Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Wat is vetvasten en is het goed voor u?

Takeaway

 1. Vetvasten is een dieettechniek die wordt gebruikt door mensen die snel vetverlies willen bereiken.

 2. Het werkt door uw bloedspiegels van ketonen, ketonen, te verhogen en uw lichaam in ketose te duwen, de biologische effecten van vasten na te bootsen.

 3. Mensen die vetvasten gebruiken, beweren dat het nuttig is om plateaus voor gewichtsverlies te doorbreken, na een cheat-dag weer ketose te krijgen en snel een paar kilo's te verliezen, zonder honger of onbedwingbare trek.

 4. Toch kun je je afvragen of deze techniek gezond is.

 5. Dit artikel onderzoekt wat vetvasten is en of het goed is voor uw gezondheid.

Vasten?

 1. Vet snel is een vetrijk, caloriearm dieet dat meestal 2-5 dagen duurt.

 2. Gedurende deze tijd wordt het aanbevolen om 1.000-1.200 calorieën per dag te eten, waarvan 80-90% uit vet moet komen.

 3. Hoewel dit technisch gezien niet snel is, bootst deze benadering de biologische effecten na van het zich onthouden van voedsel door uw lichaam in de biologische toestand van ketose te brengen (1).

 4. Bij ketose gebruikt uw lichaam vet, in plaats van koolhydraten, als belangrijkste energiebron. Tijdens dit proces breekt uw lever vetzuren af ​​in moleculen die ketonen worden genoemd, die kunnen worden gebruikt om uw lichaam van brandstof te voorzien (2).

 5. Ketose komt voor in tijden dat glucose, de belangrijkste energiebron van uw lichaam, niet beschikbaar is, zoals tijdens perioden van uithongering of wanneer uw koolhydraatinname erg laag is (1, 3).

 6. De tijd die nodig is om ketose te bereiken, kan aanzienlijk variëren, maar als u een ketogeen dieet volgt, kunt u meestal verwachten dat deze toestand tussen dag 2 en 6 (4) bereikt.

 7. Vetvasten is ontworpen om u snel in ketose te brengen of om ketons te verhogen als u al ketose hebt bereikt door zowel uw calorie- als koolhydraatinname te beperken.

 8. Het wordt meestal gebruikt door mensen met een ketogeen dieet die een doorlopend plateau voor gewichtsverlies willen doorbreken of door mensen die na een cheat-dag weer in ketose willen raken, waarop de regels van een lage -koolhydraten dieet zijn ontspannen en je eet voedingsmiddelen met veel koolhydraten.

 9. Anderen implementeren snel een vet om snel een paar kilo te verliezen.

U verbrandt vet?

 1. Snel vet bevat zeer weinig calorieën en veel vet. Het is ontworpen om een ​​calorietekort te creëren, wat nodig is voor gewichtsverlies, terwijl het snel de koolhydratenvoorraad van je lichaam uitput zodat je ketose krijgt en meer vet verbrandt.

 2. Dus als u zich strikt aan dit protocol houdt gedurende 2-5 dagen, kunt u ketose ingaan en vet gaan verbranden als uw primaire bron van brandstof, vooral als u al een zeer- dieet met weinig koolhydraten.

 3. Als je al een koolhydraatarm of ketogeen dieet volgt, zul je misschien ook merken dat een vet snel je ketonniveaus verhoogt, omdat je lichaam meer vet verbrandt om aan de energiebehoeften van je lichaam te voldoen.

 4. In theorie kan de combinatie van een calorietekort en een gebrek aan koolhydraten tijdens een vet snel leiden tot meer vetverbranding (1, 5).

 5. Een vetvasten duurt echter maar een paar dagen, dus grote verschuivingen op de schaal kunnen niet alleen door vetverlies worden verklaard.

 6. Het verlies van koolhydraten in uw lichaam leidt ook tot een verlies van water, dat wordt opgeslagen naast glycogeen, de opgeslagen vorm van glucose. Dit geeft de illusie van vetverlies (6, 7, 8, 9).

 7. Sterker nog, als je nog niet bent aangepast aan Keto of je doet een vet vast na een cheat-dag, is veel van het gewicht dat verloren is gegaan tijdens een vet vast, waarschijnlijk watergewicht.

 8. Dit gewicht keert terug zodra u weer koolhydraten begint te eten en de glycogeenvoorraden in uw lichaam vervangt.

Gezond?

 1. Vetvasten bevat weinig calorieën, eiwitten en andere micronutriënten die essentieel zijn voor een goede gezondheid. Dus het moet niet worden aanbevolen als een dieet op lange termijn.

 2. Van hoge inname van vet op diëten zoals het ketogene dieet is aangetoond dat het gewichtsverlies bevordert en sommige gezondheidsmarkers zoals bloedsuiker verbetert (10, 11).

 3. Vetvasten bevat echter meer vet en minder koolhydraten en eiwitten dan een standaard ketogeen dieet, dat doorgaans 75% vet, 20% eiwit en 5% koolhydraten bevat. Bovendien zijn de effecten op de gezondheid niet goed bestudeerd.

 4. Veel vragen over vetvasten blijven onbeantwoord, inclusief welke risico's verbonden zijn aan het gebruik van deze methode en welke soorten vet optimaal kunnen zijn bij het eten op deze manier.

 5. Als u besluit om vetvasten te proberen, volg dit plan dan slechts 2-5 dagen, omdat dit dieet veel belangrijke voedingsstoffen bevat, waaronder eiwitten, micronutriënten en vezels.

Snel vet?

 1. Omdat je bij vet snel de meeste calorieën uit vet moet halen, moet je voedingsmiddelen kiezen die een zeer hoog vetgehalte hebben.

 2. Dit betekent dat voedingsmiddelen met een hoger eiwit- en koolhydratengehalte worden beperkt.

 3. Tijdens een vet vasten is uw dieet vrij beperkt. Voedingsmiddelen die u kunt eten zijn onder andere:

 4. Vetrijk voedsel zou het grootste deel van uw inname moeten uitmaken, zodat het aandeel vet in uw dieet op 80-90% blijft.

 5. Toch kan het toevoegen van een zeer kleine hoeveelheid vlees snel aan je vet nuttig zijn vanuit een smaakperspectief, zolang je het maar spaarzaam gebruikt of je concentreert op vetrijke opties.

 6. Voedingsmiddelen met veel koolhydraten en eiwitten en weinig vet worden tijdens een vet snel beperkt om ervoor te zorgen dat u het grootste deel van uw calorieën uit vet haalt.

 7. Voedingsmiddelen die u moet vermijden, zijn onder meer:

Snel?

 1. Aangezien er zeer weinig bekend is over de veiligheid of werkzaamheid van vetvasten, wordt het niet vaak gebruikt in evidence-based voedingstherapie.

 2. In feite wordt vet snel alleen gebruikt door mensen die al een ketogeen dieet volgen en een plateau voor gewichtsverlies ervaren dat al enkele weken aan de gang is.

 3. Sommige mensen gebruiken ook vetvasten om na een cheat-dag weer in ketose te raken, hoewel dit niet nodig is. Als je een cheat-dag hebt, kun je het beste terugkeren naar je normale voedingspatroon.

 4. Over het algemeen is de extreme beperking van een vet snel onnodig voor de meeste mensen. Wat meer is, voor sommige mensen, met inbegrip van die op medicijnen of met een gezondheidstoestand, kan het riskant zijn.

Risico's

 1. Vetvasten is niet zonder risico's en sommige mensen kunnen bijwerkingen ervaren.

 2. Als u geen ketogeen dieet volgt voordat u snel vet gaat eten, kunt u de keto-griep krijgen.

 3. Dit is een reeks symptomen die sommige mensen opmerken wanneer ze hun koolhydraatinname aan het begin van een koolhydraatarm dieet drastisch verminderen.

 4. Symptomen van de keto-griep kunnen enkele dagen tot enkele weken duren. Hoewel vet snel een vetrijk dieet op korte termijn is, is het mogelijk dat u het volgende kunt ervaren (12):

 5. Vetvasten is ook extreem beperkend en het wordt afgeraden om dit eetpatroon langer dan 5 dagen te volgen. Een langere duur kan het risico op spierverspilling inhouden door het ontbreken van eiwitten en calorieën (13).

 6. Spierverspilling treedt op wanneer uw lichaam uw spiervezels afbreekt om te voldoen aan de behoefte aan eiwitten en energie, die uw dieet niet biedt.

 7. Het gebrek aan variatie in het dieet kan ook leiden tot tekorten aan voedingsstoffen als u het op de lange termijn volgt.

 8. Om deze mogelijke bijwerkingen te voorkomen, moet u alleen gedurende de aanbevolen korte periode snel vet volgen. U kunt ook overwegen om een ​​multivitamine te nemen.

 9. Hoewel u sommige bijwerkingen kunt ervaren, wordt ketose in het algemeen als veilig beschouwd (14, 15).

 10. Maar als u op enig moment onwel wordt tijdens een vet vasten, stop dan met het dieet en neem contact op met uw zorgverlener. [! 109932 => 1140 = 7!

 11. Daarom moeten mensen die medicijnen gebruiken of een aandoening hebben zoals hartaandoeningen of diabetes, advies vragen aan hun zorgverlener voordat ze snel met vet beginnen en dit dieet vermijden zonder medisch toezicht.

 12. De techniek wordt ook niet aanbevolen voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven of voor mensen die cholesterol-hyperresponsers beschouwen, omdat het dieet kan leiden tot een significante toename van het cholesterolgehalte bij gevoelige personen (16, 20).

 13. Omdat er geen onderzoek is gedaan naar de veiligheid en werkzaamheid van vetvasten, zijn de potentiële risico's van dit eetpatroon onbekend. Bovendien is het onduidelijk of vetvasten voordelen biedt voor het gewicht of de algehele gezondheid.

 14. Het kan dus veiliger zijn af te zien van vetvasten totdat er meer onderzoek is gedaan.

De onderste regel

 1. Een vetvasten duurt 2-5 dagen, waarbij u 1.000-1.200 calorieën per dag eet, waarvan 80-90% uit vet komt.

 2. Het wordt voornamelijk gebruikt door mensen die een plateau voor gewichtsverlies ervaren op een koolhydraatarm dieet.

 3. Toch ontbreekt onderzoek en het is onbekend of deze zeer beperkende methode effectief of veilig is.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407