Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Wat u moet weten over aardappelallergie

Wat u moet weten over aardappelallergie

 1. Mensen met een aardappelallergie kunnen ook een risico lopen op allergieën voor andere stoffen die soortgelijke allergenen bevatten als die in een aardappel. Het vermijden van aardappel in het dieet kan echter moeilijker zijn dan het lijkt.

 2. Hier kijken we naar enkele alternatieven die de overgang naar een aardappelvrije levensstijl kunnen vergemakkelijken.

Oorzaken

 1. Een allergie voor aardappel treedt op wanneer het immuunsysteem bepaalde eiwitten in de cellen van de aardappel verwart met een schadelijke stof. Wanneer dit gebeurt, produceert het lichaam een ​​reactie die vergelijkbaar is met de reactie die wordt veroorzaakt wanneer het virussen of bacteriën aanvalt.

 2. Het lichaam reageert op deze "indringers" door het immuunsysteem te stimuleren het probleem te isoleren en op te lossen.

 3. Witte bloedcellen en verbindingen, zoals IgE-antilichaam, worden verzonden om het lichaam te "beschermen", en bepaalde witte bloedcellen en mestcellen geven histamine af.

 4. Het is deze reactie van het immuunsysteem die veel van de symptomen van een aardappelallergie veroorzaakt.

Wie krijgt een aardappelallergie?

 1. Aardappelallergieën kunnen iedereen treffen, hoewel ze relatief ongewoon zijn. Het aantal mensen met een of andere voedselallergie lijkt echter toe te nemen in de westerse landen.

 2. Net als andere voedselallergieën, kunnen kinderen die een aardappelallergie ontwikkelen er uit groeien. Veel volwassenen bij wie de diagnose aardappelallergie wordt gesteld, hebben hier de rest van hun leven last van.

Risicofactoren

 1. Aardappelplanten maken deel uit van de nachtschadefamilie, die veel andere vaak gebruikte of gegeten planten omvat. Iedereen die aardappelen intolerant is, kan ook intolerant zijn voor andere leden van de nachtschadefamilie en omgekeerd vanwege de glycoalkaloïden, die niet-allergische vergiftiging kunnen veroorzaken.

 2. Leden van de nachtschadefamilie zijn onder meer:

 3. Kruisreactiviteit van stoffen uit verschillende leden van de nachtschadefamilie kan voorkomen bij mensen met een intolerantie voor aardappelen.

 4. Pollen-voedselsyndroom, dat een persoon in gevaar brengt voor allergische reacties op pollen van berkenbomen en bepaalde planten, kan ook worden gekoppeld aan aardappelallergieën. Bovendien kunnen mensen met aardappelallergieën ook een allergische reactie op latex hebben.

Symptomen

 1. Mensen met een echte aardappelallergie kunnen direct reageren na het aanraken, schillen of het eten van aardappelen.

 2. Rauwe en gekookte aardappelen kunnen deze reacties veroorzaken, hoewel elke persoon ze anders ervaart. Sommige mensen kunnen zelfs reageren op sporen van aardappel die na gebruik op lepels of borden achterblijven.

 3. Symptomen kunnen van persoon tot persoon verschillen, maar typische symptomen van een aardappelallergie zijn onder meer:

 4. Aardappelallergieën of -intoleranties kunnen het spijsverteringsstelsel verstoren als de aardappelstoffen door het lichaam reizen. Symptomen van spijsverteringsproblemen veroorzaakt door een aardappelallergie of -intolerantie zijn onder meer:

Complicaties

 1. Sommige mensen ervaren een ernstige allergische reactie bij blootstelling aan aardappel, wat leidt tot anafylaxie.

 2. Anafylaxie is een ernstige, acute allergische reactie die, indien niet behandeld, levensbedreigend kan zijn. Symptomen van anafylaxie veroorzaakt door een voedselallergie zijn meestal:

 3. Meestal verschijnen deze symptomen en bouwen ze zich snel op, waardoor onmiddellijke medische aandacht vereist is.

 4. Een persoon met een bekende ernstige allergische reactie op aardappel heeft meestal een antihistaminicum of epinefrine. Maar zelfs als een persoon medicatie gebruikt, zullen deze reacties nog steeds medische aandacht vereisen, om geen verdere complicaties te voorkomen.

Te vermijden voedingsmiddelen

 1. Aardappelen zijn te vinden in veel voedingsmiddelen en mensen met een allergie of intolerantie moeten waakzaam zijn om ze te vermijden.

 2. Voedingsmiddelen die aardappel gebruiken, zijn onder meer:

 3. Aardappelzetmeel of aardappelmeel is ook verborgen in veel etenswaren. Aardappelmeel wordt gebruikt om tarwebloem in sommige recepten voor gebakken goederen te vervangen. Aardappelzetmeel wordt vaak gebruikt om voedsel te verdikken, water te absorberen of om te voorkomen dat bepaalde dingen aan elkaar plakken.

 4. Er zit minimaal aardappeleiwit in aardappelzetmeel of bloem. Als gevolg hiervan is het risico op echte allergie voor aardappeleiwit in aardappelzetmeel of bloem laag. Als mensen echter geen intolerantie hebben voor aardappelzetmeel of bloem, moeten ze de voedseletiketten toch in de gaten houden.

 5. Aardappelzetmeel of bloem wordt op sommige onverwachte plaatsen gevonden, waaronder:

 6. Iedereen met een aardappelallergie of -intolerantie moet de voedseletiketten van alles wat ze kopen lezen om er zeker van te zijn dat ze geen aardappelen bevatten.

 7. Aardappel vermijden kan moeilijker zijn in restaurants. Een persoon die ernstig allergisch is voor aardappel, kan reageren op sporen in voedsel dat is besmet met aardappel op gebruiksvoorwerpen, werkbladen of frituurolie. Het is het beste om het personeel op de hoogte te stellen van eventuele allergieën voordat ze bestellen.

 8. Vrienden en familie moeten ook oppassen dat ze geen aardappel eten of voedsel dat aardappel bevat bij iedereen met een aardappelallergie. Aardappelkruimels op een shirt kunnen voldoende zijn om bij sommige mensen een reactie te veroorzaken, en geliefden moeten zich bewust zijn van de problemen.

Aardappelsurrogaten

 1. Aardappelsurrogaten zijn populair omdat mensen een gevarieerd dieet willen en koolhydraten en zetmeel proberen te elimineren. Er kunnen echter veel ingrediënten worden gebruikt in plaats van aardappel, waaronder:

Wanneer getest worden

 1. Iedereen die nieuwe reacties op voedsel ervaart, moet contact opnemen met een arts of allergoloog. Vervolgens kunnen tests worden uitgevoerd om het volledige bereik van allergenen te identificeren die de persoon kunnen beïnvloeden, en ze kunnen beginnen met het voorschrijven van medicijnen om reacties te voorkomen of te behandelen.

 2. Mensen met bekende allergieën die nieuwe symptomen of reacties ervaren, moeten ook naar hun arts gaan, omdat ze mogelijk nieuw medicijn nodig hebben.

 3. Er is ook de mogelijkheid dat een nieuwe gevoeligheid een allergie voor een bepaald voedingsmiddel kan zijn. Een allergoloog kan aanbevelen een voedingsdagboek bij te houden om alles wat wordt gegeten bij te houden om mogelijke allergenen te zoeken. Direct werken met een arts of allergoloog is de beste manier om reacties te verminderen en complicaties door een aardappelallergie te voorkomen.

 4. Artikel laatst beoordeeld op di 13 juni 2017. Bezoek onze categorie met voedselallergie voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld u aan voor onze nieuwsbrief voor de laatste updates over voedselallergie. Alle referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

 5. Koplin, J. J., Mills, E. N., Allen, K. J. (2015, oktober). Epidemiologie van voedselallergie en voedsel-geïnduceerde anafylaxie: is er echt een westerse epidemie? [!Samenvatting

 6. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:

 7. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407