Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Wat is stevia?

Wat is stevia?

 1. De plant komt oorspronkelijk uit Paraguay en Brazilië, maar wordt nu ook in Japan en China gekweekt. Het wordt gebruikt als een niet-voedende zoetstof en kruidensupplement.

 2. Een niet-voedzame zoetstof is er een die weinig tot geen calorieën bevat. Stevia wordt gebruikt als een gezond alternatief voor toegevoegde suiker in veel maaltijden en dranken.

 3. De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) verbood de marketing van stevia als een additief voor levensmiddelen in 1987. stevia herwon zijn status als een zoet, duurzaam voedingsingrediënt in 1995. De zoetstof is sindsdien enorm in populariteit gestegen, met een toename van 58 procent in nieuwe producten die stevia bevatten.

 4. Deze verdeling kijkt naar de kenmerken, het gebruik, de gezondheidsvoordelen en bijwerkingen van stevia, en overweegt ook de algehele veiligheid.

Wat is stevia?

 1. Stevia, ook bekend als Stevia rebaudiana Bertoni, is een bossige struik die deel uitmaakt van de zonnebloemfamilie. Er zijn 150 soorten stevia, allemaal afkomstig uit Noord- en Zuid-Amerika.

 2. China is momenteel de grootste exporteur van stevia-producten. Stevia wordt nu echter in veel landen geproduceerd. De plant kan vaak worden gekocht bij tuincentra voor thuis kweken.

 3. Omdat stevia 200 tot 300 keer zoeter is dan tafelsuiker. Het vereist meestal ongeveer 20 procent van het land en veel minder water om dezelfde hoeveelheid zoetheid te bieden als andere reguliere zoetstoffen.

 4. Stevia bevat acht glycosiden. Dit zijn de zoete componenten geïsoleerd en gezuiverd uit de bladeren van stevia. Deze glycosiden omvatten:

 5. Stevioside en rebaudioside A (reb A) zijn de meest voorkomende van deze componenten.

 6. De term "stevia" wordt in dit artikel gebruikt om naar steviolglycosiden en reb A te verwijzen.

 7. Deze worden geëxtraheerd door de bladeren te oogsten, vervolgens te drogen, water te extraheren en te zuiveren. Ruwe stevia, het verwerkte product voordat het wordt gezuiverd, heeft vaak een bittere smaak en vieze geur totdat het wordt gebleekt of ontkleurd. Het kost ongeveer 40 stappen om het uiteindelijke stevia-extract te verwerken.

 8. Stevia-bladeren bevatten stevioside in een concentratiebereik tot ongeveer 18 procent.

 9. Enkele veel voorkomende handelsnamen voor stevia-zoetstoffen zijn:

Mogelijke gezondheidsvoordelen

 1. Als alternatief voor sucrose of tafelsuiker kan stevia als zoetstof aanzienlijke voordelen voor de gezondheid opleveren.

 2. Stevia wordt beschouwd als "geen calorieën", wat betekent dat het minder dan vijf gram koolhydraten bevat. Ze kunnen worden gecombineerd met andere ingrediënten, dus afhankelijk van het product kunnen er enkele calorieën uit die extra ingrediënten aanwezig zijn.

 3. Stevia bevat niet strikt nul calorieën, maar is aanzienlijk minder calorisch dan sucrose en laag genoeg om als zodanig te worden geclassificeerd.

 4. De zoet smakende componenten in stevia-zoetstoffen komen van nature voor. Dit kenmerk kan mensen ten goede komen die voedsel en dranken van natuurlijke oorsprong verkiezen. Het lage aantal calorieën kwalificeert Stevia als een gezond alternatief voor diabetescontrole of gewichtsverlies.

 5. Hier zijn enkele van de mogelijke gezondheidsvoordelen van stevia.

1) Diabetes

 1. Onderzoek heeft aangetoond dat stevia-zoetstoffen geen calorieën of koolhydraten bijdragen aan het dieet. Ze hebben ook geen effect aangetoond op de bloedglucose- of insulinerespons. Hierdoor kunnen mensen met diabetes een grotere verscheidenheid aan voedsel eten en voldoen aan een gezond maaltijdplan.

 2. Een ander overzicht van vijf gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken vergeleek de effecten van stevia op metabole uitkomsten met de effecten van placebo's. De studie concludeerde dat stevia minimale tot geen effecten op de bloedglucose, insulinespiegels, bloeddruk en lichaamsgewicht vertoonde.

 3. In een van deze onderzoeken meldden proefpersonen met diabetes type 2 dat stevia na een maaltijd een significante verlaging van de bloedglucose- en glucagonrespons veroorzaakte. Glucagon is een hormoon dat het glucosegehalte in het bloed regelt en het mechanisme dat glucagon afscheidt is vaak defect bij mensen met diabetes.

 4. Glucagon daalt wanneer de bloedglucose stijgt. Dit regelt het glucosegehalte.

2) Gewichtscontrole

 1. Er zijn veel oorzaken van overgewicht en obesitas, zoals lichamelijke inactiviteit en verhoogde inname van energierijk voedsel met veel vet en toegevoegde suikers.

 2. Het is aangetoond dat de inname van toegevoegde suikers gemiddeld 16 procent van de totale calorieën in het Amerikaanse dieet bijdraagt. Dit is gekoppeld aan gewichtstoename en verminderde controle van de bloedglucosewaarden.

 3. Stevia bevat geen suiker en heel weinig of geen calorieën. Het kan onderdeel zijn van een uitgebalanceerd dieet om de energie-inname te verminderen zonder de smaak op te offeren. [! 153 => 1130 = 6!

 1. Stevia bevat veel sterolen en antioxidanten, waaronder kaempferol.

 2. Studies hebben aangetoond dat kaempferol het risico op pancreaskanker met 23 procent kan verminderen.

4) Bloeddruk

 1. Bepaalde glycosiden in stevia-extract bleken bloedvaten te verwijden. Ze kunnen ook de natriumuitscheiding en de urineproductie verhogen.

 2. Een onderzoek uit 2003 heeft aangetoond dat stevia mogelijk de bloeddruk kan helpen verlagen. De studie suggereerde dat de stevia-plant mogelijk cardiotonische acties heeft. Cardiotone acties normaliseren de bloeddruk en reguleren de hartslag.

 3. Recentere studies hebben echter aangetoond dat stevia geen invloed lijkt te hebben op de bloeddruk. Verder onderzoek is nodig om dit voordeel van stevia te bevestigen.

5) Dieet voor kinderen

 1. Voedingsmiddelen en dranken die stevia bevatten, kunnen een belangrijke rol spelen bij het verminderen van calorieën uit ongewenste zoetstoffen in de voeding van kinderen.

 2. Er zijn nu duizenden producten op de markt die stevia van natuurlijke oorsprong bevatten, variërend van saladedressings tot snackbars. Deze beschikbaarheid stelt kinderen in staat om zoet voedsel en dranken te consumeren zonder de toegevoegde calorieën tijdens de overgang naar een dieet met minder suiker.

 3. Overmatige suikers en calorieën zijn gekoppeld aan obesitas en hart- en vaatziekten.

6) Allergieën

 1. In 2010 heeft het Europees Comité voor voedselveiligheid (EFSA) de bestaande literatuur beoordeeld om te bepalen of er reden tot bezorgdheid was over het potentieel voor allergische reacties op stevia.

 2. De beoordelaars concludeerden dat "steviolglycosiden niet reactief zijn en niet worden gemetaboliseerd tot reactieve verbindingen, daarom is het onwaarschijnlijk dat de onderzochte steviolglycosiden op zichzelf allergische reacties zouden veroorzaken wanneer ze in voedsel worden geconsumeerd. "

 3. Zelfs de sterk gezuiverde vormen van stevia-extract veroorzaken hoogstwaarschijnlijk geen allergische reactie. Sinds 2008 zijn er geen gevallen van allergische reactie op stevia meer geregistreerd.

Bijwerkingen van stevia

 1. Veiligheidsstudies hebben stevia-extract gemarkeerd als vrij van bijwerkingen.

 2. Hoewel gezuiverde steviolglycosiden aan voedingsmiddelen kunnen worden toegevoegd en door de Food and Drug Administration over het algemeen als veilig (GRAS) worden erkend, geldt hetzelfde minder voor stevia voor hele bladeren. De stevia-plant zelf kan echter thuis worden gekweekt en de bladeren kunnen op verschillende manieren worden gebruikt.

 3. Oorspronkelijk werd gedacht dat stevia een gevaar vormt voor de gezondheid van de nieren. Een sindsdien uitgevoerd onderzoek met ratten suggereert dat stevia in supplementvorm in plaats daarvan eigenschappen kan bezitten die de nieren beschermen en de impact van diabetes verminderen.

 4. Huidig ​​onderzoek suggereert ook dat het veilig is om de aanbevolen hoeveelheid suikervervanger of minder te consumeren tijdens de zwangerschap.

 5. Sommige stevia-producten bevatten ook suikeralcohol. Mensen met een gevoeligheid voor suikeralcohol kunnen een opgeblazen gevoel, buikkrampen, misselijkheid en diarree ervaren, hoewel één type suikeralcohol, erythritol, minder kans op symptomen heeft dan andere.

 6. Zolang stevia zeer gezuiverd is en met mate wordt gebruikt, veroorzaakt het geen bijwerkingen en kan het zorgeloos worden geconsumeerd.

Hoe wordt stevia gebruikt?

 1. In de VS zijn stevia-zoetstoffen voornamelijk te vinden in tafelsuikerproducten en dranken met een laag caloriegehalte als suikervervangers.

 2. Extracten uit het steviablad zijn sinds het midden van de jaren negentig in de VS verkrijgbaar als voedingssupplementen en veel bevatten een mengsel van zowel zoete als niet-zoete componenten van het steviablad.

 3. De zoete componenten in stevia-zoetstoffen komen van nature voor. Dit kan verder ten goede komen aan consumenten die de voorkeur geven aan voedingsmiddelen en dranken die zij als natuurlijk ervaren.

 4. Wereldwijd gebruiken momenteel meer dan 5.000 voedingsmiddelen en dranken stevia als ingrediënt. Stevia-zoetstoffen worden als ingrediënt in producten in heel Azië en Zuid-Amerika gebruikt, zoals:

Wat zijn de risico's?

 1. Anton, S. D., Martin, C. K., Han, H., Coulon, S., Cefalu, W. T., Geiselman, P., Williamson, D. A. (2010, augustus). Effecten van stevia, aspartaam ​​en sucrose op voedselinname, verzadiging en postprandiale glucose- en insulinespiegels [!Abstract

 2. In 1991 weigerde de FDA stevia goed te keuren als zoetstof als additief in voedingsmiddelen. In 2008, nadat het zuiveringsproces was ontwikkeld en gepatenteerd door Coca-Cola, keurde de FDA de stevia-extracten echter goed als GRAS.

 3. Meerdere internationale regelgevende instanties hebben nu vastgesteld dat het stevia-extract met hoge zuiverheid veilig is voor consumptie door de algemene bevolking binnen de aanbevolen niveaus, inclusief kinderen. Bestuursorganen hebben een aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) van 4 milligram per kilogram (kg) vastgesteld.

 4. Tot deze organisaties behoren de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO), de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de FDA.

 5. Stevioside bleek niet-toxisch te zijn in onderzoeken naar acute toxiciteit. Deze studies gebruikten verschillende proefdieren. Er zijn geen belangrijke contra-indicaties, waarschuwingen of bijwerkingen gedocumenteerd.

 6. De steviolglycosiden in stevia voldoen aan zuiverheidscriteria die zijn vastgesteld door het Gezamenlijk Comité van deskundigen voor levensmiddelenadditieven (JECFA), wat aangeeft dat stevia-zoetstoffen veilig zijn voor gebruik door personen met diabetes.

 7. Het grootste deel van het wetenschappelijk onderzoek naar stevia maakt gebruik van zeer zuivere stevia-extracten. Ruwe stevia-extracten werden in sommige onderzoeken uit het verleden gebruikt in plaats van extracten met een hoge zuiverheid, waardoor de beschikbaarheid van nauwkeurige informatie scheef ging.

 8. De stevia-fabriek wordt niet gereguleerd door de FDA maar door het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA). Het ontbreken van een GRAS-status door de FDA betekent niet dat de stevia-plant inherent gevaarlijk is.

 9. In feite kan de plant worden gekocht bij verschillende tuiniers in de VS, thuis worden gekweekt en op verschillende manieren worden geconsumeerd, zoals het al eeuwen in andere landen is.

 10. De potentiële gezondheidsvoordelen van stevia vereisen verder onderzoek voordat ze kunnen worden bevestigd. Wees er echter zeker van dat stevia veilig is om te consumeren en een ideaal alternatief is voor suiker bij het zoeken naar die extra boost van zoetheid.

 11. Artikel laatst bijgewerkt door Tim Newman op do 4 januari 2018.Bezoek onze categorie Voeding / Dieet categorie voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld je aan voor onze nieuwsbrief voor de laatste updates over Voeding / Dieet. Alle referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

 12. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:

 13. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407