Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Wat u moet weten over kabeljauw

Wat u moet weten over kabeljauw

 1. Sommige van de beste manieren om kabeljauw te consumeren, zijn gestoomd, gebakken of gegrild. Het gaat ook goed met groenten of in een curry.

 2. De meeste vissoorten, vooral grotere soorten, bevatten kwik. Kwik kan in grote hoeveelheden giftig zijn, dus het is het beste om niet te veel te consumeren. Kabeljauw bevat echter niet veel kwik. Dit betekent dat het voor de meeste mensen mogelijk is om kabeljauw te consumeren zonder dit risico.

 3. Dit artikel bespreekt de voordelen en risico's van het eten van kabeljauw.

 4. Sommige van de beste manieren om kabeljauw te consumeren, zijn gestoomd, gebakken of gegrild. Het gaat ook goed met groenten of in een curry.

 5. De meeste vissoorten, vooral grotere soorten, bevatten kwik. Kwik kan in grote hoeveelheden giftig zijn, dus het is het beste om niet te veel te consumeren. Kabeljauw bevat echter niet veel kwik. Dit betekent dat het voor de meeste mensen mogelijk is om kabeljauw te consumeren zonder dit risico.

 6. Dit artikel bespreekt de voordelen en risico's van het eten van kabeljauw.

Hoog in eiwitten

 1. Net als andere soorten vis is kabeljauw van nature eiwitrijk. In het bijzonder bevat 100 gram (g) gekookte kabeljauw ongeveer 20 g eiwit.

 2. Eiwit is een essentieel onderdeel van elk dieet. Eiwitten ondersteunen de "structuur, functie en regulatie" van cellen, weefsels en organen in het lichaam.

 3. Eiwit bevat aminozuren. Het is essentieel om sommige van deze aminozuren uit voedsel te halen, omdat het lichaam het zelf niet kan maken. Veel plantaardige eiwitbronnen bevatten deze essentiële aminozuren niet, maar vissen wel.

 4. Kabeljauw is ook een gezonde bron van eiwitten. Er zit ongeveer 0,25 g vet en 84 calorieën in 100 g kabeljauw.

 5. Er zijn aanwijzingen dat het verkrijgen van eiwitten uit gezondere bronnen een aantal gezondheidsvoordelen kan hebben, zoals het verminderen van het risico op diabetes en hartaandoeningen.

 6. Minder gezonde eiwitbronnen zijn voedingsmiddelen zoals rood vlees en kaas.

 7. Het is belangrijk om elke dag eiwitten te eten, omdat het lichaam eiwitten op een andere manier opslaat dan andere macronutriënten zoals koolhydraten.

 8. De National Academies of Sciences, Engineering and Medicine adviseren dat volwassenen ernaar streven om ten minste 0,8 g eiwit per kilogram lichaamsgewicht in hun dagelijkse voeding op te nemen.

 9. Net als andere soorten vis is kabeljauw van nature eiwitrijk. In het bijzonder bevat 100 gram (g) gekookte kabeljauw ongeveer 20 g eiwit.

 10. Eiwit is een essentieel onderdeel van elk dieet. Eiwitten ondersteunen de "structuur, functie en regulatie" van cellen, weefsels en organen in het lichaam.

 11. Eiwit bevat aminozuren. Het is essentieel om sommige van deze aminozuren uit voedsel te halen, omdat het lichaam het zelf niet kan maken. Veel plantaardige eiwitbronnen bevatten deze essentiële aminozuren niet, maar vissen wel.

 12. Kabeljauw is ook een gezonde bron van eiwitten. Er zit ongeveer 0,25 g vet en 84 calorieën in 100 g kabeljauw.

 13. Er zijn aanwijzingen dat het verkrijgen van eiwitten uit gezondere bronnen een aantal gezondheidsvoordelen kan hebben, zoals het verminderen van het risico op diabetes en hartaandoeningen.

 14. Minder gezonde eiwitbronnen zijn voedingsmiddelen zoals rood vlees en kaas.

 15. Het is belangrijk om elke dag eiwitten te eten, omdat het lichaam eiwitten op een andere manier opslaat dan andere macronutriënten zoals koolhydraten.

 16. De National Academies of Sciences, Engineering and Medicine adviseren dat volwassenen ernaar streven om ten minste 0,8 g eiwit per kilogram lichaamsgewicht in hun dagelijkse voeding op te nemen.

Omega-3-vetzuur

 1. Het lage vetgehalte van kabeljauw bestaat hoofdzakelijk uit omega-3-vetzuren. Het lichaam kan geen omega-3-vetzuren produceren, dus mensen moeten ze uit hun dieet halen.

 2. Omega-3-vetzuren zijn belangrijk voor het functioneren van de cellen en dragen bij aan het functioneren van het cardiovasculaire, endocriene en immuunsysteem.

 3. Deze vetzuren lijken veel gezondheidsvoordelen te hebben, zoals bescherming tegen hart- en vaatziekten.

 4. Omega-3-vetzuren komen minder vaak voor dan andere vetzuren, zoals omega-6. Vis, inclusief kabeljauw, is een rijke bron van omega-3-vetzuren.

 5. Het lage vetgehalte van kabeljauw bestaat hoofdzakelijk uit omega-3-vetzuren. Het lichaam kan geen omega-3-vetzuren produceren, dus mensen moeten ze uit hun dieet halen.

 6. Omega-3-vetzuren zijn belangrijk voor het functioneren van de cellen en dragen bij aan het functioneren van het cardiovasculaire, endocriene en immuunsysteem.

 7. Deze vetzuren lijken veel gezondheidsvoordelen te hebben, zoals bescherming tegen hart- en vaatziekten.

 8. Omega-3-vetzuren komen minder vaak voor dan andere vetzuren, zoals omega-6. Vis, inclusief kabeljauw, is een rijke bron van omega-3-vetzuren.

Vitaminen

 1. Kabeljauw is een goede bron van verschillende vitamines, waaronder vitamine E, A, C. Het is ook een uitstekende bron van meerdere B-vitamines, vooral B-6 en B-12.

 2. Vitaminen vervullen een aantal belangrijke functies in het lichaam en een vitaminetekort kan negatieve gevolgen voor de gezondheid hebben.

 3. Vitamine B-6 is bijvoorbeeld belangrijk voor metabole processen en hersenontwikkeling. Vitamine B12 ondersteunt zenuw- en bloedcellen. Het is ook belangrijk voor het voorkomen van gezondheidsproblemen zoals bloedarmoede en het handhaven van energieniveaus.

 4. Vitamine B-12 is meestal aanwezig in dierlijke producten en vis. Een persoon kan andere B-vitamines verkrijgen uit zowel plantaardige als dierlijke bronnen. Kabeljauw bevat zowel vitamine B-6 als B-12.

 5. Kabeljauw is een goede bron van verschillende vitamines, waaronder vitamine E, A, C. Het is ook een uitstekende bron van meerdere B-vitamines, vooral B-6 en B-12.

 6. Vitaminen vervullen een aantal belangrijke functies in het lichaam en een vitaminetekort kan negatieve gevolgen voor de gezondheid hebben.

 7. Vitamine B-6 is bijvoorbeeld belangrijk voor metabole processen en hersenontwikkeling. Vitamine B12 ondersteunt zenuw- en bloedcellen. Het is ook belangrijk voor het voorkomen van gezondheidsproblemen zoals bloedarmoede en het handhaven van energieniveaus.

 8. Vitamine B-12 is meestal aanwezig in dierlijke producten en vis. Een persoon kan andere B-vitamines verkrijgen uit zowel plantaardige als dierlijke bronnen. Kabeljauw bevat zowel vitamine B-6 als B-12.

Mineralen

 1. Kabeljauw bevat ook meerdere mineralen, waaronder fosfor, kalium en selenium.

 2. Kalium ondersteunt de spieren en het zenuwstelsel. Fosfor is belangrijk voor het gezond houden van botten, het reguleren van de hartslag en het handhaven van de nierfunctie. Selenium is belangrijk voor schildklierfunctie, reproductie, DNA-productie en het immuunsysteem.

 3. Het lichaam heeft verschillende mineralen nodig om goed te kunnen functioneren. Net als bij vitamines is het belangrijk om mineralen uit het dieet te halen.

 4. Kabeljauw bevat ook meerdere mineralen, waaronder fosfor, kalium en selenium.

 5. Kalium ondersteunt de spieren en het zenuwstelsel. Fosfor is belangrijk voor het gezond houden van botten, het reguleren van de hartslag en het handhaven van de nierfunctie. Selenium is belangrijk voor schildklierfunctie, reproductie, DNA-productie en het immuunsysteem.

 6. Het lichaam heeft verschillende mineralen nodig om goed te kunnen functioneren. Net als bij vitamines is het belangrijk om mineralen uit het dieet te halen.

Potentiële risico's

 1. Het consumeren van kabeljauw in gematigde hoeveelheden is veilig en in het algemeen zonder nadelige effecten.

 2. Kabeljauw bevat, net als de meeste vissoorten, kwik. Overmatig kwikverbruik kan giftig zijn en kan neurologische en gedragsstoornissen veroorzaken. Het kan met name problematisch zijn bij kinderen.

 3. Vis bevat van nature kwik, deels door het consumeren van andere vis. Het kan de moeite waard zijn om de consumptie van grote vissen, zoals zwaardvis, tilefish en koningsmakreel, te beperken. Het is belangrijk op te merken dat witte tonijn aanzienlijk meer kwik bevat dan lichte tonijn in blik.

 4. Kabeljauw bevat echter geen grote hoeveelheden kwik. Matige consumptie van kabeljauw zou dus bij de meeste mensen geen problemen moeten veroorzaken.

 5. Het consumeren van kabeljauw in gematigde hoeveelheden is veilig en in het algemeen zonder nadelige effecten.

 6. Kabeljauw bevat, net als de meeste vissoorten, kwik. Overmatig kwikverbruik kan giftig zijn en kan neurologische en gedragsstoornissen veroorzaken. Het kan met name problematisch zijn bij kinderen.

 7. Vis bevat van nature kwik, deels door het consumeren van andere vis. Het kan de moeite waard zijn om de consumptie van grote vissen, zoals zwaardvis, tilefish en koningsmakreel, te beperken. Het is belangrijk op te merken dat witte tonijn aanzienlijk meer kwik bevat dan lichte tonijn in blik.

 8. Kabeljauw bevat echter geen grote hoeveelheden kwik. Matige consumptie van kabeljauw zou dus bij de meeste mensen geen problemen moeten veroorzaken.

Tijdens de zwangerschap

 1. In het algemeen is kabeljauw veilig voor zwangere vrouwen om in gematigde hoeveelheden te consumeren.

 2. De Food and Drug Administration (FDA) beveelt zwangere vrouwen aan om 8-12 ounces (oz) vis met weinig kwik te consumeren. Het consumeren van teveel kwik kan een foetus schaden.

 3. Kabeljauw bevat minder kwik dan veel andere vissen. Het eten van tussen de 8 en 12 oz kabeljauw per week moet veilig zijn voor zwangere vrouwen. Andere voorbeelden van zeer kwikarme vissen zijn sardines en haring.

Toevoegen aan het dieet

 1. Er zijn veel manieren om meer kabeljauw aan het dieet toe te voegen, bijvoorbeeld door kabeljauwfilets te eten.

 2. De beste methode om een ​​kabeljauwfilet te eten, is om te stomen, te grillen of te bakken. Het is ook mogelijk om de filet te bakken, maar dit is een minder gezonde manier van koken.

 3. Kabeljauw past goed bij groenten en in een curry. Het is ook mogelijk om van kabeljauw een taart te maken, of broodkruimels te gebruiken om de vis te coaten voor extra smaak.

 4. Een reeks kant-en-klare producten bevat ook kabeljauw, zoals viskoekjes en vissticks. Deze producten zijn echter over het algemeen minder gezond.

Samenvatting

 1. Kabeljauw is een zeer voedzaam voedingsmiddel. Het is een rijke bron van eiwitten, omega-3-vetzuren, vitamines en mineralen. Het bevat ook weinig calorieën en bevat zeer kleine hoeveelheden vet.

 2. Het is over het algemeen veilig om in gematigde hoeveelheden te eten.

 3. Zwangere vrouwen mogen niet meer dan 8-12 oz kabeljauw per week consumeren vanwege het kwikgehalte.

 4. De meest gezonde manier om kabeljauw te eten, is door de vis te grillen of te bakken en deze te combineren met een zijde van gemengde groenten.

 5. Artikel laatst herzien door ma 18 maart 2019. Bezoek onze categorie Voeding / Dieet categorie voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld je aan voor onze nieuwsbrief voor de laatste updates over Voeding / Dieet. Alle referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

 6. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:

 7. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.



Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407