Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Wat is Water Kefir? Voordelen, gebruik en recept

De onderste regel

 1. Waterkefir is een drank die de voorkeur geniet vanwege zijn bruisende smaak en indrukwekkende gezondheidsvoordelen.

 2. Naast een krachtige dosis probiotica, heeft deze smakelijke drank ook aangetoond dat het de immuniteit versterkt, de groei van kankercellen vertraagt ​​en de algehele gezondheid verbetert.

 3. Het beste van alles is dat het thuis kan worden gemaakt met slechts een paar eenvoudige ingrediënten.

 4. Dit artikel bespreekt de voordelen en het gebruik van water kefir en hoe u deze kunt maken.

Wat is Water Kefir?

 1. Waterkefir is een gefermenteerde, koolzuurhoudende drank die wordt geproduceerd met waterkefirkorrels.

 2. Ook bekend als tibicos, Californische bijen, Japanse waterkristallen en andere namen, wordt gedacht dat waterkefir eind 1800 is ontstaan.

 3. In tegenstelling tot gewone kefir, die wordt gemaakt van koeien-, schapen- of geitenmelk, wordt waterkefir gemaakt door suikerwater te combineren met waterkefirkorrels - een soort korrelachtige cultuur van bacteriën en gist .

 4. Het mengsel wordt vervolgens typisch 24-48 uur gefermenteerd, waarbij een probiotische drank wordt geproduceerd die rijk is aan nuttige bacteriën.

 5. Waterkefir is niet alleen heerlijk en gemakkelijk om van te genieten, maar zit ook boordevol gezondheidsvoordelen en kan een uitstekende aanvulling zijn op een goed afgerond, voedzaam dieet.

 6. Het is eenvoudig te bereiden en gemakkelijk aan te passen aan uw smaakpapillen.

Rijk aan nuttige bacteriën

 1. Een van de belangrijkste voordelen van waterkefir is de probiotische inhoud.

 2. Probiotica zijn een soort nuttige bacteriën in uw darm die een integrale rol spelen in bijna elk aspect van de gezondheid, van kankerpreventie tot immuunfunctie en verder (1).

 3. Hoewel yoghurt de meest bekende bron van probiotica in het moderne dieet is, wordt kefir eigenlijk als een betere bron beschouwd, omdat het een breed scala aan bacteriën en gist biedt (2).

 4. Sommige onderzoeken tonen zelfs aan dat kefirkorrels tot 56 verschillende bacteriële en giststammen kunnen bevatten (3).

 5. Enkele van de meest voorkomende families van nuttige bacteriën in kefir zijn Lactobacillus, Lactococcus, Streptococcus en Leuconostoc (2).

Kan helpen bij het bestrijden van kankercellen

 1. Hoewel huidig ​​onderzoek beperkt is tot reageerbuisstudies, suggereert enig onderzoek dat waterkefir de groei van bepaalde soorten kanker kan helpen verminderen.

 2. Eén onderzoek wees uit dat kefir-extract effectief was bij het blokkeren van de groei van borstkankercellen (4).

 3. Ondertussen tonen andere onderzoeken aan dat kefir ook nuttig kan zijn tegen darm- en bloedkanker (5, 6).

 4. Omdat het rijk is aan probiotica, kan het ook helpen de immuunfunctie te stimuleren om mogelijk kankerpreventie te helpen (7).

 5. Er is echter meer onderzoek nodig om te evalueren hoe water kefir de groei en ontwikkeling van kankercellen bij mensen kan beïnvloeden.

Kan immuunfunctie versterken

 1. Dankzij de hoge concentratie nuttige bacteriën kan het toevoegen van waterkefir aan uw dagelijkse voeding uw immuunsysteem een ​​stevige boost geven.

 2. Studies tonen aan dat bepaalde probiotische stammen het risico op darminfecties kunnen helpen verminderen, het opnieuw optreden van urineweginfecties bij vrouwen kunnen voorkomen en zelfs luchtweginfecties op afstand kunnen houden (8, 9, 10).

 3. In dierstudies is ook aangetoond dat kefir helpt bij het onderdrukken van ontstekingsreacties veroorzaakt door problemen zoals astma (11).

 4. Plus, een klein onderzoek van zes weken bij 18 mensen ontdekte dat het dagelijks consumeren van kefir in staat was om ontstekingen te beheersen en de niveaus van immuuncellen in het lichaam te optimaliseren (12).

Zuivelvrij en veganistisch

 1. Traditioneel wordt kefir gemaakt van koeien- of geitenmelk gecombineerd met kefirkorrels om een ​​dikke, probiotische rijke drank te produceren.

 2. Omdat water kefir wordt gemaakt met suikerwater, is het een goede optie voor diegenen die ervoor kiezen om zuivelproducten te vermijden, vanwege gezondheidsredenen, dieetbeperkingen of persoonlijke redenen.

 3. Met name voor diegenen die een zuivelvrij of veganistisch dieet volgen, is het perfect voor het oppeppen van probiotische consumptie en het stimuleren van de darmgezondheid terwijl de consumptie van dierlijke producten wordt geminimaliseerd.

Kan bij sommige mensen bijwerkingen veroorzaken

 1. Voor de meeste mensen kan veilig worden genoten van waterkefir met minimaal risico op bijwerkingen.

 2. Net als andere voedingsmiddelen die veel probiotica bevatten, zijn de meest voorkomende bijwerkingen spijsverteringsproblemen zoals een opgeblazen gevoel, misselijkheid, constipatie en krampen (13).

 3. Deze bijwerkingen nemen meestal af met aanhoudend verbruik.

 4. Neem contact op met uw arts voordat u water kefir drinkt als u een aandoening heeft die uw immuunsysteem verzwakt, zoals AIDS.

 5. Hoewel studies over het algemeen aantonen dat probiotica veilig zijn voor deze personen, suggereren sommige casusrapporten dat probiotica geassocieerd kunnen worden met een hoger infectierisico (14).

Eenvoudig om thuis te genieten en te maken

 1. Waterkefir is ongelooflijk lekker, waardoor het gemakkelijk is om te profiteren van de vele gezondheidsvoordelen die deze drank biedt.

 2. De smaak kan variëren op basis van vele factoren, maar wordt vaak beschreven als enigszins zoet met een beetje een vlakke nasmaak.

 3. Om het zelf te maken, combineer 118 ml heet water met 50 gram suiker in een pot en draai het mengsel samen om op te lossen.

 4. Voeg vervolgens ongeveer 3 kopjes (710 ml) water op kamertemperatuur toe aan de pot, samen met uw waterkefirkorrels.

 5. Dek de pot af en plaats deze in een warme omgeving met een temperatuur van ongeveer 68-85 graden C (20-30 graden C) en laat hem 24-48 uur fermenteren.

 6. De waterkefirkorrels kunnen vervolgens van het mengsel worden gescheiden en aan een nieuwe batch suikerwater worden toegevoegd, terwijl het voltooide product klaar is om van te genieten.

 7. Je kunt water drinken zoals het is of experimenteren met verschillende smaakstoffen zoals vanille-extract, vruchtensap, bevroren fruit of muntblaadjes voor een verfrissende en smakelijke traktatie.

De onderste regel

 1. Waterkefir is een probiotische drank die is gekoppeld aan verschillende gezondheidsvoordelen, waaronder verbeterde immuniteit en zelfs bescherming tegen bepaalde soorten kanker.

 2. Zuivelvrij en veganistisch, deze smakelijke drank biedt nuttige bacteriën en gist en kan gemakkelijk thuis worden gemaakt van suikerwater en waterkefirkorrels.

 3. Als u meer probiotica aan uw dieet wilt toevoegen en uw algehele gezondheid wilt verbeteren, kunt u water kefir eens proberen.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407