden ingrediënten van zeevruchten niet nauwkeurig, wat de voedselveiligheid en allergierisico's verhoogt.

 7. Het is onmogelijk om de werkelijke ingrediënten te kennen zonder speciale testen.

 8. Toen 16 op surimi gebaseerde producten die in Spanje en Italië werden gekocht, werden getest, vermeldde 25% een andere vissoort dan die geïdentificeerd door DNA-analyse.

 9. De meeste verkeerd gelabelde producten werden geïmporteerd uit Aziatische landen. Sommige labels merkten zelfs niet op dat de surimi van vis was gemaakt - een allergeen voor voedsel. Etikettering van voedselallergie is vereist in EU-landen en de VS, inclusief voor geïmporteerd voedsel (12, 22).

 10. Onnauwkeurige en ontoereikende productlabels verhogen uw risico op een allergische reactie op een ingrediënt dat niet correct wordt bekendgemaakt.

 11. Mislabelen verbergt ook potentieel giftige vissen. In feite bevatten twee van de verkeerd gelabelde Aziatische surimi-producten een vissoort verbonden met ciguatera-vergiftiging, de meest gerapporteerde zeevruchtenziekte op basis van toxine (12, 23).

 12. Als u voedselallergieën heeft, is het misschien het beste om niet-gelabelde imitatiekrab te vermijden - zoals in voorgerechten op een feestje - omdat het veel voorkomende allergenen kan bevatten, waaronder vis, krabextract, eieren en tarwe (13).

Eenvoudig te gebruiken

 1. U kunt imitatiekrab vinden in het gekoelde of ingevroren gedeelte van winkels. Ze verkopen verschillende soorten, waaronder vlokachtige, brokken, stokken en reepjes.

 2. Omdat imitatiekrab voorgekookt is, kunt u het rechtstreeks uit de verpakking gebruiken voor koude gerechten, zoals dips en salade, of toevoegen aan gerechten die u verwarmt.

 3. Hier zijn meerdere manieren om imitatiekrab te gebruiken, ingedeeld naar type:

 4. Recepten voor imitatie krabgerechten zijn vaak te vinden op de websites van fabrikanten.

 5. Imitatiekrab is vrij veelzijdig. Gezien zijn voedings- en gezondheidsoverwegingen is het echter beter om het voor speciale gelegenheden te gebruiken in plaats van routinerecepten.

De onderste regel

 1. Imitatiekrab is een sterk bewerkt voedsel dat wordt gemaakt door gehakte vis te combineren met zetmeel, eiwitten, suiker, zout en additieven om de smaak, kleur en textuur van echt krabvlees na te bootsen.

 2. Hoewel het aanzienlijk goedkoper is dan echte krab, is het ook minder voedzaam en doorspekt met twijfelachtige additieven.

 3. Als je een gerecht maakt voor een speciale gelegenheid en geen budget hebt voor echte krab, is imitatiekrab een goed alternatief dat eenvoudig te gebruiken is.

 4. Voor dagelijkse maaltijden kiest u echter voor betaalbare, minimaal verwerkte en voedzame eiwitten, zoals kabeljauw, kip en mager rundvlees.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407