Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Wat is Lazy Keto? Voordelen, nadelen en voedingsmiddelenlijst

De onderste regel

 1. Luie keto is een populaire variant van het ketogene of keto-dieet met zeer weinig koolhydraten.

 2. Het wordt vaak gebruikt voor gewichtsverlies en, zoals de naam al doet vermoeden, het is ontworpen om gemakkelijk te volgen te zijn.

 3. Het klassieke ketogeen dieet omvat het zorgvuldig berekenen van uw inname van calorieën, koolhydraten, vet en eiwitten om ketose te bereiken, een metabolische toestand waarin uw lichaam voornamelijk vet verbrandt (1).

 4. Luie keto is echter veel minder streng, omdat u alleen op uw koolhydraatinname moet letten.

 5. Dit artikel legt luie keto uit, inclusief de voordelen, nadelen en voedsel om te eten en te vermijden.

Wat is luie keto?

 1. Luie keto is een minder beperkende versie van het traditionele ketogeen dieet met veel vet en zeer weinig koolhydraten.

 2. Het ketogeen dieet ontstond in de jaren 1920 als een medische benadering voor de behandeling van epilepsie. Onlangs zijn variaties op dit dieet, waaronder luie keto, gangbare strategieën geworden voor gewichtsverlies (2, 3).

 3. Bij traditionele keto-diëten moet u uw inname van macronutriënten nauwlettend volgen en een strikt, zeer koolhydraatrijk, vetrijk eetpatroon volgen dat slechts matige hoeveelheden eiwit bevat (4, 5).

 4. De bedoeling is om ketose te veroorzaken, een metabole toestand waarin uw lichaam vet verbrandt als primaire brandstofbron (6).

 5. Zoals de meeste variaties van het ketogene dieet, beperkt luie keto je koolhydraatinname drastisch. Gewoonlijk zijn koolhydraten beperkt tot ongeveer 5-10% van uw totale dagelijkse calorieën - of ongeveer 20-50 gram per dag voor de meeste mensen (7).

 6. U hoeft zich echter geen zorgen te maken over het bijhouden van calorieën, eiwitten of vet op luie keto.

Potentiële gezondheidsvoordelen van luie keto

 1. Studies over verschillende versies van het ketogeen dieet suggereren dat ze veel potentiële voordelen kunnen bieden, hoewel luie keto niet specifiek is onderzocht.

 2. Verschillende onderzoeken suggereren bijvoorbeeld dat keto-diëten gewichtsverlies kunnen bevorderen, mogelijk zelfs meer dan vetarme diëten (8, 9, 10).

 3. Dit effect is echter waarschijnlijk niet uniek voor keto-diëten. Studies tonen aan dat elk dieet dat de calorie-inname vermindert en langdurig wordt gevolgd, na verloop van tijd waarschijnlijk zal leiden tot gewichtsverlies (11, 12, 13).

 4. Hoewel luie keto geen regels heeft over caloriebeperking, suggereren onderzoeken dat keto-diëten de eetlust en het hunkeren naar voedsel kunnen onderdrukken. Dit kan het gemakkelijker maken om uw calorie-inname te verminderen zonder honger te hebben (14, 15).

 5. Bovendien suggereert onderzoek dat keto-diëten de bloedsuikerspiegel kunnen helpen verbeteren bij mensen met diabetes type 2 en risicofactoren voor hartaandoeningen kunnen verminderen (16, 17, 18).

 6. De bevindingen zijn echter gemengd en het luie keto-dieet is niet specifiek onderzocht.

 7. Houd er rekening mee dat de gunstige effecten van keto-diëten vaak worden toegeschreven aan het zijn in ketosis.

 8. Studies zorgen ervoor dat deze metabolische toestand wordt bereikt door de voeding van de deelnemers zeer nauwlettend te volgen, en door hun ketoneniveaus te meten, dit zijn verbindingen die door uw lichaam worden geproduceerd wanneer ketose wordt bereikt en behouden ( 1).

 9. Omdat het bijhouden van uw calorieën, eiwitten en vetinname en het meten van ketonen niet vereist is op luie keto, kunnen dieters niet weten of ze echt in ketose zijn.

Nadelen van luie keto

 1. Net als het traditionele keto-dieet kan luie keto lijners ertoe brengen de keto-griep te ervaren wanneer ze voor het eerst overstappen op een keto-dieet. Dit omvat symptomen van misselijkheid, hoofdpijn, vermoeidheid, constipatie en duizeligheid (19).

 2. Luie keto heeft ook verschillende andere valkuilen die het vermelden waard zijn.

 3. Luie keto is voor velen aantrekkelijk omdat het minder beperkend en gemakkelijker te volgen is dan het traditionele ketogeen dieet.

 4. Het doel van luie keto is het veroorzaken van een metabole toestand genaamd ketose, waarin uw lichaam voornamelijk vet verbrandt voor brandstof. Onderzoekers schrijven veel van de potentiële gezondheidsvoordelen van ketogene diëten toe aan deze metabole toestand (16).

 5. Terwijl u in deze vereenvoudigde versie van het keto-dieet echter niet in een toestand van ketose komt, die verschillende tekenen en symptomen heeft.

 6. Om ketose te bereiken, moet u niet alleen uw koolhydraat- en vetinname ernstig beperken, maar ook uw eiwitinname controleren. Dat komt omdat je lichaam eiwitten in glucose - een koolhydraat - kan omzetten in een proces dat gluconeogenese wordt genoemd (19, 20).

 7. Te veel eiwitten eten op luie keto kan ketose helemaal voorkomen.

 8. Alleen focussen op je koolhydraatinname, net als bij luie keto, negeert het belang van voldoende calorie-inname en dieetkwaliteit.

 9. Een uitgebalanceerd dieet dat een breed scala aan voedingsmiddelen bevat, kan uw lichaam voorzien van alle voedingsstoffen die het nodig heeft voor de algehele gezondheid (21).

 10. Helaas beperkt luie keto, net als het traditionele keto-dieet, veel voedingsrijke voedselgroepen zoals fruit, zetmeelrijke groenten, granen en peulvruchten. Dit kan het moeilijk maken om essentiële vitamines, mineralen en vezels te verkrijgen.

 11. Ook kan het moeilijk zijn om aan al je voedingsbehoeften te voldoen wanneer je je calorie-inname vermindert, wat waarschijnlijk is als je luie keto gebruikt om gewichtsverlies te veroorzaken (22).

 12. Daarom is het erg belangrijk om je te concentreren op het consumeren van voedsel dat rijk is aan voedingsstoffen - niet alleen het verminderen van je koolhydraatinname.

 13. Er zijn geen specifieke studies uitgevoerd naar luie keto. Langetermijnstudies over vergelijkbare diëten, zoals het klassieke ketogeen dieet en het gemodificeerde Atkins-dieet, zijn ook beperkt (19).

 14. Er zijn zorgen dat luie keto - en vetrijke diëten in het algemeen - de gezondheid van het hart na verloop van tijd kunnen schaden, ondanks het gewichtsverlies dat ze kunnen veroorzaken (20, 21).

 15. Een beoordeling van 19 studies vergeleek koolhydraatarme, vetrijke diëten met uitgebalanceerde diëten. Het bleek dat ze vergelijkbare gewichtsverliesvoordelen hadden en even effectief waren in het verminderen van risicofactoren voor hartaandoeningen na 1-2 jaar (22).

 16. Een andere analyse wees uit dat koolhydraatarme, vetrijke diëten op de lange termijn resulteerden in meer gewichtsverlies dan vetarme diëten (23).

 17. De onderzoekers ontdekten echter ook dat vetrijke diëten werden geassocieerd met een hoger cholesterolgehalte, wat uw risico op hartaandoeningen kan verhogen (23).

 18. Dat gezegd hebbende, het soort vet dat je eet op een vetrijk dieet kan een groot verschil maken.

 19. Onderzoek toont aan dat het kiezen van bronnen van gezonde, onverzadigde vetten, zoals vette vis, noten en olijfolie, terwijl het volgen van een keto-dieet kan helpen verhogingen van risicofactoren voor hartaandoeningen te voorkomen (24, 25, 26).

 20. Bovendien zijn de langetermijneffecten van het volgen van ketogene diëten onbekend vanwege een gebrek aan langetermijnstudies. Het is onduidelijk of keto-diëten veilig of voordelig zijn om jaren of decennia te volgen.

Eten om te eten

 1. Op luie keto worden koolhydraatarme voedingsmiddelen aangemoedigd zonder rekening te houden met hun eiwit- en vetgehalte.

 2. Hieronder staan ​​enkele voorbeelden van voedsel dat u op luie keto eet:

Te vermijden voedingsmiddelen

 1. Luie keto beperkt alle koolhydraatrijke voedingsmiddelen.

 2. Hieronder staan ​​enkele voedingsmiddelen die beperkt of volledig worden vermeden op luie keto:

Moet je het proberen?

 1. Luie keto kan een optie zijn voor diegenen die op zoek zijn naar een snelle oplossing voor gewichtsverlies op korte termijn.

 2. De langetermijneffecten van keto-diëten - vooral luie keto - zijn momenteel echter onduidelijk vanwege gebrek aan onderzoek (19).

 3. Aangezien het dieet veel gezond voedsel beperkt, kan het moeilijk zijn om alle voedingsstoffen te verkrijgen die u nodig hebt, wat na verloop van tijd tot tekorten en een slechte gezondheid kan leiden.

 4. Hoewel studies suggereren dat keto-diëten de bloedsuikerspiegel kunnen helpen, moeten diegenen met diabetes type 2 voorzichtig lui keto benaderen. Het verminderen van uw koolhydraatinname kan leiden tot gevaarlijk lage bloedsuikerspiegels als uw medicijnen niet worden aangepast (27).

 5. Over het algemeen moet u een zorgverlener, zoals een geregistreerde diëtist, raadplegen voordat u luie keto probeert. Ze kunnen u helpen het dieet veilig en effectief te implementeren en ervoor te zorgen dat u aan al uw voedingsbehoeften voldoet.

De onderste regel

 1. Luie keto is een aantrekkelijke optie voor degenen die het traditionele keto-dieet te beperkend vinden. Hoewel het koolhydraten beperkt, zijn er geen regels met betrekking tot je inname van calorieën, eiwitten of vet.

 2. Over het algemeen biedt luie keto dezelfde potentiële voordelen als het traditionele keto-dieet, althans op korte termijn. Deze omvatten verminderde eetlust, snel gewichtsverlies en een betere bloedsuikerspiegel bij mensen met diabetes type 2.

 3. Dat gezegd hebbende, er zijn mogelijke nadelen aan het negeren van je inname van calorieën, vet en eiwitten.

 4. Ten eerste bereikt u misschien niet de metabole toestand van ketose, waaraan veel van de voordelen van het traditionele keto-dieet worden toegeschreven.

 5. Ook is luie keto niet goed bestudeerd en negeert het belang van de algehele voedingskwaliteit.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407