Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Wat moet je weten over zoete aardappelen?

Wat moet je weten over zoete aardappelen?

 1. Zoete aardappelen bevatten ook grote hoeveelheden vezels en kalium. Ze bevatten meer gram natuurlijke suikers dan gewone aardappelen, maar meer algemene voedingsstoffen met minder calorieën.

 2. Deze functie van het MNT Knowledge Center maakt deel uit van een verzameling artikelen over de gezondheidsvoordelen van populaire voedingsmiddelen.

 3. Dit artikel geeft een overzicht van de voedingswaarde en een diepgaand onderzoek naar de mogelijke gezondheidsvoordelen van het consumeren van zoete aardappel, en legt uit hoe meer zoete aardappelen in maaltijden kunnen worden opgenomen, mogelijke gezondheidsrisico's van consumeren, en hoe ze verschillen van yams.

Voordelen

 1. Het consumeren van allerlei soorten fruit en groenten wordt al lang geassocieerd met een verminderd risico op veel nadelige gezondheidsproblemen.

 2. Onderzoek suggereert dat een toenemende consumptie van plantaardig voedsel, zoals zoete aardappelen, het risico op obesitas, diabetes, hartaandoeningen en algehele mortaliteit vermindert.

 3. Een dieet met verse groenten en fruit kan ook een gezonde teint, verhoogde energie en algeheel lager gewicht bevorderen.

 4. Hieronder staan ​​enkele specifieke voordelen van het consumeren van zoete aardappelen.

Diabetes

 1. Zoete aardappelen worden als laag op de glycemische indexschaal beschouwd en recent onderzoek suggereert dat ze afleveringen van lage bloedsuikerspiegel en insulineresistentie bij mensen met diabetes kunnen verminderen.

 2. De vezel in zoete aardappelen is ook belangrijk. Studies hebben aangetoond dat mensen met type 1 diabetes die vezelrijk voedsel consumeren lagere bloedglucosewaarden hebben en mensen met type 2 diabetes hebben een verbeterde bloedsuikerspiegel, lipiden en insulinespiegels. Eén middelgrote zoete aardappel met de schil erop levert ongeveer 6 gram vezels op.

Bloeddruk

 1. Een lage natriuminname behouden helpt een gezonde bloeddruk te behouden. Het verhogen van de inname van kalium kan echter net zo belangrijk zijn. Volgens de National Health and Nutrition Examination Survey voldoet minder dan 2 procent van de Amerikaanse volwassenen aan de dagelijkse aanbeveling van 4.700 milligram (mg) voor kalium. Eén middelgrote zoete aardappel levert ongeveer 542 mg.

 2. Hoge inname van kalium is gekoppeld aan een daling van 20 procent in het risico op overlijden door alle oorzaken.

Cancer

 1. Volgens een onderzoek van de afdeling Voeding van de Harvard School of Public Health onder jongere mannen, kunnen diëten die rijk zijn aan bètacaroteen helpen beschermen tegen prostaatkanker. Bètacaroteen kan volgens een Japanse studie ook beschermen tegen darmkanker.

Spijsvertering en regelmaat

 1. Vanwege het hoge vezelgehalte helpen zoete aardappelen constipatie te voorkomen en bevorderen ze de regelmaat voor een gezond spijsverteringskanaal.

Vruchtbaarheid

 1. Voor vrouwen in de vruchtbare leeftijd lijkt het consumeren van meer ijzer uit plantaardige bronnen de vruchtbaarheid te bevorderen, volgens de Harvard Health School-publicaties van Harvard Medical School. De vitamine A in zoete aardappelen (geconsumeerd als beta-caroteen en vervolgens omgezet in vitamine A in het lichaam) is ook essentieel voor hormoonsynthese tijdens zwangerschap en borstvoeding.

Immuniteit

 1. Plantaardig voedsel zoals zoete aardappelen met veel vitamine C en bètacaroteen bieden een immuniteitsboost van hun krachtige combinatie van voedingsstoffen.

Ontsteking

 1. Choline, aanwezig in zoete aardappelen, is een zeer belangrijke en veelzijdige voedingsstof; het helpt bij slaap, spierbewegingen, leren en geheugen. Choline helpt ook om de structuur van cellulaire membranen te handhaven, helpt bij de overdracht van zenuwimpulsen, helpt bij de absorptie van vet en vermindert chronische ontstekingen.

 2. In een studie gepubliceerd in het Journal of Medicinal Food, bleek paarse zoete aardappelextract ontstekingsremmende effecten te hebben en vrije radicalen op te ruimen.

Vision

 1. Vitamine A-tekort kan het gezichtsvermogen beschadigen; het hoornvlies kan droog worden, waardoor de voorkant van het oog vertroebelt. Het voorkomt ook dat essentiële pigmenten worden geproduceerd. Het corrigeren van vitamine A-tekorten met voedingsmiddelen met veel bètacaroteen kan het gezichtsvermogen herstellen.

 2. Ook van de antioxidanten Vitamine C en E in zoete aardappelen is aangetoond dat ze de gezondheid van het oog ondersteunen en degeneratieve schade voorkomen.

 3. Het is ook aangetoond dat het eten van drie of meer porties fruit per dag het risico en de progressie van leeftijdsgebonden maculaire degeneratie vermindert.

Nutrition

 1. Volgens de nationale voedingsdatabase van USDA biedt één middelgrote, gebakken zoete aardappel met schil (2 inch in diameter, 5 inch lang, ongeveer 114 gram):

 2. Eén middelgrote zoete aardappel levert ruim 100 procent van uw dagelijkse behoefte aan vitamine A, evenals:

 3. Je zult ook kleine hoeveelheden vinden van:

 4. Zoete aardappelen zijn een geweldige bron van beta-caroteen, een krachtige antioxidant die oranje fruit en groenten hun levendige kleur geeft. Beta-caroteen wordt in het lichaam omgezet in vitamine A. Het consumeren van voedingsmiddelen die rijk zijn aan bètacaroteen kan het risico op het ontwikkelen van bepaalde soorten kanker verminderen, bescherming bieden tegen astma en hartziekten en veroudering en lichaamsdegeneratie vertragen.

 5. Houd de huid aan! De kleur van de schil van zoete aardappelen kan variëren van wit tot geel en paars tot bruin, maar ongeacht welke kleur het is, zorg ervoor dat je het niet afpelt. Een schil van zoete aardappelen draagt ​​aanzienlijk bij aan vezels, kalium en quercetine.

Tips

 1. Koop geen zoete aardappelen met een zachte schil of rimpels, scheuren of zachte plekken. Bewaren op een koele, droge plaats gedurende maximaal 3 tot 5 weken.

 2. Zoete aardappelen roosteren om hun natuurlijke smaak naar voren te brengen. Het is niet nodig om marshmallow-topping of heel veel boter toe te voegen; zoete aardappelen hebben een van nature zoete en romige smaak die alleen kan worden genoten. Bestrooi met kaneel, komijn of kerriepoeder om een ​​beetje kruiden toe te voegen zonder extra calorieën.

 3. De snelste manier om een ​​zoete aardappel te bereiden is in de magnetron. Prik de aardappel in met een vork, wikkel hem in een papieren handdoek en zet hem vervolgens in de magnetron hoog tot hij zacht is. Zorg ervoor dat je het een paar minuten laat afkoelen en besprenkel met olijfolie of bedek het met vetvrije Griekse yoghurt.

 4. Probeer geroosterde zoete aardappelen en pecannoten toe te voegen aan een salade en top met balsamicoazijn. Je kunt ook proberen zoete aardappel toe te voegen aan pannenkoeken of gebakken aardappelen.

Recepten met zoete aardappelen

 1. Probeer deze eenvoudige en gezonde recepten met zoete aardappelen:

Zoete aardappelen versus yams

 1. Ondanks dat de termen zoete aardappel en yam vaak door elkaar worden gebruikt, zijn ze niet aan elkaar gerelateerd.

 2. Yams worden bijna uitsluitend in Afrika geteeld en zijn meer droog en zetmeelrijk vergeleken met zoete aardappel.

 3. Dus hoe zijn deze twee groenten zo met elkaar verweven geraakt?

 4. Er zijn twee verschillende soorten zoete aardappelen, stevig en zacht. Toen zachte zoete aardappelen in Amerika werden geteeld, begonnen Afrikaanse slaven ze yams te noemen vanwege hun gelijkenis met hun vertrouwde inheemse groente.

 5. De naam wordt gebruikt om onderscheid te maken tussen de twee soorten zoete aardappelen.

Risico's

 1. Bètablokkers, een type medicijn dat meestal wordt voorgeschreven voor hartaandoeningen, kunnen ervoor zorgen dat de kaliumspiegel in het bloed stijgt. Kaliumrijke voedingsmiddelen moeten met mate worden geconsumeerd bij het nemen van bètablokkers.

 2. Het consumeren van te veel kalium kan schadelijk zijn voor mensen wier nieren niet volledig functioneel zijn. Als de nieren niet in staat zijn om overtollig kalium uit het bloed te verwijderen, kan dit fataal zijn.

 3. Het is het totale dieet of algehele eetpatroon dat het belangrijkst is bij ziektepreventie en het bereiken van een goede gezondheid. Het is beter om een ​​gevarieerd dieet te eten dan je te concentreren op individuele voedingsmiddelen als de sleutel tot een goede gezondheid.

 4. Er is een selectie van zoete aardappelen en zoete aardappelproducten beschikbaar om online te kopen.

 5. Geschreven door Megan Ware

 6. Artikel laatst bijgewerkt door Tim Newman op vr 1 september 2017. Bezoek onze categorie Voeding / Dieet categorie voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld je aan voor onze nieuwsbrief voor de laatste updates over Voeding / Dieet. Alle referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

 7. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:

 8. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407