Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Wat is Miso? 6 grote voordelen, inclusief voor de darm

24 Millet-recepten waar u dol op bent

 1. In de westerse wereld bekend als het hoofdingrediënt dat wordt gebruikt om misosoep te maken, wordt aloude misopasta traditioneel gebruikt om te helpen bij de strijd tegen aandoeningen zoals vermoeidheid, maagzweren, hoge bloeddruk en ontsteking. Recent onderzoek toont aan dat miso zelfs kan worden geassocieerd met andere gezondheidsvoordelen, waaronder verminderde groei van kankercellen, verbeterde spijsvertering en een lager cholesterolgehalte. Bovendien zit het ook boordevol probiotica en belangrijke voedingsstoffen, waardoor het een waardige aanvulling is op elk maaltijdplan.

 2. Waar is miso-pasta van gemaakt? En waar is miso goed voor? Blijf lezen voor alles wat je moet weten over dit smaakvolle gefermenteerde ingrediënt.

Wat is Miso?

 1. Miso is een zoute pasta gemaakt van gefermenteerde bonen (meestal sojabonen) en is al duizenden jaren een hoofdbestanddeel van het Japanse dieet. Het kan ook worden gemaakt met behulp van bepaalde granen, zoals gefermenteerde gerst, rijst of haver, gemengd met zout en een bacterie genaamd koji - wat resulteert in een scala aan miso-smaken, kleuren en toepassingen. Miso is een van de beste kruiden om bij de hand te houden, omdat het veelzijdig is in recepten en vol met opmerkelijke miso gezondheidsvoordelen.

 2. Dus waar krijg je miso? Er zijn veel opties voor waar je miso-pasta kunt kopen, en het is meestal beschikbaar in de productensectie van supermarkten, in de buurt van andere kruiden, zoals saladedressings. Als u problemen ondervindt bij het vinden in uw plaatselijke supermarkt, kunt u ook proberen te zoeken in Aziatische specialiteitenmarkten of reformwinkels.

 3. Miso is verkrijgbaar in veel verschillende vormen, die elk hun eigen unieke smaak, aroma en toepassingen hebben.

 4. Misopasta is een van de meest veelzijdige producten die wordt gemaakt van gefermenteerde sojabonen. Dit smaakvolle ingrediënt wordt gebruikt als smaakmaker voor bijna elk gerecht, variërend van misoboter tot miso zalm, miso ramen en meer.

 5. Miso-soep is een andere veel voorkomende soort miso, zowel in restaurants als in schappen van supermarkten. Dus wat is miso-soep? Miso-soep is een traditioneel Japans gerecht dat is gemaakt met een miso-bouillon gemaakt van een zachte pasta. Samen met de pasta kunnen andere miso-soepingrediënten paddestoelen, groenten, bladgroenten en zeewier zijn.

 6. Miso-sausopties, zoals miso-dressing, zijn ook verkrijgbaar in bepaalde winkels, plus eenvoudig thuis te maken. Meng voor een eenvoudige miso-slasaus eenvoudig witte of gele miso met rijstazijn en sesamolie, plus kruiden en kruiden zoals gember, cayennepeper en knoflook. Sommige recepten vragen ook om andere ingrediënten zoals rauwe honing, sojasaus en olijfolie. Het kan niet alleen iets aankleden, van salades tot sushi, maar het kan ook een smaakvolle draai geven aan gerechten zoals misokip of tonijn.

 7. Naast de vele verschillende miso-producten die beschikbaar zijn, zijn er ook verschillende soorten miso beschikbaar. Twee van de meest voorkomende typen zijn rode en witte miso.

 8. Witte miso-pasta wordt gemaakt van sojabonen die zijn gefermenteerd met een hoger percentage rijst. Dit resulteert in een lichtere kleur en geeft het eindproduct een iets zoetere misosmaak.

 9. Rode miso daarentegen is gemaakt van sojabonen die langere tijd zijn gefermenteerd, meestal met gerst of andere granen. Het heeft de neiging om een ​​diepe, rijke en zoute smaak te hebben, plus een donkerdere kleur die varieert van rood tot bruin.

 10. Witte miso werkt het beste in dressings, sauzen en kruiden vanwege de lichte smaak. Ondertussen maakt de intense smaak van rode miso het zeer geschikt voor hartige soepen, glazuren en marinades.

 11. Als je geen rode of witte miso meer hebt en op zoek bent naar iets om in te ruilen, vraag je je misschien af: wat is een vervanging voor miso? Vanwege de rijke smaak en het uitstekende voedingsprofiel is er echt geen perfecte miso-pasta vervanger. In sommige gevallen kunt u witte miso als een rode misosubstituut gebruiken (en vice versa), maar u moet bereid zijn om de hoeveelheden en kruiden in uw recept om te schakelen om de verschillen in smaak te maskeren.

Miso Nutrition Feiten

 1. Bekijk het misosoepvoedingsetiket en u zult snel begrijpen waarom dit smaakvolle ingrediënt zo geweldig voor u is. Elke portie miso bevat een lage hoeveelheid calorieën, maar een grote hoeveelheid eiwitten, vezels, mangaan en vitamine K. Het bevat ook een schat aan andere belangrijke micronutriënten, waaronder koper, zink, riboflavine en fosfor.

 2. Eén gram miso-pasta bevat ongeveer:

 3. Naast de hierboven genoemde voedingsstoffen bevat miso ook een kleine hoeveelheid magnesium, calcium, kalium, selenium en vitamine B6.

6 voordelen van Miso

 1. Hoog cholesterol kan schadelijk zijn voor de gezondheid van het hart; het veroorzaakt plaque in de slagaders, blokkeert de bloedstroom en verhoogt het risico op hartaandoeningen en beroertes. Gelukkig tonen veelbelovende studies bij mensen en dieren aan dat miso kan helpen het cholesterolgehalte te verlagen om hartziekten af ​​te weren. Bijvoorbeeld, een studie gepubliceerd in de Japanse Farmacologie en Therapeutica toonde aan dat het consumeren van misosoep gedurende drie maanden resulteerde in een daling van 7,6 procent van het totale cholesterolgehalte, plus aanzienlijk lagere niveaus van slechte LDL-cholesterol in vergelijking met een placebo.

 2. Omdat miso is gefermenteerd en levende actieve culturen bevat, is het een geweldige bron van probiotica, vooral voor mensen met lactose-intolerantie of een gevoeligheid voor zuivelproducten zoals kefir, yoghurt en gekweekte kaas.

 3. De probiotica in gefermenteerd voedsel stimuleren de nuttige bacteriën in de darm, verhogen de immuniteit en verbeteren de spijsvertering. Probiotica worden nog steeds uitgebreid onderzocht, maar de afgelopen jaren zijn probiotica gekoppeld aan gezondheidsfactoren, waaronder:

 4. Miso eten in zijn krachtigste, meest genezende vorm - miso-soep - is een gemakkelijke manier om de spijsvertering te verbeteren. De krachtige probiotica in miso helpen spijsverteringsproblemen te bestrijden die worden veroorzaakt door een onbalans in darmbacteriën, waaronder constipatie, diarree, gas, een opgeblazen gevoel en het prikkelbare darmsyndroom (IBS). Probiotica zijn zelfs gunstig voor mensen die lijden aan ernstige aandoeningen zoals voedselallergieën, colitis ulcerosa en het lekkende darmsyndroom.

 5. Als u het te veel hebt gedaan met commerciële zuivelproducten, gebakken suikerhoudende voedingsmiddelen, granen en gekweekte dierlijke producten, kunt u waarschijnlijk profiteren van het eten van veel probiotica-rijk voedsel. Probiotica kunnen helpen uw systeem te reinigen en het vermogen van uw lichaam om te genezen van darmgerelateerde ziekten te vergroten.

 6. Hoewel miso veel zout (natrium) bevat, is het volgens epidemiologisch en experimenteel bewijs gekoppeld aan het voorkomen van hoge bloeddruk. Volgens een diermodel van de universiteit van Hiroshima kan natrium in miso bijvoorbeeld anders reageren dan alleen natriumchloride (NaCl). Deze biologische effecten kunnen worden veroorzaakt door langere gistingsperioden van sojabonen, gerst of rijstkorrels van meer dan 180 dagen.

 7. Uit het onderzoek van het Research Institute for Radiation Biology and Medicine bleek dat de systolische bloeddruk bij ratten die 2,3 procent natriumchloride (NaCl) kregen aanzienlijk was verhoogd, maar ratten die dezelfde hoeveelheid zout kregen van miso heeft deze effecten niet ervaren. De bloeddruk van de ratten die miso consumeerden, nam niet toe, ook al verhoogden ze hun natriuminname.

 8. Andere vergelijkbare diermodellen hebben geconstateerd dat langdurige consumptie van misosoep ook bloeddrukverhogingen bij muizen met door zout geïnduceerde hypertensie of orgaanschade stopt. Er wordt aangenomen dat dit kan worden veroorzaakt door een mogelijke afname van natriumabsorptie in het maagdarmkanaal, of door de directe effecten van voedingsstoffen in de miso-soep gemaakt van sojabonen. De daling van de bloeddruk ondanks een hogere inname van natrium ging gepaard met afname van hart- en nierschade.

 9. Dankzij het gehalte aan immuunversterkende probiotica, vitaminen, mineralen en antioxidanten is het niet verwonderlijk dat miso in verband wordt gebracht met natuurlijke kankerpreventie.

 10. Uit het Hiroshima University-onderzoek bleek ook dat miso gunstig kan zijn voor het voorkomen van stralingsletsel en de progressie van tumoren. Onderzoekers ontdekten dat miso met een langere fermentatietijd (idealiter 180 dagen) tumorgroei en verhoogde gezonde celoverleving bij muizen na bestraling hielp voorkomen. Het consumeren van gefermenteerde miso bleek ook de groei van kankercellen in muizen te blokkeren en was gekoppeld aan een lager risico op maagtumoren in vergelijking met een controlegroep. Andere diermodellen laten zien dat miso effectief is in het opruimen van vrije radicalen en het vertragen van de ontwikkeling van borsttumoren.

 11. Studies suggereren dat het langdurige gistingsproces erg belangrijk kan zijn voor bescherming tegen kanker en straling. Miso in drie verschillende fermentatiestadia werd getest in een ander onderzoek (gefermenteerde miso op vroege, middellange en lange termijn) en toegediend aan muizen gedurende een week vóór bestraling. Interessant genoeg was de overleving in de gefermenteerde miso-groep op de lange termijn aanzienlijk langer dan de gefermenteerde miso-groep op de korte termijn.

 12. Net als andere probiotische voedingsmiddelen zoals zuurkool, kimchi en kombucha, helpt miso specifieke enzymen in bonen en granen te activeren waarmee u de beschikbare voedingsstoffen kunt absorberen. Deze omvatten koper, mangaan, B-vitamines, vitamine K en fosfor. Bovendien is miso ook een behoorlijke bron van plantaardig eiwit, met meer dan 3 gram per ons.

Een korte geschiedenis van Miso

 1. Miso wordt al generaties lang in delen van Azië geconsumeerd en wordt nog steeds dagelijks in Japan gebruikt als smaakstof in misosoep en tal van vaste voedingsmiddelen. Beschouwd als een essentieel ingrediënt voor de Japanse keuken, levert het misosoep met zijn kenmerkende zoute beet en genezende eigenschappen. Tegenwoordig wordt miso meer dan ooit gewaardeerd om zijn veelzijdigheid in gezond koken over de hele wereld. In de VS, Europa en Australië wordt miso steeds populairder, vooral in de gezondheidsscene waar het vaak wordt gebruikt in saladedressings, marinades, bouillons, vleesvoorraden, soepen en sauzen.

 2. Van sojabonen wordt gezegd dat ze als "stikstofbindmiddel" gemakkelijk te kweken zijn, omdat ze de vruchtbaarheid van de bodem helpen behouden. Een oude praktijk in Japan is om sojabonen rond de rand van een rijstveld te laten groeien, omdat men denkt dat de twee planten goede metgezellen voor elkaar vormen; samen houden ze insecten en ongedierte goed weg.

 3. Miso wordt traditioneel gemaakt door gekookte sojabonen of andere peulvruchten te combineren met de bacterie (of schimmel) genaamd koji (Aspergillus oryzae). Sojabonen zijn het traditionele ingrediënt van miso, maar bijna elke peulvrucht kan worden gebruikt (gerst, kikkererwten, linzen en tuinbonen). Koji wordt meestal op rijst geteeld en is in deze vorm vaak verkrijgbaar op Aziatische voedselmarkten, als je ooit wilt proberen je eigen zelfgemaakte gefermenteerde miso en misosoep te maken.

 4. Miso is er in een breed scala aan smaken, omdat het veranderen van elke stap van het proces - ingrediënten, ratio van ingrediënten, fermentatietijd - de smaak van het eindproduct zal beïnvloeden. In Japan zijn smaakverschillen regionale specialiteiten geworden, waarbij sommige gebieden zoetere miso produceren en sommige donkerdere, zoutere miso produceren. Hacho miso wordt gemaakt met alleen sojabonen, terwijl natto miso wordt gemaakt met sojabonen en gemberwortel die rijk is aan voordelen. De meeste andere soorten worden gemaakt met een combinatie van sojabonen en granen.

Miso Receptideeën

 1. Trakteer uzelf elke dag op een eenvoudige, zelfgemaakte misosoep om gemakkelijk te profiteren van de vele voordelen die gepaard gaan met het consumeren van meer probiotica en verschillende voedingsstoffen. Of word creatief en laat een eetlepel miso in je favoriete zelfgemaakte dressing, bouillon of sauzen vallen voor wat extra zout, tang en punch. Je kunt het ook proberen om de smaak van je hoofdgerecht te verbeteren door miso geglazuurde zalm te maken of zelfs toe te voegen aan een smakelijk miso ramen-recept. [! 31208 => 1140 = 6!

 2. Zorg ervoor dat u op zoek bent naar kwaliteitsmiso, het soort dat biologisch is (en idealiter gemaakt met gefermenteerde gerst in plaats van soja). Het is ook belangrijk om gekoelde miso te kopen die minstens 180 dagen (en zelfs tot 2 jaar) is gefermenteerd en alle levende bacterieculturen bevat.

 3. Als u poedervormige miso of miso-soep tegenkomt die niet in het gekoelde gedeelte van uw supermarkt is opgeslagen, bevat deze niet dezelfde nuttige probiotica. En als u er niet voor zorgt dat u gecertificeerde biologische miso koopt, is de kans groot dat u een product krijgt dat is gemaakt met GMO-sojabonen (controleer het USDA-organische zegel en de woorden "gecertificeerd biologisch" of "biologisch gecertificeerd" op het etiket) .

 4. Wilt u thuis leren hoe u misosoep maakt? Eenvoudig! Laat gewoon een eetlepel miso in kokend water vallen en voeg wat lente-uitjes toe samen met je favoriete voedzame zeegroenten (zoals nori of dulse). Bekijk dit smaakvolle en heerlijke veganistische misosoeprecept met witte miso samen met verse champignons, knoflook, gember, uien en boerenkool.

Mogelijke miso-bijwerkingen en voorzorgsmaatregelen

 1. Als u weet dat u een soja-allergie heeft, blijf dan zeker weg van miso. Aan de positieve kant, net als bij glutenproducten, verandert gisting waarschijnlijk een deel van de chemische structuur van de sojabonen en maakt het de meeste mensen gemakkelijker te verteren, omdat het minder ontstekend wordt.

 2. Soja bevat ook fyto-oestrogenen, die de effecten van oestrogeen in het lichaam nabootsen. Dit kan mogelijk het risico op aandoeningen zoals borstkanker, baarmoederhalskanker, polycysteus ovarium syndroom (PCOS) en andere hormoongerelateerde aandoeningen beïnvloeden, dus meer miso (of een sojaproduct) is niet noodzakelijk beter. Hoewel gefermenteerde soja minder risico inhoudt dan bewerkte soja en vele andere voordelen biedt, is het nog steeds een goed idee om met mate te consumeren.

 3. Wat de introductie van probiotisch voedsel betreft, is het het beste om dit voor de meeste mensen te vergemakkelijken. Hierdoor kan uw darmomgeving zich langzaam aanpassen en kan diarree of andere problemen waarmee een klein aantal mensen te maken kunnen krijgen bij het starten van probiotica, worden voorkomen. Houd in de gaten hoe je je voelt en overweeg om eerst maar één of twee probiotica per dag te hebben, tenminste totdat je er meer aan gewend raakt.

 4. Houd ten slotte het natriumgehalte van miso in gedachten, vooral als u een hoge bloeddruk heeft. Hoewel sommige onderzoeken suggereren dat het daadwerkelijk gunstig kan zijn voor de bloeddruk, is het nog steeds een goed idee om uw inname te matigen om nadelige effecten op de gezondheid te voorkomen. Houd u aan 1-2 porties per dag en zorg ervoor dat u deze combineert met andere gezonde strategieën om op natuurlijke wijze de bloeddruk te verlagen.

Laatste gedachten

 1. Lees verder: Wat is een veganistisch dieet? Veganistische feiten, voordelen en voorzorgsmaatregelenDonate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407