Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Wat moet u weten over vitamine B-3-tekort?

Wat moet u weten over vitamine B-3-tekort?

 1. Vitamine B-3, ook bekend als niacine, speelt een sleutelrol in de huid, de spijsvertering en de geestelijke gezondheid en ondersteunt de functies van meer dan 200 enzymen in het lichaam.

 2. Vitamine B-3 is een combinatie van twee chemicaliën: nicotinezuur en nicotinamide. Het lichaam breekt deze chemicaliën af om twee extra chemicaliën te produceren: NAD en NADP.

 3. NAD en NADP spelen een rol bij verschillende chemische reacties in het lichaam en ondersteunen ook het celmetabolisme. Dus mensen die niet genoeg vitamine B-3 krijgen, kunnen verschillende gezondheidsproblemen en symptomen ervaren, variërend van klein tot levensbedreigend.

Hoeveel vitamine B-3 hebben we nodig?

 1. De aanbevolen dagelijkse inname varieert afhankelijk van leeftijd, geslacht, gezondheidsdoelen of een geschiedenis van vitamine B-tekort. De inname van vitamine B-3 wordt gemeten in niacine-equivalenten (NE).

 2. Voor de meeste mensen zullen de volgende richtlijnen voor dagelijkse inname niacinedeficiëntie voorkomen:

Bronnen

 1. Een grote verscheidenheid aan voedingsmiddelen is rijk aan niacine. Een paar opties en hun niacinegehalte in NE zijn als volgt:

 2. Hoewel het lichaam geen vitamine B-3 kan maken, kan het een aminozuur dat tryptofaan wordt genoemd, omzetten in vitamine B-3. Tryptofaan-rijke voedingsmiddelen, zoals kalkoen en eieren, bevatten ook veel vitamine B-3, dus het opnemen van deze voedingsmiddelen in het dieet kan ook helpen vitamine B-3-tekort te voorkomen.

Symptomen van vitamine B-3-tekort

 1. Ernstige vitamine B-3-tekort veroorzaakt een aandoening genaamd pellagra.

 2. Pellagra beïnvloedt de huid, het zenuwstelsel, het spijsverteringsstelsel en de slijmvliezen, zoals de ogen en neus.

 3. Symptomen van pellagra zijn onder meer:

 4. Minder ernstige gevallen van vitamine B-3-tekort kunnen minder ernstige symptomen veroorzaken in de huid, het zenuwstelsel, het spijsverteringsstelsel of de slijmvliezen. Die symptomen kunnen zijn:

 5. Sommige studies hebben ook de inname van niacine gekoppeld aan een verhoogd risico op kanker, vooral bij vrouwen. Veranderingen in de inname van niacine, of de inname te veel of te weinig is, kunnen de manier beïnvloeden waarop cellen groeien, zichzelf voeden en zich voortplanten. Na verloop van tijd kan dit cellulaire veranderingen veroorzaken die leiden tot kanker.

Oorzaken

 1. Er zijn twee soorten vitamine B-3-tekort:

Primaire vitamine B-3-tekort

 1. Primaire vitamine B-3-tekort treedt op wanneer een persoon onvoldoende vitamine B-3 of tryptofaan eet. Mensen met toegang tot gezond voedsel die gevarieerd eten, lopen doorgaans geen risico op primaire vitamine B-3-tekort.

 2. In regio's van de wereld waar maïs, ook wel maïs genoemd, een belangrijk onderdeel van het dieet is, krijgen mensen mogelijk niet genoeg B-3. Dit komt omdat het lichaam de B-3 in maïs niet kan absorberen tenzij het met alkali is behandeld.

 3. Tortilla's worden vaak behandeld met alkali, waardoor ze een goede vitamine B-3-bron zijn voor mensen die maïsrijke diëten eten.

Secundair vitamine B-3-tekort

 1. Secundair vitamine B-3-tekort treedt op wanneer een andere aandoening, zoals diarree, Hartnup-ziekte, leverziekte of alcoholisme, het vermogen van het lichaam om vitamine B-3 te absorberen belemmert.

Behandeling voor vitamine B-3-tekort

 1. Mensen die bezorgd zijn dat ze een klein vitamine B-3-tekort hebben, maar die geen significante symptomen hebben, kunnen proberen het tekort te behandelen met veranderingen in het dieet.

 2. Vitamine B-3-supplementen kunnen tal van bijwerkingen veroorzaken, waaronder

 3. Mensen met een nierziekte kunnen te veel niacine verzamelen. Het is dus onverstandig om vitamine B-3-supplementen te nemen zonder toezicht van een arts.

 4. Wanneer het tekort ernstig genoeg is om pellagra te veroorzaken, is het niet voldoende om alleen meer vitamine B-3 te eten. Artsen behandelen niacine-tekort bij voorkeur met nicotinamide-supplementen.

 5. Hoewel bijwerkingen mogelijk zijn, veroorzaakt nicotinamide minder snel jeuk of een brandende huid. De ideale dosering is 250-500 milligram per dag.

Wanneer u naar een dokter gaat

 1. Iedereen die symptomen van vitamine B-3-tekort ervaart, moet zijn arts bezoeken. Bloed- en urinetests kunnen vitamine B-3-tekort diagnosticeren.

 2. Voor mensen die veelzeggende symptomen van pellagra hebben, kan een arts het testen echter overslaan en onmiddellijk supplementen aanbevelen.

 3. Wanneer de symptomen minder ernstig of onduidelijk zijn, kan een arts een gedetailleerde medische geschiedenis afleggen. In sommige gevallen kunnen de symptomen van vitamine B-3-tekort andere tekorten nabootsen, dus duidelijke informatie over het dieet en de levensstijl van een persoon kan een nauwkeurige diagnose ondersteunen.

Outlook

 1. Vitamine B-3-tekort is zeer goed te behandelen met onmiddellijke medische aandacht. Het is echter niet iets om thuis te beheren.

 2. Veel mensen met vitamine B-3-tekort hebben ook andere tekortkomingen. Dit kan komen door een slecht dieet of problemen met het absorberen van vitamines. Iemand met een vitamine B-3-tekort moet mogelijk verder worden getest om te beoordelen of ze ook andere vitale vitamines of voedingsstoffen missen.

 3. Sommige mensen moeten mogelijk belangrijke voedings- en levensstijlveranderingen aanbrengen.

 4. Artikel laatst herzien op za 16 september 2017. Bezoek onze categorie Voeding / Dieet categorie voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld je aan voor onze nieuwsbrief voor de laatste updates over Voeding / Dieet. Alle referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

 5. Jacobson, E. L. (1993). Niacine-tekort en kanker bij vrouwen [!Abstract

 6. Kirkland, J. B. (2003). Niacine en carcinogenese [!Abstract

 7. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:

 8. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407