Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Wat u moet weten over een eiwitarm dieet

Wat u moet weten over een eiwitarm dieet

 1. Wanneer een persoon eiwit eet, produceert het lichaam een ​​stof die ureum wordt genoemd. Als de nieren niet goed functioneren, kan ureum zich in het bloed ophopen en vermoeidheid en verlies van eetlust veroorzaken.

 2. Door belangrijke wijzigingen aan te brengen, kan een persoon een bevredigend en gevarieerd dieet met weinig eiwitten ontwikkelen dat voor hem werkt.

 3. In dit artikel bespreken we de voordelen en risico's van een eiwitarm dieet. We vermelden ook enkele van de beste voedingsmiddelen om te eten en te vermijden bij het beperken van de eiwitinname.

Wie moet een eiwitarm dieet volgen?

 1. In de voedingsrichtlijnen voor Amerikanen 2015-2020 wordt aanbevolen dat de meeste volwassenen ten minste 10% van hun dagelijkse calorieën in de vorm van eiwitten consumeren. Een eiwitarm dieet houdt in dat je elke dag minder eiwitten eet dan dit.

 2. Sommige mensen kunnen geen hoog eiwitniveau verdragen. Als het lichaam geen eiwitten of afvalstoffen kan verwerken, bouwen deze stoffen zich op en veroorzaken ze symptomen die variëren van misselijkheid en braken tot hersenschade.

 3. Voor deze mensen zal het volgen van een eiwitarm dieet het risico op negatieve gezondheidseffecten verminderen.

 4. Artsen kunnen aanbevelen dat mensen met de volgende gezondheidsproblemen een eiwitarm dieet volgen:

Nierziekte

 1. Door de eiwitinname te verminderen, kunnen mensen met een nierziekte die niet worden gedialyseerd, stress op hun nieren verminderen en de opbouw van ureum in de bloedbaan voorkomen.

 2. Het lichaam produceert ureum, een verbinding, tijdens de vertering van eiwitten. Bij mensen die geen nierproblemen hebben, verlaat ureum het lichaam via de urine, zonder problemen te veroorzaken.

 3. Wanneer de nieren niet correct werken, bouwt ureum zich op in het bloed en veroorzaakt dit symptomen zoals misselijkheid, vermoeidheid en verlies van eetlust.

 4. Een beoordeling uit 2018 van 17 onderzoeken meldt dat een zeer lage eiwitinname de progressie van gevorderd nierfalen kan vertragen.

 5. De National Kidney Foundation adviseert dat het beperken van de eiwitinname de hoeveelheid tijd kan verlengen voordat een persoon dialyse nodig heeft. Degenen die al dialysebehandeling krijgen, mogen geen eiwitarm dieet volgen.

Diabetische nefropathie

 1. Een overzicht van verschillende onderzoeken meldt dat een eiwitarm dieet de symptomen van diabetische nefropathie kan verbeteren, wat verwijst naar door diabetes veroorzaakte nierschade.

 2. Het onderzoek heeft geen negatieve effecten van het dieet aan het licht gebracht, zoals verergering van andere diabetes-symptomen.

Fenylketonurie

 1. Fenylketonurie (PKU) is een zeldzame aandoening die optreedt wanneer het lichaam niet het enzym produceert dat nodig is om een ​​aminozuur af te breken dat fenylalanine wordt genoemd. Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten.

 2. Voor een persoon die PKU heeft, kan het eten van eiwitrijk voedsel ervoor zorgen dat fenylalanine zich in het lichaam ophoopt.

 3. Als mensen met PKU geen behandeling krijgen, kan dit leiden tot intellectuele handicaps en andere neurologische symptomen, zoals hyperactiviteit, slechte coördinatie en epileptische aanvallen.

 4. De belangrijkste behandeling voor PKU is een levenslang, zeer eiwitarm dieet. Mensen met de aandoening mogen alleen de minimale hoeveelheid fenylalanine consumeren die nodig is voor een gezonde groei en ontwikkeling.

Homocystinuria

 1. Homocystinurie is een erfelijke aandoening die het vermogen van het lichaam om methionine, een ander aminozuur, te verwerken, beïnvloedt. Een opeenhoping van methionine veroorzaakt problemen met het gezichtsvermogen en de gezondheid van de botten.

 2. Net als bij PKU omvat de behandeling een eiwitarm dieet.

Algemene voordelen van een eiwitarm dieet

 1. Auteurs van een review van onderzoek suggereren dat een eiwitarm dieet ook enkele voordelen kan bieden voor mensen zonder nierproblemen. Ze melden dat bij volwassenen van middelbare leeftijd (maar niet oudere) het beperken van de eiwitinname het risico kan verminderen op:

 2. Ander onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Cell Reports, geeft aan dat een dieet met weinig eiwitten en veel koolhydraten de gezondheid van de hersenen kan helpen beschermen en de cognitieve achteruitgang kan verminderen. De wetenschappers hebben dit onderzoek echter alleen bij muizen uitgevoerd en kunnen niet zeker zijn van de effecten bij mensen.

 3. Auteurs van een 2015-studie melden dat een eiwitarm, koolhydraatrijk dieet net zo effectief kan zijn bij het verlengen van de levensduur van een persoon als het volgen van een caloriebeperkt dieet, mogelijk vanwege voordelen voor het hart gezondheid en spijsvertering. Ze hebben dit echter alleen bij muizen getest.

Eten om te eten

 1. Wat vlees vervangen door groenten en granen is een effectieve manier om de eiwitinname te verminderen. Groenten en granen moeten de hoofdmassa van maaltijden vormen, met een aanvullende eiwitbron.

 2. Een persoon die een eiwitarm dieet volgt, kan de meeste calorieën halen uit de onderstaande voedingsmiddelen, die relatief weinig eiwitten bevatten.

Eiwitarm voedsel

 1. Het volgende is eiwitarm voedsel:

 2. Veel andere soorten voedsel bevatten weinig eiwitten en een persoon moet matiging gebruiken wanneer hij deze in het dieet opneemt. Sommige van deze voedingsmiddelen zijn:

Matig eiwitrijk voedsel

 1. Op een eiwitarm dieet zouden mensen voedsel moeten eten dat matig veel eiwit bevat. Voorbeelden hiervan zijn:

 2. Eiwitrijke versies van veel van deze producten zijn online of in de apotheek verkrijgbaar.

Receptideeën

 1. Bij het volgen van een eiwitarm dieet kan het nuttig zijn om groenten en granen te beschouwen als de belangrijkste componenten van een maaltijd. Een persoon moet vlees, peulvruchten en sojaproducten beschouwen als bijgerechten of kruiden.

 2. De National Institutes of Health (NIH) melden dat de meeste mensen, of ze nu nierziekte hebben of niet, aan hun eiwitbehoeften kunnen voldoen met slechts 2 porties vlees of vleesvervangers per dag. Een portie is 3 ons, of de grootte van een spel kaarten.

 3. Voorbeelden van bevredigende eiwitarme maaltijden zijn:

 4. Eiwitarme snacks zijn onder meer:

Andere tips voor een eiwitarm dieet

 1. Hier zijn enkele andere strategieën om het eiwitniveau laag te houden zonder in te leveren op smaak:

 2. Controleer bij het winkelen de etiketten altijd zorgvuldig op het eiwitgehalte en de ingrediënten.

Te vermijden voedingsmiddelen

 1. Eiwit is een essentiële voedingsstof, dus zelfs mensen met een eiwitarm dieet moeten een bepaalde hoeveelheid eiwit consumeren om gezond te blijven. Eiwitrijk voedsel zou echter slechts een klein deel van de dagelijkse calorie-inname moeten uitmaken.

 2. Iedereen die een eiwitarm dieet volgt, moet de consumptie van:

 3. Plantaardige zuivelalternatieven bevatten vaak minder eiwitten. Lees hier meer over plantaardige alternatieven voor zuivelproducten, waaronder melk, kaas en boter.

Gezond blijven op een eiwitarm dieet

 1. Omdat eiwit van vitaal belang is voor de gezondheid, is het belangrijk om een ​​arts of diëtist te raadplegen voordat u het eiwitverbruik beperkt tot minder dan 10% van de dagelijkse calorie-inname.

 2. Gewoonlijk zouden mensen hun eiwitinname alleen in die mate moeten beperken wanneer een arts hen adviseert dit te doen.

 3. Het volgen van een eiwitarm dieet vereist een zorgvuldige planning. Anders kan het leiden tot voedingstekorten en andere gezondheidsproblemen, waaronder spierverlies en slechte immuunfunctie.

 4. Ook is eiwitbeperking niet voor iedereen geschikt. Onderzoek suggereert bijvoorbeeld dat oudere volwassenen mogelijk extra eiwit nodig hebben, vanwege de spierverspilling die gepaard gaat met het ouder worden.

 5. Bovendien kan vasthouden aan dit soort dieet voor velen een uitdaging zijn, maar met enige planning kan een eiwitarm dieet gezond en bevredigend zijn.

 6. Een persoon met een eiwitarm dieet moet mogelijk bepaalde supplementen nemen om gezond te blijven. Vitamine B12 is bijvoorbeeld alleen aanwezig in dierlijke producten en verrijkte voedingsmiddelen.

 7. Mensen die hun inname van vlees en vis beperken, krijgen mogelijk niet genoeg B-12 uit voedselbronnen, dus moeten ze mogelijk supplementen nemen of voedingsmiddelen verrijkt met deze vitamine eten, zoals sommige granen en plantaardige melk.

 8. Bespreek het gebruik van supplementen met een arts of diëtist voordat u begint met een eiwitarm dieet en blijf in regelmatig contact met professionele zorgverleners. Onderzoekers suggereren follow-upbezoeken om de 3 tot 4 maanden wanneer ze dit dieet volgen.

Samenvatting

 1. Mensen met niergerelateerde gezondheidsproblemen moeten mogelijk een eiwitarm dieet volgen. Het dieet omvat het beperken van de inname van eiwitrijk voedsel en het concentreren op het eten van veel fruit, groenten en gezonde vetten.

 2. Artsen bevelen gewoonlijk geen eiwitarm dieet aan voor mensen zonder gezondheidsproblemen vanwege het risico op voedingstekorten en andere gezondheidsproblemen.

 3. Iedereen die dit soort dieet overweegt, moet eerst zijn arts raadplegen. Met de planning kan een eiwitarm dieet gevarieerd en gezond zijn.

 4. Artikel laatst herzien vóór do 16 mei 2019.Bezoek onze categoriepagina Urologie / nefrologie voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld u aan voor onze nieuwsbrief voor de nieuwste updates over urologie / nefrologie. Alle referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

 5. Nezu, U., et al. (2013). Effect van een eiwitarm dieet op de nierfunctie bij diabetische nefropathie: meta-analyse van gerandomiseerde gecontroleerde studies [!Abstract

 6. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:

 7. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407